Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-11-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/11/2005
  • [02] Απεργίες
  • [03] Κρατικές προμήθειες
  • [04] Γαλλία
  • [05] Ελληνοτουρκικά
  • [06] Κυβέρνηση
  • [07] Ολυμπιακή
  • [08] ΕΛ.ΑΣ.
  • [09] Δημόσια Εκπαίδευση
  • [10] Σοφοκλέους
  • [11] Δημοτικές - Νομαρχιακές εκλογές
  • [12] Παρουσίαση βιβλίου Κ. Σημίτη

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/11/2005

    Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία, η παρουσίαση του βιβλίου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και οι απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φρένο στις ρεμούλες σε κρατικές προμήθειες. Νομοθετική τομή από την κυβέρνηση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Με 42% η εκλογή νομαρχών - δημάρχων. Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Στριμώχνουν την Τουρκία. Αυστηρή προειδοποίηση για casus belli και παραβιάσεις στο Αιγαίο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα 'σπασαν Σημίτης - Γιώργος. Πρώτο βήμα επιστροφής του τέως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο.

    Η ΑΥΓΗ: Απεργία-πρεμιέρα. Γενική κινητοποίηση σήμερα σε όλο το δημόσιο κατά της λιτότητας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Άρχισαν πάλι τα κόλπα στην Σοφοκλέους. Γνωστά παπαγαλάκια φούσκωσαν μετοχή ψόφιας τεχνικής εταιρίας, διαδίδοντας ότι δήθεν έχει προνομιακή σχέση με κυβέρνηση και ΥΠΕΧΩΔΕ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι απεργίες αρχίζουν. Έρχεται χειμώνας κοινωνικών συγκρούσεων. Σήμερα και αύριο το πρώτο κύμα κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: -Είμαι παρών... -Είσαι παρελθόν. Κίτρινη κάρτα Παπανδρέου στην "κηδεμονία" Σημίτη. Σε "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" κατέληξε η παρουσίαση του βιβλίου του πρώην πρωθυπουργού.

    ΕΘΝΟΣ: Κοιτάμε μπροστά. Δήλωση-μήνυμα από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δημόσιος Απεργιακός Τυφώνας. Παραλύει σήμερα η χώρα από την απεργία της ΑΔΕΔΥ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα ψεύδη Σημίτη για το Χρηματιστήριο. Αποσιωπά στο βιβλίο του την πραγματική αλήθεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τον στέλνει... αδιάβαστο. Εμφύλιος Σημίτη - Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γιατί μίλησα και θα μιλάω. Σημίτης: Πρόθεση να σιωπήσω δεν έχω και δεν θα έχω.

    ΕΣΤΙΑ: Υπαναχώρησις για την Ολυμπιακή; Η Κυβέρνησις διστάζει να λάβη αποφάσεις.

    ESPRESSO: Ο Φραντζής και το CD της ντροπής. Εξαργυρώνει σε χρήμα τη φήμη που απέκτησε με το φρικτό έγκλημά του.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανίσχυση η ΕΛ.ΑΣ. καταγγέλλουν οι αστυνομικοί.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Την "έξοδο" δείχνει η Γαλλία στους μετανάστες... που καταδικάζονται για τις ταραχές. Στηρίζει Σαρκοζί το 37% των Γάλλων - Νέα επεισόδια σε Γερμανία και Βέλγιο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Βλέπω μπροστά απαντά ο Γιώργος. Ψυχρή υποδοχή στην παρέμβαση Σημίτη.

    Η ΝΙΚΗ: Ο Σημίτης είναι παρελθόν. Παπανδρέου: Εμείς κοιτάμε μπροστά.

    ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Οι βουλευτές συνωμοτούν, οι υπουργοί βυσσοδομούν και ο πρόεδρος ταξιδεύει... Τον μπούσουλα ψάχνουν στη ΝΔ ενώ ο Καραμανλής πάει Ιαπωνία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κλιμακώνουν την άγρια επίθεση στις νεανικές συνειδήσεις.

    TRAFFIC NEWS: Θέλω πίσω τα λεφτά του παππού μου. Ευθεία σύγκρουση με το Ίδρυμα Ωνάση. Η Αθηνά παίρνει μέτρα γιατί φοβάται ότι θα την απαγάγουν.

