Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 06-01-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/1/2006
  • [02] Χιονιάς
  • [03] Στρασβούργο
  • [04] Εκλογικές συμπράξεις
  • [05] Κυπριακό

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/1/2006

    Τα προβλήματα που δημιούργησε το κύμα ψύχους που έπληξε ολόκληρη τη χώρα είναι το θέμα που κυριαρχεί στα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παγωμένη όλη η Ελλάδα. Αποκλεισμένα 442 χωριά.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Ρουά-ματ του χιονιά. Η πρωτοφανής κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού δεν έσωσε την παρτίδα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 12.409 ΑΝΕΡΓΟΙ σε επιδοτούμενα προγράμματα. Με κοινή υπουργική απόφαση των Γ. Αλογοσκούφη και Π. Παναγιωτόπουλου.

    Η ΑΥΓΗ: Ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών. Συνεχίζονται οι δυνατοί άνεμοι και τα χιόνια.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διαλυμένο το κράτος βούλιαξε σε μία χούφτα χιόνι...

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η κυβέρνηση γλίστρησε στα προαναγγελθέντα χιόνια. Μέτρα εκ των υστέρων για να διασφαλιστούν οι συγκοινωνίες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο ΧΙΟΝΙΑΣ δεν πάγωσε την κρατική μηχανή. Λειτούργησε παρά τα επιμέρους προβλήματα η Πολιτεία.

    ΕΘΝΟΣ: Χιονο-πόλεμο παίζει η κυβέρνηση. Θεατής ο Καραμανλής στη διάλυση του "πανέτοιμου" κράτους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μπορεί με την κακοκαιρία και τις χιονοπτώσεις να έχουμε προβλήματα ηλεκτροδότησης, θέρμανσης και κυκλοφορίας, δεν μας εμποδίζει όμως να πούμε.... Άντε για να δούμε και μια άσπρη μέρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Προκλητικό σχέδιο της Τουρκίας στο Κυπριακό παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών Γκιουλ σε μια προσπάθεια να αναγνωρισθεί το ψευδοκράτος στην κατεχόμενη Κύπρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χιονο... πόλεμος. "Μαύρη τρύπα" τα Τέμπη και οι αλατιέρες στην υψηλή ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Παράλυση με... πλήρη ετοιμότητα. Γλίστρησε η κυβέρνηση με ολίγη από Σιβηρία.

    ΕΣΤΙΑ: Κρίσιμος παράγων τα μικρά κόμματα. Η πιθανότης συμπράξεων στις επόμενες εκλογές.

    ESPRESSO: "Τρελός" ή παλικάρι; Ο... γενναίος του χιονιά. Κολυμπούσε ατάραχος την ώρα που όλη η Ελλάδα παρέλυε από την κακοκαιρία!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παγωμένη όλη η χώρα. Συναγερμός στην κρατική μηχανή. Επικίνδυνοι δρόμοι και για πεζούς.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στον κλοιό του χιονιού η Ελλάδα. Τεράστια προβλήματα στα Τέμπη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πνίγηκαν σε μια κουταλιά... χιόνι. Ακραία φαινόμενα αποσυντονισμού στην κυβέρνηση.

    Η ΝΙΚΗ: Κυβέρνηση υπό το μηδέν. Χιονοστιβάδα λαϊκής οργής για την ανικανότητα.

    PRESS time: Ψέματα, Λάθη, Ανικανότητα. Ξοδέψαμε 200 εκατομμύρια ευρώ για την ανετοιμότητα. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δυναμικό λαϊκό μήνυμα και από το Στρασβούργο.

    Σήμερα ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: "Πάγωσε" η κρατική μηχανή. Συναγερμός στους Δήμους. Οι κλειστοί εθνικοί δρόμοι άνοιξαν τους σάκους της πολιτικής αντιπαράθεσης.

    TRAFFIC NEWS: Θέλω πίσω τα λεφτά του παππού μου. Ενηλικιώνεται την Κυριακή η Αθηνά Ωνάση.

    Η ΧΩΡΑ: Αντέχουμε. Έκτακτες συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό. Έπεσαν από τον αέρα πυλώνες της ΔΕΗ. Έντονο το πρόβλημα στην Κεφαλονιά.

    City Press: Βαρυχειμωνιά: Έμειναν στα χαρτιά οι ασκήσεις ετοιμότητας.

    METRO: Μπλόκο του χιονιά. Προβλήματα από την κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εργασιακός... χιονιάς. Αδιέξοδο για Κόκα Κόλα, ελπίζει η ΒΦΑ.

