Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 08-05-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/5/2008
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/5/2008

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Ο αναβρασμός στην Παιδεία, η πρόθεση της κυβέρνησης για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και οι αντιδράσεις που προκαλεί, οι προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τον υπερδανεισμό, δεδομένου ότι σύμφωνα με έρευνά της προκύπτει ότι 6 στους 10 δανειολήπτες δυσκολεύονται να πληρώσουν τη δόση τους, το θέμα με το μολυσμένο ηλιέλαιο καθώς και η αγωγή Βγενόπουλου κατά Παπανδρέου, Τσίπρα και συνδικαλιστών του ΟΤΕ.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Έρευνα του ΕΒΕΑ: Οι απεργίες στο Κέντρο ρημάζουν τις επιχειρήσεις".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "για κάθε μέρα γενικής απεργίας, οι επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας έχουν συνολικά απώλεια τζίρου 6 εκατ. ευρώ και 1,5 εκατ. ευρώ απώλεια κερδών, ενώ η συνολική απώλεια τζίρου από τις διαδηλώσεις και τις απεργίες του διμήνου Φεβρουάριος - Μάρτιος 2008 ήταν 25,3 εκατ. ευρώ και η συνολική απώλεια κερδών ήταν 6,3 εκατ. ευρώ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Προ των πυλών τα μη κρατικά ΑΕΙ. Ευριπίδης Στυλιανίδης: Με διασταλτική ερμηνεία του Άρθρου 16 επιτρέπεται η ίδρυση ΝΠΔΔ".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "αναβλήθηκαν οι πρυτανικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα σε Πολυτεχνείο Κρήτης και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στις 27 Μαΐου θα καταβληθεί νέα προσπάθεια διενέργειάς τους".

    Η ΑΥΓΗ: "Ο ένας στους δύο χρωστάει στις τράπεζες. Σύμφωνα με την έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "πιστωτικές κάρτες και στεγαστικά δάνεια, σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων, δημιουργούν εφιαλτική πραγματικότητα για δεκάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Νέο ξέσπασμα Βγενόπουλου για τους πολιτικάντηδες που απειλούν και συκοφαντούν καλυπτόμενοι πίσω από την ασυλία και τους εργατοπατέρες οι οποίοι ταυτίζονται με τα συμφέροντα".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "γροθιά στους πολιτικάντηδες και τους εργατοπατέρες που έχουν συνηθίσει να απειλούν, να εκβιάζουν και να συκοφαντούν καλυπτόμενοι πίσω από μία ιδιότυπη ασυλία μοναδικό ελληνικό φαινόμενο στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο αποτελούν οι αγωγές που κατέθεσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος κατά του Γ. Παπανδρέου, του Αλέξη Τσίπρα και ενός συνδικαλιστή του ΟΤΕ".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Η οικονομία σε νάρκη... Στο κόκκινο 250.000 νοικοκυριά. Η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποιεί για τον υπερδανεισμό".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "σε βραδυφλεγή βόμβα για την οικονομία εξελίσσεται ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών. Σύμφωνα με έρευνα της ΤτΕ το 16% των νοικοκυριών που έχουν πάρει δάνεια πληρώνει δόσεις πάνω από το 40% του εισοδήματός του".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Για μιά θέση στον ήλιο. Με Νεοελληνική Γλώσσα ξεκινούν οι Πανελλαδικές για 90.000 υποψηφίους".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πρόσκληση στα κόμματα, να συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων, στα οποία επικρατεί αλαλούμ με αφορμή τη διεξαγωγή πρυτανικών εκλογών, απηύθυνε, εκ νέου, χθες, ο υπουργός Παιδείας αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό".

    ΕΘΝΟΣ: "Εφιάλτης το μολυσμένο ηλιέλαιο. Άλλοι 3.060 τόνοι με... ουκρανικό δηλητήριο".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "απροστάτευτοι οι καταναλωτές. Πενήντα χιλιάδες τόνους τροφίμων (μαγιονέζες, τσιπς, γαριδάκια κά) "μόλυναν" οι 400 τόνοι του ουκρανικού ηλιέλαιου που παραμένει άφαντο από την πρώτη παρτίδα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Νικήτας: Αν θέλεις γίνε Μπερλουσκόνι. Ο δήμαρχος Αθηναίων "πετάει" το γάντι στον επιχειρηματία Βγενόπουλο".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με μια αιχμηρή "πρόταση" από τον δήμαρχο Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη, προς τον επιχειρηματία Α. Βγενόπουλο, συνεχίστηκε ο κύκλος των πολλών και μεγάλων αντιδράσεων από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα για την τακτική της κατάθεσης αγωγών από την πλευρά του τελευταίου εις βάρος πολιτικών αρχηγών. Ο δήμαρχος Αθηναίων προέτρεψε ουσιαστικά τον κ. Βγενόπουλο να γίνει... Μπερλουσκόνι".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πεντέλη Μάιος 2008: Πότε θα γίνει αναδάσωση;"

    Η εφημερίδα γράφει ότι "εννέα μήνες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που έκανε στάχτη 9.400 στρέμματα δάσους στο Πεντελικό και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια της Νέας Πεντέλης, η αποτροπή ενός νέου πύρινου εφιάλτη εναπόκειται στη "θεά Τύχη", τους ανέμους και το φιλότιμο των εθελοντών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μετωπική στην Παιδεία. Αναβλήθηκαν οι πρυτανικές - Σκληρή γραμμή από Στυλιανίδη".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σκληραίνει η κυβέρνηση για να περάσει τις αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης. "Πράσινο" από τον πρωθυπουργό στον Ευρ. Στυλιανίδη για "μη κρατικά" και εξεταστικό. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, βράζουν τα ΑΕΙ. Αναβλήθηκαν οι πρυτανικές σε Κρήτη και Θεσσαλία, απεργούν οι πανεπιστημιακοί".

