Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 08-03-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 7/3/2008
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 7/3/2008

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, το οποίο παρουσίασε χθες η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, καθώς και το βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, το οποίο προέβαλε και αιτιολόγησε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:Τι θα ισχύει για γονείς - γυναίκες και άνδρες".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "τολμηρές παρεμβάσεις που αλλάζουν τους όρους συνταξιοδότησης για τις μητέρες και χιλιάδες ασφαλισμένους, σταδιακά από το 2009 ώς το 2017, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΕΤΟ στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Θα ακολουθήσουν και άλλα μέχρι οι Σκοπιανοί να αντιληφθούν το συμφέρον τους".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ηχηρό μήνυμα στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας απέστειλε χθες από την έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες η Ντόρα Μπακογιάννη".

    Η ΑΥΓΗ: "Ξεσηκωμός και αγανάκτηση για το νομοσχέδιο-έκτρωμα. Κυβερνητική επίθεση στην κοινωνία και τα ταμεία".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με οργή αντιδρούν οι ασφαλισμένοι στα μέτρα κατεδάφισης των δικαιωμάτων τους που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ προετοιμάζονται για γενική απεργία στις 19 Μαρτίου, ενώ οι δικηγόροι και οι μηχανικοί ξεκινούν από τις 12 και 13 Μαρτίου".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Το βέτο της Ντόρας αλλάζει ριζικά το σκηνικό. Απομονώνει τα Σκόπια, θέτει προ των ευθυνών τους ΝΑΤΟ και Αμερικανούς και βρίσκεται σε απόλυτη αντιστοιχία με την θέληση του ελληνικού λαού".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "αν εξαιρέσει κανείς την Τουρκία και την Ολλανδία, χώρες οι οποίες δεν μπαίνουν στον κόπο να καταλάβουν τους λόγους που η χώρα μας αρνείται να παράσχει το περίφημο ΝΑΤΟϊκό διαβατήριο στα Σκόπια, η πλειοψηφία των χωρών - μελών της Συμμαχίας φάνηκε να κατανοεί την ελληνική αντίδραση στην συνεχιζόμενη άρνηση της ΠΓΔΜ, να μετακινηθεί έστω και κατ΄ελάχιστον από τις αρχικές θέσεις της, επιτρέποντας στην εν εξελίξει διαδικασία υπό τον Μ. Νίμιτς ν' αποδώσει καρπούς στο ζήτημα της ονομασίας".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Ολόκληρο το νέο Ασφαλιστικό. Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "επώδυνες αλλαγές για περισσότερους από δύο εκατομμύρια ασφαλισμένους και ανατροπή των κεντρικών προεκλογικών δεσμεύσεων του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή για τα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Αλλαγές με θυσίες. Ανάβουν φωτιές οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει τώρα και όχι αύριο, υπογράμμισε, χθες, η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά κατά την ανακοίνωση του σχεδίου νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σημειώνοντας ότι "όσο πιο πολύ αργήσουν τόσο πιο επώδυνες θα είναι οι αλλαγές".

    ΕΘΝΟΣ: "Στη φάκα γυναίκες και 50άρηδες. Ασφαλιστικό: Αγριότερες διατάξεις για 2.000.000 ασφαλισμένους".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "θυελλώδεις αντιδράσεις από τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Απεργία στις 19 Μαρτίου αποφάσισαν ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ. Απεργούν από σήμερα και οι εργαζόμενοι στους Δήμους όλης της χώρας. Με προσωπικό ασφαλείας η ΤτΕ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, επανέλαβε χθες στους ομολόγους της στις Βρυξέλλες πως η μη λύση - μη πρόσκληση και ....ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑΤΟ όχι στο ίδιο πιάτο".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "δεν μάσησε τα λόγια της, ούτε κατάπιε τη γλώσσα της η Ντόρα Μπακογιάννη, στη Σύνοδο Υπουργών στις Βρυξέλλες κι επανέλαβε τη σταθερή θέση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσκληση για συμμετοχή στη Συμμαχία προς τους Σκοπιανούς, αν δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Η εμμονή αυτή της ελληνικής πλευράς, αρχίζει να ταλαντεύει και να φοβίζει την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γείτονος χώρας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Οι σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Οι δέκα βασικοί άξονες της πρώτης ουσιαστικής μεταρρύθμισης από το 2004".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "περίπου ενάμιση εκατομμύριο ασφαλισμένους εκτιμάται ότι θα επηρεάσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που παρουσίασε χθες η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Όσο χρόνο κι αν χρειαστεί". Μήνυμα -τελεσίγραφο του Γ. Παπανδρέου σε όσους θέτουν ζήτημα ηγεσίας: "Είμαι αποφασισμένος να πετύχουμε".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "την απόφασή του να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της επανόδου του κόμματος στην εξουσία ξεκαθάρισε σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ο κ. Γ. Παπανδρέου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Όλες οι διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου. ΑΣΦΑΛΗΣΤΡΙΚΟ".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πυγμή προς τους ασφαλισμένους επιδεικνύει η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που εισάγεται ταχύτατα στη Βουλή. Με τα 154 άρθρα ανατρέπονται οι προσδοκίες των μητέρων, προστίθενται χρόνια εργασίας σε άνδρες και γυναίκες, ενώ περιορίζονται οι επικουρικές και πρόωρες συντάξεις".

