Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-02-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/02/2005
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Εκκλησία-Δικαιοσύνη- Δημοσιογράφοι
  • [04] Αγροτικό
  • [05] Ευρωπαϊκή Επιτροπή-Επιχειρήσεις
  • [06] Κυπριακό
  • [07] Σκόπια
  • [08] Εργασιακό
  • [09] Νέα Δημοκρατία
  • [10] Δημόσιο-Οικογενειακό επίδομα
  • [11] Ολυμπιακή
  • [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [13] Εργασιακές σχέσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/02/2005

    Η διαφθορά στους κόλπους της Εκκλησίας, της δικαιοσύνης και τους δημοσιογράφους κυριαρχεί στην ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χωρίς διαγωνισμό 2.014 νέες θέσεις. Προσλήψεις σε τομείς του δημόσιου τομέα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ανασχηματισμός εν όψει; Τι μελετά ο πρωθυπουργός για πιο εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πως έστηναν δίκες στο παρασκήνιο. Το βαρύ κατηγορητήριο του Αρείου Πάγου για 4 δικαστές που παραπέμπονται για απόλυση.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αναδρομικά έως 763 ευρώ σε 130.000 δημ. υπαλλήλους και συνταξιούχους. Μέσα στο Φεβρουάριο η δεύτερη δόση του οικογενειακού επιδόματος.

    Η ΑΥΓΗ: Η Δικαιοσύνη ξεκίνησε, η Εκκλησία... νίπτει τας χείρας! Διώκονται τέσσερις δικαστές για τα σκάνδαλα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο σκαμνί για κακούργημα εκατοντάδες κρατικοδίαιτοι "δημοσιογράφοι". Ακόμα και ο κύριος Ρέππας είχε διορίσει την γυναίκα του στο υπουργείο Τύπου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ελαστική εργασία. Τα σχέδια και τα παζάρια. Ανοίγει ο δρόμος για τις αλλαγές στους όρους απασχόλησης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επιδοτήσεις έως 75.000 ευρώ σε νέους. Δικαιούχοι μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, άνεργοι. Όλο το νέο πρόγραμμα για το εμπόριο, τη μεταποίηση και τον τουρισμό.

    ΕΘΝΟΣ: Διμέτωπος κατά διαφθοράς και κομματικού κράτους. Μήνυμα και προειδοποίηση από Γ. Παπανδρέου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Απέσυραν τα... μπλε στρατεύματα. Η Ιστορία με τα τρακτέρ θυμίζει τα συμμαχικά στρατεύματα στο Βερολίνο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θα πέσουν κεφάλια επίορκων δικαστών. Προειδοποιεί ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Κάπος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αρειος Πάγος σε 4 επίορκους δικαστές. Δικαιοσύνη: Κατηγορητήριο-καταπέλτης για τρεις πρωτοδίκες και έναν εφέτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Λίστες σύγχυσης και αδικίας. Πυροτέχνημα εντυπωσιασμού που καίει ξερά και χλωρά.

    ΕΣΤΙΑ: Η Εκκλησία διασύρεται έσωθεν. Ανεπίτρεπτοι οι διαπληκτισμοί μεταξύ Ιεραρχών.

    ESPRESSO: Λύγισε ο πρώην υφυπουργός. Ο γιος του πρ. υφυπουργού Μεταφορών Α. Βούλγαρη συνελήφθη για διάρρηξη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέα στρατηγική της ΕΕ για ισχυρές επιχειρήσεις. Κίνητρα για μεγάλες συγχωνεύσεις, έρευνα και καινοτομίες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Χωρίς κανένα συμβιβασμό". Κάθαρση στους κόλπους της Εκκλησίας προανήγγειλε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Θέατρο σκιών με ονόματα δημοσιογράφων. Λίστα με 1.044 που δουλεύουν στο Δημόσιο.

    Η ΝΙΚΗ: Υπόλογος ο Χριστόδουλος. Κάθαρση εκ των υστέρων προαναγγέλλει ο Αρχιεπίσκοπος.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συντονισμός δράσης εργαζομένων και ΕΒΕ. "Όχι" στην απελευθέρωση του ωραρίου.

