Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-09-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/09/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
  • [04] Δίκη 17Ν
  • [05] Μείωση τιμών αυτοκινήτων
  • [06] Περιφερειακή λεωφόρος Υμηττού
  • [07] Εκκλησία- Αντιδράσεις
  • [08] Κυβέρνηση-Εξαγγελίες-Αντιδράσεις
  • [09] Εκλογικός νόμος
  • [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [11] Επιχειρηματίες- Κοινωνικό πακέτο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/09/2003

    Η απήχηση και οι αντιδράσεις για τα μέτρα του ''κοινωνικού πακέτου'' που εξήγγειλε η κυβέρνηση,η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 29 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, η παράδοση στην κυκλοφορία της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού και ο εκλογικός νόμος είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εντομα για τη θεραπεία του καρκίνου. Πρωτοποριακή έρευνα στην Ελλάδα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Με παλλαϊκό συλλαλητήριο υποδέχεται τον Σημίτη η Θεσσαλονίκη. 80 κοινωνικοί και 60 παραγωγικοί φορείς σε οργισμένη συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους το Σάββατο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διπλό χτύπημα. Λαλιώτης και Πάγκαλος άδειασαν το πακέτο Σημίτη.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Νέοι φόροι. Πως θα βρεθούν τα λεφτά για τις παροχές. Το νέο κόλπο της κυβέρνησης για να αντιστρέψει το κλίμα ''πουλώντας'' αέρα.

    Η ΑΥΓΗ: Το πακέτο δεν γεφυρώνει το ΠΑΣΟΚ. Με ''προφίλ Ανδρέα'' η χθεσινή εμφάνιση Σημίτη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πάει για εκλογές το Νοέμβριο. Ιδρωσε την φανέλα ο Πρωθυπουργός.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ''εξέγερση των αδικημένων''. Με απεργίες απειλούν οι εκτός ''πακέτου''. Επί ποδός πολέμου εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί και γιατροί.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αύξηση 50% στην επιδότηση ενοικίου. Και φτηνότερα δάνεια από τον ΟΕΚ.

    ΕΘΝΟΣ: Αύξηση στο εφάπαξ μέχρι και 2.350 ευρώ. Δημόσιο: Εκλεισε η συμφωνία για τον νέο τρόπο υπολογισμού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ''Μπηχτές'' με... άρωμα Αρκαδίας για τις εξαγγελίες Σημίτη. Αγροτική -και όχι μόνον- επίθεση για το ''κοινωνικό πακέτο'' της Κυβέρνησης από τον Κώστα Λαλιώτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καρφιά από Λαλιώτη αποστάσεις Πάγκαλου. Πριν παρέλθει 24ωρο απο τα μέτρα - Ελεημοσύνη του πρωθυπουργού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ιδρωσε αλλά δεν έπεισε. Σημίτης: Απομυθοποίηση των μέτρων και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πρόθυμοι στο ''έγκλημα''. ΝΔ: Καταγγέλλουν εν συγχύσει τα μέτρα αλλά...

    ΕΣΤΙΑ: Πλουσιώτεροι από τους Σουηδούς! Αυτό προκύπτει από τις ''στατιστικές'' του κ. Σημίτη.

    Espresso: Σίριαλ Κίλερ με τρεις φόνους. Μανιακός δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος. Συναγερμός στην Αστυνομία μετά το τελευταίο του χτύπημα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στην κάλπη με την Οικονομία. Σκληρή αντιπαράθεση Σημίτη-Καραμανλή. Πρώτος γύρος οι κυβερνητικές παροχές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ''Καυγάς'' για τις εξαγγελίες... Για πολυγλωσσία κατηγορεί η κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μπλακ άουτ στη ΝΔ για τις παροχές. ''Οχι στα μέτρα που μας... κλέψατε''.

    ΝΙΚΗ: Προεκλογική πρόβα. Ανέβασαν τους τόνους Σημίτης-Καραμανλής.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εμπαιγμός του λαού από κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ψηφοθηρική αντιπαράθεση των δύο ''μονομάχων''.

