Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-11-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/11/2005
  • [02] Κώστας Σημίτης
  • [03] Εκκλησία
  • [04] Δημοσιονομική πολιτική
  • [05] ΠΑΜΕ
  • [06] Ολυμπιακή
  • [07] Ανασχηματισμός
  • [08] ΣΔΟΕ
  • [09] Νικόλαος Ντερτιλής
  • [10] Οικοδομικές άδειες
  • [11] ΟΑΕΔ
  • [12] Προσλήψεις
  • [13] Γιώργος Αλογοσκούφης

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/11/2005

    Η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, η φορολογία ακινήτων και οι προσλήψεις μόνιμων και εποχικών υπαλλήλων είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σπεύσατε για οικοδομικές άδειες. Χωρίς ΦΠΑ μέχρι τέλους του έτους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μονιμοποιούνται άλλοι 73.702 συμβασιούχοι. Ενώ τακτοποιήθηκαν ήδη 21.700.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Με νέα φτερά η Ολυμπιακή. Το σχέδιο επιβίωσης του εθνικού αερομεταφορέα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κεραυνοί κατά Σημίτη. "Κατηγορώ" της Ιεράς Συνόδου εναντίον του τέως πρωθυπουργού.

    Η ΑΥΓΗ: Βουλιάζει η ήπια προσαρμογή. Ομολογία Αλογοσκούφη: Το έλλειμμα ανεβαίνει στο 4,4%.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Έφοδος του ΣΔΟΕ σε 3 ιδιωτικά νοσοκομεία. Διπλά βιβλία, πλαστές συνταγές και παράνομη εξαγωγή φαρμάκων σε ευρωπαϊκές χώρες αξίας 250 δισεκατομμυρίων μέσα σε ένα χρόνο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Προϋπολογισμοί με... αστερίσκους! Ναυαγούν στις Βρυξέλλες οι ελπίδες της κυβερνήσεως.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 1.883 θέσεις εργασίας σε υπουργεία, Ταμεία και οργανισμούς. Τρία νέα προγράμματα stage προκηρύσσει ο ΟΑΕΔ.

    ΕΘΝΟΣ: Από... φέτος ο ΦΠΑ στις οικοδομές. Δεν γλιτώνουν ούτε όσοι υποβάλουν αίτηση το 2005.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ντερτιλής: Αποκατάσταση ή θάνατος στη φυλακή. Ερήμην του στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιώς σήμερα συζητείται η αποφυλάκισή του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ο φόβος του "γρηγορόσημου" πλανάται στις πολεοδομίες. Διευκρινίσεις Αλογοσκούφη για τις οριστικές αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: 20.526 εκπαιδευτικοί και 1.038 υπάλληλοι. Οι πίνακες κατά φορέα και κλάδο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κωμωδία ο προϋπολογισμός. Γράφουν, σβήνουν, ξαναγράφουν και τελειωμό δεν έχουν.

    ΕΣΤΙΑ: Οι δαπάνες 50πλασιάσθηκαν! Κατά την 25ετία μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ.

    ESPRESSO: Μοντέλο η Ρούλα. Η μεταμόρφωση της Κορομηλά. Η μυστική δίαιτα που άλλαξε ριζικά την εμφάνισή της.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναγκαία τώρα τα μόνιμα μέτρα για το έλλειμμα. Απέσυρε αιφνιδίως την τιτλοποίηση εσόδων για το 2005 η κυβέρνηση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ανασχηματισμός από τον Γενάρη. "Μυστικές" οι επόμενες κινήσεις Καραμανλή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μπρος γκρεμός και πίσω... μέτρα. Ψάχνουν τώρα 3,5 δισ. ευρώ.

    Η ΝΙΚΗ: Δεξιός ψάλτης η κυβέρνηση. Ρουσόπουλος - Γιαννάκου δεν αποδοκιμάζουν τον Αμβρόσιο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ισχυρό μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής. Μεγάλο και μαχητικό το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

    TRAFFIC NEWS: Πρόσθετα μέτρα για την προστασία του Μάκη. Οι αποκαλύψεις του ενοχλούν τα οργανωμένα συμφέροντα.

    Η ΧΩΡΑ: Έτσι κατέστρεψε ο Σημίτης την Ελλάδα. Όσα δεν γράφει στο βιβλίο του.

