Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 06-09-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 5/9/2006
  • [02] Πετρελαιαγωγός
  • [03] Βιβλία
  • [04] Η Βουλή των Εφήβων

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 5/9/2006

    Η συμφωνία Ρωσίας - Ελλάδας - Βουλγαρίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη είναι το θέμα που κυριαρχεί στα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Άνοιξε ο δρόμος για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Ιστορική η τριμερής συμφωνία Ρωσίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Ο "Τσάρος" κρατούσε διπλή βαλίτσα. Ο Πούτιν έφερε τον αγωγό, πλάσαρε τα όπλα. Καραμανλής: Πραγματικότητα ένα όνειρο πολλών ετών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αγωγός ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας. Ιστορική συμφωνία Καραμανλή - Πούτιν - Παρβάνοφ στο Μαξίμου.

    Η ΑΥΓΗ: Δέσμευση για τον αγωγό αλλά το παζάρι συνεχίζεται. Στη συνάντηση Πούτιν - Καραμανλή - Παρβάνοφ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ελλάδα Ρωσία συμμαχία σε ενέργεια και όπλα! Το νέο δόγμα Καραμανλή στην εξωτερική πολιτική φέρει τη χώρα μας στο προσκήνιο των εξελίξεων και ενοχλεί την Ουάσινγκτον.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ελάτε με τη Ρωσία! Το πόκερ των αγωγών. Τι ζήτησε και τι έταξε ο Πούτιν στον Καραμανλή.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αγωγός ανάπτυξης και ειρήνης η Ελλάδα. Ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Ρωσίας - Βουλγαρίας.

    ΕΘΝΟΣ: Τυφώνας Πούτιν στην Ευρώπη. Τελεσίγραφο στη Σόφια για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αν-Αγωγός ο Πούτιν μπήκε σφήνα στο ενεργειακό. Μετά από δεκατρία χρόνια αμερικανικών εμποδίων για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα κλειδιά της ιστορικής συμφωνίας με τον Πούτιν. Πετρέλαιο - φυσικό αέριο - ηλεκτρισμός οι άξονες της συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρωσίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αγωγός... μηνυμάτων. Καραμανλής - Πούτιν- Παρβάνοφ συμφώνησαν για Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γκαζώνει ο Πούτιν μέσω Ελλάδας. Ηρθε, τα βρήκε κι έδωσε και μια λίστα με όπλα.

    ΕΣΤΙΑ: Στρατηγικές κινήσεις μεγάλου βεληνεκούς. Η Ελλάς καθίσταται διεθνής ενεργειακός κόμβος.

    ESPRESSO: Στο "νήπιο" με κλάματα τα δίδυμα Καραμανλή. Η πρώτη μέρα στο δημοτικό σταθμό για Αλίκη και Αλέξανδρο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ιστορική συμφωνία με τη Ρωσία. Εντός του 2006 οι υπογραφές για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ιστορική συμφωνία για τον αγωγό. Υπογραφές εντός του 2006.

    ΤΑ ΝΕΑ: Συμφωνία-μαμούθ με ρίσκο για το Αιγαίο. GREENPEACE: Κίνδυνος τα σούπερ τάνκερ.

    Η ΝΙΚΗ: Αγωγός Πούτιν. Απαίτησε υπογραφές από Σόφια - Αθήνα εντός του 2006. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ενεργειακή συμφωνία στην υπηρεσία των μονοπωλιακών ομίλων. Συνομιλίες Καραμανλή - Πούτιν- Παρβάνοφ για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

    TRAFFIC NEWS: Έφτασε η ώρα της αλήθειας για τον Αλεξ. Η Νατέλα "δείχνει" ενήλικες που γνωρίζουν πολλά. Ποιοι φοβούνται τώρα το ξέσπασμα της μάνας.

    City Press: Ελλάδα - Ρωσία: Στρατηγική σχέση μετ' εμποδίων. Αθήνα, Μόσχα επιδιώκουν στενότερη συνεργασία.

    Metro: Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα. Ιστορική συμφωνία για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

    Metropolis: "Εκτός εποχής" τα βιβλία στα ελληνικά σχολεία. Αδυνατούν να αντέξουν την σύγκριση με τα ευρωπαϊκά αντίστοιχά τους τα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εκτός κέντρου τα ΙΧ! Κυκλοφοριακό: Πρόταση για δακτύλιο στη Θεσσαλονίκη.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Έδωσαν τα χέρια για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Το "πράσινο φως" για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού άναψαν χθες οι Κ. Καραμανλής, Β. Πούτιν και Γ. Παρβάνοφ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Με... κορδέλες μπαλώνουν τις τρύπες στα έργα. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Γιώργος Σουφλιάς. Αναγγέλλει (ξανά) μετρό, υποθαλάσσια και αεροδρόμιο.

