Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 06-06-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] Εμπορική
  • [03] ΑΕΙ
  • [04] Βουλή
  • [05] Δάνεια
  • [06] Σάββας Τσιτουρίδης
  • [07] Τοκογλυφία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ

    Η πρόταση του γαλλικού Ομίλου Credit Agricole για εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας και η αναβολή κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλαγές και στη Δικαιοσύνη. Με πολυνομοσχέδιο του Αν. Παπαληγούρα.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Οργιάζει η τοκογλυφία. Εντατικές έρευνες από τις διωκτικές αρχές.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 6.643 προσλήψεις μονίμων και εποχικών. Αναλυτικοί πίνακες με όλες τις θέσεις ανά ειδικότητα.

    Η ΑΥΓΗ: Πρώτη νίκη. Οι φοιτητές συνεχίζουν. Χωρισμένη στα δύο η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στους Γάλλους περνάει η Εμπορική. Η "Credit Agricole" ζητάει το 100% της τράπεζας με 23,5 ευρώ ανά μετοχή.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Στρίβουν α λα γαλλικά. Η κυρία Γιαννάκου στα βήματα του Βιλπέν. Αναβάλλεται επ' αόριστον η κατάθεση του σχεδίου νόμου για τα ΑΕΙ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στο Πανεπιστήμιο και με πτυχίο των ΙΕΚ. "Παράθυρο" στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για χιλιάδες νέους.

    ΕΘΝΟΣ: Στο ράφι το "σχέδιο Μαριέττα". Άτακτη υποχώρηση Καραμανλή μετά τα νταηλίκια στα Πανεπιστήμια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η Παιδεία εξετάζεται από ψυχίατρο. Η υπουργός-ψυχίατρος κ. Γιαννάκου ομιλεί για εξαντλητικό διάλογο και Ολομέλεια της Βουλής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φθηνά δάνεια για μικρομεσαίους. Νέο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης μειώνει το κόστος δανεισμού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εμπορική: Πρόταση-μαμούθ. Μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από τους Γάλλους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε - Φοιτητές, διδάσκοντες επιμένουν: "Πάρ' τα πίσω όλα".

    ΕΣΤΙΑ: Η εξαγορά της Εμπορικής. Η μεγαλύτερη ξένη επένδυσις στην Ελλάδα.

    ESPRESSO: 40 μέρες "νεκρός" κι έγινε καλά. Θαύμα στην εντατική για 32χρονο θύμα σοβαρού τροχαίου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρόταση 3,1 δισ. από τους Γάλλους για την Εμπορική. Η Credit Agricole ζητεί το 100%. Γ. Αλογοσκούφης: Θετική εξέλιξη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αναδίπλωση της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ. Υπό το βάρος των αντιδράσεων καθηγητών - φοιτητών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μετεξεταστέα άφησαν τη Γιαννάκου. Ταπεινωτική υποχώρηση της κυβέρνησης.

    Η ΝΙΚΗ: Μετεξεταστέα η κυβέρνηση. Στο συρτάρι το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ελιγμός παραπλάνησης από την κυβέρνηση. Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο-πλαίσιο.

    TRAFFIC NEWS: Η Δήμητρα Λιάνη αποκαλύπτει στην "t": Έχω δεχθεί προτάσεις να πουλήσω τη βίλα της Εκάλης, αλλά δεν το έχω αποφασίσει ακόμη.

    Η ΧΩΡΑ: Διαχωρίζουν τα βαρέα από τα ανθυγιεινά. Μέσα στο καλοκαίρι τα αποτελέσματα της επιτροπής.

    City Press: Ανώτατη Παιδεία: Ξανά στο "ψυγείο" η μεταρρύθμιση. Οι αντιδράσεις φοιτητών, πανεπιστημιακών και κομμάτων έκαμψαν την κυβέρνηση.