    TRAFFIC NEWS: Στα πράσα διαρρήκτης γιος πρώην υφυπουργού. Μέλος σπείρας που χτύπησε τα ΕΛΤΑ Βόλου.

    Η ΧΩΡΑ: Σαπίλα σε όλα τα επίπεδα. Άναυδος ο απλός πολίτης παρακολουθεί τα πρωτοφανή φαινόμενα.

    City Press: Αναγκαστική... προσγείωση για την Ολυμπιακή. Εισαγγελική γνωμοδότηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για επιβολή προστίμου 200 εκατ. ευρώ.

    METRO: Κάθαρση σε βάθος; Το ερώτημα αυτό απασχολεί όλες τις πλευρές, μετά τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων στην Εκκλησία, τη Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στοπ στα νέα σχέδια πόλης. Στον "αέρα" χιλιάδες οικοδομικές άδειες.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κάθαρση στη Δικαιοσύνη. Άρχισε χθες από τον πρ. Αρείου Πάγου.

    [03] Εκκλησία-Δικαιοσύνη- Δημοσιογράφοι

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "κουτσουρεμένη η λίστα με τα 1.043 ονόματα εργαζομένων σε ΕΡΤ-ΑΠΕ, Γενική Γραμματεία και γραφεία Τύπου".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "τον μανδύα του αρχιερέα της κάθαρσης ενδύθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος βλέποντας να πληθαίνουν οι κατηγορίες για παρατυπίες στην εκλογή του και με την εμπλοκή του Ιάκωβου Γιοσάκη".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "σοκαρισμένο το πανελλήνιο από τα κρούσματα σήψης και διαφθοράς σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι " στο πλαίσιο του κλίματος "γενικής κάθαρσης", που δημιουργήθηκε με την υπόθεση της διαπλοκής και τον νόμο για τον "βασικό μέτοχο" , τους επίορκους δικαστές και τα κυκλώματα διαφθοράς με εμπλοκή και ανθρώπων της Εκκλησίας, έπεσε και η κατηγορία για χρηματιζόμενους δημοσιογράφους, την οποία τροφοδότησε ο υπουργός Επικρατείας κάνοντας αναφορές σε λίστες με ονόματα".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "την πρόθεσή του να προχωρήσει σε κάθαρση "χωρίς κανένα συμβιβασμό" στους κόλπους της Εκκλησίας εξέφρασε χθες ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος μιλώντας σε δημοσιογράφους, τους οποίους κάλεσε εκτάκτως μετά τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων για το ρόλο του αρχιμανδρίτη Γιοσάκη στο παραδικαστικό κύκλωμα αλλά και στα εκκλησιαστικά δρώμενα".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "αν ενεργοποιηθή σωστά ο έλεγχος των δηλώσεων "πόθεν έσχες" με υποχρέωση δηλαδή του κατέχοντος να δικαιολογήση τα χρήματα της αγοράς κάθε περιουσιακού του στοιχείου πολλά μπορεί να γίνουν .Και θα είναι έστω και μόνον αυτό το καθοριστικό διαφοροποιητικό σημείο της σημερινής Κυβερνήσεως κατά της διαφθοράς στον δημόσιο βίο από την συμπεριφορά της διακυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "διαπλοκή χωρίς όρια, μεταξύ δικαστικών και κληρικών, προκύπτει από το κατηγορητήριο - καταπέλτη του Αρείου Πάγου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) στο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "και η μεν δημοσιογραφική οικογένεια δεν είναι και τόσο πολυάριθμη ώστε να μη γνωρίζουν τα μέλη το who's who των συναδέλφων τους. Η κοινή γνώμη όμως διαμορφώνεται συχνότατα βάσει εντυπώσεων που δεν στηρίζονται αναγκαστικά σε πραγματικά δεδομένα. Η τροφοδότησή της με μισή αλήθεια ή και γενικολογίες δεν υποβοηθεί την αντικειμενική ενημέρωσή της".

