Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-12-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/12/2003
  • [02] Κακοκαιρία
  • [03] Χριστούγεννα
  • [04] Πολιτικές εξελίξεις
  • [05] Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για φυσικό αέριο
  • [06] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/12/2003
  • [08] Τραπεζικές εξελίξεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/12/2003

    Οι πολιτικές εξελίξεις που αναμένονται μετά τις γιορτές, η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα, οι γιορτές των Χριστουγέννων και η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το φυσικό αέριο, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Και οι χωρισμένοι έχουν ψυχή... και σύνταξη. Τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μετά το διαζύγιο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Χάος στο ΠΑΣΟΚ. Η επιβεβαίωση της αποχώρησης Σημίτη κάνει άνω-κάτω κόμμα και κυβέρνηση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Και... κρέας με δόσεις! Χριστούγεννα 2003 στην Ελλάδα του κ. Σημίτη.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ο Καραμανλής ''αλλάζει'' το ΠΑΣΟΚ. Η σίγουρη νίκη της ΝΔ ανατρέπει κυβέρνηση, ισορροπίες και ηγεσία.

    Η ΑΥΓΗ: Άρχισε το παρασκήνιο για το νέο παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ. Στα μέσα Ιανουαρίου η διαδοχή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέα 8ετία πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας εγγυάται ο Γ. Παπανδρέου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αισιοδοξία στο ΠΑΣΟΚ και αμηχανία στη ΝΔ. Πρωτοβουλίες μετά τις γιορτές ανήγγειλε στο Ε.Γ ο κ. Σημίτης. Νέα στρατηγική αναζητεί από χθες η Ρηγίλλης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δουλειά τώρα για 2.373 πτυχιούχους. Οι προϋποθέσεις για να μπείτε στο πρόγραμμα.

    ΕΘΝΟΣ: Πυρετός στο ΠΑΣΟΚ-Ρωγμές στη Ρηγίλλης. Πως διαμορφώνεται τώρα το πολιτικό σκηνικό μετά την παρέμβαση Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Του... χρόνου θα αποφασίσει για το μέλλον του. Αφού την... γλίτωσε από τον Προϋπολογισμό, ο Κ. Σημίτης βυθίζεται σε Χριστουγεννιάτικη περισυλλογή για τις επόμενες κινήσεις του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Προανήγγειλε εξελίξεις μετά τις γιορτές ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διαδοχή: Τα θέλει... όλα ο Γ. Παπανδρέου. ΠΑΣΟΚ: Ηφαίστειο το κόμμα από τα σενάρια και τις απαιτήσεις του ΥΠΕΞ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ραγδαίες εξελίξεις μετά τα Φώτα. Πως ο Σημίτης θα δρομολογήσει τη διαδοχή του.

    ΕΣΤΙΑ: ''Καίει'' το ΠΑΣΟΚ ο εκλογικός νόμος. Η άμεση εφαρμογή του ευνοεί την Νέα Δημοκρατία.

    Espresso: Οι τρεις νέοι έρωτες των Χριστουγέννων. Ελευθερόπουλος-Δαρμουσλή, Αρναούτογλου-Παγώνη, Κούρκουλος- Λέχου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα σενάρια της διαδοχής. Οι εξελίξεις μετά τις γιορτές. Εξετάζονται οι περιπτώσεις αποχώρησης του κ. Σημίτη και το μοντέλο της δυαρχίας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Οι εξελίξεις ...το 2004. Μετά τις γιορτές θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ο πρωθυπουργός.

    ΤΑ ΝΕΑ: Γ. Παπανδρέου: Ενωμένοι με ''μπροστάρη'' Σημίτη.

    ΝΙΚΗ: Έρχεται ο Γ. Παπανδρέου. Ο Κ. Σημίτης άνοιξε το δρόμο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επιχείρηση διαδοχολογίας: Σενάρια εγκλωβισμού της λαϊκής αγανάκτησης.

    Traffic News: Ρεβεγιόν με κουνελάκια και ταρίφα 2.500 ευρώ. Χρυσές δουλειές κάνουν τα γραφεία με κολ γκερλ.

    Η ΧΩΡΑ: Περιμένει σινιάλο για να φύγει ο Σημίτης. Θα θέσει το θέμα διαδοχής μόλις πάρει θετική απάντηση για ευρωπαϊκό αξίωμα.

    MetroRAMA: Γιορτές σε αναμμένα κάρβουνα εξελίξεων... Αμέσως μετά θα ανοίξει τα χαρτιά του για τη διαδοχή ο Κώστας Σημίτης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σκάνδαλο στο ΑΧΕΠΑ. Έρευνα των ''ράμπο'' για καταχρηστική συνταγογράφηση.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Καυτές οι τιμές. Υποτονική η ζήτηση.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Το θαύμα των Χριστουγέννων δεν έγινε στην αγορά. Ενώ το περίμεναν οι έμποροι στη Θεσσαλονίκη.

