Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-10-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/10/2007
  • [02] Γκαργκάνας-Ασφαλιστικό
  • [03] ΠΑΣΟΚ
  • [04] Βενιζέλος
  • [05] Πυρόπληκτοι
  • [06] Χριστόδουλος
  • [07] ΚΚΕ
  • [08] ΙΚΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/10/2007

    Οι προτάσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκου Γκαργκάνα αναφορικά με τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς και οι ζυμώσεις που συντελούνται στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της εκλογής νέου προέδρου κυριαρχούν στα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δωρεάν κατασκευή 2.100 κατοικιών και επισκευή άλλων 1.500. Υπεγράφη η απόφαση για τους πυρόπληκτους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 3 πόλοι δελφίνων για τη διαδοχή στην Εκκλησία. Κορυφώνονται οι "νυστερομαχίες" και οι "ιερομαχίες", ενώ ο Μακαριώτατος παραμένει ακόμη στο νοσοκομείο.

    Η ΑΥΓΗ: Ενορχηστρωμένη επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Η κυβερνητική κατεύθυνση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βενιζέλος - Σκανδαλίδης να αξιώσουν:Να γίνει έλεγχος σε βάθος στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Κωδωνοκρούστης νέων κινδύνων ο κ. Γκαργκάνας. Ξαναχτύπησε ο κεντρικός τραπεζίτης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αποζημιώσεις πυρόπληκτων σε 18 νομούς. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε λιγότερα, κάνει περισσότερα.

    ΕΘΝΟΣ: Ποντάρουν σε διχασμό του ΠΑΣΟΚ. Ξαφνική απόφαση: Μετά τις 11 Νοεμβρίου όλα τα καυτά θέματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:...Τορπίλη Γκαργκάνα στο ασφαλιστικό. Μετά τον Πρόεδρο της Επιτροπής, χθες , και ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος μίλησε για αύξηση ορίων ηλικίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Σφίξτε κι άλλο το ζωνάρι! Περικοπές στις πρόωρες συντάξεις και σφιχτή εισοδηματική πολιτική προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σκηνικό ρήξης στο ΠΑΣΟΚ. Ο Βενιζέλος καταγγέλλει τον Γιώργο για "βρόμικο πόλεμο" , "είναι θλιβερός και διπρόσωπος" , απαντούν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τεντώνουν το σχοινί. Χάος χωρίζει πλέον τα στρατόπεδα των δύο διεκδικητών.

    ΕΣΤΙΑ: Παπανδρέου ή Βενιζέλος; Πού θα κριθή η μάχη της 11ης Νοεμβρίου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΙΚΑ, ο μεγάλος ασθενής του ασφαλιστικού. Εισφοροδιαφυγή 2 δισ. ευρώ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Βόμβα" Γκαργκάνα. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κατεδάφισε συντάξεις, όρια ηλικίας. Χαλί για σκληρά μέτρα από Γκαργκάνα.

    Η ΝΙΚΗ: Έφερες ντόρτια. Δηκτικός κατά Βενιζέλου. Συνέντευξη Πάγκαλου στη "ΝΙΚΗ".

    ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. ΠΑΣΟΚ. Χτυπήματα χωρίς όρια από τους μονομάχους. Στην τελική ευθεία προς την 11η Νοεμβρίου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καμιά αναμονή συναγερμός για την Ασφάλιση.

    Η ΧΩΡΑ: Νέο καμπανάκι Γκαργκάνα για Ασφαλιστικό. Αναγκαίες, αποτελεσματικές λύσεις.

    City Press: Ασφαλιστικό. Προτάσεις - σοκ από Γκαργκάνα.

