Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 08-03-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 4/3/2008
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 4/3/2008

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο προβληματισμός στα δύο μεγάλα κόμματα μετά τα πρόσφατα γκάλοπ που είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς και οι αντιδράσεις των συνδικάτων για το Ασφαλιστικό.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σε κίνδυνο το ηλεκτρικό δίκτυο. Πρώτη ημέρα της απεργίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "από μία κλωστή κρέμεται η ισορροπία του συστήματος, σήμερα δεύτερη μέρα της απεργίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Στηρίζω Καραμανλή στο εθνικό θέμα. Πατριωτικό μήνυμα του Γ. Παπανδρέου από την Αλεξανδρούπολη".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η Ελλάδα έχει λάβει τις αποφάσεις της" στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ διεμήνυσε χθες προς το γγ της Συμμαχίας Γιάαπ Ντε Χούπ Σέφερ η κυβέρνηση, με την κατηγορηματική επισήμανση ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει "πρόσκληση" των Σκοπίων κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου".

    Η ΑΥΓΗ: "Ασφαλιστικό - Λιμάνια - Ολυμπιακή: Η κοινωνία απορρίπτει την πολιτική της κυβέρνησης μειοψηφίας".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας σχημάτισε η ΝΔ τον Σεπτέμβριο. Έκτοτε, σε όλες τις έρευνες γνώμης, μειώνονται τα ποσοστά της ΝΔ που συγκεντρώνει τώρα μόλις 30%. Παρ' όλα αυτά, επιμένει να προωθεί το πρόγραμμα των "μεταρρυθμίσεων".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τα... ποντίκια εγκαταλείπουν το σκάφος λίγο πριν βουλιάξει. Γύρω στους 10 βουλευτές και καμιά εκατοστή μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζονται να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας ζουν στο ΠΑΣΟΚ, πριν από την σαρωτική έκρηξη αποδοκιμασίας του εκλογικού σώματος στην επόμενη εθνική κάλπη, την οποία καθολικά προεξοφλούν τα γκάλοπ, φανερά και μυστικά".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Το μήνυμα ελήφθη... ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναζητούν λύσεις. Σοκ στα δύο μεγάλα κόμματα από τη δημοσκόπηση του "Βήματος".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "σοκ προκάλεσε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η μεγάλη δημοσκόπηση της Κάπα Research για "Το Βήμα". Στα επιτελεία των κομμάτων το μήνυμα ελήφθη και γίνονται σκέψεις για αναπροσαρμογή στρατηγικής".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Το ΝΑΤΟ πήρε το μήνυμα. Καθαρές κουβέντες από Παπούλια - Καραμανλή προς τον γγ της Συμμαχίας".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μη λύση, μη πρόσκληση. Αυτό ήταν το διά ταύτα των δηλώσεων του πρωθυπουργού χθες, ανήμερα την επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ, ο οποίος μετέφερε και μήνυμα του Μπους στον Έλληνα πρωθυπουργό".