    Traffic News: Παπάς έτρωγε τις περιουσίες των πιστών. Απίστευτη ιστορία με εκβιασμούς, απειλές και ένοχη σιωπή.

    Η ΧΩΡΑ: Μόνιμοι οι συμβασιούχοι στους δήμους. Απόφαση δικαστηρίου δικαιώνει τους εργαζομένους ορισμένου χρόνου.

    City Press: Κορδέλες μετά τα ''πακέτα''. Εγκαινιάστηκε χθες από τον πρωθυπουργό η περιφερειακή λεωφόρος Υμηττού.

    MetroRAMA: Θα γεμίσουν οι δρόμοι με ακριβά αυτοκίνητα; Διαφωνούν έμποροι και εισαγωγείς για τα οφέλη από τη μείωση του φόρου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κάλπικα κέρματα. Χιλιάδες πλαστά νομίσματα του ενός ευρώ στην αγορά.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ''Νέο'' ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε ο Κ. Σημίτης. Σε κλίμα προεκλογικό η επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Υποδέχονται τον πρωθυπουργό αγωνιστικά. Δήμαρχος-νομάρχης-συνδικάτα-φορείς.

    [03] ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι ''εκλογές τον Νοέμβρη βλέπουν τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ εκτιμώντας ότι ο κ. Σημίτης θα εκβιάσει τις εξελίξεις αν λόγω των κοινωνικών παροχών το ΠΑΣΟκ καταφέρει να μειώσει την ψαλίδα έστω κατά τρεις μονάδες από τις οκτώ που είναι σήμερα στις δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου. Τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Σημίτης για την οικονομική ενίσχυση των ασθενέστερων ομάδων προκάλεσε έντονο προβληματισμό στα στελέχη της Ρηγίλλης''.

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι ''προεκλογική πρόβα χθες από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή οι οποίοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε υψηλούς τόνους προϊδεάζοντας για τη σκληρή αντιπαράθεση που θα ακολουθήσει κατά τις ημέρες της παρουσίας του κ. Σημίτη στα εγκαίνια της ΔΕΘ''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι ''με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην εκδήλωση για την συμπλήρωση των 29 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ο κ. Σημίτης έθεσε και το εκβιαστικό δίλημμα που θα χρησιμοποιήσει στην εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίζοντας την επόμενη τετραετία ως τετραετία ''υψηλού ρίσκου''.

    Η City Press υποστηρίζει ότι ''τα εγκαίνια της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού και η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε κατά τη διάρκειά τους ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης συμπληρώνουν την εικόνα της προεκλογικής στρατηγικής του κυβερνώντος κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει την πολιτική ανάκαμψη κάνοντας καλά μελετημένες παροχές και προβάλλοντας τα έργα βασικής και ολυμπιακής υποδομής που κατασκευάζονται. Επειδή αυτή η στρατηγική χρειάζεται βάθος χρόνου για να αποδώσει ενισχύεται το σενάριο της εξάντλησης της τετραετίας''.

    Το MetroRAMA σημειώνει ότι ''ο Κώστας Σημίτης μιλώντας χθες σε μεγάλλη κομματική εκδήλωση στο γήπεδο του Πανελληνίου με την ευκαιρία της 29ης επετείου από την ίδρυση του κόμματος''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι ''άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ , σκληρή επίθεση κατά της άρχουσας ομάδας του κυβερνώντος κόμματος και αποδόμηση των εξαγγελιών Σημίτη ήταν οι τρεις κύριοι άξονες της χθεσινής ομιλίας του προέδρου της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλή. ''Κοινωνική πολιτική από τους συνεταίρους της διαπλοκής δεν μπορεί να εφαρμοστεί'', δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ''.

    [04] Δίκη 17Ν

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι ''ημέρα- σταθμός η Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2003 για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο που θα πρέπει να πείσει τους λειτουργούς της Θέμιδος με την απολογία- μανιφέστο του ότι δεν είναι ο ''αρχηγός'' 17Ν!. Ο 59χρονος ''Λάμπρος'' ή ''ψηλός'' ή ''Νικήτας'' ή ''Πέτρος'' (σσ κατά την πρόσφατη αποκάλυψη του πρώην συντρόφου του Πάτροκλου Τσελέντη) εξακολουθεί να τηρεί σιγή...ιχθύος αρνούμενος κάθε συμμετοχή του στην οργάνωση''.