    METRO: Απέδωσαν οι διαδηλώσεις. Κίνηση εκτόνωσης από την κυβέρνηση στο μέτωπο της Παιδείας, με αναβολή της κατάθεσης στη Βουλή του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οργιάζει το λαθρεμπόριο. Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στα υγρά καύσιμα.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: "Πυρετός" τζόγου λόγω Μουντιάλ. Το αδιαχώρητο επικρατεί καθημερινά στα πρακτορεία του ΠΡΟ-ΠΟ καθώς όλο και περισσότεροι άνδρες και γυναίκες επιδίδονται στο "κυνήγι" του εύκολου χρήματος.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Στην ίδια... τάξη το υπουργείο Παιδείας. Νικητές στην πρώτη μάχη για το νόμο-πλαίσιο οι φοιτητές.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Παιδεία "καίει" αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να "καεί". Αναβολή πήρε το νομοσχέδιο.

    [02] Εμπορική

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "την μεγαλύτερη ξένη επένδυση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα ανεκοίνωσε χθες η γαλλική τράπεζα Credit Agricole. Με δημόσια πρότασή της εζήτησε να εξαγοράση το 100% των μετοχών της Εμπορικής Τραπέζης, με τιμή ανά μετοχή 23,50 ευρώ. Δηλαδή η συνολική αποτίμησις της Εμπορικής Τραπέζης ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 3,1 δις ευρώ (άνω του 1 τρις δραχμών).

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται η κίνηση της μεγάλης γαλλικής τράπεζας Credit Agricole, να υποβάλει δημόσια πρόταση για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας έναντι 23,50 ευρώ ανά μετοχή. Η προσφορά των 3,1 δισ. ευρώ είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του γαλλικού ομίλου κ. Ρενέ Καρόν, "μια φιλική προσέγγιση" στην κυβέρνηση, αφού όχι μόνο αποτελεί "τη μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, ξένη επένδυση στην Ελλάδα, αλλά επιπλέον δικαιώνει το προβάδισμα ενός ξένου παίκτη, που είχε προκριθεί εξ αρχής από την κυβέρνηση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "η πρόταση που κατέθεσε χθες ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος Credit Agricole για την εξαγορά του 100% της Εμπορικής Τράπεζας αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της εμπιστοσύνης των θεσμικών επενδυτών του εξωτερικού στις προοπτικές της εθνικής μας οικονομίας. Εφόσον υλοποιηθεί η συμφωνία, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα".

    [03] ΑΕΙ

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "υπό την πίεση των εκρηκτικών αντιδράσεων του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας και εν μέσω σημαντικών διαφωνιών μεταξύ υπουργών, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής υποχρεώθηκε να αποσύρει τελικά το νομοσχέδιο για την Παιδεία, αφήνοντας ακάλυπτη την υπουργό κ. Μ. Γιαννάκου. Η "ταφόπλακα" σε ακόμη μία πολυδιαφημισμένη "μεταρρύθμιση" μπήκε χθες νωρίς το πρωί, όταν ο κ. Κ. Καραμανλής αποδεχόμενος την εισήγηση του κ. Ρουσόπουλου αποφάσισε την "άτακτη υποχώρηση" και την παραπομπή στις ελληνικές καλένδες του νομοσχεδίου, φοβούμενος το πολιτικό κόστος από την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων".

    Τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "σε ταπεινωτική αναδίπλωση για τον νέο εκπαιδευτικό νόμο-πλαίσιο οδηγήθηκε η κυβέρνηση, εξαιτίας των κινητοποιήσεων. Τον δίνει στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα και καλεί σε διάλογο".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι "με αμείωτη ένταση, φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα συνεχίζουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους, τις καταλήψεις των σχολών, ενώ αύριο Πέμπτη δίνουν αγωνιστικό ραντεβού για συλλαλητήρια στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και σε κάθε πόλη που υπάρχει σχολή Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ. Σε εκατοντάδες φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, την περασμένη Παρασκευή και χτες, έγιναν για άλλη μια φορά μαζικότατες γενικές συνελεύσεις που επαναβεβαίωσαν την απαίτηση φοιτητών και σπουδαστών να μην κατατεθεί ο νόμος-πλαίσιο".

    Η METRO τονίζει ότι "σε κίνηση για την εκτόνωση της έκρυθμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον χώρο της Παιδείας προχώρησε η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας -όπως είχε προαναγγελθεί- την αναβολή για το φθινόπωρο της κατάθεσης στη Βουλή του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ".

