Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-12-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/12/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ενοπλες Δυνάμεις
  • [04] ΠΑΣΟΚ
  • [05] Συνέντευξη Φλωρίδη
  • [06] Συνέντευξη Α. Διαμαντοπούλου
  • [07] Συντελεστής δόμησης
  • [08] Εφορία-Ελεγχοι
  • [09] Φορολογικές ελαφρύνσεις
  • [10] Κίνηση στην αγορά
  • [11] Ιράν-Ελληνική βοήθεια
  • [12] Κυπριακό

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/12/2003

    Τα σενάρια για το ΠΑΣΟΚ εν αναμονή των αποφάσεων του πρωθυπουργού, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και το Κυπριακό, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Συντελεστής δόμησης. Τι αλλάζει από 1/1/2004. Επανεργοποιείται η μεταφορά του.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οι Αμερικάνοι επιβάλλουν τον Γιωργάκη. Τοποτηρητή τους στην Ελλάδα τον θέλουν οι ΗΠΑ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δανεικά με εγγύηση τους μισθούς. Οι τράπεζες δίνουν ''έναντι'' μέχρι 5.000 ευρώ.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ποιούς ψάχνει τώρα η Εφορία. Επιδρομή σε τέσσερις ''στόχους'' από τις αρχές του νέου έτους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ερχεται ο νέος Ανδρέας. Ο γιος θα ξεπεράσει τον μεγάλο πατέρα του.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα τεκμήρια και οι φόροι που καταργούνται. Υπολογίστε από τώρα τα κέρδη σας για το 2004.

    ΕΘΝΟΣ: 20 αλλαγές σε συντάξεις, εφάπαξ και όρια ηλικίας. Το νέο ασφαλιστικό καθεστώς που φέρνει το 2004.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ενας-Ενας να μην πλακωθεί κανένας! Αρχισαν να την ''κάνουν'' ΟΛΟΙ με ελαφρά πηδηματάκια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Απιαστες οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες Σημίτη. Διαψεύδονται κατηγορηματικά τα σενάρια που τον φέρνουν να αναλαμβάνει διαμεσολαβητικό ρόλο στην Ευρώπη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: Οι νέες αποδοχές για το Δημόσιο. Υπ. Οικονομικών: Δίνουν τον Ιανουάριο τα αναδρομικά για το 2003.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προς τα πού πάνε οι Ελληνες; Συντήρηση και άγνοια: Επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα.

    ΕΣΤΙΑ: Εκλογές με ''διαρχία''. Σημίτης πρωθυπουργός - Γ. Παπανδρέου αρχηγός.

    Espresso: SURVIVOR: Πιάστηκαν στα χέρια Ηλίας-Νίκος. Το άγριο επεισόδιο που δεν έδειξαν οι κάμερες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ευρωπαϊκός γρίφος με 4 κλειδιά. Παρασκήνιο για Σημίτη.

    Traffic News: Δεν ξέρω ποιος από τους δύο θα έφευγε πρώτος. Η Μενεγάκη καρφώνει τον Μίνω για τη φυγή του Λάτσιου.

    Η ΧΩΡΑ: Γλυτώστε φόρους για τις δαπάνες του 2003. Οι 15 παγίδες της νέας φορολογικής δήλωσης.

    City Press: Φορολογικός μποναμάς για το 2004. Σε 470 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι φορολογικές ελαφρύνσεις για το νέο χρόνο.

    MetroRAMA: Τα δάνεια συντηρούν την αγορά των εορτών. Ανησυχητική η αύξηση του δανεισμού για τα νοικοκυριά.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αξιολόγηση ΑΕΙ-ΤΕΙ: Κρας τεστ για πανεπιστήμια-καθηγητές. Μετά τις γιορτές στη Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τέλος χρόνου. Κρίσιμες αποφάσεις στο ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά τα Φώτα οι πρωτοβουλίες Σημίτη.

    [03] Ενοπλες Δυνάμεις

    Η Traffic news υποστηρίζει οτι ''το υπουργείο Εθνικής Αμυνας υλοποιώντας παλαιότερες αποφάσεις του, επιφύλαξε αρκετούς ''μποναμάδες'' για τους στρατευμένους, καθώς από τις αρχές του νέου χρόνου η θητεία θα μειωθεί κατά τρεις μήνες στο ναυτικό, δύο στην αεροπορία και γίνεται δωδεκάμηνη ενιαία θητεία και στους τρεις κλάδους του στρατού. Επίσης, η διάρκεια υποχρεωτικής παραμονής στα σύνορα από 6 μήνες θα μειωθεί στους 4. Το υπουργείο Αμυνας αναζητά κονδύλια για την πληρωμή αποζημίωσης στους στρατιωτικούς που εργάζονται Σαββατοκύριακα και αργίες, ενώ με υπουργική απόφαση μεθοδεύεται η επέκταση της αναγνώρισης εως το 2002 ως διπλάσιου του χρόνου υπηρεσίας στρατιωτικών σε μονάδες εκστρατείας μέχρι 5 έτη, όπως ίσχυε έως το 1984''.

