Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-04-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] Tίτλοι εφημερίδων:
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Συνταξιούχοι
  • [05] Συμβασιούχοι
  • [06] Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [07] Σύλληψη Κούρδου
  • [08] Χριστόδουλος

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ

    Το Κυπριακό, το θέμα των συμβασιούχων και οι αυξήσεις στις συντάξεις είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Tίτλοι εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επίδομα Ολυμπιακής ασφάλειας: 2.500 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σκηνικό εκβιασμού! Και οι Ευρωπαίοι, μετά τους Αμερικανούς, κατά της Κύπρου;

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το επώδυνο ΝΑΙ είναι υπεύθυνη εθνική στάση. Ο Κ. Μητσοτάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απόρριψη του σχεδίου Αννάν.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι νέες αυξημένες πια συντάξεις. Σύσκεψη του πρωθυπουργού χθες με τον Γ. Αλογοσκούφη.

    Η ΑΥΓΗ: Κρύβονται πίσω από τους Κυπρίους. Απουσία ενημέρωσης των πολιτών. Συνοπτική συζήτηση σήμερα στη Βουλή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέο μεγάλο σκάνδαλο 5 δις. για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αγόρασαν ανιχνευτικά μηχανήματα στην διπλάσια τιμή.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τι σημαίνει το ΝΑΙ, τι κοστίζει το ΟΧΙ. Το τελικό Σχέδιο Αννάν στο μικροσκόπιο των πολιτικών κομμάτων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο νέος χάρτης των συντάξεων για όλα τα Ταμεία. Αυξήσεις έως και 8%.

    ΕΘΝΟΣ: Σπρώχνουν την Κύπρο να ανέβει τον Γολγοθά. Κυπριακό: Ωμός εκβιασμός ΗΠΑ-Ευρωπαίων στους Ελληνοκύπριους. Κλειστά χαρτιά στην Αθήνα, περιμένοντας τη Λευκωσία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: 9.900 σελίδες αδιάβαστες και με μη... κεκτημένη νηφαλιότητα. Απερρίφθη, με δικαιολογημένη αγανάκτηση, το τέταρτο και χειρότερο απ' όλα τα άλλα τερατουργήματα του Κόφι Αννάν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Υμνους για τους χειρισμούς Καραμανλή-Μολυβιάτη. Από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των κυβερνήσεων του Α. Παπανδρέου, καθηγητή Κάρολο Παπούλια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ζητείται αντοχή σε πιέσεις και ενότητα. Λευκωσία: Το σχέδιο Αννάν εξόργισε τους Κυπρίους. Η στάση των κομμάτων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αγριες πιέσεις στη σκιά του ''όχι''. Το παρασκήνιο της Λουκέρνης, η στάση Αννάν και τα επακόλουθα.

    ΕΣΤΙΑ: Να δώσωμεν στεφάνους όχι να δρέψωμεν! Ελεγε ο Δ. Βικέλας για τους Ολυμπιακούς του 1896.

    Espresso: Κατέρρευσε η Ρούλα Κυράστα: Αγόρι μου δεν τη θέλω τη ζωή μου. Οι τραγικές ώρες του Γιάννη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κλίμα απόρριψης του Σχεδίου Αννάν στη Λευκωσία. Σταθερή γραμμή από Καραμανλή στην Αθήνα. Ενημέρωση και συζήτηση στη Βουλή για Κυπριακό.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στη Βουλή το σχέδιο Αννάν. Εκτακτη συζήτηση για το Κυπριακό ζήτησε ο πρωθυπουργός.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τελεσίγραφο από Ευρώπη, ΗΠΑ, ΟΗΕ. ''Ψηφίστε ΝΑΙ ή ξεχάστε μας''.

    ΝΙΚΗ: ''ΟΧΙ'' στους εκβιασμούς. Ασφυκτικές πιέσεις Μπους σε Ελλάδα-Κύπρο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ: Αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό.

    Traffic News: Αστυνομικός μαστίγωσε τη γυναίκα του σε κομμωτήριο. Του είχε ζητήσει να χωρίσουν.

    Η ΧΩΡΑ: Αυξήσεις έως 9% στις συντάξεις. Σημαντικές αναπροσαρμογές από την κατάργηση των εισφορών.

