Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-09-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ TΥΠΟΥ ΤΗΣ 7/9/2007
  • [02] Ντιμπέιτ
  • [03] ΔΕΘ
  • [04] ΚΚΕ
  • [05] Καραμανλής

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ TΥΠΟΥ ΤΗΣ 7/9/2007

    Ο απολογισμός του χθεσινού ντιμπέιτ από κυβέρνηση και αντιπολίτευση κυριαρχεί στα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ : Κυρίαρχος ο Καραμανλής. Κομπάρσος της τηλεοπτικής αναμέτρησης ο Γ. Παπανδρέου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ναυάγιο Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκε στο "ντιμπέιτ" αρνητικός και χωρίς θέσεις.

    Η ΑΥΓΗ: Μίκρυναν οι δύο μεγάλοι, κερδισμένος ο Αλαβάνος. Στο περιθώριο της τηλεοπτικής συζήτησης περιβάλλον και ασφαλιστικό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Προσφυγή σε νέες εκλογές στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Δέσμευση του πρωθυπουργού για βέτο στα Σκόπια.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αναμενόμενες απαντήσεις σε αυτονόητες ερωτήσεις...Έξι πολιτικοί αρχηγοί και έξι τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι-ο απολογισμός της τηλεμαχίας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυτοδύναμη κυβέρνηση ή εκλογές. Δύναμη αξιοπιστίας και για τη νέα τετραετία.

    ΕΘΝΟΣ: Λαχάνιασε ο Καραμανλής. Αμήχανος, απολογητικός, ηττοπαθής έχασε και τη μάχη του ντιμπέιτ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καραμανλής: χωρίς αυτοδυναμία πάμε για εκλογές. Ενώ ξεκαθάρισε ότι θα ασκήσει βέτο για το Σκοπιανό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γιώργος ο ...δυσλεκτικός. Κυρίαρχος ο Καραμανλής στο ντιμπέιτ - "σούπα" που δεν άγγιξε τους πολίτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καθαρή εντολή ζήτησε ο Καραμανλής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εικονομαχία με άσφαιρο Καραμανλή. Ντιμπέιτ: Παράσταση για δώδεκα, με έξι μονολόγους.

    ΕΣΤΙΑ: Κερδισμένος ο Καραμανλής. Έπεισε ότι είναι ο καταλληλότερος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αυτοδυναμία ή νέες εκλογές. Κατηγορηματική δήλωση του κ. Καραμανλή στη χθεσινή αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αυτοδυναμία ή νέες εκλογές. Στην Δημοκρατία...ενδεχομένως να υπάρχουν αδιέξοδα!

    ΤΑ ΝΕΑ: Ναυάγιο Καραμανλή σε ντιμπέιτ μονολόγων. Σε αδιέξοδο, εκβιάζει με νέες εκλογές.

    Η ΝΙΚΗ: Η κρυφή ατζέντα του Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός "ανεύθυνος αρχών" δεν ανοίγει τα χαρτιά του.

    ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ:"Γαλάζιο " τσάμικο και "πράσινο" ροκ. Χορεύοντας στους ρυθμούς του ντιμπέιτ.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Χαμόγελα στο Μαξίμου από τα "κρυφά" γκάλοπ. Μάχη στη σκιά του Λευκού Πύργου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στη μάχη της ψήφου για ισχυρό ΚΚΕ. Όχι άλλη ανοχή στη δικομματική εναλλαγή.

    Η ΧΩΡΑ : Καραμανλής: Αυτοδυναμία ή εκλογές.

    City Press: Τηλεοπτική αναμέτρηση: Αλλαγή συσχετισμού, όχι όμως ανατροπή.

    Metro: Διαφώνησαν σε όλα. "Συμφώνησαν" ότι αν δεν προκύψει αυτοδυναμία, η χώρα θα πάει σε εκλογές.

    Metropolis: Πολλαπλοί μονόλογοι.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Έκανα 3 χρόνια να καταλάβω..."Mea culpa" Καραμανλή για τα ομόλογα.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Debate φωτιές και..."καθημερινότητα".

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αυτοδυναμία ή νέες εκλογές. Απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασιών ο Καραμανλής.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΔΩ αύριο ο πρωθυπουργός για ν΄ανοίξει την 72η ΔΕΘ.