    [04] ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται οτι ''ερωτήματα για την αλλαγή ή μη της οικονομικής πολιτικής που συνοψίζεται σε περισσότερες και βαρύνουσας σημασίας παροχές της τελευταίας στιγμής, αλλά και για τυχόν αλλαγές προσώπων που κρατούν αυτή τη στιγμή τα ηνία της οικονομίας θέτουν αφ' εαυτών οι κυοφορούμενες πολιτικές εξελίξεις, που μπορούν να φθάσουν μέχρι και το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου. Φυσικά, όλα εξαρτώνται από τη θέληση του κ. Σημίτη. Πηγές προσκείμενες σ' αυτόν - εκτιμούν, όμως, ως ακραίο σενάριο να τα παραχωρήσει όλα (πρωθυπουργία και ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- στον κ. Παπανδρέου''.

    Η Espresso αναφέρει οτι ''ένα καινούργιο σενάριο άρχισε να ψιθυρίζεται τις ημέρες των Χριστουγέννων στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και της Χαριλάου Τρικούπη. ''Ο Σημίτης δεν πρόκειται να φύγει. Θα παραμείνει στην ηγεσία της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι ''χάρις στον Σημίτη, που αποφάσισε στην πλέον κρίσιμη καμπή για το ΠΑΣΟΚ και τον τόπο, να παραχωρήσει την θέση του στον γιο του μεγάλου ηγέτη, Ανδρέα Παπανδρέου, η Δημοκρατική Παράταξη ξαναβρήκε τον εαυτό της, την ΠΙΣΤΗ για την ΝΙΚΗ στις επόμενες εκλογές, που πρέπει να γίνουν ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ και κυρίως την ΕΛΠΙΔΑ για ΚΑΛΛΙΤΕΡΕΣ μέρες... Γιατί ο λαός μας, ΘΥΜΑΤΑΙ πάντοτε οτι ένας Παπανδρέου, ο Ανδρέας, μέσα σε ελάχιστα χρόνια ΑΛΛΑΞΕ την όψη της χώρας μας, ΧΟΡΤΑΣΕ με ΨΩΜΙ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τον κοσμάκη και έφερε τα πάνω-κάτω στην πατρίδα μας''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει οτι ''ώθηση στην αλλαγή ηγεσίας και στο κόμμα και στην κυβέρνηση δίνει ο αμερικανικός παράγοντας και το εκδοτικό κατεστημένο εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων του Κ. Σημίτη για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει μετά τις γιορτές προκειμένου να ανακόψει την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς μία συντριπτική ήττα στις εκλογές''.

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά οτι ''για παρατεταμένη ακυβερνησία του κράτους, την οποία ενισχύει με τη στάση και τις επιλογές του ο κ. Σημίτης, ο οποίος εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα διαδοχής του στο ΠΑΣΟΚ, κάνουν λόγο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι ''ο αντικαταστάτης του Ρ. Πρόντι θα κριθεί αρκετούς μήνες μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, οπότε ο κ. Σημίτης θα ιδιωτεύει και θα απουσιάζει από τα ευρωπαϊκά κέντρα. Τα νήματα για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν θα κινήσουν οι χριστιανοδημοκράτες και όχι οι σοσιαλιστές''.

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει οτι ''κανονικά, οι εκλογές πρέπει να διενεργηθούν στις 25 Απριλίου ή στις 2 Μαϊου, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Και σε αυτήν την περίπτωση πιθανώτατα θα γίνουν με το σχήμα της ''διαρχίας''. Δηλαδή με Σημίτη Πρωθυπουργό και Γ. Παπανδρέου αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Οταν ο κ. Σημίτης εδήλωνε οτι ''θα συμμετέχω'' στις εκλογές, μάλλον αυτό εννοούσε''.

    [05] Συνέντευξη Φλωρίδη

    ''Οι πρωτοβουλίες Σημίτη δεν εξυπηρετούν πρόσκαιρες ή επικοινωνιακές ανάγκες, αλλά έχουν ορίζονται και απαντούν θετικά τόσο στο πολιτικό μέλλον της χώρας όσο και της παράταξης, δηλώνει στο ΕΘΝΟΣ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Φλωρίδης, ενώ μόνο καλά λόγια έχει για τον υπουργό Εξωτερικών, υπέρ του οποίου τάσσεται εάν τεθεί θέμα διαδοχής του πρωθυπουργού. ''Ο Γ. Παπανδρέου δεν κουβαλάει μόνο το όνομα του ιδρυτή της παράταξής μας, αλλά είναι κι ένας πολιτικός με πρωτοποριακές ιδέες και έμπειρος όσο ελάχιστοι στην Ελλάδα και την Ευρώπη'', τονίζει στη συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ, υπογραμμίζοντας: ''Η ΝΔ με έκδηλα σημάδια πανικού, τον έχει επιλέξει ως ηγέτη και εγώ δεν βλέπω τον λόγο γιατί να της χαλάσουμε το χατίρι. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία από εδώ και πέρα θα είναι μια γιορτή δημοκρατίας''. ''Το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ με διαμορφωτή τον Κ. Σημίτη, είναι το κλειδί για τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής δυναμικής στη χώρα, όχι μόνο για να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά και για να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική εξέλιξη στην Ελλάδα'', καταλήγει ο κ. Φλωρίδης.