    ΕΣΤΙΑ: "Σήμερα ένθετο 7 Μαρτίου 1894. Η "Εστία" εισέρχεται στο 115ο έτος της".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "σήμερα η "Εστία", έχοντας πλέον εισέλθει στο 115ο έτος του βίου της, ανατυπώνει αυτούσιο το δεύτερο φύλλο της, με ημερομηνία 7 Μαρτίου 1894 (το πρώτο φύλλο ανετυπώθη προ διετίας0".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κλιμακώνεται η σύγκρουση για τα Ταμεία. Νέες κινητοποιήσεις-Προβλήματα στη λειτουργία των τραπεζών".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου χθες στη Βουλή αποτέλεσε αφετηρία για περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που διεκδικούν τη διατήρηση των κεκτημένων, αλλά και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία απορρίπτουν συλλήβδην τις νέες ρυθμίσεις".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Θίγονται 1,5 εκατ. ασφαλισμένοι. Αλλαγές - σοκ για γυναίκες με ανήλικα παιδιά και ασφαλισμένους 1982-1992".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά και οι ασφαλισμένοι από το 1982 έως το 1992 πλήττονται περισσότερο από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση - περίπου 1.500.000 ασφαλισμένοι".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Λαιμητόμος. 1.500.000 Έλληνες στο στόχαστρο".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι μητέρες εργαζόμενες είναι τα μεγάλα θύματα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που φέρνει ανατροπές στον προγραμματισμό εκατομμυρίων πολιτών. Τα συνδικάτα αρχίζουν μαζικές κινητοποιήσεις".

    Η ΝΙΚΗ: "Πέντε βόμβες στο Ασφαλιστικό. Παραμύθι τα τρία ΔΕΝ Καραμανλή".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "αθέτησε και τα 3 ΔΕΝ για το Ασφαλιστικό ο Κ. Καραμανλής. Με το νομοσχέδιο μειώνονται οι συντάξεις, ενώ αυξάνονται τα όρια ηλικίας κατά 5 για τις γυναίκες , κατά 3 για τους άνδρες και κατά 2 για τους εργαζόμενους στα βαρέα ανθυγιεινά".

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13:"Πανελλαδικές ΤΕΛΟΣ. Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13 αποκαλύπτει το επόμενο βήμα στην Παιδεία".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "το πράσινο φως για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και ελεύθερη πρόσβαση όλων των υποψηφίων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της αρεσκείας τους, στη βάση κριτηρίων των σχολών, έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη".

    ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ:" Εμείς πότε θα πάρουμε σύνταξη; Η κυβέρνηση μίλησε-τα συνδικάτα αντιδρούν - οι πολίτες αγωνιούν".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "η κυβέρνηση μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου χθες από την Φ. Πετραλιά, έχει αποφασίσει να προβεί σε ορισμένες ρυθμιστικές αλλαγές, έστω και την τελευταία στιγμή προκειμένου να περάσει στο Ασφαλιστικό".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Παλλαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ούτε ώρα χαμένη στη νέα επίθεση της πλουτοκρατίας".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με μαζικές μαχητικές πικετοφορίες χτες σε δεκάδες πόλεις και εργατογειτονιές όλης της χώρας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν μια πρώτη απάντηση στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με το πλαίσιο και τις μορφές δράσης που χρησιμοποιεί, διευκολύνει την κυβερνητική επίθεση".