    City Press: Μικραίνουν οι αυξήσεις, μεγαλώνουν οι φόροι. Χωρίς προείσπραξη εσόδων ο προϋπολογισμός του 2005 και του 2006.

    METRO: Παροχές με σταγονόμετρο. Ιδιαίτερα σφιχτός ο νέος Προϋπολογισμός για το 2006.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η Ελλάδα του περιθωρίου. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε απόγνωση.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Στο έλεος των επιτήδειων δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος του νομού Θεσσαλονίκης από το διαρκές... ράβε - ξήλωνε.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Αμήν" της Συνόδου στον Αμβρόσιο.

    [02] Κώστας Σημίτης

    H TRAFFIC NEWS γράφει ότι "η έκθεση του Ελεγκτικού συνεδρίου για το έτος 2003 αποτελεί πραγματικά κόλαφο, γι τις κυβερνήσεις Σημίτη, καθώς περιγράφει όχι μόνο τον τρόπο που γινόταν η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, αλλά και τις απευθείας αναθέσεις, τις παραλείψεις στη διακήρυξη των διαγωνισμών, τη μη τήρηση της διαδικασίας αξιολόγησης των προσφορών, τις κατοχυρώσεις διαγωνισμών σε υποψηφίους που δεν ήταν μειοδότες, τις ατασθαλίες στις δαπάνες αποδοχών, αποζημιώσεων και λοιπών αμοιβών στο δημόσιο και σωρεία φορολογικών παραβάσεων!!!".

    Η ΧΩΡΑ "ανοίγει από σήμερα τον φάκελο με τα έργα και τις ημέρες του ανθρώπου που στιγμάτισε με τον πλέον ατιμωτικό τρόπο τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Όλα τα ντοκουμέντα για τα εθνικά, τη διαφθορά και τη διαπλοκή που δεν συμπεριέλαβε στις 700 σελίδες του βιβλίου του".

    [03] Εκκλησία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "αναζωπυρώνεται το "μέτωπο" Εκκλησίας και ΠΑΣΟΚ με αφορμή το βιβλίο του Κ. Σημίτη και όσα ο τέως πρωθυπουργός ισχυρίζεται για το θέμα των ταυτοτήτων. Η Ιερά Σύνοδος με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε "προκλητικές " τις απόψεις Σημίτη, ενώ κάλυψε το Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο".

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι " την επιστολή της πλήρους στήριξης του Μητροπολίτη Καλαβρύτων για την αήθη επίθεσή του κατά του πρώην πρωθυπουργού Κω΄στας Σημίτη και τη νομιμοποίηση της ωμής πολιτικής του παρέμβασης έκανε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, που όχι απλώς συμφωνεί με τις παρεκτροπές Αμβρόσιου, αλλά υπερθεματίζει κάνοντας λόγο για προκλήσεις και ανακρίβειες "απειλώντας" με απαντήσεις για την "αποκατάσταση της αλήθειας".

    [04] Δημοσιονομική πολιτική

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "άλλαξε πάλι τον προϋπολογισμό της η κυβέρνηση μία μόλις εβδομάδα πριν κατατεθεί στη Βουλή. Η αποκορύφωση της κωμωδίας ήλθε με δήλωση Αλογοσκούφη ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μη συμπεριληφθεί η τιτλοποίηση στον νέο προϋπολογισμό αλλά και στον εκτελούμενο εξαιτίας της αντίδρασης Αλμούνια. Ο κ. Αλογοσκούφης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το εισοδηματικό και φορολογικό σφίξιμο και το 2007".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "λυπούμεθα που το γράφουμε, αλλά ως προς την αύξηση των δημοσίων δαπανών μάλλον συνεχίζεται η σοσιαλιστική πολιτική. Είναι αδιανόητο ο δεύτερος κατά σειράν Προϋπολογισμός της Κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας, να μην διαφέρη από τους προϋπολογισμούς του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "σε φιάσκο εξελίσσεται η περιβόητη λογιστική απόπειρα τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων χρεών, μέσω της οποίας η κυβέρνηση προσδοκούσε να ρίξει το έλλειμμα φέτος στο 3,6%".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "την αναβολή της τιτλοποίησης εσόδων και όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2005 που είχε προγραμματιστεί για τον ερχόμενο μήνα, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Χωρίς να περιμένει την απάντηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat, η κυβέρνηση αφαίρεσε από τον προϋπολογισμό τα αναμενόμενα έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από τιτλοποιήσεις. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού με την κίνηση αυτή υπολογίζεται σε 4,4% του ΑΕΠ το 2005, από 6,6% την προηγούμενη χρονιά".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "οι ελπίδες της κυβερνήσεως ότι θα μειώσει το έλλειμμα των προϋπολογισμών 2005 και 2006 ναυαγούν στις Βρυξέλλες. Χθες ο κ. Γ. Αλογοσκούφης παραδέχθηκε ότι η λεγόμενη "τιτλοποίηση" αντιμετωπίζει προβλήματα και αποσύρεται μέχρι νεωτέρας. Έτσι ο προϋπολογισμός του 2006 θα είναι ο πρώτος που θα έχει αστερίσκους με την υποσημείωση ότι τα ποσά της τιτλοποίησης δεν υπολογίζονται ώσπου να αποφασίσει η ΕΕ. Τούτων ούτως εχόντων, το έλλειμμα διαμορφώνεται στο 4,4% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,6% και φέρνει νέα μέτρα. Για "ομολογία αποτυχίας" έκανε λόγο η αντιπολίτευση".