    [06] Συνέντευξη Α. Διαμαντοπούλου

    ''Ογκόλιθος της πολιτικής και της διανόησης, με ευρωπαϊκό όραμα, θεωρείται στην Ευρώπη ο Κώστας Σημίτης'', σύμφωνα συνέντευξη της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου στα ΝΕΑ. Η Ελληνίδα επίτροπος η οποία γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στις Βρυξέλλες, αφήνει σαφέστατα να εννοηθεί οτι στην περίπτωση που ο ίδιος επιθυμεί να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν έχει μεγάλες πιθανότητες να το πετύχει, καθώς διαθέτει πολύ μεγάλο κύρος. ''Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη είναι νομίζω μοναδικό στην ελληνική Ιστορία'', λέει χαρακτηριστικά. Η ίδια συμμερίζεται τις απόψεις εκείνων που αναφέρουν οτι ο συσχετισμός που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο διάδοχος του κ. Πρόντι θα είναι κεντροδεξιός. Τονίζει ωστόσο με έμφαση: ''Βεβαίως λαμβάνονται υπ' όψιν οι ισορροπίες στο Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο. Τίποτα όμως δεν είναι ρητό ή απόλυτα δεσμευτικό. Ετσι θα έλεγα οτι ο Ελληνας Πρωθυπουργός, με τα προσόντα και το προφίλ που διαθέτει, είναι ένας από τους πλέον αποδεκτούς ηγέτες στην Ευρώπη''.

    [07] Συντελεστής δόμησης

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμίζει οτι ''επανεργοποιείται από τις αρχές του νέου χρόνου η διαδικασία της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης, που είχε παγώσει εδώ και αρκετά χρόνια με παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.''

    [08] Εφορία-Ελεγχοι

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ τονίζει οτι ''ληξιπρόθεσμα χρέη, ανέλεγκτες χρήσεις της περιόδου 1993-98, μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και (περίπου) ένα εκατομμύριο εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων βρίσκονται στο...στόχαστρο της Εφορίας με ειδικούς ελέγχους που θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιανουάριο του 2004.''

    [09] Φορολογικές ελαφρύνσεις

    Σύμφωνα με την City Press ''από 1ης Ιανουαρίου του 2004 υλοποιούνται τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης τα οποία έχουν θετική επίδραση στη διαμόρφωση του εισοδήματος εκατομμυρίων Ελλήνων.''

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι ''με χαμηλότερους φόρους για όλους τους φορολογουμένους έρχεται η νέα χρονιά, μέσω φορολογικών διευκολύνσεων, ελαφρύνσεων και απλουστεύσεων για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρηματίες. Με την έλευση του 2004 θα τεθούν σε εφαρμογή οι σχετικές προβλέψεις του νόμου 309/2002 που έχει δρομολογήσει την υλοποίηση μέρους των προτάσεων για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Οι αλλαγές αφορούν σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εμποροβιοτέχνες, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, τα εισοδήματα των οποίων θα φορολογηθούν με νέο τρόπο από το 2004.''

    [10] Κίνηση στην αγορά

    Το Metrorama αναφέρει οτι ''λίγο η οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές το τελευταίο διάστημα, λίγο η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες, και τα χαμόγελα που είχαν φανεί στα χείλη των εμπόρων το Σαββατοκύριακο πριν από τα Χριστούγεννα μετατράπηκαν σε προβληματισμό και ανησυχία για την αγορά.''

    [11] Ιράν-Ελληνική βοήθεια

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι ''κοντά στο δοκιμαζόμενο από το φονικό σεισμό λαό του Ιράν βρίσκεται και η χώρα μας. Μετά την οικονομική βοήθεια ύψους 250.000 ευρώ που απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών προς την κυβέρνηση του Ιράν, το απόγευμα του Σαββάτου δύο στρατιωτικά αεροσκάφη τύπου C-130 με άνδρες της ΕΜΑΚ και ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησαν για το αεροδρόμιο Κερμάν στο νότιο Ιράν. Τα δύο πρώτα αεροσκάφη μετέφεραν 21 άνδρες της ΕΜΑΚ, με δύο εκπαιδευμένους σκύλους διασώστες, δύο βαν με υλικά και συσκευές έρευνας και διάσωσης, ιατροφαρμακευτικό υλικό συνολικού βάρους 750 κιλών.''

    [12] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι ''πληροφορίες για άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ, με σκοπό τη λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του σχεδίου Αννάν, έχουν φτάσει στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Πιθανολογείται η προσωπική εμπλοκή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος λέγεται ότι έχει έτοιμες επιστολές προς την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση.''

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι ''κατηγορίες για συνωμοσία διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών εξετάζει η Κυπριακή αστυνομία εναντίον των τεσσάρων Πακιστανών που συνελήφθησαν το Σάββατο να κινούνται ύποπτα στο χώρο σταθμευσης του αεροδρομίου της Πάφου.''


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 29 December 2003 - 20:35:41 UTC