Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 06-10-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/10/2006
  • [02] Παιδεία
  • [03] ΠΑΣΟΚ
  • [04] Ολυμπιακή
  • [05] Πετρέλαιο θέρμανσης
  • [06] Μεταρρυθμίσεις
  • [07] Ακίνητα
  • [08] Εκλογές
  • [09] Φορολογία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/10/2006

    Οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας, η επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, η Ολυμπιακή Αεροπορία μετά την απόφαση της Κομισιόν να ζητήσει την επιβολή και νέου προστίμου και το ενδεχόμενο να δοθεί επίδομα θέρμανσης σε άτομα με ειδικές ανάγκες είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων 2005-2008. Το σχέδιο παρέδωσε στον πρωθυπουργό ο Γ. Αλογοσκούφης.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Τα "κλειδιά" της νίκης στις 7 νομαρχίες. Αισιοδοξία στη ΝΔ για την ολοκλήρωση του θριάμβου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ξεσηκώνονται οι γονείς κατά των καταλήψεων. Δεν θέλουν να μείνουν πίσω στα μαθήματα τα παιδιά τους ή να πληρώσουν φροντιστήρια.

    Η ΑΥΓΗ: Αυταρχισμός α λα Θάτσερ. Η κυβέρνηση κρατά κλειστά σχολεία για 6η εβδομάδα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Καζάνι που βράζει το ΠΑΣΟΚ. Αναζητούν εξιλαστήρια θύματα για να φορτώσουν τις ευθύνες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Έρχονται αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ. Προτάσεις, πιέσεις και αποφάσεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ώρα ευθύνης για τους δασκάλους. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε εγγράφως ότι θα ικανοποιήσει θεσμικά αιτήματά τους.

    ΕΘΝΟΣ: Παιχνίδι με το πετρέλαιο θέρμανσης. Παλινωδίες Αλογοσκούφη για το επίδομα στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Γύρω - γύρω κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικοί και στην μέση οι μαθητές και οι απεγνωσμένοι γονείς τους. Τράβα ο ένας τράβα ο άλλος σκίσανε... το πάπλωμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δεκανίκια στην Αριστερά. Τα αποτελέσματα των εκλογών πυροδότησαν ανεξέλεγκτη κρίση στο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το μετέωρο βήμα των απεργών. Το ΔΣ της ΔΟΕ αναζητά διέξοδο για να επιστρέψει στα σχολεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η Παιδεία σε εγ-κατάληψη. Η κυβέρνηση θέλει να ταπεινώσει τους εκπαιδευτικούς.

    ΕΣΤΙΑ: Η μείωσις της φορολογίας. Κορυφαία μεταρρύθμισις κατά τον κ. Αλογοσκούφη.

    ESPRESSO: Και έκφυλο παπά καταγγέλλει η Νατέλα! Η συγκλονιστική κατάθεση (4 ώρες) χθες στον εφέτη-ανακριτή.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ολυμπιακή, πληγή που αιμορραγεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την επιβολή και νέου προστίμου.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αγεφύρωτο το χάσμα στην Παιδεία. Νέα τριήμερη απεργία ενόψει.

    ΤΑ ΝΕΑ: Υπό κατάληψη τα μισά Λύκεια! Συνεχίζεται το αδιέξοδο στην παιδεία.

    Η ΝΙΚΗ: Φταίνε οι... εξωσχολικοί. Σε θεωρίες συνωμοσίας καταφεύγει η Γιαννάκου.

    Το ΠΟΝΤΙΚΙ: Ο Καραμανλής δεν ακούει και ο Γιώργος δεν βλέπει. Τσαμπουκάδες α λα Θάτσερ από την κυβέρνηση, που πήρε αέρα - Έτοιμοι για καβγά στο ΠΑΣΟΚ μετά τις αριθμητικές αρλούμπες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγώνας για Παιδεία των λαϊκών αναγκών. Δυναμικές διαδηλώσεις εκπαιδευτικών - μαθητών - εργαζομένων.

    TRAFFIC NEWS: Ποσότητα πριν και... ποιότητα μετά τις εκλογές. Έρευνα για το σεξ και την κάλπη.

    City Press: Προς εκτόνωση η κρίση στα σχολεία. Πρώτα σημάδια μεγάλης μείωσης του ποσοστού συμμετοχής στην απεργία των δασκάλων και νηπιαγωγών.