    H CITY PRESS αναφέρει: χωρίς προείσπραξη εσόδων ο προϋπολογισμός του 2005 και του 2006. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης δεν αποκλείει τη συνέχιση της επιτήρησης και της λιτότητας το 2007. Η κυβέρνηση προετοιμάζει νέο "πακέτο" φόρων για να καλύψει το χαμένο έδαφος στα έσοδα. Περιορίζονται οι μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο. Νέα μείωση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Έρχονται αυξήσεις και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ιδιαίτερα στις συγκοινωνίες. ΠΑΣΟΚ: Κατέρρευσε η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης".

    H METRO τονίζει ότι "χωρίς τιτλοποιήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου κατατίθεται την επόμενη Δευτέρα ο προϋπολογισμός του 2006, σηματοδοτώντας μια σφιχτή οικονομική πολιτική για τον επόμενο χρόνο, που θα χαρακτηρίζεται από περιορισμένες παροχές σε μισθούς και συντάξεις".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι " η απόφαση του Γ. Αλογοσκούφη να διαγράψει από τον προϋπολογισμό τα έσοδα από τιτλοποίηση δημιουργεί μαύρη τρύπα 3,5 δισ. ευρώ στα έσοδα, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στην κυβέρνηση και την ανάγκη λήψης μέτρων".

    [05] ΠΑΜΕ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "χιλιάδες και χιλιάδες λαού έστειλαν το πρωί του Σαββάτου από το κέντρο της Αθήνας ηχηρό μήνυμα καταδίκης της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και των κομμάτων της, προβάλλοντας με πείσμα και μαχητικότητα τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών των εργαζομένων και της νεολαίας".

    [06] Ολυμπιακή

    Σύμφωνα με την ΑΝΩ ΚΑΤΩ "το σχέδιο για την επιβίωση της Ολυμπιακής, με γνώμονα τη δέσμευση του πρωθυπουργού για λύση με κοινωνική ευθύνη, συζητείται σήμερα στην κυβερνητική επιτροπή, όπου ο Μιχάλης Λιάπης αναμένεται να ανακοινώσει ότι ο τελευταίος διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας κηρύσσεται άγονος. Στο νέο σχήμα θα μετέχει το δημόσιο (σε ποσοστό 33%), αλλά και ιδιωτικά κεφάλαια με την πλειοψηφία των 2/3 του μετοχικού κεφαλαίου".

    [07] Ανασχηματισμός

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "οι επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού παραμένουν το μεγάλο ερωτηματικό στο κυβερνών κόμμα. Ο ίδιος πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του να ολοκληρώσουν το θεσμικό τους έργο μέχρι το τέλος του χρόνου, κάτι που ερμηνεύεται ότι σχεδιάζει τον ανασχηματισμό μετά τις γιορτές. Ακόμη σαφέστερος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αμέσως μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προσδιόρισε εμμέσως το χρόνο που μπορεί να γίνει, όπως είπε ο ανασχηματισμός: "Δεν βλέπω ανασχηματισμό, πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον, έως και την ψήφιση του προϋπολογισμού".