    Η ΧΩΡΑ: Προκαλεί ο αρχιερέας της διαφθοράς. Στην Ιταλία θα είχε πάει φυλακή, όπως ο Αντριότι.

    City Press: Απεργία στο Δημόσιο για αυξήσεις, παροχές.

    Μetro: Σε απεργιακό κλοιό. Από την εικοσιτετράωρη κινηποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ταΐζουν σάπια τα παιδιά μας. Θεσσαλονίκη/2 τόνοι αλλοιωμένα είδη και για κυλικεία σχολείων.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Ύστερα από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη Ροτόντα ο πρόεδρος του Σωματείου Λαϊκών Αγορών Λ. Παυλίδης δηλώνει στην "Ε": "Κλείνουμε τις λαϊκές αγορές".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μεταλλαγμένα στο πιάτο μας. Συγκλονιστικά στοιχεία στη Θεσσαλονίκη.

    [02] Απεργίες

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "απεργεί σήμερα όλος ο δημόσιος τομέας με κύριο αίτημα την αύξηση των μισθών, που σήμερα ξεκινούν από 697 ευρώ. Η ΑΔΕΔΥ ζητεί κατώτερο εισαγωγικό μισθό 1.200 ευρώ και προειδοποιεί για νέες κινητοποιήσεις. Οι εκπαιδευτικοί και οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργούν σήμερα και αύριο, ενώ θα ματαιωθούν σήμερα όλες οι αεροπορικές πτήσεις".

    Το ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "αρχίζει σήμερα με την απεργία της ΑΔΕΔΥ κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, μακρύς χειμώνας κοινωνικών συγκρούσεων. Δάσκαλοι και καθηγητές δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων κατεβαίνουν στο δρόμο. Γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό του ΕΚΑΒ αφήνουν προσωπικό ασφαλείας στις μονάδες υγείας. Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κρατούν καθηλωμένα τα αεροπλάνα. "Κλειστόν λόγω απεργίας" γράφουν οι πινακίδες στις δημόσιες υπηρεσίες, στους δήμους, στις νομαρχίες και στα πανεπιστήμια. Αύριο συνεχίζουν εκπαιδευτικοί δημοσίων σχολείων, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ και γιατροί των νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά. Και τον Δεκέμβριο ακολουθεί η ΓΣΕΕ.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "κατεβάζει τα ρολά σήμερα η ΑΔΕΔΥ. Η χώρα πλήττεται από τον "τυφώνα" απεργία. Κλειστά είναι από χθες τα μεσάνυχτα και για 24 ώρες όλα τα αεροδρόμια της χώρας, λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στην κινητοποίηση".

    H CITY PRESS γράφει: "η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί πραγματικές αυξήσεις, γενίκευση του επιδόματος των 176 ευρώ, βασικό μισθό 1.200 ευρώ, αναγνώριση των βαρέων και ανθυγιεινών στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση θεωρεί τα οικονομικά τους αιτήματα έξω από τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού. Απεργιακή συνέχεια εν όψει προϋπολογισμού και σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ. Αυτόνομη η διεκδικητική πορεία του ΠΑΜΕ".

    H METRO αναφέρει ότι "κλειστές θα παραμείνουν σήμερα όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, καθώς οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ".

    [03] Κρατικές προμήθειες

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει ότι "το νέο τρόπο με τον οποίο γίνονται πλέον οι κρατικές προμήθειες περιλαμβάνει το θεσμικό πλαίσιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Ανάπτυξης και έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης θα ενταχθεί σε συνολική νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου".

    [04] Γαλλία

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "εν μέσω της γενικευμένης αναταραχής στη Γαλλία ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί δίνει εντολή για την άμεση απέλαση των μεταναστών που έχουν καταδικαστεί για τα επεισόδια, ακόμη και εκείνων που διαθέτουν άδεια διαμονής. "Ναι" στα έκτακτα μέτρα από το 73% των Γάλλων, όμως η Σουηδία "ανοίγει" το χορό των επικρίσεων για τη στάση της γαλλικής κυβέρνησης...".