    [02] Πετρελαιαγωγός

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "μεγάλα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη, αλλά και τεράστιο οικολογικό ρίσκο έχει για την Ελλάδα η συμφωνία κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, στην οποία κατέληξαν χθες οι ηγέτες Ελλάδας - Ρωσίας - Βουλγαρίας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "ιστορική συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρουπόλεως επετεύχθη χθες στην Αθήνα, κατά την τριμερή συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστας Καραμανλή και των προέδρων της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ. Οι τρεις ηγέτες δεσμεύτηκαν να υπογράψουν εντός του 2006 τη διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού, που θα έχει σημαντικά και πολυεπίπεδα οφέλη για τη χώρα μας".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "την πολιτική τους βούληση για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης μέχρι το τέλος του 2006 διακήρυξαν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Βουλγαρίας που έλαβαν μέρος στη χθεσινή Τριμερή Συνάντηση των Αθηνών".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "η Ελλάδα, μια ενεργειακά εξαρτημένη χώρα, έχει ανάγκη δημιουργίας εναλλακτικών λύσεων για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και η σχετική με αυτή επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Πούτιν και του Βούλγαρου Παρβάνοφ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Βουλγαρίας, Καραμανλής, Πούτιν και Παρβάνοφ συμφώνησαν για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και έθεσαν ως χρονοδιάγραμμα το τέλος του 2006 για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "τολμηρές προτάσεις για πρωτοβουλίες με στόχο την επίλυση των προβλημάτων στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία προς την ΕΕ μέσω Ελλάδας - Τουρκίας, μετέφερε ο "τσάρος" της Ρωσίας Βλ. Πούτιν στον Κ. Καραμανλή και τον Βούλγαρο Πρόεδρο Γκ. Παρβάνοφ, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στην Αθήνα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "με πολύ καθαρά μηνύματα, εντός και εκτός των συνόρων των χωρών τους, οι ηγέτες Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας συμφώνησαν χθες για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, που αλλάζει τα δεδομένα στον τομέα της ενέργειας. Πάντως, οι διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν δεν θα είναι εύκολες".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "την απόφαση να υπογραφεί έως το τέλος του 2006 η διακρατική συμφωνία Ελλάδας -Ρωσίας - Βουλγαρίας για την κατασκευή και λειτουργία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης επιβεβαίωσαν -και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο- οι ηγέτες των τριών χωρών κατά τη χθεσινή τριμερή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου".

    H City Press αναφέρει: "μετά τη συνάντηση Καραμανλή, Πούτιν, Παρβάνοφ, πιο κοντά σε θετικές εξελίξεις για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. ΗΠΑ και ΕΕ επιδιώκουν να περιορίσουν την ενεργειακή εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από τη Ρωσία. Πιο δύσκολη η συνεννόηση για τα ρωσικά οπλικά συστήματα και τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσα από τον αγωγό Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας".

    Η metro τονίζει ότι "συμφωνία -σταθμό - με βάση όλες τις εκτιμήσεις - για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος; στην ευρύτερη περιοχή έφερε η χθεσινή, τριμερής συνάντηση της Αθήνας, Όπως αποφασίστηκε εντός του 2006 θα υπογραφεί η διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "σημαντική από κάθε άποψη η χθεσινή αστραπιαία επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Αθήνα, από την οποία κατά τα φαινόμενα ελήφθη η πολιτική απόφαση μέχρι το τέλος του χρόνου να πάρει σάρκα και οστά ο περιβόητος πλέον αγωγός μεταφοράς πετρελαίου από το Μπουργκάς της Βουλγαρίας στην Αλεξανδρούπολη".

    H TRAFFIC αναφέρει ότι «κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Βούλγαρο πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε άριστες τις σχέσεις τους, ενώ αναφέρθηκε και στη στενή προσωπική σχέση που έχει αναπτύξει με τον Βούλγαρο πρόεδρο».

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «σε συμφωνία-ορόσημο για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης κατέληξαν χθες στην Αθήνα οι ηγέτες Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας, Κώστας Καραμανλής, Βλαντιμίρ Πούτιν και Γκεόργκι Παρβάνοφ αντίστοιχα: μια καταρχήν συμφωνία, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης και της ευημερίας των τριών λαών, τις λεπτομέρειες της οποίες θα επεξεργαστούν, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, οι καθ' ύλην αρμόδιοι των τριών πλευρών».

