Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-10-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/10/2005
  • [02] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [03] Γρίπη των πτηνών
  • [04] Υγεία
  • [05] Σεισμός
  • [06] Πολιτισμός
  • [07] Δωρεάν περίθαλψη
  • [08] Εκτροπή Αχελώου
  • [09] Σκοπιανό
  • [10] Πρόκληση της Τουρκίας

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/10/2005

    Οι εξελίξεις στο θέμα της γρίπης των πτηνών και οι χειρισμοί της κυβέρνησης, η νομιμοποίηση των παρανόμως κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων, ο σεισμός των 6 Ρίχτερ μεταξύ Χίου και Σάμου, οι νέες αξιώσεις που προβάλει η διαπλοκή και η διπλή τουρκική πρόκληση που εκδηλώθηκε στον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και στον Οικουμενικό Πατριάρχη είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αρνητικό το δείγμα από τις Οινούσσες. Απάντηση από βρετανικά εργαστήρια στην τρομολαγνεία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Μετά τις συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτικών επιχειρήσεων για την εκτέλεση έργων.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Έπεσαν οι φερετζέδες. Νέα πρόκληση από την Τουρκία της "Ευρώπης".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χάπι-ελπίδα για καρκίνο μαστού. Παρασκευάστηκε νέο φάρμακο που μπλοκάρει τη μετάσταση.

    Η ΑΥΓΗ: Έξι αντιπροτάσεις για το έλλειμμα. ΣΥΡΙΖΑ: ο προϋπολογισμός κάνει αναδιανομή υπέρ των πλουσίων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εμφύλιος ΠΑΣΟΚ - ΝΔ μπλοκάρει τα έργα. Τορπίλη στο έργο της εκτροπής του Αχελώου από την Χαριλάου Τρικούπη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Απέσυραν τον υπουργό για το φιάσκο με τη γαλοπούλα. Το νέο κρούσμα φέρνει πιο κοντά τον ανασχηματισμό. Οι πρώτες εξετάσεις στα βρετανικά εργαστήρια έβγαλαν αρνητικό το δείγμα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δωρεάν φάρμακα στους ανασφάλιστους. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας.

    ΕΘΝΟΣ: Πληρώνουμε χρυσή την... εθνική μας γαλοπούλα. Διασύρεται η χώρα - Σε καραντίνα ο Μπασιάκος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Άνθιμος: Δεν δωρίζουμε το όνομα στα Σκόπια. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης μιλάει για την Μακεδονία αποκλειστικά στην "Ε.Ω".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δωρεάν περίθαλψη για 200.000 οικονομικά αδύνατους. Σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ΙΚΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αγωνία μετά το δεύτερο 6άρι. Ξαναχτύπησε στις 00.44 στο ίδιο σημείο ο Εγκέλαδος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τώρα, ποιος πληρώνει τη ζημιά; Λονδίνο: Αρνητικό για Η5 το ύποπτο δείγμα της γαλοπούλας.

    ΕΣΤΙΑ: Απαράδεκτες προκλήσεις από τους Τούρκους. Εις βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Έλληνος ευρωβουλευτού.

    ESPRESSO: "Βιαστής" σκύλων αναστατώνει τα β. προάστια! Ηλικιωμένος αναζητεί τετράποδους επιβήτορες!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέες αξιώσεις της διαπλοκής. Απευθείας ανάθεση έργων Αττικής Οδού. Πιέσεις υπέρ της Ιντρακόμ στον ΟΛΠ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Λευκή κάρτα στη γαλοπούλα. Αρνητικές οι εξετάσεις στη Βρετανία για τον ιό Η5 στο ελληνικό δείγμα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πληρώστε και... σώστε τους ημιυπαίθριους. Ρύθμιση α λα Τρίτση μελετά το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Η ΝΙΚΗ: Τους τρώνε οι κότες. Εκτεθειμένοι οι υπουργοί που ανακατεύτηκαν με τα... πίτουρα.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Καταγγελία: Η "Πολιτεία" του Κώστα Σκανδαλίδη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ: Επερώτηση μάχης για τον Πολιτισμό.

    TRAFFIC NEWS: Μάνα μην ανησυχείς είμαι καλά. Με επιτυχία χειρουργήθηκε ο Νίκος Κακαουνάκης.

    Η ΧΩΡΑ: Διπλή πρόκληση από την Τουρκία. Δεν αναγνωρίζουν το Πατριαρχείο, απαγόρευσαν την είσοδο σε ευρωβουλευτή.

    City Press: Ιός Μπασιάκου χτύπησε την κυβέρνηση. Αρνητικό το πρώτο δείγμα "ύποπτης" γαλοπούλας που ελέγχθηκε στο Λονδίνο.

