Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 08-05-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/5/2008
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/5/2008

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Η ακρίβεια στην αγορά και η εντολή Καραμανλή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την άμεση λήψη μέτρων με στόχο την πάταξη της κρίσης, καθώς και η απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία διυπουργικού οργάνου, το οποίο θα ελέγχει τις αυξημένες δαπάνες στην υγειονομική περίθαλψη.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η δικτατορία της μειοψηφίας στην Παιδεία. Κόλαση πάλι στα Πανεπιστήμια".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών απομονώνει τους μειοψηφούντες καταληψίες, καθώς αγωνιά για την εξεταστική του Ιουνίου, η επιχείρηση αναταραχή στην Παιδεία συνεχίζεται. Ενδεικτικό είναι ότι το χθεσινό φοιτητικό συλλαλητήριο ήταν ίσως από τα πιο μικρά των τελευταίων ετών και μάλιστα αμαυρώθηκε από μικροεπεισόδια που προκάλεσαν αναρχικοί στην περιοχή του Πολυτεχνείου".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τέρμα οι σπατάλες σε Ταμεία και νοσοκομεία. Αποφασισμένος ο Καραμανλής να επιβάλει τάξη στα οικονομικά της Δημόσιας Υγείας και Ασφάλισης".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "εντολή για έλεγχο και νοικοκύρεμα στις δαπάνες των ταμείων και των νοσοκομείων έδωσε στους υπουργούς Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής".

    Η ΑΥΓΗ: "ΟΤΕ: Ταραχή μετά την πώληση. Χρηματιστηριακό «χαστούκι» στην κυβέρνηση".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με μεγάλη πτώση της τιμής της μετοχής κατά 7,75% υποδέχθηκαν οι -εκτός συμφωνιών- μέτοχοι και επενδυτές τη μεταβίβαση του μάνατζμεντ του ΟΤΕ στην Ντόιτσε Τέλεκομ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Παραλήρημα Ζορμπά στη Βουλή με στόχο να προετοιμάσει την? ηρωική έξοδό του από την «Αρχή» της οποίας προΐσταται".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "μόνο ως παραλήρημα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την χθεσινή εμφάνιση του Γιώργου Ζορμπά στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Η κρίση είναι εδώ? Στο κόκκινο οι δείκτες. Το πρώτο τρίμηνο του 2008".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "Η διεθνής κρίση πλήττει και την ελληνική οικονομία. Για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, το πρώτο τρίμηνο του 2008 μειώθηκαν οι επενδύσεις και υποχώρησε η ιδιωτική κατανάλωση, με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης να διαμορφωθεί στο 3,6%, αισθητά χαμηλότερα από το 4,4% που ήταν πέρυσι".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ακρίβεια: Ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης. Καλπάζουν οι τιμές, εντείνονται τα φαινόμενα αισχροκέρδειας".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την εντολή να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις στην υλοποίηση και των 41 μέτρων και να γίνει αυτό που πρέπει, ώστε να ελεγχθεί η αγορά και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακρίβειας, έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πόνεσαν οι Σκοπιανοί από πρωτοσέλιδο της «Ελεύθερης Ώρας». Μας είχε «πρώτο θέμα» χθες, μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα των Σκοπίων

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "είχαμε δημοσιεύσει πρωτοσέλιδα την παραμονή της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Ρουμανική πρωτεύουσα: Στο Βουκουρέστι έτοιμοι για όλα». Το δημοσίευμα συνοδευόταν από φωτογραφίες της Σκοπιανής Σημαίας με τον αγκυλωτό Σταυρό και δίπλα τον Μπους με μουστάκι, α λα Χίτλερ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Θα σας πάμε φυλακή. Το ΠΑΣΟΚ απειλεί υπουργό για τον ΟΤΕ και η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ για τη «Ζίμενς».

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με? κελιά απειλούν πλέον τα δύο κόμματα εξουσίας το ένα το άλλο, μετά το διάλειμμα συναίνεσης για την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών και τις πρυτανικές εκλογές".