    [02] Χιονιάς

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "δυσχερής έως και επικίνδυνη αναμένεται να είναι σήμερα και αύριο η κυκλοφορία στην "παγωμένη" από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες Ελλάδα ακόμη και στο κέντρο των Αθηνών. Ο κρατικός μηχανισμός κατέβαλε χθες εργώδεις προσπάθειες για να μην παραλύσει η χώρα από την κακοκαιρία, αλλά τα προβλήματα δεν έλειψαν σε ορισμένες περιοχές".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "σοβαρότατα λάθη του σχεδιασμού εκτάκτων αναγκών και ελλείψεις στην υλοποίηση των σχεδίων έχουν αφήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα Κεφαλλονιά και Ιθάκη, ενώ πάνω από 15 ώρες, προχθές το βράδυ, έκλεισαν τα Τέμπη".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "στον κλοιό του χιονιά βρίσκεται από προχθές το βράδυ ολόκληρη η χώρα, με σφοδρές χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές αλλά και στην Αθήνα, με κύρια χαρακτηριστικά το τσουχτερό κρύο αλλά και τον παγετό, ο οποίος καθιστά εντονότερα τα προβλήματα για τα οχήματα".

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ προσθέτει ότι "ο Πρωθυπουργός έθεσε σε επιφυλακή όλους τους υπουργούς. Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών στους δρόμους. Κλειστά τα σχολεία στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Αποκλεισμένα από την κακοκαιρία 440 ορεινά χωριά".

    Η εφημερίδα ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ επισημαίνει ότι "η προαναγγελθείσα έλευση του ρωσικού αντικυκλώνα δεν έφερε μόνον ακραίες εκφάνσεις μετεωρολογικών φαινομένων - χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια, βροχές και ανέμους πολλών μποφόρ. Ανέθρεψε πολιτικές κόντρες, αλλά και "τυχαία γεγονότα" που διέψευσαν τις προσδοκίες για μια καλύτερη εικόνα του κρατικού μηχανισμού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ "δημιούργησαν" εικόνα χάους λόγω... γκάλοπ GPO. Ρεσιτάλ ανευθυνότητας από οδηγούς που είχαν αλυσίδες αλλά δεν τις φορούσαν. Μάχη της ΔΕΗ με το χρόνο σε Ιθάκη, Κεφαλλονιά. Ο παγετός το επόμενο μεγάλο πρόβλημα από σήμερα".

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι "σε... αγώνα δρόμου για την αλληλο-επιρρίψη ευθυνών, σε ό,τι αφορά το αλαλούμ που επικράτησε χθες, έχουν επιδοθεί κορυφαίοι υπουργοί και παράγοντες της "κρατικής μηχανής". Στόχος, σε αυτήν τη φάση, φαίνεται να είναι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Βουλγαράκης, τον οποίο κατηγορεί ο κ. Πρ. Παυλόπουλος ότι δεν μπόρεσε να "κρατήσει" τους δρόμους ανοιχτούς".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "σφοδρότερο από το αναμενόμενο το κύμα ψύχους που έπληξε ολόκληρη την Ελλάδα. Η ανευθυνότητα πολιτών επέτεινε τα προβλήματα. Πρόσθετα έκτακτα μέτρα από χθες το μεσημέρι. Κλειστά σήμερα τα σχολεία σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Έκκληση της κυβέρνησης προς τους πολίτες για περιορισμό των μη αναγκαίων μετακινήσεων. Χωρίς ηλεκτρικό παρέμεινε όλη την ημέρα η Κεφαλονιά".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "το μεγάλο στοίχημα να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι και να μην αποκοπεί η επικοινωνία με τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, φαίνεται ότι έχει κερδηθεί".

    Η Press Time υποστηρίζει ότι "τότε, έτρεχαν στα χιόνια. Τώρα, χαλαρώνουν στα σαλόνια... Έχουν περάσει ακριβώς δύο χρόνια από τότε που οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στους πολίτες που υπέφεραν από την κακοκαιρία. Ήταν -ημέρες προεκλογικές γαρ- ο σημερινός πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου που βρίσκονταν στο πλευρό των αποκλεισμένων. Πάταγαν στα χιόνια και άκουγαν τον κόσμο. Συντόνιζαν από κοντά. Σήμερα, έμειναν στα γραφεία τους για να ζεστάνουν τις αναπαυτικές πολυθρόνες τους. Γιατί; Οι εκλογές αργούν ακόμα".

    Τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι "πανέτοιμη σε δηλώσεις ήταν η κυβέρνηση, αλλά ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από την κακοκαιρία. Με αποτέλεσμα, οι υπουργοί να αλληλοκατηγορούνται για τον αποσυντονισμό".

