Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 08-04-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/4/2008
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/4/2008

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και η αναμενόμενη σήμερα υπογραφή διέλευσης από την Ελλάδα του νέου αγωγού φυσικού αερίου "South Stream", η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία και ο εορτασμός του Πάσχα.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ελλάς -Ρωσία Συμμαχία...Εγκάρδιες συνομιλίες σήμερα Καραμανλή- Πούτιν".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "οι λεπτομέρειες για την τελική συμφωνία Ελλάδας και Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά και άλλα διμερή θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες, όπως η οικονομία, τα εξοπλιστικά και ο τουρισμός, αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες που θα έχει σήμερα στη Μόσχα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν - την έβδομη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά και με τον διάδοχό του -από την 7η Μαΐου- Ντιμίτρι Μεντβέντεφ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Γράφουν ιστορία Καραμανλής - Πούτιν. Η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών στη Μόσχα αλλάζει τα στρατηγικά δεδομένα".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η εξωτερική πολιτική ήταν ο τομές που έδωσε το χαρακτηρισμό ιστορική πρ0οωικότητα στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, με κορύφωση την επιτυχία του να εντάξει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να τη θωρακίσει. Στην εξωτερική πολιτική, παράλληλα με τις μεταρρυθμιστικές του επιδόσεις στο εσωτερικό διαπρέπει και ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Χθες ο θρίαμβος στο χειρισμό του Σκοπιανού στο ΝΑΤΟ, σήμερα η σημαντική συνάντηση στη Μόσχα με τον Πούτιν".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Γιατί καταρρέει το ΠΑΣΟΚ και παρουσιάζει ακατάσχετη αιμορραγία ψηφοφόρων προς τον ΣΥΝ".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε κάθετη πτώση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της ALCO. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας αναδεικνύουν το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου, χωρίς να φαίνονται στον ορίζοντα περιθώρια ανάκαμψης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ταξίδι υψηλών προσδοκιών. Ο Κ. Καραμανλής συναντάται σήμερα με τον Βλ. Πούτιν στη Μόσχα".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η υπογραφή του μνημονίου καλής θέλησης με τη Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου "South Stream", σε συνδυασμό με την πολιτική στήριξη της Μόσχας αλλά και την παράλληλη διέλευση από τη χώρα μας του αγωγού του αζέρικου αερίου και του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, θα μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας στη Νότια Ευρώπη. Πέρα από τα οικονομικά οφέλη, η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει και ασπίδα εθνικής ασφάλειας για το μέλλον, καθώς η ρωσική πολιτική ισχύς στον πλανήτη αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο".

    ΕΘΝΟΣ: "Καταιγίδα αυξήσεων στις συγκοινωνίες. Παίρνουν φωτιά εισιτήρια, κόμιστρα ταξί και ναύλα".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κύμα αυξήσεων στις συγκοινωνίες περιμένει τους καταναλωτές από την Πρωτομαγιά. Αυξάνονται τα εισιτήρια λεωφορείων, τρόλεϊ και ΚΤΕΛ, καθώς και τα τιμολόγια των ταξί. Δεύτερο μπαράζ ανατιμήσεων αναμένεται στην ακτοπλοΐα μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τις τιμές των ναύλων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: " Πούτιν και Καραμανλής χορεύουν σήμερα το...τελευταίο τανγκό στην Μόσχα".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα είναι ο τελευταίος που θα έχει συνάντηση σήμερα στην Μόσχα με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί πολλές φορές στο παρελθόν και τους συνδέει μία φιλία. Πούτιν και Καραμανλής θα υπογράψουν την μεγάλη συμφωνία South Stream που θα μεταφέρει αέριο μέσω Κασπίας (υπογείως ) Βουλγαρίας - Ελλάδος και θα απεξαρτοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τη χώρα μας από το πετρέλαιο. Βέβαια, ο δρόμος αυτός της συνεργασίας των δύο χωρών δεν είναι στρωμένος με λουλούδια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μαύρα μαντάτα στην οικονομία, σύμφωνα με την εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κατέστρεψε την πασχαλινή ατμόσφαιρα η χθεσινή εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια και η αύξηση του πληθωρισμού τα σημαντικότερα στοιχεία της εκθέσεως. Οι εξαγωγές εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο, ενώ η ανάπτυξη στηρίζεται στην εγχώρια ζήτηση και τις αποκρατικοποιήσεις. Τα χαμόγελα πλέον περισσεύουν, χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί και κυρίως αυστηρή δημοσιονομική πολιτική για να μην υπάρξει εκτροπή από τους στόχους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανάσταση και φρίκη. Ιεροσόλυμα: Πανάγιος Τάφος. Γάζα, χθες: ακόμα 4 παιδιά νεκρά".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "εικόνες της απόλυτης φρίκης (γιατί τι το φρικτότερο από το θάνατο παιδιών) και της απόλυτης απόγνωσης (γιατί ποια πιο ακραία απόγνωση από του ανθρώπου που κουβαλάει, άψυχο ,ένα σώμα μικρού παιδιού). Και τούτο δίπλα στις εικόνες της γιορτής και της έντασης της χαράς, τις ημέρες του Πάσχα, σε εικόνες που έχουν μέσα τους την πηγή της ελπίδας, κι όχι μόνο για τους χριστιανούς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Η κρίση χτυπάει την πόρτα μας. Δυσοίωνες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία μας".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "επαναλαμβάνεται και από τις Βρυξέλλες το γνωστό νεοφιλελεύθερο τροπάριο , που ψάλλεται συνεχώς από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Νίκο Γκαργκάνα και συμπυκνώθηκε σε ένα στίχο από τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ κ. Κων. Μητσοτάκη: να μάθουν οι Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο και να πληρώνονται λιγότερο".

