Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-04-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/4/2005
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Σκοπιανό
  • [04] Σκάνδαλο Χρηματιστηρίου
  • [05] Ανεργία
  • [06] "ΟΧΙ" ΚΚΕ για Ευρωσύνταγμα και ΕΕ
  • [07] Προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό
  • [08] Δικαιοσύνη
  • [09] Ασφαλιστικό-Οικονομικό αδιέξοδο στο ΙΚΑ
  • [10] Ελληνοτουρκικά
  • [11] Δημόσιο
  • [12] Ασφάλεια
  • [13] Φοιτητικές εκλογές
  • [14] Οικονομία
  • [15] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [16] Εισφοροδιαφυγή 1,8 δισ. ευρώ ετησίως στο ΙΚΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/4/2005

    Τα ελληνοτουρκικά, το Σκοπιανό και το ασφαλιστικό ζήτημα είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις: 2.190 χωρίς διαγωνισμό. Νέες θέσεις σε ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και Δημόσιο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κάτω από 500 ευρώ οι 7 στις 10 συντάξεις του ΙΚΑ! Προτάσεις και αποκαλύψεις από τη ΓΣΕΕ.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Οι "κλέφτες" ζητούν τα ρέστα. Επιχειρούν να κουκουλώσουν το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η Μακεδονία παραμένει Ελληνική... Η κυβέρνηση απορρίπτει τους απαράδεκτους όρους της επιστολής Νίμιτς.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Απόβαση στα Ιμια από δύο τουρκικές ακταιωρούς. Οι στρατηγοί της Άγκυρας σαμποτάρουν τη συμφωνία Μολυβιάτη - Γκιούλ.

    Η ΑΥΓΗ: Αδιαφορούν για την ακραία φτώχεια. Ενώ οι άνεργοι ξεπέρασαν τις 500.000.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στα ίχνη εταιρίας δολοφόνων που συνδέεται με μεγάλο κύκλωμα τοκογλυφίας. Μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες και Ρώσοι μαφιόζοι στο στόχαστρο της Ασφάλειας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η κυβέρνηση στη γωνία. Το Ασφαλιστικό ανοίγει ερήμην της. Εργαζόμενοι και εργοδότες συμφώνησαν χθες να αρχίσουν διάλογο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέες επιδοτήσεις σε χιλιάδες μικρομεσαίους. 350 εκατ. ευρώ μοιράζει το πρόγραμμα που προκηρύσσεται από το υπ. Οικονομίας.

    ΕΘΝΟΣ: Τριπλό άδειασμα από ΟΗΕ, Σκόπια και Άγκυρα. Νέο αδιέξοδο στο Σκοπιανό - Νίπτουν τας χείρας τα Ηνωμένα Έθνη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΔΑΠ-ανούν το χρόνο σε φαγωμάρα. Οι φοιτητικές εκλογές πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θέατρο παραλόγου από την Τουρκία. "Σουρωτήρι" το Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά - Σε κλοιό τα Ιμια από ακταιωρούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ασφαλιστικό: Στη... σύνταξη το μοντέλο ΠΑΣΟΚ. Έρευνα ΓΣΕΕ: Το ΙΚΑ αντέχει μέχρι το 2017.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στο φως το "άκρως απόρρητον". Ολόκληρο το κείμενο Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων.

    ΕΣΤΙΑ: Αμετανόητοι δημαγωγοί. Το ΠΑΣΟΚ αρνείται κάθε συναίνεση για την οικονομία.

    ESPRESSO: Μήνυμα Κούγια σε Λαζόπουλο: "Καλύτερα να μη σε πετύχω στο δρόμο". 1 δισ. ζητάει από τον Λάκη με αγωγή-μαμούθ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοίγει το Ασφαλιστικό η ΓΣΕΕ. Αναγνωρίζει ότι απειλούνται δικαιώματα των εργαζομένων μετά το 2017. Προτείνει στην κυβέρνηση "εθνική συμφωνία", διευκολύνοντας και το ΠΑΣΟΚ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σιγή ισχύος... για την συνάντηση Νίμιτς - Ντιμιτρόφ. Συναντήσεις Βαληνάκη με πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Βιάστηκε να πει "ναι" ο Καραμανλής. Επιστολή στον Μπους για Σκόπια.