    METRO: Διπλή τουρκική πρόκληση. Προσέβαλαν τον Πατριάρχη και τον ευρωβουλευτή Γ. Βαρβιτσιώτη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εγκληματικά λάθη και παραλείψεις. Θεσσαλονίκη: σιδηροδρομικό ατύχημα με πολλά ερωτήματα.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: "Κάποτε θα γινόταν...". Εγκληματική αμέλεια και ανθρώπινο λάθος στις ράγες του Άδενδρου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ποιο ανθρώπινο λάθος; Ανασφαλείς οι σιδηροδρομικές μεταφορές μας.

    [03] Γρίπη των πτηνών

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "αρνητικό είναι το δείγμα που εστάλη στο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς του Weybridge της Βρετανίας για τη γρίπη των πτηνών".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "αλυσιδωτές συνέπειες όταν έσπασε ο αδύνατος κρίκος. Η κυβέρνηση. Έως και 90% πτώση στις πωλήσεις πουλερικών, κίνδυνος απόλυσης για χιλιάδες εργαζόμενους στα πτηνοσφαγεία, αδιάθετες τεράστιες ποσότητες πτηνοτροφών, αναδουλειές σε μεταφορικές επιχειρήσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι " σε εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ζημιές της πτηνοτροφίας η οποία "χάνει" μια εκτροφή με 20-25 εκατ. κοτοπουλάκια και το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει τη ζημιά. Το Λονδίνο δεν βρήκε τον ιό Η5 ενώ η Θεσσαλονίκη υπαινίσσεται ότι έχει τη χαμένη γαλοπούλα. Οι δασολόγοι ζητούν απαγόρευση κυνηγίου στους υγροβιότοπους και η κυβέρνηση, αφ΄ενός "βάζει" σε καραντίνα τους Μπασιάκο -Κοντό (τους ζητήθηκε να μη βγουν σε TV και ράδιο) αφ΄ετέρου περιμένει μελέτες για να προχωρήσει σε αποζημιώσεις πτηνοτρόφων".

    Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS "ανακούφιση έφερε το αρνητικό αποτέλεσμα στα δείγματα των πουλερικών που εστάλησαν στο κοινοτικό εργαστήριο αναφοράς του Λονδίνου. Χρησιμοποιήθηκε η ταχεία μέθοδος από το ειδικευμένο εργαστήριο και έτσι τα αποτελέσματα βγήκαν νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "τα...ορνιθοσκαλίσματα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγ. Μπασιάκου στον χειρισμό της υπόθεσης της γρίπης των πουλερικών, κατέδειξαν περίτρανα την έλλειψη συγχρονισμού στον βηματισμό των στελεχών της κυβέρνησης και κεντρικής καθοδήγησης. Ένα πρόβλημα, που χρήζει προσεκτικής πολιτικής διεκπεραίωσης και στοιχειώδους μεθοδικής εποπτείας, προσέλαβε διαστάσεις αδικαιολόγητης εθνικής ανησυχίας και υστερίας".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι "αισιόδοξα μηνύματα ήρθαν χθες από τις Βρυξέλλες, καθώς οι προκαταρκτικές αναλύσεις στη Βρετανία επί του δείγματος γαλοπούλας που έφτασε από την Ελλάδα αποδείχθηκαν αρνητικές για τον ιό Η5, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι πρόκειται για προκαταρκτικές αναλύσεις, ότι θα γίνουν και άλλες και ότι οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες έχουν ζητήσει την αποστολή και άλλων δειγμάτων από την Ελλάδα".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "κλεισμένος στο γραφείο του παρέμεινε χθες ολόκληρη τη μέρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ. Μπασιάκος πειθαρχώντας στην εντολή που έλαβε από το Μέγαρο Μαξίμου να αποφύγει κάθε δημόσια εμφάνιση, "μετά το φιάσκο της γαλοπούλας" που εξέθεσε την κυβέρνηση εντός και εκτός της χώρας".

    H CITY PRESS γράφει "αρνητικό το πρώτο δείγμα "ύποπτης γαλοπούλας που ελέγχθηκε στο Λονδίνο. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκος θεωρείται υπεύθυνος για υπερβολική αντίδραση και δημιουργία κλίματος πανικού. Μεγάλη ζημιά για τις πτηνοτροφικές μονάδες, αρνητική δημοσιότητα για τη χώρα μας διεθνώς, φόβοι και για νέα προβλήματα στον τουρισμό. Πολιτικά αποδυναμωμένος εμφανίζεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος πιθανότατα θα είναι ένα από τα θύματα του μελλοντικού ανασχηματισμού".

    [04] Υγεία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "επαινετικά σχόλια από διεθνούς κύρους επιστήμονες απέσπασε το φάρμακο Herceptin που θεωρείται ότι μειώνει κατά 50% την πιθανότητα επανεμφάνισης μιας επιθετικής μορφής καρκίνου".