    Metro: "Καμπανάκι" Γκαργκάνα. Λύση εδώ και τώρα στο Ασφαλιστικό ζητά ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

    Metropolis: "Καμπανάκι" για ασφαλιστικό.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αναβρασμός για το ασφαλιστικό. Έκθεση - βόμβα Γκαργκάνα για μισθούς και συντάξεις.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: "Συνεχίστε τη λιτότητα...". Ενόψει της διαμόρφωσης του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Φουρτούνες στο λιμάνι, απειλείται το εμπόριο. Σχεδιάζουν απεργίες οι λιμενεργάτες για την ιδιωτικοποίηση των ΣΕΜΠΟ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Πύραυλος" από Ρωσία κατά Αμερικής. Το μεγάλο χθεσινό γεγονός.

    [02] Γκαργκάνας-Ασφαλιστικό

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "ανατροπές σε συντάξεις και όρια ηλικίας ζήτησε ο κ. Ν. Γκαργκάνας και μάλιστα "εδώ και τώρα", προετοιμάζοντας το έδαφος για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που έρχεται οσονούπω".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρουν ότι "επειδή η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού επείγει, είναι αναγκαίο να υπάρξουν αποτελεσματικές λύσεις το συντομότερο δυνατόν", τόνισε χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, προτείνοντας αλλαγές που φτάνουν έως τον "σκληρό" πυρήνα των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ήτοι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "τρία -τουλάχιστον- δραστικά μέτρα για το ασφαλιστικό πρότεινε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, με άμεσο περιορισμό των πρόωρων συντάξεων, αλλά και με παραινέσεις προς την κυβέρνηση για "πρόσθετες παρεμβάσεις" αν δεν εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "να σφίξουν και άλλο το ζωνάρι, με μισθολογικές αυξήσεις που δεν θα ξεπερνούν για μία ακόμη φορά τον πληθωρισμό, ζητά και φέτος η Τράπεζα της Ελλάδας μέσω της ενδιάμεσης έκθεσής της που δημοσιοποίησε ο Νίκος Γκαργκάνας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, στο γραφείο του στη Βουλή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "ριζικές μεταρρυθμίσεις σε Εργασιακό και Ασφαλιστικό προτείνει η έκθεση για την οικονομία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας. Αν και στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι το βασικό πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας είναι ο υψηλός πληθωρισμός, ο Νίκος Γκαργκάνας ζητά συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις, αλλά και ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας με ευελιξία στις απολύσεις, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων".

    Η City Press υπογραμμίζει ότι "βόμβα" μεγατόνων στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το ασφαλιστικό έριξε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνας, προκαλώντας "πονοκέφαλο" στην κυβέρνηση, οργή στα συνδικάτα και σκεπτικισμό στους ασφαλισμένους. Επικαλούμενος αντίστοιχες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις στο εξωτερικό, ο κ. Γκαργκάνας ακολούθησε χθες τον κ. Αναλυτή στην κούρσα των ασφαλιστικών περικοπών θέτοντας ως προϋποθέσεις για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος: την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των εισφορών, τη μείωση των συνταξιοδοτικών αποδοχών, την περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Οι "κεραυνοί" Γκαργκάνα έρχονται λίγες μέρες μετά το σοκ που επέφεραν οι προτάσεις που εισηγήθηκε ο Ν. Αναλυτής, ο οποίος ζητούσε τη λήψη σκληρών μέτρων για τις συντάξεις. "Είμαστε εδώ για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη", τόνισε χθες με νόημα ο διοικητής της ΤτΕ".

    Η Metropolis τονίζει ότι "το ασφαλιστικό σύστημα χαρακτηρίζεται από χαμηλή ανταποδοτικότητα, η οποία υποσκάπτει τη βιωσιμότητα των ταμείων άμεσα και έμμεσα, καθώς ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή και δημιουργεί σημαντικές ανισότητες μεταξύ των ασφαλισμένων, επισημαίνει μεταξύ άλλων η ΤτΕ. Ο κ. Γκαργκάνας προτείνει ενοποιήσεις ταμείων με περικοπές στις πρόωρες συντάξεις, αύξηση ορίων ηλικίας και εισφορών, καθώς και αλλαγή (μείωση) του ποσοστού αναπλήρωσης της σύνταξης επί του βασικού μισθού".