    Η ΝΙΚΗ: Με αεροπλάνα και βαπόρια. "Θερμή" υποδοχή Μολυβιάτη από τους Τούρκους. Προκλήσεις στα Ιμια και παραβιάσεις στο Αιγαίο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αντίσταση και απειθαρχία ο δρόμος του λαού. Όχι στο "Ευρωσύνταγμα" και την ΕΕ.

    TRAFFIC NEWS: Συνέλαβαν τον Κούγια στο αεροδρόμιο. Μετά από τηλεφώνημα του Βαλλιανάτου στην Ασφάλεια.

    Η ΧΩΡΑ: Ωράριο στο Δημόσιο και απόγευμα. Πιλότος τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

    City Press: ΓΣΕΕ: Σε οικονομικό αδιέξοδο το ΙΚΑ. Η Γενική Συνομοσπονδία ζητεί την άμεση έναρξη διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

    METRO: Όργιο προκλήσεων. Αλλά και... κλάδος ελαίας από τους Τούρκους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 64.837 θέσεις απασχόλησης και 66.000 θέσεις κατάρτισης. Προκηρύσσονται φέτος από τον ΟΑΕΔ.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Ο ΟΑΕΔ "έχασε" 47 εκατ. ευρώ. Χρήματα που δόθηκαν για τη μηχανοργάνωση έχουν "κάνει φτερά" όπως αποκάλυψε από τη Θεσσαλονίκη ο διοικητής του Οργανισμού.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σκοπιανό: Αρχίζουν συζητήσεις. Ελληνοτουρκικά: Λόγια και... παραβιάσεις.

    [03] Σκοπιανό

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "στον αέρα βρίσκεται η διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ καθώς μετά την προγραμματισμένη προχθεσινή συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τον πρεσβευτή της ΠΓΔΜ στην Ουάσινγκτον Νίκολα Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η πλευρά των Σκοπίων τηρούν σιγή ιχθύος για το αποτέλεσμά της. Ενδεικτικό της σιωπής που τηρήθηκε είναι ότι μέχρι χθες το πρωί δεν υπήρχε καν επιβεβαίωση ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε. Εν τούτοις, όπως μετέδωσε η ΝΕΤ οι κκ Νίμιτς και Ντιμιτρόφ συναντήθηκαν αλλά ιδιαίτερα ο τελευταίος δεν θέλησε να κάνει κατόπιν καμία δήλωση ή σχόλιο, ούτε καν να επιβεβαιώσει εάν τα Σκόπια έχουν λάβει την επιστολή Νίμιτς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αποκαλύπτει "ολόκληρο το κείμενο της πρότασης Μάθιου Νίμιτς που μέχρι σήμερα κρύβει η κυβέρνηση. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων. Προτείνει το κράτος αυτό να ονομάζεται διεθνώς "Republika Makedonija-Skopje". Υπογραμμίζει ότι το όνομα Μακεδονία αναφέρεται σε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και όχι αποκλειστικά στο κράτος των Σκοπίων. Και αναγνωρίζει ότι το όνομα αυτό συνδέεται με την κληρονομιά, τον πολιτισμό και την Ιστορία της Ελλάδας και του λαού της από την αρχαιότητα. Απαγορεύει τη χρήση του ονόματος Μακεδονίας (σκέτο) αλλά όχι για τα εμπορικά προϊόντα".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "βιαστικό "ναι" έδωσε για την ονομασία των Σκοπίων ο κ. Καραμανλής. Σε επιστολή που έστειλε στον κ. Μπους, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για "καλό συμβιβασμό" και ζητεί τη μεσολάβηση των ΗΠΑ παρά τις τουλάχιστον πέντε σοβαρές παγίδες που περιέχει για την Αθήνα η πρόταση Νίμιτς".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "την ώρα που ο κ. Μολυβιάτης και ο κ. Γκιουλ ανακοίνωναν τη λειτουργία "κόκκινης γραμμής" ανάμεσα στα αεροπορικά στρατηγεία της Λάρισας και του Εσκί Σεχίρ , τουρκικά μαχητικά υπερίπταντο του πεδίου βολής της Άνδρου και τουρκική ακταιωρός έπλεε προκλητικά στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων. Παρεμπιπτόντως τα Σκόπια ειδοποιούσαν με τροχιοδεικτικές βολές για ναυάγιο στο θέμα της ονομασίας...".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "απορρίπτει τα περί "μακεδονικής γλώσσας" και "μακεδονικής εθνότητας" η Αθήνα, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσει την ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά. Απορριπτικά, όμως εμφανίζονται και τα Σκόπια, ενώ η διεθνής κοινότητα πιέζει για λύση".