    Metro: Αναζητούνται λύσεις. Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια από τους εκπαιδευτικούς.

    Metropolis: Γιατί δεν ξεφουσκώνει η "φούσκα" των ακινήτων. Η "φούσκα" των ακινήτων -παρά τη χαμηλή ζήτηση και τη μεγάλη προσφορά- δεν... ξεφουσκώνει.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πεδίο μάχης τα σχολεία. Έκρυθμη η κατάσταση στην εκπαίδευση.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Στοιχήματα θανάτου με κόντρες ΙΧ. Αποκαλύπτουμε τον "χάρτη με τις κόντρες" σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Φτωχός 1 στους 4 στη δυτική Θεσσαλονίκη!... και αναλφάβητος σχεδόν ένας στους τρεις κατοίκους. Οκτώ γείτονες της πόλης στη χειρότερη θέση πανελλαδικά.

    [02] Παιδεία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "με μια νέα παράκληση, αυτή τη φορά προς τους καταληψίες, να επικρατήσει η άποψη της πλειοψηφίας και να βγουν τα λουκέτα από τα σχολεία επανήλθε χθες η κυβέρνηση αναφορικά με την κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση".

    Η METRO αναφέρει ότι "λύσεις στο... σκοτάδι αναζητά η κυβέρνηση, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και να επιστρέψουν στις τάξεις. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε έναν πόλεμο νεύρων, με στόχο την επικράτηση της μίας ή της άλλης πλευράς. Η μεν κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η απεργία έχει αρχίσει να εκφυλίζεται, ενώ οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα υποκύψει στις απαιτήσεις τους".

    Η City Press γράφει ότι "άνοιγμα της κυβέρνησης μέσω της ικανοποίησης βασικών θεσμικών αιτημάτων των εκπαιδευτικών. Από τη Δευτέρα το ΠΑΣΟΚ θα ασχολείται περισσότερο με τα εσωτερικά του προβλήματα και λιγότερο με την υποστήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η πολιτική υπεροχή της κυβέρνησης δεν την απαλλάσσει από τις δεσμεύσεις της για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "η αδιαλλαξία Καραμανλή έναντι των δασκάλων είναι πρόβα τζενεράλε για την αντιμετώπιση της γενικότερης κοινωνικής δυσαρέσκειας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "ο Γιώργος Αλογοσκούφης ανέφερε ότι η αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία είναι σαφής στόχος της κυβέρνησης, και παρέπεμψε στο άμεσο μέλλον, λέγοντας ότι με την πρώτη ευκαιρία "θα προχωρήσουμε στην πολιτική που έχουμε εξαγγείλει για τη σταδιακή αύξηση των δαπανών για την Παιδεία".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι απτόητοι συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι χθες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, κρατώντας το κλειστό για πάνω από τρεις ώρες και στη συνέχεια κατέληξαν έξω από το υπουργείο Παιδείας φωνάζοντας συνθήματα. Οι εκπαιδευτικοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και η ΔΟΕ προτείνει νέα απεργία για την επόμενη εβδομάδα, ενώ η ΟΛΜΕ προτείνει τριήμερη απεργία για τις 24, 25 και 26 Οκτωβρίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "στην τύχη της φαίνεται ότι εγκαταλείπει την Παιδεία η κυβέρνηση, ποντάροντας στην εξάντληση των απεργών εκπαιδευτικών, που θα τους κάνει να επιστρέψουν στα σχολεία. Δάσκαλοι και καθηγητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ από μέρα σε μέρα αυξάνονται τα υπό κατάληψη σχολεία. Για ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων του κλάδου μιλά τώρα η κυβέρνηση. Θυμωμένη η εκπαιδευτική κοινότητα, διαδήλωσε χθες σύσσωμη".

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει ότι "μόνο λίγες ημέρες κράτησε το χαμηλό επικοινωνιακό προφίλ της υπουργού Παιδείας, η οποία επανήλθε χθες σε θεωρίες... συνωμοσίας, δηλώνοντας ότι δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνουν "τρίτοι παράγοντες πάσης φύσεως στη δημόσια διαβούλευση". Με τον τρόπο αυτό επανέφερε εμμέσως ισχυρισμούς σαν εκείνους που είχαν ρίξει τις προηγούμενες εβδομάδες λάδι στη φωτιά, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση εξέλαβε το αποτέλεσμα των εκλογών ως μήνυμα για συνέχιση όχι μόνο της αδιαλλαξίας, αλλά και της αλαζονείας".

    Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι "κλιμακώνονται καθημερινά οι μαθητικές καταλήψεις, που χθες έφθασαν τις 709 σε όλη τη χώρα. Σχεδόν τα μισά Λύκεια και ΤΕΕ τελούν υπό κατάληψη, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει το γεγονός κάνοντας λόγο για "ελάχιστους" καταληψίες".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, γονείς, εργαζόμενοι συναντήθηκαν και χτες σε δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες στην Αθήνα και δεκάδες άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα, διαδηλώνοντας τη διεκδίκηση ουσιαστικής μόρφωσης των παιδιών του λαού, χωρίς ταξικούς φραγμούς σ' ένα ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν μαζί με τις ανάγκες για αξιοπρεπείς μισθούς στους εκπαιδευτικούς".

    Η Traffic News αναφέρει ότι "τριήμερη απεργία στις 24, 25 και 26 Οκτωβρίου και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 25 του μηνός εισηγούνται τα ΔΣ των σωματείων δασκάλων και καθηγητών, την ώρα που το υπουργείο Παιδείας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "σκέψεις από την... Σούπερ Μαριέττα για παράταση της σχολικής χρονιάς και μείωση της αργίας των Χριστουγέννων ή του Πάσχα. Συνέχιση της απεργίας ως και τις 26 Οκτωβρίου προτείνουν δάσκαλοι και καθηγητές, ενώ απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων έως τα Χριστούγεννα! Ο Θ. Ρουσόπουλος προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα καλώντας τους εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στα σχολεία, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα πολιτικής επιστράτευσής τους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "η απεργία των δασκάλων δοκιμάζει αυτή την εβδομάδα τα όρια αντοχής του κλάδου. Την ίδια ώρα, η συνέχιση της απεργίας υποθηκεύει τις δυνατότητες αποκατάστασης της βλάβης στη διδακτική διαδικασία".

    [03] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "καζάνι που βράζει θυμίζει το ΠΑΣΟΚ μετά τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Αρκετά στελέχη βάλλουν εναντίον του επιτελείου του Γιώργου Παπανδρέου για την εμφάνιση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Κυριακή, αλλά και για την επιλογή προσώπων , ενώ άλλα στελέχη κρατούν στάση αναμονής μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα".

    H Espresso υποστηρίζει ότι "εξιλαστήριο θύμα αναζητείται στη Χαριλάου Τρικούπη, για να πληρώσει το ...μάρμαρο της ήττας στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου Νίκος Αθανασάκης βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στη δίνη του κυκλώνα και όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό της αντικατάστασής τους, είναι πιθανά. Όμως, για την ώρα φαίνεται ότι για το ΠΑΣΟΚ προέχει η κρίσιμη μάχη της δεύτερης Κυριακής".

    Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ "σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων για αλλαγές τώρα βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα επιχειρήσει να αναστρέψει το κλίμα της κρίσης που εξαπλώνεται στο ΠΑΣΟΚ θυσιάζοντας πρόσωπα από το στενό περιβάλλον του και αλλάζοντας ανθρώπους σε θέσεις - "κλειδιά" του κομματικού μηχανισμού και τους τρόπους λειτουργίας του κόμματος. Η αναγκαιότητα αυτών των αλλαγών θεωρείται απαραίτητη από την πλειονότητα των στελεχών όλων των βαθμίδων του κόμματος, τα οποία διαπίστωσαν "εγκληματική διαχείριση των αποτελεσμάτων των εκλογών".

    [04] Ολυμπιακή

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "καμιά απόφαση δεν οδηγεί αυτόματα σε πτώχευση της Ολυμπιακής", δήλωσε χθες ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης. Ωστόσο ο λογαριασμός για την Ολυμπιακή γίνεται ολοένα ακριβότερος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επισήμως χθες από το Ευρωδικαστήριο να καταδικάσει την Ελλάδα σε πρόστιμο 5,3 εκατ. ευρώ εφάπαξ και 10.500 ευρώ για κάθε ημέρα από τις 12 Μαΐου του 2005 (οπότε η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράτυπη επιδότηση της Ο.Α. με 161 εκατ. ευρώ ) μέχρι την ημέρα της νέας απόφασης".

