Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-01-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/01/2004
  • [02] Tίτλοι εφημερίδων:
  • [03] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου
  • [04] ΠΑΣΟΚ
  • [05] Ολυμπιακοί Αγώνες 2004
  • [06] ΝΔ
  • [07] Μετατάξεις στο Δημόσιο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/01/2004

    Η αναμενόμενη πολιτική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή για το 2004 και οι εορταστικές εκδηλώσεις για το νέο έτος, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Tίτλοι εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις, αυξήσεις, επιδοτήσεις. Ο προεκλογικός ''μποναμάς'' του Ιανουαρίου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 2004: Οι 7 πληγές της Οικονομίας. Τι θα βρει μπροστά της η κυβέρνηση της ΝΔ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 72 μέρες για την αλλαγή. Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές εκλογές στις 14 Μαρτίου.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Στις 7 παραιτείται ο Σημίτης. Εκλογή προέδρου (24 Ιανουαρίου;) και κάλπες το αργότερο 14 Μαρτίου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκκληση στον Σημίτη: Δώστα όλα στον Γιώργο για να κερδίσουμε. Διαφορετικά η παράταξη θα οδηγηθεί σε εκλογική συντριβή και επικίνδυνες περιπέτειες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η χρονιά των μεγάλων προσδοκιών. Εκλογές και Ολυμπιακοί Αγώνες, ορόσημα μιας νέας πορείας για την Ελλάδα.

    ΕΘΝΟΣ: ''Πέταξαν'' 1,8 δις ευρώ από τις καταθέσεις. Τεράστια η αιμορραγία στους τραπεζικούς λογαριασμούς το 2003.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πρωθυπουργός ο Γιώργος, υπουργός Εξωτερικών ο Κώστας Σημίτης. Η νύχτα βγάζει... Ηγούμενο και η αυγή... Μητροπολίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ψαλιδισμένες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις το 2004. Οι μειώσεις στους συντελεστές φορολογίας και οι καταργήσεις των φοροαπαλλαγών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά την εξουσία που χάνει. Κυβέρνηση: Το χρονοδιάγραμμα των 73 τελευταίων ημερών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τι οδήγησε στη λύση Γιώργου. Το παρασκήνιο της μεγάλης απόφασης του Κ. Σημίτη.

    ΕΣΤΙΑ: Σύρεται ο κ. Σημίτης. Μάλλον θα παραιτηθεί και από Πρωθυπουργός.

    Espresso: Νέα έκθεση με ερωτικές σκηνές που σοκάρουν. Εντονες αντιδράσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τα 10 κριτήρια για τις μετατάξεις στο Δημόσιο. Ξεπαγώνουν μέσα στον Ιανουάριο.

    Η ΧΩΡΑ: Πολιτικός πυρετός... Τα τρικ του ΠΑΣΟΚ για να εμφανιστεί με νέο πρόσωπο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι νέοι μισθοί. Για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

    [03] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου

    Πλήρη και ανεπιφύλακτη στήριξη στην πρωτοβουλία Σημίτη -''βαθύτατης πολιτικής σημασίας'', όπως τη χαρακτηρίζει, για την αντιστροφή του κλίματος- παρέχει ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ''πρόκριμα'' στο θέμα της διαδοχής, επισημαίνοντας ωστόσο οτι οι εκλογές δεν θα κριθούν από τα πρόσωπα αλλά από την ικανότητα του ΠΑΣΟΚ να ξαναπροβάλει μια κοινωνική πολιτική που θα επαναφέρει στο προσκήνιο το αποκλεισμένο κομμάτι της κοινωνίας. Δηλώνει πεπεισμένος οτι με την κίνηση αυτή θα δημιουργηθεί ''πολιτική πανστρατιά'' και συσπείρωση για το κυβερνών κόμμα αφήνοντας όμως απ' έξω προσωπικότητες του συντηρητικού χώρου. Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες εναντίον του Γ. Παπανδρέου για φιλοαμερικανική στάση, ο κ. Τσοχατζόπουλος υπενθυμίζει ανάλογες κατηγορίες κατά του Ανδρέα Παπανδρέου, οι οποίες όμως διαψεύστηκαν από την ίδια την πολιτική που επέβαλε ο ιδρυτής του κινήματος. Υποθέτω, λέει χαρακτηριστικά, οτι ο ''καθένας που τον αφορούν αυτά που λέγονται βγαίνει και τα αντικρούει με τα δικά του έργα και τη δική του στάση''.

