Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-09-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/9/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Πτώση Σινούκ-Ευθύνες
  • [04] Ελληνοτουρκικά
  • [05] Νέα σχολική χρονιά

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/9/2004

    Οι έρευνες και η απόδοση ευθυνών για την πτώση του μοιραίου "Σινούκ", οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Επικίνδυνο το πρωθυπουργικό αεροσκάφος! Αποκάλυψη - βόμβα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Φρικτές υποψίες για τα αίτια! Συγκλονίζει η τραγωδία της πτώσης του ελικοπτέρου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βρόμικα παιχνίδια στο Πεντάγωνο. Οργή Σπηλιωτόπουλου για όσους καπηλεύονται πολιτικά την τραγωδία.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Προσλήψεις 1.983 μόνιμοι και εποχικοί. Όλες οι νέες θέσεις στο Δημόσιο. Οι διαγωνισμοί και οι προθεσμίες.

    Η ΑΥΓΗ: Προβληματικό Σινούκ σε προβληματικό υπουργείο! Η κυβέρνηση αρνείται τις πολιτικές ευθύνες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Οι μίζες σκότωσαν τον Πατριάρχη. Συγκλονιστικά ντοκουμέντα από 3 άκρως απόρρητα έγγραφα-φωτιά.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η κυβέρνηση σε περιδίνηση. Υπουργικές διαμάχες για την τραγωδία με το ελικόπτερο στο Αιγαίο. Τι αναφέρει χθεσινή εμπιστευτική έκθεση του ΓΕΣ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χρυσά σπίτια για 2.292 οικογένειες. Στις 9 και 10 Οκτωβρίου η κλήρωση για τις ολυμπιακές κατοικίες.

    ΕΘΝΟΣ: Στον αέρα το σύστημα στο φως οι ευθύνες. Εγκληματική αδράνεια και δυσλειτουργία σε δεκάδες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ελαττωματικά τα ελικόπτερα. Σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της τελευταίας κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πετούσε με ελάττωμα σε 3 πτερύγια. Ντοκουμέντο: Το παρέλαβαν το 2001 με πρόβλημα στους έλικες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κράτος - Σινουκ. Ατελείωτο μπαλάκι οι ευθύνες. Επέμβαση της στρατιωτικής Δικαιοσύνης για να λυθεί ο γρίφος των καθυστερήσεων.

    ΕΣΤΙΑ: Έκρυβαν χρέη 6 τρις δραχμών! Τώρα αποκαλύπτεται η "δημιουργική λογιστική".

    ESPRESSO: Να πέσουν κι άλλα κεφάλια. Εγκληματικές οι ευθύνες. Έστειλαν στο θάνατο 17 ζωές. Έγγραφα φωτιά αποκαλύπτουν. Ήταν ελαττωματικό το Σινούκ. Η ελλιπής ενημέρωση του ΓΕΣ στην ΥΠΑ.

    H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διοίκηση σε ελεύθερη πτώση. Η τραγωδία του "Σινούκ" ανέδειξε τα μακροχρόνια βάρη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Εγκληματική " η ολιγωρία του μηχανισμού. Πυκνώνουν τα ερωτηματικά για την τραγωδία. Οξεία αντιπαράθεση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κεφάλια ζητούσαν Καραμανλής - ΝΔ. Ενώ τώρα αυτό-αθωώνονται.

    Η ΝΙΚΗ: Λένε ψέματα. Εκτεθειμένοι Καραμανλής - Σπηλιωτόπουλος- Λιάπης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αλέκα Παπαρήγα προς τους εργαζόμενους: Στα δικά σας χέρια η ελπίδα...

    TRAFFIC NEWS: Μια γυναίκα πίσω από την απαλλαγή του Παπακαλιάτη. Ποιος "έκλεισε τα μάτια" στους νόμους; Τι αναζητά τώρα με την ΕΔΕ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    Η ΧΩΡΑ: Προσλήψεις 3.000 νέες θέσεις στο Δημόσιο και στην Υγεία. Σε 3 σελίδες όλες οι προκηρύξεις μέσω του ΑΣΕΠ.