    ΕΘΝΟΣ: "Θρίλερ διαρκείας με τα Σκόπια. Παζάρι μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το ενδιαφέρον του για εξεύρεση λύσης στο Σκοπιανό έως τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο γγ της Συμμαχίας μετά τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα, ενώ στο υπ. Εξωτερικών έσπευσε χθες και ο πρέσβης των ΗΠΑ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε στην Αθήνα χθες ότι όπου πάει ζητάει κάτι παραπάνω και ο Καραμανλής του απάντησε με τρόπο: Αν... Σέφερ-αν για πίεση έκαναν λάθος".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το αφεντικό της Βορειοατλαντικής συμμαχίας που ακούει στο όνομα Ντε Χοπ Σέφερ ήρθε στην Αθήνα με λεπτή επικίνδυνη και επείγουσα αποστολή. Εμμέσως πλην σαφώς, μας διεμήνυσε ότι πρέπει ή καλύτερα τον ενδιαφέρει να βρεθεί λύση στο όνομα πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Απριλίου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Γονάτισε τον γραμματέα του ΝΑΤΟ ο Παπούλιας. Λάθος πόρτα χτυπάτε, κύριε Σέφερ, πηγαίνετε στους Σκοπιανούς".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αντί να δώσει μηνύματα πήρε και μάλιστα πολλά. Ο λόγος για τον ανώτατο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ, που συναντήθηκε χθες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, η οποία του ξεκαθάρισε ότι αν η Βορειοατλαντική Συμμαχία θέλει να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία της διεύρυνσης με τις χώρες της Αδριατικής (Κροατία, Αλβανία και πΓΔΜ) τότε θα πρέπει να στρέψει τις πιέσεις της προς την κυβέρνηση του γειτονικού κρατιδίου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πρέσινγκ 30 ημερών για το όνομα. Μήνυμα Καραμανλή προς τα Σκόπια. Ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ ζητά λύση πριν από τη σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "οι νύχτες στο Βουκουρέστι θα είναι μακριές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μεταβαίνει την Τετάρτη στα Σκόπια, κάτι που μέχρι χθες το βράδυ δεν ήταν γνωστό στο ελληνικό ΥΠΕΞ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εισιτήριο για ΝΑΤΟ το όνομα. Ξεκάθαρη προειδοποίηση Σέφερ στα Σκόπια".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τα Σκόπια θα κριθούν "από την επίδοσή τους στο θέμα της ονομασίας", ξεκαθάρισε ο γεν. γραμματέας του ΝΑΤΟ. Επισήμανε με έμφαση τη διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα "που είναι παλαιό μέλος" και την ΠΓΔΜ "που είναι απλώς υποψήφια χώρα" και επομένως οφείλει να ικανοποιήσει τα κριτήρια για ένταξη στη Συμμαχία".

    ΕΣΤΙΑ: "Το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς διάλυση. Κατά το προηγούμενο της Ενώσεως Κέντρου".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "κανείς δεν μπορεί κατ' αρχήν να αποκλείση το ενδεχόμενο να λάβη τέτοιες διαστάσεις η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ -που στην τελευταία δημοσκόπηση υπολείπεται κατά μόλις 4,8 μονάδες του ΠΑΣΟΚ- ώστε να οδηγήση τελικώς ακόμη και σε διάλυση του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ανοιχτή η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια μέχρι τέλους. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε: Μη λύση συνεπάγεται μη πρόσκληση".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε διπλωματικό θρίλερ με καταληκτική ημερομηνία τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στις αρχές Απριλίου εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, όπως άφησε να εννοηθεί και ο γγ της Συμμαχίας Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ, μετά τις επαφές που είχε χθες στην Αθήνα".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "ΒΕΤΟ στην Σκοπιανή αδιαλλαξία. Παραινέσεις στην ΠΓΔΜ από τον Σέφερ στις σχέσεις καλής γειτονίας".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μηνύματα από την Αθήνα προς τα Σκόπια, στάλθηκαν λίγα εικοσιτετράωρα μετά το ναυάγιο της Νέας Υόρκης".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Σπάει κοντέρ με 1,20 ευρώ η αμόλυβδη. Χτυπάει νέο κύμα ακρίβειας".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "με 1,20 ευρώ το λίτρο τρέχει η τιμή της αμόλυβδης βάζοντας φωτιά στα πορτοφόλια των οδηγών, την ώρα που ένα κύμα ανατιμήσεων έως 15% έρχεται σε βασικά καταναλωτικά αγαθά".

    Η ΝΙΚΗ: "Φέρνει αλλαγές το ισχυρό πα-ΣΟΚ. Το Κίνημα στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας του".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "κινητοποιούν τον Γιώργο Παπανδρέου τα αρνητικά για το ΠΑΣΟΚ ευρήματα και των τελευταίων δημοσκοπήσεων".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σφάζουν Παλαιστίνιους. Αλληλεγγύη στον αγώνας τους. Όλοι σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στην περικύκλωση της ισραηλινής πρεσβείας".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "καταδικάζουμε τις δολοφονικές επιδρομές των Ισραηλινών στη Γάζα. Στόχος των ΗΠΑ, της ΕΕ και των λεγόμενων ειρηνευτικών συμφωνιών της Ανάπολης είναι η κάμψη της αντίστασης, η υποταγή του παλαιστινιακού λαού..