    ΕΘΝΟΣ: "Με δελτίο φάρμακα και εξετάσεις. Φιλόδοξο σχέδιο περικοπών σε νοσοκομεία και ταμεία".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "να περιορίσει τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης επιχειρεί η κυβέρνηση. Σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Σε χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, αποφασίστηκε η δημιουργία διυπουργικού οργάνου για κεντρικό έλεγχο των δαπανών που ήδη κατέγραψαν ρεκόρ διετίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "SOS από το Μαίναλο. Παράνομες χωματερές στο βουνό, κλειστές αντιπυρικές ζώνες, ελάχιστα μέσα, αδιαφορία?".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "το Μαίναλο, ευτυχώς, δεν κάηκε. Αυτή ήταν η κραυγή ανακούφισης που έβγαινε από τα χείλη όλων των Αρκάδων μετά το ολοκαύτωμα του περσινού καλοκαιριού. Φέτος, ένα χρόνο μετά, έχει μετατραπεί σε κραυγή αγωνίας: "Το Μαίναλο κινδυνεύει".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Στον αέρα οι εκλογές πρυτάνεων. Καταλήψεις εξήγγειλαν οι φοιτητές στην Κρήτη και τη Θεσσαλία".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κάλπες «εν καμίνω» πρόκειται να στηθούν στο Πολυτεχνείο της Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. Οι φοιτητές προτίθενται να σαμποτάρουν τις πρυτανικές εκλογές. Συγκέντρωση χθες στην Αθήνα, στις 18 οι καταλήψεις, κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από εβδομάδα, με 48ωρη των διδασκόντων και δύο νέα συλλαλητήρια".

    ΕΣΤΙΑ: "Το ΠΑΣΟΚ εξεθείαζε την ελεύθερη αγορά. Σαφέστατες οι θέσεις του κ. Σημίτη"

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "σήμερα παραθέτουμε ένα κείμενο που θα σας φανή απίστευτο. Όχι το ίδιο το κείμενο, αλλά ο συντάκτης του. Πρόκειται για απόσπασμα ομιλίας που εξεφώνησε τον Δεκέμβριο 2000 ο τότε Πρωθυπουργός κ. Σημίτης και εγκωμίαζε τον φιλελευθερισμό. Εξεθείαζε τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση των αγορών, ενώ έκανε ειδική μνεία και στα κλειστά επαγγέλματα που, όπως ετόνιζε, «καταστρατηγούν τον ανταγωνισμό και διασφαλίζουν προνόμια σε μικρές ομάδες συντεχνιών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Παρέμβαση για το χάος των δαπανών στην Υγεία. Διυπουργική επιτροπή με εντολή Καραμανλή".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή προκάλεσε το χάος των δαπανών υγείας στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά ταμεία, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη δράση κυκλωμάτων του χώρου και προκαλούν σοβαρές παρενέργειες στα δημόσια οικονομικά".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Μαραθώνιος ο αγώνας κατά της ακρίβειας. Άμεσα μέτρα ζητά το ΠΑΣΟΚ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με μαραθώνιο αγώνα παρομοίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας την προσπάθεια για νοικοκύρεμα στην αγορά, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα θα φανούν "πολύ σύντομα''.

    ΤΑ ΝΕΑ: "Σίριαλ παρανομιών στην εταιρεία του ηλιελαίου. Κατόπιν εορτής πόρισμα - βόμβα από τον ΕΦΕΤ".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "ούτε άδεια λειτουργίας δεν διέθετε η εταιρεία Μάνος Α.Ε.που εισήγαγε μεγάλο μέρος του επικίνδυνου ηλιελαίου. Χθες, αρκετές ημέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας της''.

    Η ΝΙΚΗ: " Μαραθωνοδρόμοι για την ακρίβεια. Τρέχουν αλλά δεν προλαβαίνουν τις αυξήσεις οι υπουργοί".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "επιμένει να χαρακτηρίζει εισαγόμενη την ακρίβεια η κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία παράλληλα περιμένει να αποδώσουν τα 41 μέτρα που είχε αποφασίσει ο υπουργός Ανάπτυξης. Μετά από σύσκεψη υπό τον Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Χρ. Φώλιας χαρακτήρισε μαραθώνιο τη μάχη στην αγορά".

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Ανίκανοι να φρενάρουν την ακρίβεια. Κερδοσκόποι-μονοπώλια κάνουν πάρτι σε βάρος των καταναλωτών".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "ανίκανη και ανέντιμη εμφανίζεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, η οποία αυτή την ώρα γονατίζει τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, ενώ συγχρόνως χτυπάει και την όποια προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας".

    ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Προκλητικές οι επιλογές Χατζηδάκη. Συνέντευξη φωτιά του Γιάννη Μανώλη".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ρουκέτες, προς τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Χατζηδάκη, την ομάδα των Βρυξελλών και προς αυτούς που χειρίζονται την υπόθεση του ΟΤΕ εξαπολύει με τη σημερινή του συνέντευξη στο "Π" ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Μανώλης. Ο κ. Μανώλης βάλλει κατά του κ. Χατζηδάκη, για την υπόθεση Μαΐστρου και τον καλεί να αποδείξει ότι είναι καλός υπουργός, τονίζοντας ότι «μέχρι σήμερα δεν το έχουμε δει".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κόκκινη λαοθάλασσα πλημμύρισε την πλατεία Συντάγματος".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σ΄ένα αγωνιστικό αντάμωμα αντεπίθεσης εργαζομένων και νέων μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα".