    [05] Πετρέλαιο θέρμανσης

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "διπλό παιχνίδι από την κυβέρνηση και τα κυκλώματα κερδοσκοπίας έχει στηθεί γύρω από το πετρέλαιο θέρμανσης με θύματα τους καταναλωτές. Από τη μια , ο Γ. Αλογοσκούφης συνεχίζει να "εξετάζει" χωρίς όμως καμιά δέσμευση, το ενδεχόμενο να δοθεί επίδομα στα άτομα με ειδικές ανάγκες , ενώ από την άλλη οι δυνάμεις της κερδοσκοπίας συνεχίζουν να δρουν ανεξέλεγκτα".

    [06] Μεταρρυθμίσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "μεταρρυθμίσεις με ταχύτητα και διάλογο προκειμένου να προωθηθούν αποτελεσματικότερα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, η αύξηση της απασχόλησης, η τόνωση των επενδύσεων, οι αποκρατικοποιήσεις και άλλα "ανοιχτά μέτωπα" της οικονομίας, συνέστησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας χθες την Έκθεση Εφαρμογής για το 2006 του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων 2005-2008".

    [07] Ακίνητα

    H Metropolis αναφέρει ότι "η "φούσκα" των ακινήτων - παρά τη χαμηλή ζήτηση και τη μεγάλη προσφορά - δεν ...ξεφουσκώνει. Οι αγοραστές καλούνται να αποκτήσουν το "όνειρο της ζωής τους" σε πολύ υψηλό τίμημα. Παράγοντες της αγοράς μιλούν για σύνθετο πρόβλημα".

    [08] Εκλογές

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "δεκανίκια" στην Αριστερά ψάχνουν τώρα στο ΠΑΣΟΚ, στην απέλπιδα προσπάθειά τους να περισωθούν από το εκλογικό "ναυάγιο" της πρώτης Κυριακής των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών".

    ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ αναφέρει ότι " της Κυριακής χαρά και της Δευτέρας λύπη! Αυτή σε γενικές γραμμές ήταν η εικόνα στα κομματικά στρατόπεδα και ειδικά στο ΠΑΣΟΚ μετά την ψυχραιμότερη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος του πρώτου γύρου. Στη ΝΔ πάντως όπου ο γραμματέας του κόμματος είχε χαμηλώσει αισθητά τον πήχη δηλώνοντας ότι "μέτρο της επιτυχίας θα είναι η πλειοψηφία" , χαμογελούν πλατιά βλέπονται ότι από τις 30 νομαρχίες που είχαν το 2002 κάλυψαν ήδη τις 28 και πάνε για μεγαλύτερο ρεκόρ στις εφτά μάχες που απομένουν".

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει ότι "με τους πλέον αισιόδοξους οιωνούς εξελίσσεται για τη ΝΔ ο δεύτερος και κρισιμότερος γύρος των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών. Η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη παραμερίζει τις προσωπικές πικρίες, τα λάθη τα οποία και ο ίδιος ο Καραμανλής παραδέχτηκε την περασμένη Κυριακή, και οδηγείται στην ολοκλήρωση του θριάμβου με στόχο τις 33 νομαρχίες και την πλειοψηφία των περίπου 250 εναπομεινάντων δήμων".

    [09] Φορολογία

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "αναλογισθείτε λοιπόν, τί ευκαιρίες έχασε η χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια, επειδή οι άνθρωποι που την κυβερνούσαν είχαν τόσο στρεβλή αντίληψη για την φορολογία. Και σκεφθείτε πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν ή δεν δημιουργήθηκαν, επειδή το ΠΑΣΟΚ επέμενε να μην μειώνη την φορολογία των επιχειρήσεων. Και το έπραττε ακόμη και όταν ήταν πασίδηλο ότι η πολιτική του έπληττε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι των επιχειρήσεων άλλων χωρών, όπου οι συντελεστές φορολογίας ήταν χαμηλότεροι των ιδικών μας. Διότι το κόμμα αυτό ήταν δέσμιο του λαϊκισμού".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 20 October 2006 - 7:46:10 UTC