    [04] Σκάνδαλο Χρηματιστηρίου

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει ότι "το θράσος της συμμορίας του χρηματιστηρίου, που υφάρπαξε με δόλια μέσα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές από χιλιάδες ανυποψίαστους Έλληνες οικογενειάρχες που πίστεψαν στο "θαύμα της Σοφοκλέους" δεν έχει πλέον όρια! Πανικόβλητοι από τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις της "Άνω Κάτω" για την εγκληματική δράση μιας ομάδας απατεώνων που βαρύνεται για κακουργηματικές πράξεις του μισού και ...πλέον Ποινικού Κώδικα, υλοποίησαν τις απειλές και προχώρησαν στην κατάθεση αγωγής εναντίον της εφημερίδας μας απαιτώντας ούτε λίγο ούτε πολύ 3 εκατομμύρια ευρώ - ένα δις δραχμές περίπου!"

    [05] Ανεργία

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "με φόντο τα νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που καταγράφουν 500.000 ανέργους το γ΄τρίμηνο του 2004 και προβλέπεται περαιτέρω αύξηση της ανεργίας που θα φτάσει το 10,5% στο γ΄τρίμηνο έγινε χθες στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης νόμου που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ο υπ. Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλος είπε ότι "κοιτάζει προσεκτικά την πρόταση" αλλά την απέρριψε επικαλούμενος τα άσχημα δημοσιονομικά. Ο Ε. Βενιζέλος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα του μελετά (ακόμα...) την πρόταση για να διαμορφώσει τη δική του ".

    [06] "ΟΧΙ" ΚΚΕ για Ευρωσύνταγμα και ΕΕ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "η πλουτοκρατία της Ευρώπης και η πλειοψηφία της ελληνικής Βουλής μπορεί να υπογράφουν την αντιδραστική συνθήκη, όμως κατά τη γνώμη μας ο ελληνικός λαός , οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία λέξη. Δεν πρόκειται να ανεχτούν το αντιδραστικό κατασκεύασμα. Το νέο που γεννιέται είναι η τάση αμφισβήτησης , της ανυπακοής και της απειθαρχίας. Αυτή ενισχύουμε με τη στάση και τη δράση μας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τα παραπάνω τόνισε ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ , μιλώντας χτες στη μαζική και μαχητική συγκέντρωση χιλιάδων εργαζομένων και νεολαίας, με βασικό σύνθημα "ΟΧΙ στο "ευρωσύνταγμα" , ΟΧΙ στην ΕΕ".

    [07] Προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "νέες θέσεις εργασίας χωρίς διαγωνισμό υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ και του ΟΑΕΔ προκηρύχθηκαν και αυτή την εβδομάδα στη ΔΕΗ, το υπουργείο Πολιτισμού, την ΕΚΟ-ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ και το Δήμο Σπάτων. Οι νέες θέσεις εργασίας ανέρχονται στις 2.190 εκ των οποίων οι 1.570 αφορούν θέσεις μέσω του ΟΑΕΔ".