    Κατά την ΑΥΓΗ "ενώ στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου παραπέμπονται με πρωτοβουλία του προέδρου Γ. Κάππου ένας αντεισαγγελέας εφετών και τρεις πρωτοδίκες με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, η ηγεσία της Εκκλησίας, και ειδικότερα ο αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος αποφεύγει να αναλάβει οιαδήποτε ευθύνη για τα δυσώδη σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "η λίστα κάπου αναδεικνύει και πρόβλημα δεοντολογίας μια και αρκετοί δημοσιογράφοι φαίνεται να εργάζονταν σε υπουργείο που... καλύπτουν δημοσιογραφικά, ενώ κάποιοι υποτιθέμενοι ...τιμητές της δημόσιας ζωής και αντιεξουσιαστές μισθοδοτούνται από το Δημόσιο για να συνεχίζουν να ασκούν κριτική ...στην εξουσία!"

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι "σε φαρσοκωμωδία κατέληξε η υπόθεση με τις λίστες των δημοσιογράφων - στη δημοσιοποίησή τους προχώρησε χθες η ΕΣΗΕΑ - καθώς ουδέν μεμπτόν προέκυψε. Συγχρόνως έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση αποσκοπούσε απλώς στη δημιουργία εντυπώσεων".

    Η METRO γράφει ότι "τα τρία μεγάλα "μέτωπα" που αφορούν στην Εκκλησία, τη Δικαιοσύνη και τα Μέσα Ενημέρωσης έχουν ανοίξει για τα καλά και αποκαλύπτουν περίτρανα, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, την κορυφή του παγόβουνου που έχει να κάνει με τη σήψη και τη διαφθορά που έχουν κυριεύσει θεσμούς οι οποίοι παραδοσιακά απολάμβαναν της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των πολιτών".

    "Μόνος σκοπός της κυβέρνησης είναι ο έλεγχος των κέντρων εξουσία" , κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ", σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ και "υπέδειξε "περισσότερη δημοκρατία" και ρόλο στους πολίτες για την εξυγίανση των θεσμών. "Καλύτερα να υπάρξει κρίση για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση" ήταν το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα νοσηρά φαινόμενα στη Δικαιοσύνη και στην Εκκλησία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι " με το ερώτημα της οριστικής παύσης παραπέμφθηκαν από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γ. Κάπο τέσσερις δικαστικοί. Βαρύτατες οι πειθαρχικές κατηγορίες που αποδίδονται στον αντεισαγγελέα εφετών Ν. Αθανασόπουλο και στις πρωτοδίκες Αντωνία Ηλία και Παναγιώτα Τσέβη. Συμπληρωματική πειθαρχική δίωξη κατά του προέδρου των πρωτοδικών Λ. Στάθη για δωροληψία".

    [04] Αγροτικό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν με κάθε τρόπο τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις τους εκφράζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, που σε πολλές πόλεις παρέμειναν και χτες στα αγωνιστικά μπλόκα της ΠΑΣΥ. Το οξυμένα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν και οι επερχόμενες νέες ρυθμίσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που υιοθετούν και οι ντόπιες κυβερνήσεις - ανεξάρτητα αν πρόκειται για το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ - είναι το έδαφος πάνω στο οποίο θα καρπίσει η παραπέρα κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων".

    Η Traffic News αναφέρει ότι "εκπρόσωποι των βαμβακοπαραγωγών συνδικαλιστών της Θεσσαλίας, μετά την σύσκεψη που είχαν χθες στα Τέμπη, δήλωναν ότι αποχωρούν, προς το παρόν από τον αγώνα, δίνοντας στην κυβέρνηση το χρονικό περιθώριο που χρειάζεται για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι. Στις 24 Φεβρουαρίου όμως θα επανέλθουν και μάλιστα δριμύτεροι, διεκδικώντας την εξεύρεση συμβιβαστικών προτάσεων από την κυβέρνηση".