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι «ιστορικής σημασίας για τη διαμόρφωση του παγκόσμιου ενεργειακού χάρτη αλλά και για τη θέση της χώρας μας στις ενεργειακές εξελίξεις, αποδεικνύεται η τριμερής Πολιτική Διακήρυξη για την κατασκευή του Αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, στην οποία κατέληξαν χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ και ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Κώστας Καραμανλής»

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι «τη σαφή πολιτική δέσμευση για ευρεία συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας σηματοδοτεί η χθεσινή συνάντηση κορυφής στην Αθήνα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, καθώς η αμερικανική αντίδραση στο έργο επηρεάζει τη Βουλγαρία, η οποία επιδιώκει κι άλλα ανταλλάγματα από τη Ρωσία. Η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη προβλέπεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους. Ο πρόεδρος Πούτιν μίλησε για τη στρατηγική σημασία των ελληνορωσικών σχέσεων».

    ΤΟ ΒΗΜΑ τονίζει ότι «στρατηγική συμμαχία στα ενεργειακά και όχι μόνο πρότεινε ευθέως στον Πρωθυπουργό ο ρώσος πρόεδρος. Ο κ. Βλαντιμιρ Πούτιν υποσχέθηκε τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, την ολοκλήρωση σε σύντομο χρονικό διάστημα της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ρωσικές επενδύσεις και οπλικά συστήματα. Σε αντάλλαγμα ζήτησε από τον κ. Κ. Καραμανλή να πείσει τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον να αποδεχθούν την εξαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου από τον σχεδιαζόμενο εναλλακτικό αγωγό Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας».

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι «"ένα όνειρο πολλών ετών γίνεται πραγματικότητα" δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, στις κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησαν μετά την τριμερή συνάντηση με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Βουλγαρίας, Πούτιν και Παρβάνοφ, αναφορικά με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς. Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων χαρακτήρισε "ιστορική" την χθεσινή ημέρα. Οι τρεις ηγέτες της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Βουλγαρίας έθεσαν χθες ως χρονοδιάγραμμα το τέλος του 2006 για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας».

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι «την στιγμή που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι "η Κυβέρνηση έχει πάρει τον κατήφορο" ο Πρωθυπουργός προβαίνει σε στρατηγικές κινήσεις μεγάλου βεληνεκούς για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για συμφωνίες τεραστίας επενδυτικής σημασίας που, όταν ολοκληρωθούν, θα αλλάξουν τον οικονομικό χάρτη και θα ισχυροποιήσουν τον ρόλο της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι η «ιστορική διακήρυξη Ελλάδας - Ρωσίας - Βουλγαρίας φέρνει πιο κοντά την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης, κάνοντας το όραμα πραγματικότητα».

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ σχολιάζει ότι «τεράστιας σημασίας η τριμερής συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Η χώρα μας γίνεται πλέον ένας σημαντικός παράγων στη γεωπολιτική και γεωστρατηγική σκακιέρα της περιοχής. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν που ήλθε στην Αθήνα κρατούσε διπλή βαλίτσα. Έφερε τον αγωγό και πλάσαρε τα όπλα».

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι «βιάζεται ο Πούτιν να τελειώνει με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και προωθεί τη συνεργασία με Ελλάδα και Βουλγαρία στο σύνολο της ενεργειακής πολιτικής, τόσο με το φυσικό αέριο όσο και στην ηλεκτρική ενέργεια, όπως προκύπτει από τη διακήρυξη συνεργασίας που υπογράφηκε χθες. Η σύμβαση για τον αγωγό προβλέπεται να υπογραφεί μέσα στο 2006 και ήδη αρχίζει το "παζάρι" των εταιρειών για ποσοστά, μερίδια κλπ».

    [03] Βιβλία

    H Metropolis αναφέρει ότι "αδυνατούν να αντέξουν την σύγκριση με τα ευρωπαϊκά αντίστοιχά τους τα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια, καθώς η "φτώχεια" σε σχεδιασμό και ποιότητα είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Παρωχημένα και "άχρωμα" , δεν "κεντρίζουν" το ενδιαφέρον των μαθητών".

    [04] Η Βουλή των Εφήβων

    H Espresso γράφει ότι "οι 300 της Βουλής παραχώρησαν για μία ημέρα τα έδρανά τους στη νέα γενιά, απέφυγαν όμως να παραμείνουν απέναντι τους στα θεωρεία, για να τους ακούσουν να τους τα...ψέλνουν. Η δικαιολογία του αντιπροέδρου της Βουλής Σωτήρη Χατζηγάκη, ότι οι υπουργοί είναι γενικά πολύ απασχολημένοι και είναι επόμενο να μην μπορούν να ανταποκριθούν κάποιες φορές σε ανάλογες προσκλήσεις, εκπροσωπούνται όμως από τους υφυπουργούς και τους συνεργάτες τους, δεν έπεισε τους έφηβους βουλευτές που αποδοκίμασαν την απουσία της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 6 September 2006 - 6:34:05 UTC