    [08] Δικαιοσύνη

    H ESPRESSO γράφει ότι " η ταχύτατη απονομή της δικαιοσύνης ήταν πάντα το ζητούμενο όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, αλλά καμιά δεν μπόρεσε να πετύχει τα αποτελέσματα που επιθυμούσε με εκατοντάδες χιλιάδες δικογραφίες να βρίσκονται στα συρτάρια έως και δύο χρόνια. Αν πιστέψουμε τα όσα δήλωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός Αναστάσης Παπαληγούρας στην Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, κάτι αρχίζει να κινείται στον τομέα της απονομής δικαιοσύνης. Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Είναι πολυδιάστατο", όπως είπε ο υπουργός και "στόχος πέραν των άλλων είναι να εξασφαλιστεί η ποιοτική αναβάθμιση".

    Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS "την απόφασή του να μη μετάσχει στις Ολομέλειες του Αρείου Πάγου που θα εξετάσουν τις παραπομπές δικαστικών για οριστική παύση από ο Σώμα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιώργος Κάπος. Εξηγώντας την απόφασή του να αυτοεξαιρεθεί από τη διαδικασία ο κ. Κάπος τόνισε ότι ενεργεί με γνώμονα τη βασική αρχή της "δίκαιης δίκης" αφού η διαδικασία παραπομπής συγκεκριμένων δέκα δικαστικών λειτουργών κινήθηκε από τον ίδιο".

    [09] Ασφαλιστικό-Οικονομικό αδιέξοδο στο ΙΚΑ

    Το ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "τον διάλογο για το Ασφαλιστικό ερήμην της κυβερνήσεως άνοιξε χθες η ΓΣΕΕ, εξασφαλίζοντας τη συναίνεση των εργοδοτικών οργανώσεων. Τα συνδικάτα παρουσίασαν μελέτη σύμφωνα με την οποία δεν χρειάζεται ούτε αύξηση των εισφορών ούτε αύξηση των ετών εργασίας για να λυθεί το πρόβλημα των Ταμείων. "Στόχος είναι να διαμορφώσουμε μια πρόταση για το μέλλον", τόνισε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για "πλήρη απραξία στον τομέα της ασφάλισης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "την ανάληψη πρωτοβουλίας για διάλογο, με στόχο την εθνική κοινωνική συμφωνία που αφορά την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού θέματος, εξήγγειλε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος. Μιλώντας κατά την παρουσίαση αναλογιστικής μελέτης για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ο κ. Πολυζωγόπουλος αιφνιδίασε το ακροατήριο, κηρύσσοντας την "αλληλεγγύη των γενεών" προκειμένου να εξασφαλιστούν συντάξεις και στη νέα γενιά. Παρουσία του διοικητή του ΙΚΑ κ. Γ. Βαρθολομαίου και των προέδρων των εργοδοτικών οργανώσεων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ανακοίνωσε ότι θα θέσει υπ' όψιν του πρωθυπουργού και των κομμάτων τα συμπεράσματα της μελέτης, ζητώντας την έναρξη ενός νηφάλιου διαλόγου. Η εξέλιξη αυτή ευνοεί και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που αναζητεί από καιρό ένα δρόμο για άνοιγμα συζήτησης του Ασφαλιστικού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει ότι "ανατροπή προβλέψεων στο ασφαλιστικό με σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ και τις συντάξεις των σημερινών 40άρηδων φέρνει στο προσκήνιο μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία δείχνει πρόθυμη για διάλογο με την κυβέρνηση για την επάρκεια της χρηματοδότησης. Η επιδείνωση της βιωσιμότητας του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα με πάνω από 2 εκατ. ασφαλισμένους και συνταξιούχους, φθάνει ταχύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν γίνει από τους ίδιους συντάκτες ανάλογης μελέτης πριν 3 χρόνια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "στροφή 180 μοιρών έκανε η ΓΣΕΕ διαπιστώνοντας τώρα ότι το "μοντέλο χρηματοδότησης Χριστοδουλάκη", το οποίο καθιερώθηκε το 2002 μετ' επαίνων από πρώην υπουργούς και συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, αφήνει μετέωρο το ΙΚΑ από το 2017 και μετά".