    City Press:"Ιπτάμενα φέρετρα" για VIPs. Σοβαρό τεχνικό πρόβλημα και ελλείψεις στη συντήρηση είχε το Chinook.

    Μetro: Αλλαγές μετά το πόρισμα. Η αρχή έγινε με την Αεροπορία-Δύο επιτροπές για το Σινούκ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ανευθυνότητα και σαπίλα..."Σπασμένο τηλέφωνο" μεταξύ κρατικών υπηρεσιών. Ποιες ευθύνες "δείχνει" το σχέδιο πτήσης του μοιραίου "Σινούκ".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δοκιμασία για την ιστορική εκκλησία του Ευαγγελιστή Μάρκου. Χάθηκε η ηγεσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

    Σημείωση: Η εφημερία ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [03] Πτώση Σινούκ-Ευθύνες

    H ESPRESSO υποστηρίζει ότι "ένα απίστευτο γαϊτανάκι παραλείψεων, λανθασμένων χειρισμών και λαθών αποκαλύπτεται μέρα με την ημέρα γύρω από το τραγικό δυστύχημα του Σινούκ. Λάθη και παραλείψεις που αν δεν προκάλεσαν, τουλάχιστον συντέλεσαν στην τραγωδία και το χαμό τόσων ανθρώπων".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "η ΝΔ και ο Κ. Καραμανλής ζητούσαν κεφάλια στις τραγωδίες του Φάλκον και του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ (όπως φαίνεται και από τις τότε δηλώσεις τους) . Σήμερα, όμως άλλαξαν τακτική και αυτό-αθωώνονται με την ίδια ευκολία".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "ανοικτό άφησε χθες η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλες καρατομήσεις, εάν προκύψουν ευθύνες για την τραγωδία με το ελικόπτερο Σινούκ, που κόστισε τη ζωή σε δεκαεπτά ανθρώπους, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το οποίο αποφάσισε ότι νέος αρχηγός της Αεροπορίας τοποθετείται ο αντιπτέραρχος Γεώργιος Αυλωνίτης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ξέσπασε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, εναντίον όλων όσοι επιχειρούν να του βάλουν τρικλοποδιές, μέσα κι έξω από το υπουργείο, με αφορμή την πτώση του Σινούκ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι "ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες "καρατομήσεις" στις Ένοπλες Δυνάμεις, εφ΄όσον διαπιστωθούν ευθύνες, αφήνει η κυβέρνηση, ενώ ο υπ. Άμυνας διευκρινίζει ότι ο κ. Παπανικολάλου αποπέμφθηκε λόγω της καθυστέρησης στην ενημέρωση του υπουργού".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "εικόνα χάους επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως ομολόγησε χθες ο υπουργός. Ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος παραδέχθηκε ότι πληροφορήθηκε τελευταίος και με δυόμισι ώρες καθυστέρηση την πτώση του "Σινούκ".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ, "το βαθυσκάφος "Θέτις" και ένα ρομπότ θα βρεθούν σε λίγο στο σημείο, όπου κατέπεσε το μοιραίο "Σινούκ" για να συμμετάσχουν στις προσπάθειες εντοπισμού της ατράκτου, όπου είναι εγκλωβισμένα πτώματα. Για τα αίτια της τραγωδίας έχουν συσταθεί τρεις επιτροπές , ενώ νέος αρχηγός αεροπορίας τοποθετήθηκε ο υποπτέραρχος Γ. Αυλωνίτης".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι " πολιτικές ευθύνες υπάρχουν όταν μια κυβερνήσεις ή μέλη της βαρύνονται με άστοχες ενέργειες ή παραλείψεις. Και στην περίπτωση του τραγικού δυστυχήματος με το Σινούκ, τέτοιες ευθύνες δεν φαίνεται να υπάρχουν".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "εντολή για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης του τραγικού δυστυχήματος με το ελικόπτερο τύπου "Σινούκ", το οποίο στοίχισε τη ζωή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου, έδωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "σε περιδίνηση λίγες μέρες μετά το δυστύχημα του "Σινούκ". Χθες παρενέβη εισαγγελέας Στρατοδικείου, για να ξεκαθαριστεί ποιος τελικά είχε την ευθύνη της πτήσης και γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην ενημέρωση. Μπαλάκι οι ευθύνες μεταξύ Πολεμικής Αεροπορίας, Στρατού Ξηράς και ΓΕΕΘΑ".