    [02] Ντιμπέιτ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "στην προκήρυξη νέων εκλογών θα προχωρήσει ο Κώστας Καραμανλής εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία την 16η Σεπτεμβρίου, όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε κατά τη χθεσινή τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "με μια τηλεοπτική αναμέτρηση που διεξήχθη σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, τα οποία όμως αποφάσισαν τα ίδια τα κόμματα, οι πολιτικοί αρχηγοί μέτρησαν χθες βράδυ "κέρδη" και "ζημιές". Στην τελική ευθεία των εκλογών δόθηκε μια μάχη εντυπώσεων, με αναμενόμενες απαντήσεις σε αυτονόητες ερωτήσεις, που θα επηρεάσει ως έναν βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής με κακή ψυχολογία, εμφανίστηκε σε πολλά σημεία ιδιαίτερα απολογητικός. Επιχείρησε να διαγράψει τα λάθη και τις παραλείψεις των τρεισήμισι χρόνων "γαλάζιας " διακυβέρνησης. Δεν κατάφερε να πείσει. Αόριστα επιδίωξε να δώσει το στίγμα για την επόμενη ημέρα, με θολές αναφορές και δεν καλλιέργησε προσδοκίες για το μέλλον. Απέκλεισε κάθε πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας με οποιοδήποτε κόμμα".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "ο πρωθυπουργός, παρά το προβάδισμα που έδιναν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στο κόμμα του και την υποτιθέμενη άνεσή του στον προφορικό λόγο, εμφανίστηκε αγχωμένος και αμήχανος έως βαρύθυμος και "χαμένος". Απαντήσεις χωρίς ουσία, άνευρες, με έντονα απολογητικό τόνο που άφηναν υπόνοιες για κάποιον αέρα ηττοπάθειας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "το δίλημμα "αυτοδυναμία ή εκλογές" που έθεσε ο πρωθυπουργός, η διαβεβαίωση του κ. Γιώργου Παπανδρέου ότι "υπάρχουν λεφτά" για την Παιδεία και το ασφαλιστικό, η αντιπαράθεση Καραμανλή - Αλαβάνου για τα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια και τους "ταραξίες", οι απορίες της οκτάχρονης Αναστασίας και της κυρα-Μαρίτσας, ήταν οι μικρές εκπλήξεις της χθεσινής βραδιάς που δεν προσέφερε μεγάλες ειδήσεις".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "βούλιαξε" ο Κώστας Καραμανλής στο χθεσινό ντιμπέιτ, καθώς οι αμήχανες και ηττοπαθείς τοποθετήσεις του άφησαν αναπάντητα τα πολλά ερωτήματα που του τέθηκαν, όχι μόνο για την τραγική διαχείριση της κρίσης των πρόσφατων πυρκαγιών και τα σκάνδαλα των ομολόγων αλλά και για την αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του...2004".

    Σύμφωνα με τη City Press , "Ο Κ. Καραμανλής πιέστηκε, αλλά προστάτευσε το εκλογικό του πλεονέκτημα. Δυναμικός ο Γ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε έδαφος. Οι παρεμβάσεις του Α. Αλαβάνου στέρησαν από το ΠΑΣΟΚ αναγκαίες αριστερές εφεδρείες. Αποτελεσματικός ο Γ. Καρατζαφέρης "κράτησε " τις δυνάμεις του έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

    H Metropolis προσθέτει ότι "οι πυρκαγιές, το περιβάλλον, τα ομόλογα, το ασφαλιστικό, η αποτελεσματικότητα του κράτους, η ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, οι αλλαγές στην Παιδεία, αλλά και θέματα εξωτερικής πολιτικής βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεμαχίας. Η είδηση ήρθε από τον πρωθυπουργό, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες".