    Η City Press υπογραμμίζει ότι "η Γενική Συνομοσπονδία ζητεί την άμεση έναρξη διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι με τη σημερινή της μορφή η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι βιώσιμη πέραν του 2023. Οι συνδικαλιστές ζητούν αύξηση της επιδότησης των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό από το 1% του ΑΕΠ -το οποίο δεν τηρείται- σε 2,4% του ΑΕΠ. Υπολογίζουν σε πάνω από 22 δισ. ευρώ την επιβάρυνση του ΙΚΑ από την ενσωμάτωση των ειδικών ταμείων των τραπεζών και των ΔΕΚΟ. Ωριμάζουν οι συνθήκες για την έναρξη διαλόγου για το ασφαλιστικό, η ΓΣΕΕ όμως και η κυβέρνηση υποστηρίζουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις".

    [10] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "σε τριπλή πρόκληση προέβη χθες στο Αιγαίο το στρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας, τη στιγμή που οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας εξέταζαν τρόπους εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο κρατών και την προώθηση νέας δέσμης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι "απόβαση στα Ιμια με δύο ακταιωρούς έκαναν χθες οι Τούρκοι στρατοκράτες στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν τεχνητή κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, συζητούσε με τον Αμπντουλάχ Γκιούλ. Παράλληλα, 34 μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εθνικό μας εναέριο χώρο στο Αιγαίο. Αναχαιτίστηκαν και σε μερικές περιπτώσεις ενεπλάκησαν σε αερομαχίες με ελληνικά".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "ρεσιτάλ διπροσωπίας χθες από την ηγεσία της Τουρκίας, η οποία την ίδια ώρα που μέσα σε θερμό κλίμα υποδεχόταν τον Πέτρο Μολυβιάτη στην Άγκυρα, φρόντιζε να υπενθυμίσει, με τον πλέον προκλητικό τρόπο, τις διεκδικήσεις που συνεχίζει να προβάλλει στο Αιγαίο".

    Η METRO σημειώνει ότι "δύο πρόσωπα συνεχίζει να δείχνει η τουρκική πολιτική στην Ελλάδα, προσφέροντας από τη μία κλάδο ελαίας και εντείνοντας, από την άλλη, την προκλητική συμπεριφορά στο Αιγαίο. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί ενδεχόμενης άρσης του casus belli στο Αιγαίο και σχεδόν την ίδια στιγμή που μετέβαινε στην Άγκυρα για συνομιλίες γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, μια τουρκική ακταιωρός παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα προκαλώντας αμηχανία στην ελληνική πλευρά".

    [11] Δημόσιο

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "οδηγός τα ΚΕΠ για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας στις δημόσιες υπηρεσίες. Η κυβέρνηση διατηρεί το θέμα στην επικαιρότητα και κατά τα φαινόμενα το αμέσως προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις προκειμένου σε πρώτη φάση να παραμένουν ανοιχτές και το απόγευμα εφορίες, πολεοδομίες και τράπεζες".

    [12] Ασφάλεια

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "πολύ κοντά στην εξάρθρωση συμμορίας εκτελεστών, που αναλαμβάνουν συμβόλαια θανάτου με στόχους οφειλέτες τοκογλυφικού κυκλώματος που αλωνίζει χρόνια στην πρωτεύουσα και μεγάλα αστικά κέντρα και το οποίο ελέγχεται και κατευθύνεται από επιχειρηματίες, βρίσκεται η Ασφάλεια. Ολονυκτίες ερευνών με επίκεντρο την διασταύρωση στοιχείων για φόνους και απόπειρες φόνων, εκβιασμούς και τοκογλυφικά αλισβερίσια, αναμένεται σύντομα να αποδώσουν καρπούς και να καθίσει στο σκαμνί η καμόρα των μαύρων επιτοκίων και οι πιστολάδες εντολοδόχοι τους".