    [02] Κακοκαιρία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι ''Χριστούγεννα σε όλο τους το μεγαλείο θα γιορτάσουμε φέτος, καθώς ο καιρός αποφάσισε να τηρήσει την παράδοση που θέλει τις γιορτές να συνδυάζονται με ένα άκρως χειμωνιάτικο σκηνικό''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι ''μια δυνατή βροχή διαρκείας στάθηκε ικανή να αποσυντονίσει όλη την πρωτεύουσα καθώς οι δρόμοι έγιναν ποτάμια και ήταν αδιάβατοι για τα ΙΧ. Τα νέα από τη Μετεωρολογική λένε ότι μέχρι την Παρασκευή σε όλη την Ελλάδα θα βρέχει και θα χιονίζει''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι ''παραμονές Χριστουγέννων και η χώρα φαίνεται πως μπήκε στο ''μάτι του κυκλώνα'' αφού οι ισχυροί άνεμοι, η δυνατή βροχή αλλά και τα χιόνια που έπεσαν στα ορεινά επιφύλασσαν μια μάλλον δυσάρεστη έκπληξη για όσους βρέθηκαν κυρίως στους δρόμους της Αθήνας αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας''.

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι ''κύμα κακοκαιρίας πλήττει από χθες το βράδυ όλη τη χώρα, ενώ τα καιρικά φαινόμενα ήταν εντονότερα χθες, με έντονες βροχοπτώσεις οι οποίες μάλιστα δημιούργησαν έντονα προβλήματα σε δρόμους της Αθήνας''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι ''τεράστια προβλήματα στις περισσότερες περιοχές του Λεκανοπεδίου προκάλεσαν τα χθεσινά έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Αττική''.

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι ''η ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε χθες στην Αθήνα, προκάλεσε τα συνήθη -σε ανάλογες συνθήκες- προβλήματα με πλημμυρισμένους δρόμους και υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, κυκλοφοριακό χάος, χαλασμένους φωτεινούς σηματοδότες, ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος, σπασμένα δέντρα κλπ''.

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι ''βούρκος η Αθήνα, στα λευκά όλη η Ελλάδα. Τεράστιες καταστροφές, κυκλοφοριακό κομφούζιο και απέραντο χάος στο Λεκανοπέδιο. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι ''θεομηνία έπληξε χθες την Αττική και δημιούργησε έντονα προβλήματα όχι μόνο στους δρόμους αλλά και σε περιοχές του κέντρου, καθώς πλημμύρισαν υπόγεια, καταστήματα και οικείες''.

    [03] Χριστούγεννα

    Η Traffic news υπογραμμίζει ότι ''ρεβεγιόν για όλα τα γούστα και για όλα τα πορτοφόλια μπορούν να κάνουν οι κάτοικοι της Αθήνας καθώς από τη μία φροντίζει ο δήμος για τη διασκέδασή τους και από την άλλη η οικονομική δυνατότητα του καθενός''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι ''τα ήθη και τα έθιμα της χώρας θα αναβιώσουν και φέτος με αφορμή τη γέννηση του Χριστού, δημιουργώντας χαρούμενο κλίμα για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    Σύμφωνα με την Espresso ''από τα στολίδια πάνω στα τροπικά δέντρα στην Ινδία, στις κατανυκτικές λειτουργίες των Κοπτών στην Αίγυπτο. Από τις αναπαραστάσεις της Γέννησης στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, στα φαναράκια στη Ζυρίχη. Από τον ένα πόλο στον άλλον οι χριστιανοί γιορτάζουν τη μεγάλη γιορτή της Γέννησης του Χριστού με χίλιους τρόπους''.

    Το Metrorama αναφέρει ότι ''τα πιο λαμπερά Χριστούγεννα των τελευταίων ετών ζει φέτος, κατά γενική ομολογία, η Αθήνα. Η πόλη είναι στολισμένη απ' άκρη σ' άκρη και ο δήμος έχει οργανώσει πλήθος εκδηλώσεων για τις ημέρες των εορτών''.

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ''καλικάντζαροι, βασιλόπιτες, κάλαντα. Λαμπερά έλατα, στολισμένα σπίτια, πολύχρωμες κάλτσες κρεμασμένες στο τζάκι και... τα Χριστούγεννα έφτασαν''.