    ΕΣΤΙΑ: "Υπονομεύεται η Παιδεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεσηκώνει τους φοιτητές".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "αυτό που συμβαίνει με τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν παρατηρείται σε κανένα ευνομούμενο κράτος. Έχει ψηφισθή από την ελληνική Βουλή νόμος που διέπει τα της λειτουργίας των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Μεταξύ άλλων, προβλέπει και τα της αρχαιρεσίας των πρυτανικών αρχών (ποιοί θα ψηφίζουν κλπ). Όμως η Αριστερά (κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ) προσπαθεί να ξεσηκώση ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα. Και με την στάση της υπονομεύει συνολικώς την Παιδεία".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Υπό τη σκιά της Siemens οι εκλογές του 2004. Ενδείξεις για χρηματοδότηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με 1.376.000 ευρώ".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σκιές στην εκλογική αναμέτρηση του 2004 ρίχνει η υπόθεση των "μαύρων ταμείων" της Siemens, καθώς από στοιχεία της δικογραφίας της Εισαγγελίας Μονάχου προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις περί χρηματοδότησης των δύο μεγάλων κομμάτων με το ποσό των 1.376.000 ευρώ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αναβρασμός στην Παιδεία. Όλα τα "μέτωπα"της Παιδείας ανοίγει η κυβέρνηση".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "όλα τα εκκρεμή ζητήματα της Παιδείας φαίνεται πως βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι διογκώνονται οι αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα, παραμονές των πρυτανικών εκλογών".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ο μισός μισθός πάει στα δάνεια! Σε απόγνωση 1.000.000 Έλληνες".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "τον μισό μισθό τους για χρέη στις τράπεζες πληρώνουν 1 εκατομμύριο Έλληνες ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος χτυπά καμπανάκι".

    Η ΝΙΚΗ: " Με τρικ ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ. Η κυβέρνηση παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "παραμονή της έναρξης των Πανελλαδικών, ο υπουργός Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης, αφού ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, ουσιαστικά παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Να δώσει απάντηση στο νόμο πλαίσιο με μαζικές διαδικασίες και κάθε μορφής πάλης".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με αιτήματα αιχμής να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05, να καταργηθεί συνολικά ο νόμος - πλαίσιο, να μην εφαρμοστεί καμία ρύθμιση για την αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, φοιτητές και σπουδαστές εντείνουν τις διεργασίες στους συλλόγους τους".

    Η ΧΩΡΑ: " 5 συγκρούσεις μέσα στο καλοκαίρι. Αποφασισμένη για ρήξεις η κυβέρνηση".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αποφασισμένος για την άμεση λήψη αποφάσεων σε πέντε "καυτά" μέτωπα φέρεται ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής".

    City Press: "Κρίση διαρκείας για ΑΕΙ και ΤΕΙ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας αρχίζουν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων, καθώς χθες στη "μάχη" ρίχτηκαν πρώτοι οι μαθητές των εσπερινών λυκείων".

    Metro: "Πολεμικό κλίμα στα πανεπιστήμια. Απεργίες, καταλήψεις και πορείες συνθέτουν το σκηνικό έντασης στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "αναταραχή επικρατεί στον χώρο της Παιδείας, με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές να ξεκινούν από σήμερα 48ωρη απεργία, τους φοιτητές να προετοιμάζουν την αυριανή τους πορεία στο κέντρο της Αθήνας και τις προγραμματισμένες για σήμερα πρυτανικές εκλογές να βρίσκονται στον ...αέρα".

    Metropolis: "Η εθνική μας εξάρτηση".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "πάνω από ένα στα δύο νοικοκυριά ήταν χρεωμένο στο τέλος του 2007, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος με τίτλο: "Δανεισμός και χρηματοοικονομική πίεση στα νοικοκυριά:Αποτελέσματα από τη δειγματοληπτική έρευνα του 2007".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: " Χαϊδεύουν" τους κερδοσκόπους. Παρωδία τα πρόστιμα του νέου αγορανομικού κώδικα".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ιδιωτικά πανεπιστήμια με νόμο, ενώ αρχίζουν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: " Το εμπόριο έχασε 6 εκατ. από πορείες στο Κέντρο. ΕΒΕΑ: Σοβαρές απώλειες για τις επιχειρήσεις της Αθήνας στο δίμηνο Φεβρουαρίου- Μαρτίου".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε μια περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το κόστος λειτουργίας τους , το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις παρενέργειες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις από τις απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Ξεφεύγουν έλλειμμα- τιμές. Στο κενό η εκτέλεση του προϋπολογισμού".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τον Μάιο, ενώ άναψε "κόκκινο" για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αλλαγή ατζέντας με αγωγές. Θύελλα αντιδράσεων και πλήθος σεναρίων για το παρασκήνιο της υπόθεσης".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "θύελλα αντιδράσεων και ποικίλες ερμηνείες για τη στόχευσή της προκαλεί η κίνηση του εκπροσώπου της MIG κ. Α. Βγενόπουλο να καταθέσει αγωγή εναντίον του κ. Γ. Παπανδρέου και εναντίον συνδικαλιστών του ΟΤΕ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το 12,6% των νοικοκυριών καθυστερεί δόσεις δανείων. Τα μισά νοικοκυριά χωρίς καθόλου δανειακές υποχρεώσεις".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των τραπεζικών δανείων, δηλώνουν περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά, αλλά τελικά μόνο το 12,6% δεν καταβάλλει κανονικά τις δόσεις. Το συμπέρασμα προκύπτει από την έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, που συμπεραίνει ότι το 50% των νοικοκυριών έχει συνάψει στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 20 May 2008 - 21:17:24 UTC