    Σύμφωνα με την City Press "αποφάσεις το φθινόπωρο, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι εκλογικοί υπολογισμοί. Σε αποσύνθεση η ανώτατη Παιδεία, με κυρίαρχους του παιχνιδιού τους συνδικαλιστές του φοιτητικού και του πανεπιστημιακού χώρου. Αρνητικές οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μ. Γιαννάκου: Το προσχέδιο νόμου θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "την πρώτη μεγάλη νίκη του πέτυχε χθες το φοιτητικό κίνημα. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση και ανακοίνωσε ότι δεν θα κατατεθεί το καλοκαίρι το επίμαχο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια. Χωρισμένη στα δύο, οδηγήθηκε σε ενδοκυβερνητικό συμβιβασμό που προβλέπει τη δημοσιοποίηση "προσχεδίου" του νόμου την επόμενη εβδομάδα. Δηλαδή, θα συνεχίσει στα ίδια χνάρια".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "η ολοκληρωτική ήττα της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι ο τελικός μας στόχος, απαντούν τώρα οι φοιτητές μετά την αναδίπλωση του υπουργείου Παιδείας και συνεχίζουν δριμύτεροι τις κινητοποιήσεις. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Οικονομικό, στο Πάντειο, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στη Νομική Σχολή Αθηνών, οι φοιτητικοί σύλλογοι αποφάσισαν χθες με συντριπτική πλειοψηφία συνέχιση των καταλήψεων. Την απεργία συνεχίζουν για μια εβδομάδα ακόμη και οι καθηγητές του ΕΜΠ, που πραγματοποίησαν χθες μαζική συνέλευση".

    Το ΒΗΜΑ γράφει ότι "η κυβέρνηση, φοβούμενη την κλιμάκωση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, αποφάσισε την επ' αόριστον αναβολή της κατάθεσης του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ. Χθες η υπουργός Παιδείας κυρία Μαριέττα Γιαννάκου δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου θα δοθεί προς το παρόν στους φορείς για συζήτηση. Στην ουσία το Μαξίμου έχοντας νωπό το παράδειγμα της φθοράς που προκάλεσαν στη γαλλική κυβέρνηση οι αντιδράσεις στον νόμο Ντε Βιλπέν αποφάσισε να κάνει πίσω στις αλλαγές που είχε αναγγείλει".

    [04] Βουλή

    Η TRAFFIC εκτιμά ότι Β«"παράθυρο" να παρατείνει η Βουλή τις εργασίες της προκειμένου να μην υπάρξει παραγραφή των αδικημάτων που είχαν καταγγελθεί από τη Νέα Δημοκρατία για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, άφησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ενδεχόμενο αυτό, τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να μην υπάρξει παραγραφή αδικημάτων"Β».

    [05] Δάνεια

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι Β«"φθηνά" δάνεια για τουλάχιστον 2.500 μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ελκυστικό πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίων που συνδυάζεται με την παροχή εγγύησης από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, με την προϋπόθεση ότι τα χρήματα του δανείου θα κατευθυνθούν για επενδύσεις εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεωνΒ».

    [06] Σάββας Τσιτουρίδης

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι Β«ευρύτατες αλλαγές εναρμονισμένες προς τις σύγχρονες επιταγές του εργασιακού περιβάλλοντος προανήγγειλε για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων ο Σάββας Τσιτουρίδης. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, θα υπάρξει διαχωρισμός των βαρέων και ανθυγιεινών με την τελική λίστα στην οποία θα περιλαμβάνονται περισσότεροι κλάδοι απασχολουμένων να είναι έτοιμη εντός του καλοκαιριούΒ».

    [07] Τοκογλυφία

    Σύμφωνα με την ΑΝΩ ΚΑΤΩ Β«έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι των αρχών, προκειμένου να αποκαλύψουν τα κυκλώματα τοκογλυφίας, που οργιάζουν σε όλη τη χώρα κι έχουν μόνιμους πελάτες περισσότερους από 2.000.000 επαγγελματίες. Εδώ και πολύ καιρό οι διωκτικές αρχές εξετάζουν χιλιάδες καταγγελίες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας. Καταγγελίες από επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν πιαστεί στα... δίχτυα των τοκογλύφων και δεν μπορούν να πάρουν ανάσαΒ».
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 14 June 2006 - 20:51:08 UTC