    ΕΣΤΙΑ: "Προβληματισμός για την οικονομία. Ανησυχίες για περαιτέρω επιδείνωση".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "η ουσία είναι πως κατά την τετραετία αυτή, η Κυβέρνησις της Νέας Δημοκρατίας δεν αξιοποίησε όσο θα έπρεπε την ευνοϊκή -αρχικώς - συγκυρία, προς όφελος της οικονομίας. Οι όποιες διαρθρωτικές αλλαγές έγιναν με το σταγονόμετρο, ενώ σε πολλούς τομείς το κράτος συνέχισε να λειτουργή ανασταλτικά για την οικονομία. Τώρα λοιπόν, που η διεθνής συγκυρία καθίσταται αρνητική, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Σκληρή φτώχεια για ακόμη 2 χρόνια. Έκθεση - χαστούκι από την Κομισιόν".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι "δεν χρειαζόταν η έκθεση της Κομισιόν για να καταλάβουν οι Έλληνες μισθωτοί και καταναλωτές ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο τα τελευταία χρόνια: το ζουν καθημερινά μέσα από την ακρίβεια αλλά και τις όλο και πιο μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους".

    Η ΧΩΡΑ: "Αθήνα - Μόσχα κλείνουν μεγάλες συμφωνίες. Ανοίγουν νέες προοπτικές μετά το σημερινό ραντεβού".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό θεματοφύλακα της Ευρώπης, μέσω των αγωγών αερίου και πετρελαίου South Steam και Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη αντίστοιχα, "σφραγίζονται " σήμερα στη Μόσχα, στο πλαίσιο της συνάντησης κορυφής του Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή με τον απερχόμενο Ρώσο πρόεδρο και νέο πρωθυπουργό Βλ. Πούτιν. Εξοπλιστικά, Κυπριακό, ονομασία FYROM και ανεξαρτησία του Κοσόβου θα τεθούν επίσης επί τάπητος".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Η κάθοδος των Βαλκάνιων...για διακοπές στη Χαλκιδική".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εκτροχιάζεται η οικονομία. Εκτός στόχων έλλειμμα - ανάπτυξη- τιμές".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ανώμαλη προσγείωση για την ελληνική οικονομία με την εαρινή έκθεση της ΕΕ. Εκτός στόχων κινούνται κρίσιμα μεγέθη, όπως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο πληθωρισμός , ο ρυθμός ανάπτυξης και η ανεργία, ενώ τα προβλήματα επιδεινώνονται και εξαιτίας της διεθνούς κρίσης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Προειδοποιήσεις από Ε.Ε. για ελλείμματα και χρέος. Ο κ. Αλμούνια υπενθυμίζει την υποχρέωση για λήψη μέτρων".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας τη διετία 2008-09 είναι από τις πλέον ανησυχητικές των τελευταίων ετών, όχι μόνο γιατί η ΕΕ κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης, αλλά κυρίως εξαιτίας των αβεβαιοτήτων που περιλαμβάνουν. Πηγή ανησυχίας για την Ελλάδα είναι η θεαματική αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών λόγω του ακριβού πετρελαίου καθώς και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 29 April 2008 - 21:40:22 UTC