    [05] Σεισμός

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "νέα ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 6 ρίχτερ σημειώθηκε στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου, Χίου και τουρκικών παραλίων ένα τέταρτο περίπου πριν από τη μία τα ξημερώματα, αναστατώνοντας τους κατοίκους του Ανατολικού Αιγαίου".

    [06] Πολιτισμός

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "σε μια σημαντική παρέμβαση, για τον βαριά χειμαζόμενο τομέα του Πολιτισμού, προχώρησε χτες το ΚΚΕ, καταθέτοντας σχετική Επερώτηση στη Βουλή. Η πολιτιστική πολιτική που εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει (με πιο εντατικούς ρυθμούς) η κυβέρνηση της ΝΔ, πολιτική που έχει τη βάση της στις κατευθύνσεις και τις επιδιώξεις της ΕΕ, διογκώνει μέρα με τη μέρα τα καταστροφικά αποτελέσματά της για το λαό και τη νεολαία της χώρας μας, καθώς και για τους δημιουργούς και γενικά τον κόσμο των Τεχνών, τονίζει η Επερώτηση, την οποία υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του Κόμματος, με επικεφαλής της ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα".

    [07] Δωρεάν περίθαλψη

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι "τη δωρεάν περίθαλψη και νοσηλεία περίπου 200.000 ανασφάλιστων και οικονομικά αδύνατων πολιτών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και του ΙΚΑ σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Οικονομίας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι "δωρεάν νοσηλεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και του ΙΚΑ και δωρεάν χορήγηση φαρμάκων για περίπου 200.000 ανασφάλιστους και οικονομικά αδύνατους πολίτες περιλαμβάνει κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας".

    [08] Εκτροπή Αχελώου

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ παραλύει στην κυριολεξία τον τομέα των μεγάλων έργων και βάζει σε περιπέτειες χιλιάδες εργαζόμενους, καθώς και τις τεχνικές εταιρίες. Το ΠΑΣΟΚ συνέχισε και χθες με πρωτοφανή σφοδρότητα την επίθεση κατά συγκεκριμένης τεχνικής εταιρίας, ενώ παράλληλα τάχθηκε ανοιχτά κατά του έργου της εκτροπής του Αχελώου, το οποίο ως γνωστόν οραματίστηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου προκαλώντας αντιδράσεις από το σύνολο των φορέων της Θεσσαλίας που το θεωρούν ζωτικής σημασίας".

    [09] Σκοπιανό

    Σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος τονίζει ότι "πιστεύω ότι θα βρεθεί κοινή αποδεκτή λύση που δεν θα έχει το όνομα Μακεδονία, ως πρώτο ή δεύτερο συνθετικό. Αν αυτό δεν επιτευχθεί είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε. Δεν δεχόμαστε επ' ουδενί το όνομα Μακεδονία".

    [10] Πρόκληση της Τουρκίας

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ αναφέρει ότι "παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα στήριξε την Τουρκία στην ευρωπαϊκή προοπτική της, εν τούτοις οι γείτονες εξακολουθούν να παρουσιάζονται αδιάλλακτοι, προκλητικοί και επιθετικοί προς την Αθήνα. Έτσι, χθες, η προσβολή των Τούρκων ήταν διπλή. Πρώτα, όταν έκαναν "καψόνι" στον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Οι τουρκικές αρχές στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης δεν του επέτρεψαν να περάσει με το διπλωματικό διαβατήριο και τον ανάγκασαν να πληρώσει την βίζα εισόδου. Ο κ. Βαρβιτσιώτης βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την ορθόδοξη εκκλησία. Η δεύτερη προσβολή των Τούρκων έγινε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο από τον Σαμπάν Ντισλί, αντιπρόεδρο του Κυβερνώντος Τουρκικού Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης. Ο κ. Ντισλί τόνισε στο συνέδριο ότι ο Πατριάρχης είναι θρησκευτικός ηγέτης των χριστιανών ορθοδόξων της Τουρκίας αγνοώντας την διεθνή κοινότητα, που αναγνωρίζει την Οικουμενικότητα του Πατριάρχη".

    Η METRO σημειώνει ότι "διπλή τουρκική πρόκληση εναντίον των θεσμών είναι το... ευρωπαϊκό μήνυμα που στέλνει η Τουρκία, λίγες μόλις ημέρες μετά το "πράσινο φως" που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "δριμύ κατηγορώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυβέρνηση κατά Τουρκίας για τις προκλητικές ενέργειες σε βάρος του Οικουμενικού Πατριάρχη".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "προτού συμπληρωθεί 20ήμερο από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άγκυρα προέβη σε νέες απαράδεκτες προκλήσεις. Πρώτα εις βάρος Έλληνος ευρωβουλευτού και εν συνεχεία εις βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 21 October 2005 - 22:28:51 UTC