    City Press: Ελληνοκυπριακό ''όχι'' στο σχέδιο Αννάν. Τάσσος Παπαδόπουλος: Δεν δέχθηκα να θυσιάσω τα δικαιώματά μας στο βωμό των πιέσεων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι συντάξεις σε όλα τα Ταμεία. Πως αναπροσαρμόζονται τα ποσά για το 2004.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πείτε τα όλα για το Κυπριακό. Οι πολίτες απαιτούν καθαρές θέσεις.

    [03] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι ''εξέπληξε πολλούς η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να ζητήσει έκτακτη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ''μικρής διαρκείας'' στη Βουλή για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, η οποία και θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10.30 το πρωί''.

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι ''δύο εικοσιτετράωρα μετά το ναυάγιο στη Λουκέρνη και ενώ στις 24 Απριλίου θα γίνουν τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, στην Αθήνα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αποφεύγουν να τοποθετηθούν επί της ουσίας του σχεδίου Αννάν και προφασίζονται πως ''προέχει η γνώμη των Κυπρίων''.

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι ''τόσο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος όσο και η κοινή γνώμη της Μεγαλονήσου λένε ''όχι'' στις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται για αποδοχή του απαράδεκτου σχεδίου Αννάν''.

    Η City Press τονίζει ότι ''με τη χθεσινή πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά τη Λουκέρνη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έδειξε την απογοήτευσή του με τις εξελίξεις και τη διαπραγματευτική στάση που τήρησε ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Αννάν''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, ''στη Λουκέρνη αποκαλύφθηκε πλήρως η δόλια μεθόδευσις την οποία ηκολούθησε ο διεθνής παράγων για το Κυπριακό. Επρόκειτο για μια καλοστημένη παγίδα στην οποία πρωτοστάτησε ο γγ του ΟΗΕ με σκοπό να εκβιάση τα πράγματα και να τα φέρη εκεί που έφθασαν προχθές το βράδυ''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι ''η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι στο προσεχές διάστημα και μέχρι τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων στις 24 Απριλίου θα ενταθούν οι πιέσεις, αλλά είναι πεπεισμένη ότι έπραξε το ορθό καθώς το Σχέδιο Αννάν δεν κάλυψε ούτε το θέμα αποτροπής της στρατιωτικής επέμβασης δεν προσέφερε τις ελάχιστες εγγυήσεις στο ζήτημα των εποίκων, απέφυγε την προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο και αντιθέτως φόρτωσε με οικονομικά βάρη τη Λευκωσία''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''οι προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι ο ίδιος θεωρεί θετικό το τελικό σχέδιο του γγ του ΟΗΕ και το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Κύπρο στις 24 Απριλίου ως μοναδική ευκαιρία για να γυρίσει σελίδα ο κυπριακός λαός. Επισήμως όμως θα συνεχίσει να τηρεί ουδέτερη στάση (δεν θα λάβει θέση υπέρ ή κατά του σχεδίου ούτε κατά τη σημερινή συζήτηση των πολιτικων αρχηγών στη Βουλή) αναμένοντας να τοποθετηθούν πρώτα τα κόμματα της Κύπρου''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι ''Μπους, Μπλερ, Σρέντερ και Φερχόιγκεν ασκούν αφόρητες πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία, να ταχθεί υπέρ του σχεδίου Αννάν στο δημοψήφισμα. Ενα ''όχι'' των Ελληνοκυπρίων σε αντιδιαστολή με το προδικαζόμενο ''ναι'' των Τουρκοκυπρίων ανησυχεί όσους κινήθηκαν για να μην υπάρξουν αντιρρήσεις στο σχέδιο του γγ του ΟΗΕ . Ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλς εξέφρασε χθες τις ζωηρότατες επιφυλαξεις του. Στην Αθήνα ο Κ. Καραμανλής επέλεξε να ενημερώσει τη Βουλή. Την ίδια στιγμή, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης τάχθηκε ευθέως υπέρ της αποδοχής του σχεδίου. Το ΠΑΣΟΚ θα διευκρινίσει τη θέση του πριν από το δημοψήφισμα''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι ''η επόμενη μέρα της Λουκέρνης βρίσκει την ελληνοκυπριακή πλευρά κάτω από την έντονη πίεση και τους εκβιασμούς ΗΠΑ και Ευρώπης για αποδοχή του τελικού σχεδίου Αννάν ενώ στην Αθήνα κυβέρνηση και αντιπολίτευση κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους αναμένοντας τη θέση της Λευκωσίας για το δημοψήφισμα. Μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο η Κύπρος καλείται να ανέβει τον Γολγοθά της ιστορικής απόφασης για το μέλλον της''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ( Ρίζος) γράφει ότι ''τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!'' Αυτή είναι η φράση που υιοθετούν αρκετοί αναλυτές για να περιγράψουν τα όσα θα ακολουθήσουν των διαπραγματεύσεων της Λουκέρνης έως την 24η Απριλίου ημέρα διεξαγωγής των χωριστών δημοψηφισμάτων στην Κύπρο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ήδη αρχίσει να δέχεται συντονισμένες πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ η οποία - όπως φαίνεται - έχει συγxρονιστεί στους ρυθμούς που προέρχονται από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι '' σε ''ναρκοπέδιο'' θα βαδίσουν τις επόμενες 22 μέρες ο κυπριακός ελληνισμός και τα πολιτικά κόμματα σε Λευκωσία και Αθήνα, εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος. Οι πιο σημαντικοί κίνδυνοι είναι η διατάραξη της ενότητας που υπήρξε ως τώρα και οι πιέσεις που θα ασκηθούν από το διεθνή παράγοντα''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης ) αναφέρει πως ''με εκβιαστικά διλήμματα απαντούσε ο γγ του ΟΗΕ στα αλλεπάλληλα αιτήματα Ελλάδας και Κύπρου να μετατρέψει έστω και την τελευταία στιγμή το κατ΄επίφασιν ειρηνευτικό του σχέδιο σε ισοβαρές προς τις δύο πλευρές''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο σχόλιό του σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ''στυλοβάτης της διχοτομικής πολιτικής κατά της Κύπρου είναι η ΕΕ. Ορισμένοι το αντιλαμβάνονται τώρα μετά τις δηλώσεις του Γκ. Φερχόιγκεν και του Ρ. Πρόντι για το ''σχέδιο Αννάν'' . Κάποιοι το γνώριζαν και το αποσιωπούσαν, κοιμίζοντας τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό με το παραμύθι περί ''ευρωπαϊκού κεκτημένο'' και περί ''λύσης '' του Κυπριακού μέσω της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ''.