    [05] Ευρωπαϊκή Επιτροπή-Επιχειρήσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "στροφή της Ευρώπης προς την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που σήμερα θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις. Στόχος της, η δημιουργία Ευρωπαίων "πρωταθλητών" στο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον".

    [06] Κυπριακό

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "να υπογράψει το συντομότερο δυνατόν την επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ με τα δέκα νέα κράτη μέλη -συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου- κάλεσε την Τουρκία η Κομισιόν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "το τελεσίγραφο της ΕΕ είναι μάλιστα τόσο κατηγορηματικό που δεν αφήνει περιθώρια στην Άγκυρα για νέα τερτίπια καθώς την προειδοποιεί ότι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα πρέπει να... ξεχάσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου του 2005".

    [07] Σκόπια

    Η Espresso σημειώνει ότι "αέρα πήραν τα μυαλά ορισμένων Σκοπιανών πολιτικών και το γεγονός δεν τους αφήνει ούτε να έχουν μια "καθαρή" εικόνα για την Ιστορία. Παράδειγμα, ο ισχυρισμός του πρώην υπουργού και στη συνέχεια συμβούλου του πρόωρα χαμένου προέδρου Μπόρις Τράικοφσκι, Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι, στη μόνιμη στήλη του στην εφημερίδα "Ντνέβνικ" ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναγνωρίζοντας την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, συνέδεσαν εδαφικά "την αρχαία Μακεδονία με τη σημερινή Μακεδονία και τμήματα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας".

    [08] Εργασιακό

    Το ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "το εργασιακό θα είναι το πρώτο πεδίο δοκιμασίας των σχέσεων κυβέρνησης, εργοδοτικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών φορέων".

    [09] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει ότι "συγκεκριμένα, όλες οι ενδείξεις αλλά και οι πληροφορίες που υπάρχουν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Καραμανλής σύντομα θα δώσει λύση στις αρρυθμίες που εμφανίζονται στην κυβερνητική λειτουργία".

    [10] Δημόσιο-Οικογενειακό επίδομα

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ ισχυρίζεται ότι "αναδρομικά έως 763 ευρώ θα λάβουν 130.000 δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου στο τέλος Φεβρουαρίου, ως δεύτερη δόση του οικογενειακού επιδόματος".

    [11] Ολυμπιακή

    Η City Press υπογραμμίζει ότι "εκτός κοινοτικού πλαισίου η Ολυμπιακή και σε οικονομική αδυναμία οι Ολυμπιακές Αερογραμμές. Το οικονομικό αδιέξοδο, οι διεκδικήσεις αποζημιώσεων ύψους 58 εκατ. ευρώ από πρώην εργαζόμενους και η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζουν την αποτυχία της ιδιωτικοποίησης. Η κυβέρνηση επείγεται για λύση που θα στηρίζεται και στη μετάταξη εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση".

    [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: " Αυστηρότερες οι τράπεζες. Προβληματισμός στα πιστωτικά ιδρύματα για τα κοινοπρακτικά δάνεια".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Αιφνίδια πρόσκληση σε διάλογο για το εργασιακό. Ο υπουργός Απασχόλησης καλεί ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, εμπόρους, βιοτέχνες".

    ΚΕΡΔΟΣ: " Ποιες επενδυτικές δαπάνες ενισχύει ο Αναπτυξιακός. Στα κριτήρια η κεφαλαιακή επάρκεια και η φερεγγυότητα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ακίνητα και σκάφη στο μικροσκόπιο των ΔΟΥ. Ανοίγουν πάλι οι φορολογικές δηλώσεις μετά το 1994".

    [13] Εργασιακές σχέσεις

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αλλαγές των εργασιακών σχέσεων, γνωστοποίησε αιφνιδίως χθες η κυβέρνηση. Στις 8 ΦΕβρουαρίου συγκαλείται η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης στην οποία οι εργοδότες μπορούν αν υποβάλλουν προτάσεις για οποιοδήποτε θέμα. Η ΓΣΕΕ απορρίπτει κάθε σκέψη για μείωση του μη μισθολογικού κόστους".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 2 February 2005 - 23:32:46 UTC