    [13] Φοιτητικές εκλογές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "οι φοιτητικές εκλογές δεν έπαψαν ν' αποτελούν πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων. Ετσι, κι αυτές δεν κατέστη δυνατόν ν΄αποτελέσουν εξαίρεση του κανόνα. Για λασπολογία κατηγόρησε τον Ανδρέα Λοβέρδο η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, απαντώντας στις καταγγελίες του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ περί απόπειρας νόθευσης των φοιτητικών εκλογών. Η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στην ΝΔ συνέδεσε την υπόθεση με την "επερχόμενη ήττα της ΠΑΣΠ" ".

    [14] Οικονομία

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "νέες διαδικασίες χωρίς γραφειοκρατία επιθυμεί να καθιερώσει το υπουργείο Οικονομίας, αναφορικά με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα κονδύλια του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) καθώς και από το νέο αναπτυξιακό νόμο. Ανατίθεται ενεργότερος ρόλος στις τράπεζες και η αρχή θα γίνει με τη γ΄φάση χρηματοδοτήσεων, μέσω της οποίας θα φθάσουν στις μικρομεσαίες (τουριστικές και μεταποιητικές) επιχειρήσεις περίπου 350 εκατ. ευρώ".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "επί μία ολόκληρη 20ετία το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε μία πολιτική που απέβη ολέθρια για την οικονομία. Τορπίλλισε την ιδιωτική πρωτοβουλία και διόγκωσε τον δημόσιο τομέα. Κατεσπατάλησε τους κοινοτικούς πόρους, κατέστησε προβληματική την ελληνική γεωργία και διέλυσε την ελληνική βιομηχανία. Και τελικώς κατέλιπε τεράστια δημόσια ελλείμματα και χρέη, τα οποία καλείται να συμμαζέψη η σημερινή Κυβέρνησις".

    [15] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: Οι οφειλές Δημοσίου και ιδιωτών απειλούν τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ, που έχει ετησίως: Εισφοροδιαφυγή 1,8 δισ. ευρώ.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Παγώνει το ΣτΕ τον νόμο για τις δασικές εκτάσεις.

    ΚΕΡΔΟΣ: Με νέο σύστημα ο δανεισμός εταιρειών.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ecofin: Βάλατε στοίχημα τον ... προϋπολογισμό 2005.

    [16] Εισφοροδιαφυγή 1,8 δισ. ευρώ ετησίως στο ΙΚΑ

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "το οξύ πρόβλημα της βιωσιμότητας του ΙΚΑ επιβεβαίωσε χθες η ΓΣΕΕ, καθώς σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που παρουσιάστηκε η χρηματοδότηση του 1% του ΑΕΠ δεν επαρκεί και απαιτείται επιπλέον χρηματοδότηση από το κράτος σε ποσοστό 1,4% του ΑΕΠ. Η ενίσχυση αυτή, όπως τόνισε ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Γιώργος Ρωμανιάς, πρέπει να δοθεί από εφέτος, προκειμένου να μην καταρρεύσει το ΙΚΑ μετά το 2025. Μεγάλο είναι το πρόβλημα που προκύπτει από την εισφοροδιαφυγή και τις οφειλές Δημοσίου και ιδιωτών, που επιβαρύνουν τα οικονομικά του Ιδρύματος. Είναι ενδεικτικό ότι η εισφοροδιαφυγή φθάνει το 1,8 δισ. ευρώ ετησίως και ενδεχόμενη αύξησή της κατά 20% ετησίως θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της βιωσιμότητας του ΙΚΑ κατά 7 χρόνια!"
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 13 April 2005 - 14:45:13 UTC