    Η metro γράφει ότι "κυρίαρχο συμπέρασμα από τη χθεσινή, τρίωρη τηλεοπτική συζήτηση, το περίφημο ντιμπέιτ, είναι ότι οι πολιτικοί αρχηγοί διαφώνησαν - παρά το γεγονός ότι μίλησαν για διάλογο και συνεργασία- στον τρόπο και στην τακτική αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων του τόπου".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "ακροθιγώς αναφέρθηκαν χθες στην τηλεοπτική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών τα κρίσιμα πολιτικά θέματα της συγκυρίας, το περιβάλλον και το ασφαλιστικό: Η κρυφή ατζέντα των εκλογών δεν φωτίστηκε χθες, με ευθύνη των κυρίων Καραμανλή και Παπανδρέου, οι οποίοι εμφανίστηκαν με στόχο να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "μια σημαντική είδηση "έκρυβε" η χθεσινή τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών - "σπάζοντας" την παράδοση των "μονότονων" και "μονόχρωμων " debate. Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «το ερώτημα "αυτοδυναμία ή νέες εκλογές" ανέκυψε από τη χθεσινοβραδινή τηλεοπτική αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών, που κατά τα λοιπά εξελίχθηκε σε παράλληλους μονολόγους, χωρίς ουσιαστικές "ειδήσεις". Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας της Ν.Δ. με οποιοδήποτε κόμμα στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία και υπογράμμισε ότι το διακύβευμα στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου είναι κατά πόσον θα αναδειχθεί μια κυβέρνηση, που θα δώσει νέα ώθηση στις μεταρρυθμίσεις».

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι «αυτοδυναμία ή νέες εκλογές. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της χθεσινής διακαναλικής τηλεοπτικής αντιπαράθεσης με τους αρχηγούς των πέντε κομμάτων, ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικές προϋποθέσεις, προκειμένου να υπάρξουν συνεργασίες με άλλες παρατάξεις. την ίδια στιγμή σημείωσε πως απέναντι στην πόλωση και το διχασμό έχει επιλέξει τον ήπιο πολιτικό λόγο».

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ «μουδιασμένος, εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής στο χθεσινό ντιμπέιτ, που εξελίχθηκε σε εικονομαχία με έξι μονολόγους. Αναγκάστηκε να υπομείνει την επίθεση των Γ. Παπανδρέου και Αλ. Αλαβάνου, οι οποίοι κατέρριψαν όλες τις πολιτικές της κυβέρνησής του. Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε πάντως να "εκφοβίσει" με νέες εκλογές αν η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία».

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι «κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού, ο Κ. Καραμανλής επιβεβαίωσε χθες πως καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις του παιχνιδιού, απέναντι σε έναν Γ. Παπανδρέου ο οποίος ασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με το να επιτίθεται στην κυβέρνηση χωρίς να απαντά επί της ουσίας στις ερωτήσεις που τέθηκαν στο ντιμπέιτ των αρχηγών. Με άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις ενεφανίσθη σταθερός και σίγουρος για τη συνέχιση της διακυβέρνησης της χώρας με στόχο την υλοποίηση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην αλλαγή της κατάστασης της χώρας».

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι «με πρωταθλητή τον Κώστα Καραμανλή και στο "βάθρο" των εντυπώσεων τους Αλέκο Αλαβάνο και Γιώργο Καρατζαφέρη, πραγματοποιήθηκε χθες το περιβόητο τηλεοπτικό ντιμπέιτ, το οποίο επί της ουσίας δεν ανέδειξε καμία πτυχή από τα καυτά προβλήματα της επικαιρότητας».

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι «ένα είναι το πολιτικό συμπέρασμα από την χθεσινοβραδυνή τηλεμαχία των έξι αρχηγών: Η υπεροχή του κ. Καραμανλή έναντι του κ. Παπανδρέου. Παρά τους ασφυκτικούς όρους της αναμετρήσεως, ο Πρωθυπουργός έδειξε ότι είναι ο πλέον κατάλληλος και ο πλέον υπεύθυνος. Έχει επίγνωση των σφαλμάτων της πρώτης τετραετίας και είναι αποφασισμένος να τα διορθώση κατά την δεύτερη τετραετία. Διαθέτει συγκεκριμένο όραμα για το πού θέλει να πάη ο τόπος και γι΄αυτό απέκλεισε το ενδεχόμενο οιασδήποτε μετεκλογικής συνεργασίας σε περίπτωση που δεν υπάρξη αυτοδυναμία».

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι «στο γνωστό ασφυκτικό πλαίσιο, με τους χρονικούς περιορισμούς, τους αυστηρούς κανόνες και τον διάλογο να απουσιάζει, πραγματοποιήθηκε το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Η συζήτηση ξεκίνησε 15 λεπτά αργότερα από τις εννιά και μεταδόθηκε διαβαλκανικά. Οι ερωτήσεις αφορούσαν έξι θεματικές ενότητες...».