    Η METRO σημειώνει ότι "ο σιβηρικός χιονιάς πέρασε τελικά και το κατώφλι της Ελλάδας και πλήττει από χθες με σφοδρότητα ολόκληρη τη χώρα, προκαλώντας προβλήματα σε αρκετές περιοχές".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "σε μια χούφτα χιόνι βούλιαξε η σαραβαλιασμένη κρατική μηχανή παρά την εργώδη προσπάθεια του ίδιου του πρωθυπουργού, των αρμοδίων υπουργών και φιλότιμων διοικητικών να συντονίσουν τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους και σε λειτουργία τις βασικές υποδομές της χώρας".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "με συσκέψεις και μέτρα - ασπιρίνες επικοινωνιακής απόδοσης επιχειρεί η κυβέρνηση Καραμανλή να υποβαθμίσει τα σημαντικά προβλήματα που προκάλεσε σε ολόκληρη τη χώρα η κακοκαιρία και να δικαιολογήσει την οφθαλμοφανή αποτελεσματική πολιτική διαχείρισή τους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "στον κλοιό του χιονιά βρίσκεται ολόκληρη η χώρα, με σφοδρές χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές αλλά και στην Αθήνα. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός, αλλά δυστυχώς δεν καλύπτονται τα προβλήματα".

    H TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι "τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας. Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός. Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας. Το θερμόμετρο ήταν κολλημένο κάτω του μηδενός σε ολόκληρη τη χώρα, ενδεικτικά η θερμοκρασία στο Νευροκόπι έπεσε στους -20 , στη Φλώρινα -10, -8 στην Κοζάνη και -6 στην Καστοριά".

    H ESPRESSO γράφει ότι "την ώρα που οι αρμόδιοι δήλωναν ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η κρατική μηχανή, η Ελλάδα είχε κοπεί στα δύο, οι μισοί Έλληνες ήταν αποκλεισμένοι από το χιόνι, ολόκληρα χωριά και νησιά δεν είχαν ρεύμα και το πολύωρο μποτιλιάρισμα στις κεντρικές λεωφόρους οδηγούσε χιλιάδες οδηγούς ΙΧ στα όρια της απόγνωσης!".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση γλίστρησε και χτύπησε άσχημα σε μια προαναγγελθείσα εδώ και ημέρες κακοκαιρία. Έτσι ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής παγιδεύτηκε στους ίδιους χιονισμένους δρόμους όπου πριν από δύο χρόνια είχε περιοδεύσει για να στηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του".

    Η CITY PRESS αναφέρει: "πρωτοφανής ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών στα Τέμπη. Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων φορτηγών στον ΠΑΘΕ. Έκλεισε η Κηφισίας στο Μαρούσι, στο ρεύμα Αθήνα, για περισσότερο από 1 ώρα. Λουκέτο σήμερα σε σχολεία, ΑΕΙ, ΤΕΙ , δικαστήρια στην περιοχή της πρωτεύουσας. Μεγάλα τα ποσοστά απουσίας από τους χώρους εργασίας, ιδιαίτερα στο Δημόσιο. Δυσλειτουργίες στο δίκτυο της ΔΕΗ από την Κεφαλονιά μέχρι την Αττική. Πολιτικές αντιπαραθέσει με φόντο το "οργανωμένο" χάος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "το περίμεναν από μέρες, έκαναν αλλεπάλληλες συσκέψεις και δήλωναν ότι είναι "σε πλήρη ετοιμότητα" Όμως λίγες ώρες μετά την εμφάνιση του χιονιού, η χώρα κόπηκε στα δύο ( η κυβέρνηση έχασε στα Τέμπη το στοίχημα για ανοιχτή εθνική οδό) και συσσωρεύθηκε πλήθος προβλημάτων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "σε λευκό κλοιό βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που επικρατεί με 442 χωριά να παραμένουν αποκλεισμένα από χθες το πρωί, ενώ την ίδια στιγμή στη Ρόδο το θερμόμετρο έδειχνε 15 βαθμούς Κελσίου!"

    [03] Στρασβούργο

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "διεθνιστική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση χτες από την πλατεία Δημοκρατίας του Στρασβούργου μέχρι το κτίριο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μαζικές διαμαρτυρίες έξω και μέσα στο κτίριο".

    [04] Εκλογικές συμπράξεις

    Η ΕΣΤΙΑ "έχει ήδη αναφερθεί στο ενδεχόμενο κατά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές να υπάρξουν εκλογικές συμπράξεις. Ο εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση Σημίτη και θα εφαρμοσθή για πρώτη φορά στις επόμενες εκλογές, ευνοεί τέτοιες συμπράξεις. Όμως και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητος ενισχύουν σημαντικά τις πιθανότητες να συμβή κάτι τέτοιο".

    [05] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "ξαναζεσταμένο φαγητό" χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα και τη Λευκωσία τις προτάσεις για την άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακού που παρουσίασε χθες στην Άγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 25 January 2006 - 22:30:09 UTC