    [08] ΣΔΟΕ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι "τους τελευταίους μήνες, το ΥΠΠΕ (πρώην ΣΔΟΕ), μετά από πληροφορίες που είχε, περί διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων, από ιδιωτικά θεραπευτήρια, προς χώρες της Ευρώπης (όπου τα σκευάσματα είναι ακριβότερα), έστειλε κλιμάκιο, στο εξωτερικό, όπου οι διαπιστώσεις του ήταν αποκαλυπτικές".

    [09] Νικόλαος Ντερτιλής

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "τριάντα και πλέον χρόνια βρίσκεται στην φυλακή ο Νικόλαος Ντερτιλής εκτίοντας ποινή ισοβίου καθείρξεως με όλη την σημασία της λέξεως ως ένας εκ των υπαιτίων επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος στην χώρα μας την 21-4-1967. Είναι ένας εκ των οποίων δεν υπέγραψε, ούτε υπογράφει για την αποφυλάκισή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπογράφει και παραμένει έγκλειστος ο Δημήτριος Ιωαννίδης. Βέβαια δεν υπέγραψε ούτε ο Γεώργιος Παπαδόπουλος".

    [10] Οικοδομικές άδειες

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι "μόνο οι οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν πριν από το τέλος του χρόνου θα εξαιρεθούν από την επιβολή ΦΠΑ, ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, βάζοντας τέλος στη φημολογία που ήθελε η εξαίρεση να επεκτείνεται και στις άδειες εκείνες των οποίων τα δικαιολογητικά θα κατατεθούν έως το τέλος του έτους, λαμβάνοντας αριθμό πρωτοκόλλου, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της έκδοσης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "τις απαραίτητες διευκρινήσεις έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης ως προς τις τελεσίδικες και οριστικές αλλαγές που θα ισχύσουν στη φορολογία των ακινήτων από 1/1/2006. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, ο οποίος έβαλε τέλος στο... "γαϊτανάκι" της παραπληροφόρησης των τελευταίων ημερών, από την επιβολή του ΦΠΑ θα εξαιρεθούν μόνο οι οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν πριν από το τέλος του χρόνου".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "παρά τη γενικευμένη αίσθηση ότι απαλλάσσονται της επιβολής ΦΠΑ όσοι υποβάλουν αιτήσεις για οικοδομικές άδειες το 2005, το υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το... ευεργέτημα αφορά μόνο όσους πετύχουν την έγκρισή τους. Πάρτι για... "γρηγορόσημο".

    [11] ΟΑΕΔ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "τρία προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage) που απευθύνονται συνολικά σε 1.883 ανέργους, αναμένεται να προκηρύξει ο ΟΑΕΔ το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για 900 θέσεις στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, 732 θέσεις στους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας και 251 θέσεις στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τα τρία αυτά προγράμματα απευθύνονται σε ανέργους ηλικίας από 22 έως 40 ετών, οι οποίοι θα απασχοληθούν για 18 μήνες, προκειμένου να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία".

    [12] Προσλήψεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "αποστομωτική απάντηση, με την παρουσίαση επίσημων στοιχείων, στα στελέχη εκείνα του ΠΑΣΟΚ και μερίδας του αντιπολιτευόμενου Τύπου που έκαναν υποκριτικά λόγο για 224.000 προσλήψεις "γαλάζιων παιδιών" επί ημερών της ΝΔ έδωσε ο διορισμένος από την προηγούμενη κυβέρνηση πρόεδρος του ΑΣΕΠ Γιώργος Βέης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες πρόσληψης 1.038 μόνιμων και εποχικών υπαλλήλων σε υπουργεία, δήμους, ΔΕΚΟ, νοσοκομεία. Την πρόσληψη 20.526 αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στα σχολεία ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή".

    [13] Γιώργος Αλογοσκούφης

    Η Espresso υποστηρίζει ότι "ενδοκυβερνητική μουρμούρα από μια πλειάδα υπουργών για τον "τσάρο' της οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, "κοινωνός" της οποίας έχει γίνει και ο πρωθυπουργός καθώς τα "πυρά" και τα συντροφικά μαχαιρώματα γίνονται χωρίς να κρατούνται ούτε τα προσχήματα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 15 November 2005 - 22:17:19 UTC