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι «ο Κ. Καραμανλής, απέδειξε για άλλη μία φορά ότι μπορεί να κερδίσει τις εντυπώσεις, αφού έδειξε ότι και τα θέματα ξέρει σε βάθος, και προετοιμασμένος ήταν. Ο πρωθυπουργός, δεν στράφηκε εναντίον των άλλων αρχηγών, ενώ σε σωστές δόσεις έκανε την αυτοκριτική του, δηλώνοντας σε αρκετά σημεία ότι δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος από το τεκταινόμενο έργο της κυβέρνησης».

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι «ο Κώστας Καραμανλής ήταν ο αδιαμφισβήτητος νικητής της χθεσινής τηλεοπτικής αναμέτρησης. Με λόγο ευθύ, ήρεμο και σίγουρο, έπεισε και τον πλέον κακοπροαίρετο ότι είναι η ήρεμη δύναμη, που ξέρει τα προβλήματα και είναι αποφασισμένος για τη λύση τους. Κατέδειξε ότι η κυβέρνηση στα τριάμισι χρόνια της θητείας της έκανε μία τεράστια προσπάθεια για να κλείσει τις μεγάλες τρύπες που άφησε στην οικονομία το ΠΑΣΟΚ, ότι οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται άλλες στο στάδιο της υλοποίησης και άλλες θα προωθηθούν άμεσα μετά τις εκλογές, ότι το κοινωνικό κράτος τώρα θα αρχίσει να δείχνει το πρόσωπό του και πως δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία για την πάταξη της διαφθοράς».

    [03] ΔΕΘ

    Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 υποστηρίζει ότι "ο Θεός να βάλει το χέρι του". Σε επίκληση του Θεού προσφεύγουν οι περισσότεροι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας, καθώς πληροφορίες και στοιχεία οδηγούν στην εκτίμηση πως αρκεί μια σπίθα για να ανάψουν...φωτιές σε ολόκληρη την πόλη, με απρόβλεπτα αποτελέσματα για την τελευταία εβδομάδα του προεκλογικού αγώνα. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει η πιο μεγάλη (και ίσως καθοριστική) μάχη των δύο μονομάχων αλλά και των άλλων πολιτικών αρχηγών".

    [04] ΚΚΕ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "έχουμε μπει στην τελική ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης. Στις μέρες που απομένουν δεν πρέπει να χαθεί ούτε στιγμή για τη μάχη της ψήφου. Οι άνθρωποι του μόχθου έχουν πείρα από τη δικομματική εναλλαγή την τελευταία εικοσαετία. Υπάρχουν πάρα πολλοί που σκέφτονται πως η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν βελτίωσε τη ζωή τους, αλλά τη χειροτέρεψε. Απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς καλώντας τους να πάνε αποφασιστικά στην κάλπη".

    [05] Καραμανλής

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "το παραγόμενο κυβερνητικό "έργο" αντιτάσσει το Μέγαρο Μαξίμου στην πολιτική μομφή των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι κρύβει το πρόγραμμα της ΝΔ, για να μην αποκαλυφθούν τα επαχθή μέτρα που επιφυλάσσει για τους εργατοϋπαλλήλους , τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους επαγγελματίες , τους μικρούς εμπόρους και τους επαγγελματοβιοτέχνες, στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αύριο το βράδυ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τους βασικούς άξονες της δεύτερης φάσης του "μεταρρυθμιστικού" προγράμματος, φροντίζοντας όμως να μην φανερωθούν οι οδυνηρές "εκπλήξεις" που βρίσκονται πίσω από τα "ψιλά γράμματα" των αόριστων και γενικόλογων διακηρύξεών του".

    ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ επισημαίνει ότι "την εικόνα του σοβαρού ηγέτη που διαχειρίζεται την κρίση και αντιμετωπίζει τις καταστροφές που προκάλεσαν στον τόπο οι πυρκαγιές, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια του, επιχειρεί να δώσει ο Κώστας Καραμανλής στην τελευταία στροφή της προεκλογικής κούρσας".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 7 September 2007 - 20:44:30 UTC