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ''η ''μαύρη εικόνα'' που τα ελληνικά ΜΜΕ παρουσίασαν για το σχέδιο Αννάν απέχει μακράν της πραγματικότητας. Το σχέδιο Αννάν εμπεριέχει θετικά και αρνητικά. Τα θετικά είναι περισσότερα, λέει ο σώφρων πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Η εθνικά υπεύθυνη στάση είναι να πούμε ''ναι'' στο σχέδιο Αννάν''.

    ΤΑ ΝΕΑ στο δικό τους σχόλιο επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα εξής'' κάτω από άλλες συνθήκες η απόρριψή του θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση...Στις σημερινές συνθήκες όμως όλοι κατανοούν ότι αυτό θα έχει σημαντικό κόστος. Πρώτον επειδή θα κάνει στο εξής εξαιρετικά δύσκολη την κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντας - είτε του ΟΗΕ είτε της Ευρώπης είτε των ΗΠΑ... Δεύτερον, επειδή κινδυνεύει να οδηγήσει σε νέα ένταση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις...Εκτός και αν η Ελλάδα αναγκαστεί να αποσυνδέσει το Κυπριακό από την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη. Τρίτον επειδή όσο αργεί η λύση τόσο παγιώνεται η διχοτόμηση''.

    [04] Συνταξιούχοι

    Ο ΧΩΡΑ επισημαίνει οτι "μεγάλες αυξήσεις στις χαμηλές συντάξεις αποφάσισε να χορηγήσει η κυβέρνηση αναπροσαρμόζοντας παράλληλα και το ΕΚΑΣ. Ιδιαιτέρως ωφελημένοι θα είναι δύο στους τρεις δικαιούχους του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι οποίοι θα λάβουν και τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τον επαναπροσδιορισμό των συνταξιοδοτικών συντελεστών ώστε να επαναχορηγήσει το ΕΚΑΣ σε περίπου 35.000 συνταξιούχους, οι οποίοι από τις αρχές του 2004 δεν λαμβάνουν το επίδομα λόγω της μικρής αναπροσαρμογής των εισοδημάτων τους".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει οτι "το υπουργείο επεξεργάζεται δύο σενάρια. Το πρώτο προβλέπει την αναπροσαρμογή όλων των κλιμακίων με βάση το μέσο ποσοστό αύξησης των συντάξεων, μέτρο που, εάν αποφασισθεί, θα ισχύσει και τα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας έναν αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των κλιμακίων. Το δεύτερο είναι η καθιέρωση ενός ακόμη εισοδηματικού κλιμακίου για εισοδήματα πάνω από 6.562 ευρώ, το οποίο είναι το ανώτατο όριο που ισχύει σήμερα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "αυξήσεις της τάξεως του 4% εως 9% δίνονται στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων που εποπτεύονται από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Ηδη πολλά από τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν αρχίσει να καταβάλλουν τα νέα ποσά, οι αυξήσεις όμως αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερες στη συνέχεια, μετά την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1-5% επί των συντάξεων που προανήγγειλε η κυβέρνηση και θα υλοποιηθεί από 1ης Ιουλίου".

    [05] Συμβασιούχοι

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενδώσει στις αφόρητες πιέσεις των χιλιάδων συμβασιούχων να δεσμευτεί για το μέλλον κάθε κατηγορίας ξεχωριστά. Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Πρ. Παυλόπουλος, ξεκαθάρισε χθες, οτι παραμένει ανοιχτός σε οποιαδήποτε συζήτηση, αλλά όχι και στην οποιαδήποτε δέσμευση πριν εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει την έννοια των πάγιων και διαρκών αναγκών, αλλά και τις κατηγορίες εκείνες που θα συμπεριληφθούν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι "με απεργιακές κινητοποιήσεις, που ξεκινούν τη Μεγάλη Δευτέρα, κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των συμβασιούχων στις δημοτικές επιχειρήσεις όλης της χώρας, οι οποίοι ζητούν να λυθεί το θέμα των μονιμοποιήσεων τους".

    [06] Ολυμπιακοί Αγώνες

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "ενυπόγραφη επιστολή διαμαρτυρίας κατέθεσαν στους υπουργούς Ανάπτυξης, Μεταφορών και Δημόσιας Τάξης τέσσερις από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής συσκευών X-Ray ελέγχου χειραποσκευών και αποσκευών, καθώς και Μαγνητικών Πυλών Ανίχνευσης Μετάλλων επί ατόμων. Με αυτήν την επιστολή τους οι εταιρείες Garrett, Gilardoni, Metorex και Rapiscan, ισχυρίζονται με αποδείξεις, οτι οι "ανοικτοί" διαγωνισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης, ύψους περίπου 15 εκ. ευρώ με τον "φερετζέ" του διαγωνισμού, καταλήγουν σε απ' ευθείας αναθέσεις στον ίδιο προμηθευτή".

    [07] Σύλληψη Κούρδου

    Η Espresso αναφέρει οτι "μυστήριο καλύπτει τη σύλληψη Κούρδου, με γερμανική υπηκοότητα, τρομοκράτη που καταζητείται από τις γερμανικές αρχές, για συμμετοχή σε οργάνωση που έχει στο ενεργητικό της φονικές επιθέσεις. Ο κουρδικής καταγωγής Γερμανός υπήκοος συνελήφθη στη Δράμα σε έναν "τυχαίο" έλεγχο που του έκαναν συνοριακοί φύλακες".

    [08] Χριστόδουλος

    Η Traffic news υποστηρίζει οτι "στην πρώτη -στα χρονικά- συνάντησή του με την κ. Παπαρήγα, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είδε να υλοποιείται σταδιακά η επιθυμία της Εκκλησίας να ανοίξει διάλογο με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για φλέγοντα ζητήματα της νεολαίας και ευρύτερα της ελληνικής κοινωνίας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 2 April 2004 - 20:17:12 UTC