    Η ΧΩΡΑ: " Η Αλ Κάιντα απειλεί το EURO 2008. Οργανωμένες επιθέσεις αναγγέλλει το τρομοκρατικό δίκτυο".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στο στόχαστρο της Αλ Κάιντα έχουν μπει οι ασφαλείς ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με απειλές που διατυπώνει η τρομοκρατική οργάνωση σε ισλαμικές ιστοσελίδες στο Ιντερνετ. Αυστρία και Ελβετία, που θα φιλοξενήσουν το Euro 2008, έχουν τεθεί σε συναγερμό, υπό τον φόβο νέου τρομοκρατικού χτυπήματος του Μπιν Λάντεν".

    City Press: "Κυβερνητική στροφή στην καθημερινότητα".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "προβληματισμός για την πορεία της ακρίβειας επικρατεί στην κυβέρνηση, και χθες ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον καθ΄ύλην αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Χρ. Φώλια και τον επί του Εμπορίου υφυπουργό Γ. Βλάχο, από τους οποίους ζήτησε ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή της δέσμης".

    Metro: "Γόρδιος δεσμός η ακρίβεια. Λύση για την ?κούρσα των τιμών αναζητά η κυβέρνηση, που δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "συναγερμός για την αντιμετώπιση της ακρίβειας έχει σημάνει στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο αναζητά τρόπους για συγκράτηση των τιμών που καλπάζουν, απειλώντας την καθημερινότητα των ελληνικών οικογενειών, αλλά και την πολιτική και οικονομική σταθερότητα".

    Metropolis: "Μετεξεταστέα τα βιβλία σε Γυμνάσια - Λύκεια".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "απογοητευτικά είναι για τα σχολικά βιβλία τα αποτελέσματα έρευνας της ΟΛΜΕ σε 1.475 εκπαιδευτικούς, καθώς τα κρίνουν από μέτρια έως πολύ κακά".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: " Βάζουν χέρι στο πορτοφόλι μας. ΑΓΟΡΑ: Η μεγάλη ληστεία των καταναλωτών".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Πρόβλημα καθαρότητας των υδάτινων πόρων δημιουργείται στη Βόρεια Ελλάδα".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αιφνίδια?διόγκωση ακάλυπτων επιταγών. Άνοδος 40,2% της αξίας τον Απρίλιο, έπειτα από 15 μήνες διαρκούς υποχώρησης".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πρόβλημα ρευστότητας εμφανίστηκε, αιφνιδίως, στην αγορά τον Απρίλιο, έπειτα από 15 μήνες, πρόβλημα το οποίο καταγράφηκε στην αύξηση κατά 40,2% της αξίας των ακάλυπτων επιταγών σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Σε "πολιορκία" η Citibank. Τρεις μνηστήρες για το χαρτοφυλάκιο"

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχθεί η αμερικανική Citigroup υποχρεώνει τη Citibank να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να διαθέσει δραστηριότητές της στην ελληνική αγορά. Η διοίκησή της έχει πραγματοποιήσει επαφές με εγχώριες τράπεζες, προτείνοντάς τους την πώληση των στεγαστικών δανείων της".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Επενδυτικό fund ιδρύει ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος σε συνεργασία με άλλους επιχειρηματίες και εφοπλιστικά κεφάλαια".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "fund "μαμούθ" για τα ελληνικά δεδομένα συστήνουν κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις αγορές. Ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος, πρώην ιδιοκτήτης της Vivartia, νυν πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Μυτιληναίου, γνωστοί εφοπλιστές και άλλοι επιχειρηματίες ενώνουν τις δυνάμεις τους και προχωρούν στην ίδρυση επενδυτικού group, τα υπό διαχείριση κεφάλαια του οποίου θα ξεπερνούν τα 600 εκατ. Ευρώ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Βήματα για κατάργηση του φορολογικού κώδικα. Με αντικειμενικά κριτήρια οι έλεγχοι και το αποτέλεσμά τους".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "τη θέσπιση ενός νέου, αντικειμενικότερου συστήματος για τον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων των φορολογικών ελέγχων, μέσω της υιοθέτησης ειδικών κριτηρίων, προωθεί το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της σταδιακής κατάργησης του ΚΒΣ".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 16 May 2008 - 21:33:59 UTC