    [04] Πολιτικές εξελίξεις

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "την επομένη της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα άλλα κόμματα, ακόμη και δυσπιστούντες για το ενδεχόμενο διαδοχής αναλυτές, έχουν πειστεί ότι ο Κ. Σημίτης είναι αποφασισμένος να κινήσει τις διαδικασίες διαδοχής του".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "ολοφάνερη γίνεται πλέον η επιχείρηση στριμώγματος των πολιτικών εξελίξεων και του προεκλογικού σκηνικού στον αστερισμό της "διαδοχολογίας".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "ραγδαίες αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι μετά τα Θεοφάνεια ο κ. Κ. Σημίτης, που με την ομιλία του στη Βουλή προδιέγραψε την αποχώρησή του, θα κινήσει τις διαδικασίες για τη διενέργεια εκτάκτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, με μόνο θέμα την εκλογή νέου προέδρου".

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται ότι "λίγες μόλις ώρες πριν από την προχθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής, η Κυβέρνησις κατέθεσε το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου. Και μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι η κατάθεσίς του συνέπεσε με την δήλωση του Πρωθυπουργού που δρομολογεί εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ".

    TO BHMA αναφέρει ότι "η προαναγγελία πολιτικών εξελίξεων εκ μέρους του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη τείνει να διαμορφώσει νέο πολιτικό σκηνικό και ήδη στο εσωτερικό των δύο μεγάλων κομμάτων τα πράγματα μεταβάλλονται εμφανώς με φόντο την αβεβαιότητα που διακρίνει τον δημόσιο λόγο των περισσότερων πολιτικών στελεχών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "αποφασισμένος να δρομολογήσει ταχύτατα τη διαδοχή του φέρεται ο Κώστα Σημίτης. Οι διαδικασίες θα αρχίσουν μετά τα Φώτα, με πιθανότερη την ανάληψη της πρωθυπουργίας και της αρχηγίας του κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου, αν και η δυαρχία έχει ισχυρούς υποστηρικτές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "πίστωση χρόνου μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τις πολιτικές εξελίξεις ζήτησε χθες από τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός. Το κλίμα αναμονής και ρευστότητας πάντως που επιδεινώθηκε μετά την προχθεσινή αναφορά του στη Βουλή, αποτυπώθηκε και σε αμφίσημες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών".

    [05] Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για φυσικό αέριο

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "αίσια κατάληξη είχαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΠΑ και της τουρκικής BOTAS, καθώς χθες υπεγράφη σύμβαση για την προμήθεια 750 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από την Τουρκία σε τρέχουσα τιμή χαμηλότερη από αυτή που προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "στην υπογραφή της εμπορικής σύμβασης προχώρησε η ΔΕΠΑ με την τουρκική BOTAS στην Άγκυρα, εξασφαλίζοντας την προμήθεια 750 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από την Τουρκία, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή σε σχέση με το ρωσικό φυσικό αέριο".

    [06] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου

    ΤΑ ΝΕΑ σχολιάζουν ότι "με 'μπροστάρη' τον Κ. Σημίτη θα δώσει το ΠΑΣΟΚ τη νικηφόρα μάχη στις εκλογές, λέει στα "ΝΕΑ" ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Λίγες ώρες μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή, με την οποία ο κ. Κ. Σημίτης άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο και για τη διαδοχή, ο κ. Παπανδρέου δείχνει ιδιαίτερα προσεκτικός, αποφεύγοντας μεγαλόστομες διακηρύξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά "είμαι στρατευμένος με αισιοδοξία στον αγώνα για μια διαφορετική, καλύτερη Ελλάδα, με ανανεωμένο το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι αυτοσκοπός η εκλογική νίκη αλλά η ευημερία του ελληνικού λαού και η ειρήνη".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/12/2003

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Επικίνδυνη" κηδεμονία... Από την κυβέρνηση στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Δύο ιστορικές συμφωνίες Ελλάδας και Τουρκίας. Το φυσικό αέριο από την Κασπία μέσω των δύο χωρών στην Ευρώπη".

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Ανατρέπεται το τραπεζικό σκηνικό μέσα στο 2004. Επίκειται η ανακοίνωση της πρώτης μεγάλης συμφωνίας της νέας χρονιάς".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Πως... κληρονομούν ελλείμματα οι επόμενοι προϋπολογισμοί. Πυροδοτούμενα από τόκους και χρεολυσία".

    [08] Τραπεζικές εξελίξεις

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει οτι "Ταυτόχρονα σχεδόν με τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που δρομολογήθηκαν ήδη στο πολιτικό σκηνικό και που αναμένεται να κορυφωθούν στις αρχές Ιανουαρίου, έγκυρες πληροφορίες κάνουν λόγο και για επικείμενες εντυπωσιακές αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 24 December 2003 - 17:19:04 UTC