    Σύμφωνα με τη Metro "σήμα κινδύνου για το Ασφαλιστικό και το Συνταξιοδοτικό εξέπεμψε εκ νέου ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργκάνας, συστήνοντας την εφαρμογή "ουσιαστικών και όχι διακοσμητικών" λύσεων, χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις".

    Το ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "επίπλαστη είναι, κατά τον κ. Ν. Γκαργκάνα, η ευμάρεια της ελληνικής κοινωνίας καθώς, όπως τόνισε χθες, "τρώμε το ψωμί του αύριο" και καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κρούει δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και για τις τεράστιες δαπάνες που απαιτούνται τα επόμενα χρόνια τόσο για το Ασφαλιστικό όσο και για το Σύστημα Υγείας".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "με φόντο τη δέσμευση Αλογοσκούφη στο Γιουρογκρούπ ότι θα ψηφιστεί μέχρι τον Ιούνιο ο νέος ασφαλιστικός νόμος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας επιχειρεί να υπερκεράσει ακόμη και τις προτάσεις της Επιτροπής Αναλυτή και προτείνει δυσμενέστερες ανατροπές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος κρούει η Τράπεζα της Ελλάδος, στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική που ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας. Την ενδιάμεση νομισματική και οικονομική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2007, παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, ο Διοικητής της ΤτΕ Νίκος Γκαργκάνας. Η Τράπεζα της Ελλάδας ευθυγραμμιζόμενη ουσιαστικά με τις προτάσεις Αναλυτή και της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό, μεταξύ άλλων ζητάει αύξηση ορίων ηλικίας, φρένο στις πρόωρες συντάξεις, αύξηση εισφορών, μείωση Ταμείων και άλλα που προκαλούν αντιδράσεις στα συνδικάτα".

    [03] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "κανονικά από την στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ την ήττα του- την ΤΕΤΑΡΤΗ κατά σειρά μέσα σε 3,5 χρόνια - και δεν είχε την τόλμη, το σθένος και την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί, αλλά ζήτησε να τον ...ξαναεκλέξουν(!) οι Πασόκοι, για να συνεχιστούν οι ήττες - νομίζουμε ότι μαζί με την δήλωση..."ενδιαφέροντος" για την επανεκλογή του , θα έπρεπε να'χε δώσει, ΠΛΗΡΗ και ΑΚΡΙΒΗ οικονομικό ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, για να μάθουν οι οπαδοί του Κινήματος που ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ την ανικανότητά του, ΠΟΣΑ λεφτά μαζεύτηκαν στα 3,5 χρόνια της ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗΣ αρχηγίας του και ΠΩΣ και ΠΟΥ διατέθηκαν".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "τους λόγους για τους οποίους στηρίζει την υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ εξηγεί με συνέντευξή του στη "Ν" ο Θόδωρος Πάγκαλος. Σχολιάζοντας με δηκτικό ύφος την υποψηφιότητα Βενιζέλου, τονίζει ότι έριξε ζάρια και έφερε ντόρτια. Επίσης, σημειώνει ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κενό για να το καλύψει ο "τρίτος πόλος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "μετά την "υπονόμευση", το "ρόλο των συμφερόντων", το "δαχτυλίδι" και άλλα αυτής της τάξης θέματα, η αντιπαράθεση των κ. Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ "προσγειώθηκε" στη Χαριλάου Τρικούπη ανεβάζοντας το θερμόμετρο στο κόκκινο".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι " οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ καθορίζουν εν πολλοίς τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό πιστοποιείται από τα όσα αποφασίστηκαν έπειτα από μακρά συζήτηση - στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε χθες, υπό τον κ. Κ. Καραμανλή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "τεντώνουν το σχοινί στο ΠΑΣΟΚ τα επιτελεία των Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου, παρά το συναινετικό κλίμα για τις διαδικασίες εκλογής , που διαμορφώθηκε στη διήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Θέμα αιχμής, οι καταγγελίες Βενιζέλου ότι "ο Γιώργος δεν παίζει τίμια", τις οποίες αντικρούει με σφοδρό τρόπο η Χαριλάου Τρικούπη. Την ίδια στιγμή ο Κώστας Σκανδαλίδης σε ρόλο κυανόκρανου τους καλεί να βάλουν στα θηκάρια τα σπαθιά τους".

    ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ σημειώνει ότι "όσοι συναναστρέφονται αυτήν την εποχή των Ευ. Βενιζέλο διαπιστώνουν με κάποια έκπληξη ότι ο πληθωρικός Ευάγγελος έχει εγκαταλείψει την παλιά συνήθεια να ρητορεύει καταιγιστικά, αφήνοντας πλέον λίγο ζωτικό χώρο και στον συνομιλητή του...Από την άλλη, δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει αφήσει πίσω του την εικόνα ενός εύθραυστου ισορροπιστή που αυτοσχεδίαζε χωρίς δίχτυ ασφαλείας και τονίζει τώρα σε κάθε ευκαιρία την εντύπωση ενός αποφασισμένου και πρόθυμου για ρήξεις ηγέτη".

    [04] Βενιζέλος

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "το βράδυ των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου, η αιφνιδία εμφάνισις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στο Ζάππειο έδωσε την εντύπωση ότι αυτός θα ήταν ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Η ήττα του κόμματος, το χαμηλό ποσοστό του και η ανεπαρκής στάσις του αρχηγού του, δημιούργησαν ηγετικό κενό. Το οποίο αρχικώς φάνηκε ικανός να καλύψει ο κ. Βενιζέλος".

    [05] Πυρόπληκτοι

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "στη ΔΩΡΕΑΝ πλήρη ανακατασκευή περίπου 2.100 κτιρίων και την επισκευή άλλων 1.500 στις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας προχωρεί η κυβέρνηση. Οι όροι και οι προϋποθέσεις καθορίζονται με απόφαση της κυβέρνησης. Μάλιστα, η απόφαση προβλέπει την παροχή δωρεάν κρατικής αρωγής σε 18 νομούς και όχι σε 8, όπως προβλεπόταν αρχικά, καθώς υπήρξε συμπληρωματική οροθέτηση περιοχών και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και όσες υπέστησαν καταστροφές από τις πυρκαγιές του Ιουνίου και του Ιουλίου".

    [06] Χριστόδουλος

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "να ρίξει τους τόνους, αποσιωπώντας τα σενάρια διαδοχής, επιχείρησε χθες η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παρασκηνιακά, ωστόσο , το ζήτημα της διαδοχής έχει ήδη ανοίξει και οι "ιεροί" πόλοι μετρούν δυνάμεις. Παρά το γεγονός ότι ενώπιον των μικροφώνων και των τηλεοπτικών φακών, σύσσωμη η Ιεραρχία χαρακτηρίζει "άκαιρο και άτοπο" το διάλογο περί διαδοχής, αρκετοί Μητροπολίτες έχουν ήδη αρχίσει να βολιδοσκοπούν προθέσεις και διαθέσεις των μελών της Ιεραρχίας".

    [07] ΚΚΕ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "με όλες τις δυνάμεις στη μάχη για την επιτυχία των πανελλαδικών συλλαλητηρίων στις 7 Νοέμβρη ρίχνονται οι ταξικές δυνάμεις, μετά και τη χτεσινή πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη. Στις 6μμ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης η συγκέντρωση στην Αθήνα".

    [08] ΙΚΑ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την υπαγωγή των επικουρικών Ταμείων των Τραπεζών στο Ενιαίοι Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και ο διάλογος για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος πλησιάζει στην εκκίνησή του , τα στοιχεία για τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, το ΙΚΑ, είναι απογοητευτική".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 11 October 2007 - 20:11:14 UTC