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "από το απόγειο της δόξας στην καταστροφή, από τα εύσημα των πάντων στην οδύνη της απώλειας επιφανών λειτουργών της Ορθοδοξίας, από μια τέλεια διοργάνωση ενός μεγάλου διεθνούς γεγονότος, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο πλήρες αλαλούμ μιας πτήσης που ουδείς υπεύθυνος παρακολουθούσε".

    [04] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "το τουρκικό κατεστημένο ικανοποιήθηκε απ΄όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ για τα ελληνοτουρκικά. Σε μια συγκυρία εθνικής αγωνίας, τα τουρκικά ΜΜΕ εκφράζουν ανακούφιση, αν και νέες δηλώσεις του πατέρα του ευρωπαϊκού Συντάγματος Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν ρίχνουν σκιές στα ευρωπαϊκά όνειρα της Τουρκίας".

    [05] Νέα σχολική χρονιά

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "γέμισαν και πάλι χτες χαμόγελα και φωνές τα σχολικά προαύλια και τα κουδούνια των σχολείων σήμαναν την έναρξη της καινούριας σχολικής χρονιάς. Κι ενώ ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, απηύθυνε τις τυπικές ευχές και συμβουλές, η νέα σχολική χρονιά ξεκινά κι αυτή με τεράστιες ελλείψεις, με τα γνωστά προβλήματα στο περιεχόμενο και τη δομή της εκπαίδευσης".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "το πρώτο κουδούνι κτύπησε χτες στα σχολεία όλης της χώρας, σημαίνοντας την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς που συνοδεύεται όμως από πολλά προβλήματα. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία κάνει λόγο για 2.800 κενά εκτός των εκπαιδευτικών που θα πρέπει να προσληφθούν για τα ολοήμερα σχολεία, ενώ οι εκπρόσωποι των καθηγητών αναφέρουν ότι περίπου 5.000 είναι οι θέσεις που παραμένουν χωρίς εκπαιδευτικούς".

    Το Metro σημειώνει ότι "το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς ακούστηκε χθες για περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές, που επέστρεψαν στα σχολικά θρανία. Εκτός από τις ευχές, πάντως, δεν έλειψε και η πολιτική αντιπαράθεση για την Παιδεία".

    Η City Press τονίζει ότι "η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου διαβεβαιώνει ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά ΟΛΜΕ και ΔΟΕ ξεκίνησαν χθες τη νέα σχολική χρονιά καταγγέλλοντας σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς λειτουργούς".

    Η Traffic News εκτιμά ότι "το πρώτο κουδούνι για 1.500.000 μαθητές, σε 15.000 δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε ολόκληρη τη χώρα, ήχησε χθες το πρωί, παράλληλα με τον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς".

    Η Αυριανή υποστηρίζει ότι "εικόνα εγκατάλειψης παρουσίαζε χθες η πρώτη ήμέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς το 13ο Ενιαίο Λύκειο Πειραιά, πρώην Πολυκλαδικό στο οποίο δεν έγινε ούτε ένα στοιχειώδες βάψιμο από τους υπεύθυνους του Δήμου ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς.


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 14 September 2004 - 20:36:00 UTC