    [05] Μείωση τιμών αυτοκινήτων

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''από την προσεχή Δευτέρα θα εμφανιστούν στην αγορά οι νέες χαμηλότερες τιμές αυτοκινήτων και μηχανών μετά τη μείωση της φορολογίας που θα ισχύει από την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή. Ηδη οι αντιπροσωπείες ετοιμάζουν πυρετωδώς τους νέους τιμοκαταλόγους ενώ μείωση τιμών αναμένεται και στα μεταχειρισμένα ΙΧ''.

    [06] Περιφερειακή λεωφόρος Υμηττού

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι ''εντυπωσιακό έργο που μπορεί να συγκριθεί με τα πιο εντυπωσιακά και καλύτερα έργα στις χώρες της ΕΕ, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης το έργο της δυτικής περιφερειακής οδού Υμηττού που εγκαινιάστηκε από τον ίδιο χθες το μεσημέρι και δόθηκε στην κυκλοφορία''.

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι ''η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού θεωρείται ένα από τα έργα- ανάσα στην ήδη ασφυκτιούσα κυκλοφοριακά πρωτεύουσα. Υπολογίζεται μάλιστα οτι θα εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 30.000 αυτοκίνητα τα οποία θα κερδίζουν από 40 λεπτά εως και μια ώρα την ημέρα σε σχέση με τις σημερινές κυκλοφοριακές επιλογές τους''.

    [07] Εκκλησία- Αντιδράσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι ''απέκρουσε πρύμναν'' χθες ο Αρχιεπίσκοπος εμφανώς δυσαρεστημένος για τη ''διαρροή'' στα ΜΜΕ των όσων (αιχμηρών) φέρεται να ειπώθηκαν στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης της ΔΙΣ για τον Οικουμενικό Πατριάρχη τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη. Την ίδια στιγμή οι Συνοδικοί αρνούνται να υπογράψουν το κείμενο της επιστολής το οποίο αναμένεται να σταλεί συντόμως στο Φανάρι''.

    [08] Κυβέρνηση-Εξαγγελίες-Αντιδράσεις

    Τα ΝΕΑ αναφέρουν οτι "Μπλακ άουτ στρατηγικής προκαλούν στη ΝΔ τα μέτρα του πακέτου. Κάποια από τα στελέχη της χαρακτηρίζουν τα μέτρα "ψίχουλα" και άλλα διαμαρτύρονται επειδή η κυβέρνηση έκλεψε τα μέτρα απο τη ΝΔ".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "σύγχυση στη ΝΔ από το πακέτο Σημίτη. Ενώ ο Γ. Σουφλιάς δήλωνε οτι "η ΝΔ θα το υλοποιήσει έστω και αν διαφωνεί με τον τρόπο που εξαγγέλθηκε", ο Κ. Μητσοτάκης μιλούσε για "πράξεις εγκληματικής πολιτικής ανευθυνότητας". Αργότερα, ο Κ. Καραμανλής πλειοδοτούσε στις παροχές, μιλώντας για πόρους προς ΟΤΑ και τα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "με τη Χάρτα της Πραγματικής Σύγκλισης, που θα εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός την προσεχή Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, συνεχίζεται το μπαράζ πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να αντιστρέψει άμεσα το πολιτικό κλίμα, αλλά και να αποδομήσει την εως τώρα στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι "ικανοποιημένοι απο τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη εμφανίστηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στις εργασίες του δεύτερου θερινού τμήματος της Βουλής, κατά το καθιερωμένο δείπνο που παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με την ευκαιρία της λήξης των εργασιών του τμήματος".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "την εκλογική δυναμική, που επιχείρησε να αναπτύξει το ΠΑΣΟΚ με το κοινωνικό πακέτο Σημίτη, ακύρωσαν εν τη γενέσει της με δηλώσεις-σοκ οι Κ. Λαλιώτης και Θ. Πάγκαλος".