    Η ΧΩΡΑ: "Ισχυρό ΟΧΙ από Καραμανλή, παρά τις πιέσεις που δέχεται η χώρα μας. Ολοταχώς για βέτο μετά την αδιαλλαξία".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, σε εχθρούς και φίλους, έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, επαναλαμβάνοντας ότι τα Σκόπια θα μπουν στη Συμμαχία μόνο εάν πληρούν το κριτήριο της καλής γειτονίας".

    City Press: "Άνω κάτω η διεθνής οικονομία".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με τα επίπεδα αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία να παραμένουν ασυνήθιστα υψηλά, η τρέχουσα περίοδος για το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα είναι ιδιαίτερα εύθραυστη".

    Metro: "Ρευστότητα και μήνυμα ανατροπής. Αποκαλυπτικά τα συμπεράσματα δημοσκόπησης της GPO για το πολιτικό σκηνικό και την επικαιρότητα".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "νέο σαφές μήνυμα στα δύο μεγάλα κόμματα και ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ στέλνει η δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για λογαριασμό του Mega, που παρουσιάστηκε χθες από την εκπομπή "Ανατροπή" του Γιάννη Πρετεντέρη".

    Metropolis: "Κινητοποιήσεις για ασφαλιστικό".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "τον χορό των κινητοποιήσεων με αιχμή του δόρατος την ασφαλιστική μεταρρύθμιση άνοιξαν οι εργαζόμενοι σε ΔΕΗ, ΟΤΑ, Μετρό και Τράπεζα της Ελλάδος, προκαλώντας ταυτόχρονα ποικίλα προβλήματα".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Άγριο παζάρι σκληρές πιέσεις. Μαραθώνιος 30 ημερών για το Σκοπιανό".

    ΕΓΝΑΤΙΑ: "Κοινή γραμμή Ελλάδας - ΝΑΤΟ".

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Απειλή μπλακ άουτ. Τους διακόπτες έξι μονάδων κατέβασαν χθες οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Δικαίωμα στη χώρα μας για VETO. Έμμεση αναγνώριση από το Γεν. Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Σέφερ".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: "Οι αγορές αμύνονται στην πιστωτική κρίση. Υψηλή πτήση για πετρέλαιο, ευρώ και χρυσό και απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την απειλή μετακύλισης στην παγκόσμια οικονομία της "ύφεσης" λόγω της διαρκούς εξασθένησης των ρυθμών ανάπτυξης στις ΗΠΑ απεικονίζει η κρίση των χρηματοοικονομικών αγορών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εμπλοκή στις συναλλαγές. Πληρωμές μετ΄εμποδίων λόγω ΤτΕ".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "προβλήματα στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της αγοράς ομολόγων, στις τραπεζικές συναλλαγές και στις πληρωμές ΦΠΑ, προκάλεσαν χθες οι κινητοποιήσεις που αποφάσισαν αιφνιδιαστικά οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος, αντιδρώντας στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Παραλύει η αγορά χρήματος από την αιφνιδιαστική απεργία και κατάληψη της ΤτΕ".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "σε υποχρεωτική "αργία" οδήγησε χθες τη διατραπεζική αγορά και την αγορά ομολόγων η αιφνιδιαστική απεργία των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πιο κοντά στην ύφεση η παγκόσμια οικονομία. Νέα επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας διεθνώς".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "η παγκόσμια οικονομία "κατέβασε ακόμη μία ταχύτητα" το Φεβρουάριο, με τη μεταποιητική δραστηριότητα να επιβραδύνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και την απειλή του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη να επιδεινώνεται, καθιστώντας το έργο των κεντρικών τραπεζιτών πιο δύσκολο από κάθε άλλη φορά στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 4 March 2008 - 22:39:00 UTC