    [05] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ αναφέρει: "Ευρωπαϊκή Ένωση και Ουάσιγκτον απαιτούν από την Άγκυρα την προσαρμογή στη διεθνή νομιμότητα. Άμεση άρση του casus belli εναντίον της Ελλάδας για τα 12 ναυτικά μίλια και διακοπή της παράνομης δραστηριότητας στο Αιγαίο. Αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εφαρμογή του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης. Να ανοίξει η θεολογική σχολή της Χάλκης και να αναγνωριστεί η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως".

    [06] Κυβέρνηση

    ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ γράφει ότι "η αδυναμία να υπάρχει ενιαία κυβερνητική γραμμή δημιουργεί και τα περισσότερα προβλήματα. Δεν είναι υπερβολή ότι την τελευταία περίοδο όσα είναι τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ τόσες ήταν και οι απόψεις. Βρέθηκε κοινή γραμμή πλεύσης: Όχι ακόμα".

    [07] Ολυμπιακή

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "μετά από 20 μήνες διακυβερνήσεως από την Νέα Δημοκρατία, κανένας δεν μπορεί πλέον να αποδίδη εξ' ολοκλήρου στο ΠΑΣΟΚ τις ευθύνες για την Ολυμπιακή. Για ό,τι συμβαίνει τώρα και για όσα θα ακολουθήσουν, η ευθύνη βαρύνει πλέον την κυβέρνηση Καραμανλή".

    [08] ΕΛ.ΑΣ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας σχολιάζουν αρνητικά την κατάσταση στο Σώμα και με δυνατή φωνή απευθύνουν έκκληση στους προϊσταμένους τους: Βγάλτε τους αστυνομικούς από τα γραφεία στους δρόμους, κοντά στον πολίτη που απειλείται, ληστεύεται, τραυματίζεται, δολοφονείται. Σταματήστε να στελεχώνετε τα επιτελεία. Τολμήστε να καταργήσετε μικρές , ανενεργές υπηρεσίες. Αξιολογήστε σε ρεαλιστική βάση το σκανδαλώδες καθεστώς παροχής αστυνομικής συνοδείας σε "επώνυμους". Δώστε λύσεις στα χρονίζοντα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των αστυνομικών".

    [09] Δημόσια Εκπαίδευση

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "τα αλλεπάλληλα χτυπήματα, που δέχεται η δημόσια εκπαίδευση από την εισβολή πολυεθνικών εταιριών, με πρώτο στόχο τον άμεσο έλεγχο των νεανικών συνειδήσεων απευθείας από το κεφάλαιο ακόμα και σε πολύ μικρές ηλικίες βαράνε συναγερμό! Το νέο κρούσμα αφορά σε έναν πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό, που προκηρύσσει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών για να πλασάρει την ιδιωτική ασφάλιση. Στην υπηρεσία αυτού του στόχου, το υπουργείο Παιδείας σπεύδει να θέσει στη διάθεση των ασφαλιστικών εταιριών όλο το μηχανισμό της εκπαίδευσης".

    [10] Σοφοκλέους

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "ενώ ακόμη δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από την μεγάλη λεηλασία που συντελέστηκε στο Χρηματιστήριο την περίοδο Σημίτη, κάποια αρπαχτικά άρχισαν πάλι τα κόλπα φουσκώνοντας μετοχές ψόφιων εταιριών".

    [11] Δημοτικές - Νομαρχιακές εκλογές

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "και με τη βούλα πλέον η εκλογή δημάρχου και νομάρχη θα μπορεί να επιτευχθεί με ποσοστό τουλάχιστον 42% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, όπως το προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ,Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για τη "Ρύθμιση θεμάτων εθνικών, νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών και διευθέτηση ειδικών θεμάτων", που δόθηκε στη δημοσιότητα".

    [12] Παρουσίαση βιβλίου Κ. Σημίτη

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "σε οξύτατη πολιτική κόντρα μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ εξελίχθηκε η χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Σημίτη. Αναμένονται με ενδιαφέρον η συνέχεια και οι συνέπειες του ιδιότυπου bras de fer".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "Κώστας Σημίτης: Είμαι παρών. Θα λέω τη γνώμη μου για να βοηθήσω το ΠΑΣΟΚ, με την ηγεσία του, να κερδίσει τις εκλογές. Έχω κοινό στόχο με τον Γ. Παπανδρέου. Γιώργος Παπανδρέου: Η ιστορία θα κρίνει, οι πολίτες αξιολογούν. Δική μου ευθύνη να κοιτάζω μπροστά. Γι' αυτό με εξέλεξαν. Αλλάζουμε για να αλλάξουμε την Ελλάδα".