    Η Espresso επισημαίνει οτι "ο πρώην γραμματέας άδραξε την ευκαιρία των εγκαινίων της νέας δυτικής περιφερειακής του Υμηττού και εξαπέλυσε τα βέλη του κατά των συντρόφων του, φροντίζοντας ταυτόχρονα να "κοντύνει" για τα καλά με τις δηλώσεις του τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κώστας Σημίτης για την κοινωνική ενίσχυση των πολιτών".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται οτι "στους εντεινόμενους ρυθμούς του ψηφοθηρικού εμπαιγμού των εργαζομένων και του λαού κινείται πλέον η δημόσια ζωή της χώρας, καθώς η κυβέρνηση και η ΝΔ -με την απλόχερη βοήθεια και των φίλα προσκείμενων ηλεκτρονικών και έντυπων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης- δυναμώνουν καθημερινά τις αντίστοιχες προεκλογικές επιχειρήσεις χειραγώγησης των λαϊκών συνειδήσεων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμίζει οτι "πυρ ομαδόν κατά της μικροπολιτικής τακτικής των προεκλογικών παροχών εξαπέλυσαν ο πρόεδρος και τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ. Ο Κ. Καραμανλής κατήγγειλε την κυβέρνηση οτι "αφήνει καμένη γη", ο Κώστας Μητσοτάκης μίλησε για "πράξεις εγκληματικής πολιτικής ανευθυνότητας" και ο Γιώργος Σουφλιάς για... "τσίντζες".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ τονίζει οτι "ορατός ο κίνδυνος το πακέτο των εξαγγελιών Σημίτη να αποτελέσει πολυεπίπεδο ντόμινο διαβλέπουν οι γνωρίζοντες τη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα οτι για άλλη μία φορά μικρομεσαίοι αλλά και επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν -έστω και αναδρομικά- μέσω φορολογίας τα προεκλογικά "δώρα" της κυβέρνησης".

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "σύμφωνα με τον επίσημο δείκτη της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η Ελλάς ήταν και παραμένει τελευταία στην ΕΕ ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα. Η δε βελτίωσις που εσημείωσε τα 7,5 χρόνια της πρωθυπουργίας Σημίτη είναι απελπιστικά οριακή".

    [09] Εκλογικός νόμος

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "μετά τις έντονες αντιδράσεις της πλειοψηφίας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να πάρει πίσω την πρόταση για καθιέρωση της λίστας και της διπλής κάλπης".

    Η Traffic news αναφέρει οτι "η σύνθεση του νέου εκλογικού νόμου θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η επόμενη μεγάλη προτεραιότητα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, έπειτα απο την ολοκλήρωση και ανακοίνωση του κοινωνικού πακέτου".

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "αμέσως μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης θα διατυπώσει ο υπουργός Εσωτερικών προς τα κόμματα την πρόταση για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση και θα συγκαλέσει τη διακομματική επιτροπή".

    [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Αντέδρασαν έντονα. Μέγα το ερώτημα του επιχειρηματικού κόσμου για τις πηγές χρηματοδότησης των παροχών''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Μείωση της ανεργίας στο 8% πριν το 2004. Ο Κ. Σημίτης δεσμεύεται στο Υπουργικό Συμβούλιο''.

    ΚΕΡΔΟΣ:'' Βολές στα μέτρα από ΣΕΒ, ΕΒΕΑ και Εμπόριο. Προβληματισμός για προϋπολογισμό και δημόσιο χρέος''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:'' Σκεπτικισμός για το βάρος του πακέτου. Εντείνεται η αντιπαράθεση για τα μέτρα''.

    [11] Επιχειρηματίες- Κοινωνικό πακέτο

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "με σκεπτικισμό για τις πραγματικές αντοχές της οικονμίας αντιμετώπισε το "πακέτο κοινωνικών παροχών" της κυβέρνησης ο επιχειρηματικός κόσμος".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 4 September 2003 - 21:06:25 UTC