    [04] ΠΑΣΟΚ

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι '' πρόσκληση επανενεργοποίησης προς όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αμφίπλευρα ανοίγματα προς τις κοινωνικές βάσεις της Δεξιάς και της Αριστεράς αναμένεται να απευθύνει ο υπουργός Εξωτερικών Γ.Α. Παπανδρέου, αναλαμβάνοντας την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος αμέσως μετά την υλοποίηση των εξαγγελιών του Κ. Σημίτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ''Εθνους'' δημοσκόπηση φέρει το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Γ. Παπανδρέου να προηγείται της ΝΔ του Κ. Καραμανλή στην πρόθεση ψήφου με περίπου 2 μονάδες, ενώ ξεκινά και δεύτερη δημοσκόπηση, η οποία θα ολοκληρωθεί την προσεχή Τετάρτη, ημέρα που ο πρωθυπουργός θα γνωστοποιήσει τις πρωτοβουλίες του''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι ''ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο δημοφιλέστερος Ελληνας πολιτικός στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research για Το Βήμα της Πρωτοχρονιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών είναι στην τέταρτη θέση μετά τους Ζακ Σιράκ, Γκέρχαρντ Σρέντερ και Ρομάνο Πρόντι. Στην Ελλάδα και στη Σερβία-Μαυροβούνιο, ο ελληνας υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στην πρώτη θέση με 68,2% και 66% αντίστοιχα, στην Κύπρο είναι στη δεύτερη θέση με 94,8% με πρώτο τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη (96,2%)''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι ''θριαμβευτική είσοδο του Γιώργου Παπανδρέου στην πολιτική αρένα ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις της κοινής γνώμης που έχουν ως αντικείμενο αυτήν την προοπτική. Πριν καλά-καλά αναδειχθεί σε τιμονιέρη του κυβερνώντος κόμματος ο ΥΠΕΞ, φαίνεται να ανατρέπει το σκηνικό καθιστώντας αμφίρροπη την μάχη που έδειχνε για το ΠΑΣΟΚ χαμένη''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει οτι ''σημαντικές και καθοριστικές για την περαιτέρω πορεία της πολιτικής ζωής του τόπου θα είναι οι επόμενες ημέρες, καθώς όλα δείχνουν οτι οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς. Τα χρονικά όρια που υπάρχουν μέχρι τη διενέργεια των εκλογών είναι ασφυκτικά και γα το λόγο αυτό το 2004 θεωρείται ως έτος εξελίξεων μείζονος σημασίας''.

    Η Espresso εκτιμά οτι ''εν αναμονή της περίφημης συνάντησης Σημίτη-Παπανδρέου τελούν όλοι στο ΠΑΣΟΚ, καθώς εκεί θα οριστικοποιηθούν και οι τελικές λεπτομέρειες του τρόπου διαδοχής στην ηγεσία του κόμματος''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι ''καθαρή λύση'' ζητά η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς ο πρωθυπουργός και οι ''συν αυτώ'' φαίνεται να επιδιώκουν τη ''δυαρχία'', προκειμένου ο κ. Σημίτης να ολοκληρώσει την πρωθυπουργική του θητεία''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι ''τις τελευταίες ευχές ως πρωθυπουργός δέχθηκε χθες ο κ. Σημίτης, ο οποίος μετά τα Θεοφάνεια θα ανακοινώσει την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφευχθεί η εκλογική συντριβή''.

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται οτι ''ο Πρωθυπουργός ούτε ελέγχει τις εξελίξεις ούτε μπορεί να τις δρομολογήσει κατά το δοκούν. Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ο κ. Σημίτης έχει πλέον χάσει κάθε έλεγχο και σύρεται ο ίδιος από τις εξελίξεις. Και μάλλον θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει και την θέση του Πρωθυπουργού και να παραδώσει τα πάντα στον κ. Γ. Παπανδρέου''.

    [05] Ολυμπιακοί Αγώνες 2004

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει οτι "η στιγμή που η Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, παγμοσμίως, φθάνει. Η αντίστροφη μέτρηση για την πορεία προς το ''πολυαναμενόμενο μεγάλο γεγονός'' τελείωσε και με την έλευση του 2004 η Ολυμπιακή προετοιμασία μπαίνει στην τελευταία στροφή πριν την ημερομηνία - ορόσημο της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 13 Αυγούστου του 2004, την ώρα που η Ολυμπιακή Φλόγα θα ανάψει στο Ολυμπιακό Στάδιο".

    [06] ΝΔ

    Η ΧΩΡΑ τονίζει οτι "ο κόσμος περιμένει την πραγματική, ριζική αλλαγή από τον Καραμανλή. Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι θα ξεφύγει ακόμη πιο πολύ μπροστά αν προχωρήσει σε ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της ΝΔ. Οι πολίτες δεν θέλουν φθαρμένα υλικά και ''μούχλα''. Θέλουν ισχυρές και καταξιωμένες προσωπικότητες στη Νέα Διακυβέρνηση".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει οτι "σε προεκλογικό πυρετό βρίσκεται η Ρηγίλλης περιμένοντας πάντως να δει τι θα συμβεί (και με ποιόν) στο ΠΑΣΟΚ. Ο Καραμανλής ετοιμάζεται για περιοδείες και σκέπτεται τις επιστροφές των ''εκτός'' στελεχών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "ο τόπος, όπως διαπίστωσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, απαιτεί ριζική αλλαγή και όχι κούφιες εναλλαγές προσώπων. Το 2004 είναι χρονιά ευθύνης για τη ΝΔ και για τον πρόεδρό της Κώστα Καραμανλή, που θα κληθούν να διαχειριστούν τις τύχες της χώρας.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά οτι "το 2004 θα φέρει τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα και ο λαός. Τη διάσταση αυτή έδωσε το μήνυμά του για το νέο έτος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Μέσα από τις ευχές που έστειλε στον ελληνικό λαό, κατήγγειλε το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής και έδωσε έμφαση στην ελπίδα που φέρνει για τον τόπο η πολιτική πρόταση του κόμματός του.

    [07] Μετατάξεις στο Δημόσιο

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ ''εθελούσιες μετατάξεις στο Δημόσιο βάσει ετήσιου προγραμματισμού των κενών θέσεων και ειδικών κριτηρίων επιλογής των υπαλλήλων προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατίθεται τον Ιανουάριο στη Βουλή''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 2 January 2004 - 21:18:53 UTC