    Η ΧΩΡΑ: "Βέτο στο Βουκουρέστι. Ξεκάθαρη η θέση της Ελλάδας στις Βρυξέλλες".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η πολιτική της ΠΓΔΜ δεν αφήνει περιθώρια στην Ελλάδα να δώσει τη συναίνεσή της στην ένταξη της γειτονικής χώρας, διατυμπάνισε η Ντόρα Μπακογιάννη στους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, προβάλλοντας, έτσι , το πρώτο και ξεκάθαρο βέτο στην αδιαλλαξία των Σκοπίων".

    City Press: "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Άτολμα μέτρα, σκληρές αντιδράσεις".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος παρουσίασε χθες η υπουργός Απασχόλησης Φ. Πάλλη-Πετραλιά, στέλνοντας ταυτόχρονα το σχέδιο νόμου τη Βουλή, καθώς στους στόχους της κυβέρνησης είναι η ταχύτερη δυνατή ψήφισή του, ως το τέλος Μαρτίου".

    Metropolis: "Τι αλλάζει με το νέο ασφαλιστικό".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "αυξήσεις σε όλα τα ειδικά όρια για όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, των ειδικών ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών και των αυτοαπασχολουμένων προβλέπει το σχέδιο νόμου που παρουσίασε χθες η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: " Ασφαλιστικό σοκ και δέος. Όλες οι ρυθμίσεις που αλλάζουν τη ζωή μας".

    ΕΓΝΑΤΙΑ: "Ιδού το νέο Ασφαλιστικό".

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Κόβει συντάξεις αυξάνει τα όρια. Σαρωτικές αλλαγές φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "VETO η Ελλάδα στην άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, χθες. "ΚΙΝΗΜΑ" Αμερικανών γερουσιαστών υπέρ της χώρας μας".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: " Απαράβατο όριο τα 60 έτη για σύνταξη μετά το 2017".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με αύξηση των ειδικών ορίων συνταξιοδότησης (ώστε ουδείς μετά το 2017 να συνταξιοδοτείται πριν από τη συμπλήρωση του 60ου έτους) και τη θέσπιση κινήτρων - αντικινήτρων για αποφυγή της πρόωρης συνταξιοδότησης (με μείωση 6% ετησίως των συντάξιμων αποδοχών) επιχειρεί η κυβέρνηση να δώσει λύση στο οξύ πρόβλημα της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης".

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Ασφαλιστικό ράπισμα. Επώδυνες μεταρρυθμίσεις στα όρια ηλικίας και στο ύψος των συντάξεων".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κύμα αντιδράσεων από συνδικάτα και κόμματα για τις νέες ρυθμίσεις. Στις 12 Μαρτίου η ΓΣΕΕ προχωρά σε 3ωρη πανελλαδική στάση εργασίας και σε γενική 24ωρη απεργία στις 19 Μαρτίου. Πλήρης οδηγός επιβίωσης για τους ασφαλισμένους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Θυμός και τρίωρο ξεπούλημα. Πώς συμπεριφέρθηκαν χθες ξένοι και Έλληνες επενδυτές".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "την επόμενη μέρα κοιτάζει η αγορά, έπειτα από το τριήμερο μπλακάουτ στη "Σοφοκλέους" και στη διατραπεζική. Μετρώντας τις απώλειες, το σίγουρο είναι ότι έχει πληγεί η αξιοπιστία και το γόητρο της εγχώριας κεφαλαιαγοράς".

    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ:"Οι πέντε ιππότες της Αποκάλυψης. Υπερπληθυσμός, σπόροι, βιοκαύσιμα, κλίμα, κερδοσκοπία "αιμοδοτούν" την κρίση".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "παγκόσμια κρίση, με ανυπολόγιστες για την ώρα προεκτάσεις και επιπτώσεις, προκαλεί η ραγδαία και ασυγκράτητη εκτόξευση των τιμών των τροφίμων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αύξηση ορίων ηλικίας και συντάξιμου χρόνου. Στη δημοσιότητα το νομοθέτημα για την αναθεώρηση του ασφαλιστικού".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "δραστικό περιορισμό του αριθμού των ασφαλιστικών οργανισμών σε 13 Ταμεία, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με 37 έτη ασφάλισης στα 58 έτη και με 35 έτη ασφάλισης στα 60, αλλά και των ορίων συνταξιοδότησης των μητέρων όχι νωρίτερα από τα 55 έτη".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Saturday, 8 March 2008 - 20:47:01 UTC