    Η Espresso αναφέρει ότι "με τον απόστρατο αρχιπλοίαρχο Α. Ναξάκη να δηλώνει ότι "οι Τούρκοι πρέπει να κάνουν άγαλμα στον κ. Σημίτη" και τα ΜΑΤ να συγκρούονται με Χρυσαυγίτες που διαδήλωναν κατά του πρώην πρωθυπουργού έξω από το Μουσείο Μπενάκη, έγινε η παρουσίαση του πολυσυζητημένου βιβλίου του Κώστα Σημίτη".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "πολιτικά παρών στις εξελίξεις δήλωσε χθες ο Κώστας Σημίτης, αλλά η κριτική που άσκησε στη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την ευθεία απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου. "Η ιστορία κρίνει και οι πολίτες αξιολογούν", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ έσπευσε να δείξει "κίτρινη κάρτα" στον κ. Σημίτη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "κοιτάμε μπροστά και αλλάζουμε".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "προκλητικός ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να δηλώσει παρών, αν και ο Γ. Παπανδρέου του έκλεισε την πόρτα. Αντιδράσεις μέσα και έξω κατά την παρουσίαση του βιβλίου του. Για ενδοτισμό μιλούν ευθέως πρώην αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "στην κρίση της Ιστορίας παρέδωσε την πολιτική πορεία και προσφορά του προκατόχου του Κ. Σημίτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, διαμηνύοντας, συνάμα, πως η εντολή που έλαβε από το ευρύτατο εκλεκτορικό Σώμα που τον ανέδειξε στο ύπατο κομματικό αξίωμα, αλλά και γενικότερα από το λαό του υπαγορεύει να κοιτάζει "μπροστά για το μέλλον της χώρας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "η μεγάλη μείωση των τιμών του ελληνικού Χρηματιστηρίου ήταν συνάρτηση διαφόρων παραγόντων, προκλήθηκε όμως κυρίως από τη διεθνή κρίση", αναφέρει μεταξύ άλλων στο επίμαχο βιβλίο του "Πολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα", που παρουσίασε χθες το βράδυ στο Μουσείο Μπενάκη, ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, για την καταστροφή στη Σοφοκλέους".

    Η Traffic News επισημαίνει ότι "οι αιχμές και η δυσαρέσκεια για το νέο βιβλίο του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, κορυφώθηκαν χθες το βράδυ κατά την παρουσίασή του στο Μουσείο Μπενάκη, με επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ, ενώ δεν έλειψαν και οι προσπάθειες "σαμποτάζ" της παρουσίασης, από πρόσωπα που ήθελαν να εκδηλώσουν με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους στα όσα ισχυρίζεται μέσα από το νέο του βιβλίο ο τέως πρωθυπουργός".

    Τα ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "απάντηση-μήνυμα από Γ. Παπανδρέου προκάλεσε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Σημίτη σε μια εκδήλωση που είχε όλα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής παρέμβασης. "Κοιτάζω μπροστά, όχι πίσω", απάντησε με νόημα ο κ. Παπανδρέου για να προσθέσει: "Η Ιστορία κρίνει, οι πολίτες αξιολογούν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "ο Κώστας Σημίτης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποστρατευθεί και θα συνεχίσει να μιλάει, με στόχο να βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Απαρίθμησε πέντε λόγους για τους οποίους έγραψε το, ήδη πολύκροτο, βιβλίο του, διακήρυξε ότι "δεν χαρίζει το έργο του σε άλλους" και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει βήματα οπισθοχώρησης αντί να κοιτάζει μπροστά. Παρών στην παρουσίαση ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά η δήλωση που έκανε ερμηνεύεται ως αποστασιοποίηση από το παρελθόν του υπό τον Σημίτη ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "ακόμα και επεισόδια σημειώθηκαν όταν άνθρωποι του κ. Σημίτη επεδίωξαν να απομονώσουν τον τέως αξιωματικό κ. Ναξάκη και να περιορίσουν την έκταση των αντιδράσεων κατά της πολιτικής του στα Ιμια".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 10 November 2005 - 22:08:05 UTC