Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 08-05-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/5/2008
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/5/2008

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Η κατάθεση του εκπροσώπου της MIG επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου στη Βουλή, η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την ίδρυση ή μη των ιδιωτικών πανεπιστημίων, η ακρίβεια και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το υπουργείο Ανάπτυξης για την πάταξή της, καθώς και οι προβλέψεις του επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος Μανώλη Κοντοπυράκη για άνοδο του πληθωρισμού σε ρεκόρ δεκαετίας, που θα ξεπερνάει το 4,6%.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η ΕΕ επιβάλλει τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Ανεξάρτητα από τη συνταγματική αναθεώρηση".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "τη στιγμή που ακόμα και ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Ν. Διαμαντούρος ουσιαστικά προαναγγέλλει ότι είναι θέμα χρόνου η λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων ανεξάρτητα με την αναθεώρηση ή όχι του άρθρου 16, καθώς όπως υποστήριξε υπερισχύει το ευρωπαϊκό δίκαιο".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "8.445 ευκαιρίες εργασίας. Αναλυτικοί πίνακες με όλες τις θέσεις".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "πακέτο" 5.673 νέων προσλήψεων μόνιμων διοικητικών και τεχνικών υπαλλήλων, όλων των κατηγοριών εκπαίδευσης, σε υπουργεία, οργανισμούς και άλλους φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, "φέρνουν" οι νέες προκηρύξεις που προετοιμάζονται και αναμένεται να εκδοθούν από τις αρχές Ιουνίου και έπειτα".

    Η ΑΥΓΗ: "Όμηροι των τραπεζών νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε ύψη ρεκόρ ο δανεισμός".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "νέο ρεκόρ σημείωσε ο δανεισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις τράπεζες στη χώρα μας. Τα νοικοκυριά χρωστούν ποσό που υπερβαίνει το 40% του ΑΕΠ (με τα στεγαστικά δάνεια να διατηρούν, έστω με μικρή κάμψη φέτος, τον κύριο κορμό) ενώ συνολικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι καταχρεωμένα στις τράπεζες με 225,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 92% του ΑΕΠ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εντυπωσιακός ο Βγενόπουλος ξετίναξε τους συκοφάντες. Τα έψαλε στην Βουλή χθες σε όλους τους βουλευτές".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "ηχηρό ράπισμα για τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, αλλά και για τους πολιτικούς εν γένει, επεφύλαξε ο αντιπρόεδρος της Marfin Ανδρέας Βγενόπουλος κατά την χθεσινή ακρόασή του στην Βουλή".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Δήμαρχοι που θέλουν να γίνουν... πρυτάνεις. Παράθυρο για το άρθρο 16".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "με την ίδρυση πανεπιστημίων που θα έχουν τη μορφή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου οι δήμαρχοι φιλοδοξούν να γίνουν... πρυτάνεις. Σε μια στιγμή όπου η συζήτηση για τα ιδιωτικά ΑΕΙ βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας ότι εκβιάζει τις πανεπιστημιακές αρχές, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης επανέφερε ένα σχέδιο που είχαν παρουσιάσει και προηγούμενοι συνάδελφοί του, όπως η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Η ανατομία μιας κόντρας. Α. Βγενόπουλος στη Βουλή "Ναι, ήθελα τον ΟΤΕ".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "επιθετικός προς την κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και εναντίον του πολιτικού συστήματος γενικότερα εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος. Ο κ. Βγενόπουλος καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομίας ισχυριζόμενος πως "αδικήθηκε η επενδυτική του προσπάθεια".

    ΕΘΝΟΣ: "Δυστυχώς μόνο η MIG κέρδισε. Ριπές Βγενόπουλου κατά κυβέρνησης για τον ΟΤΕ".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πυρά κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομίας εξαπέλυσε ο Α. Βγενόπουλος, που κλήθηκε χθες να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή γύρω από την πώληση του ΟΤΕ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τα πανεπιστήμια και τα δάση οδήγησαν την Κυβέρνηση σε... Αναθεώρηση ...με παρακαμπτήριο".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τη μέθοδο της διασταλτικής ερμηνείας χρησιμοποίησε η κυβέρνηση προκειμένου να παρακάμψει τις απαγορεύσεις του Άρθρου 16 για λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Απίστευτες κόντρες υπουργών. Απαιτείται εδώ και τώρα παρέμβαση του Καραμανλή".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "απίστευτες κόντρες μεταξύ υπουργών δημιουργούν αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση και δίνουν παράταση ζωής στο παράλυτο ΠΑΣΟΚ που παραπαίει".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών. Υπουργική ρύθμιση ανήγγειλε χθες ο γγ Καταναλωτή προς συμμόρφωση με απόφαση του Άρειου Πάγου. Δεν θα εφαρμόσουμε το 10%, δηλώνουν οι τράπεζες".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "θα προχωρήσουμε μόνοι μας", δηλώνει πλέον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας, ύστερα από την "επισημοποίηση" της διαφωνίας με το υπουργείο Οικονομίας σε επιμέρους ρυθμίσεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τρέχουν πίσω από τους "ληστές". Μετά τα 41 και νέα μέτρα αμφίβολης απόδοσης ετοιμάζει η κυβέρνηση".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "και νέα μέτρα κατά της ακρίβειας, μετά τα 41 του υπουργού Ανάπτυξης που δεν απέδωσαν, επιχειρεί να πάρει η κυβέρνηση τρέχοντας πίσω από την ουρά των κερδοσκόπων. Οι ληστές της αγοράς θησαυρίζουν στον χώρο των τροφίμων, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θυμίζει ότι τίποτε δεν έγινε για τα καύσιμα και το ΠΑΣΟΚ ζητεί μείωση τιμολογίων των ΔΕΚΟ".

    ΕΣΤΙΑ: "Υπαναχώρησις στο άρθρο 16. Η "Εστία" την είχε προβλέψει από τετραετίας".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "πολλοί είχαν ελπίσει ότι η ανάδειξις του κ. Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα διευκόλυνε την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στον χώρο της Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως. Επεκαλούντο ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν εκ των ολίγων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που το 1998 είχε ψηφίσει υπέρ της αναθεωρήσεως του άρθρου 16 του Συντάγματος. Όμως η "Εστία" είχε εξ αρχής διαφορετική άποψη. Είχε προβλέψει την σημερινή εξέλιξη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σε ρεκόρ 10ετίας ο πληθωρισμός, ανησυχία στην κυβέρνηση. Στο 4,6% θα ανέλθει τον Μάιο".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε επίπεδα ανώτερα του 4,6% δηλαδή καταγράφοντας ρεκόρ δεκαετίας, θα διαμορφωθεί ο πληθωρισμός στο τέλος του τρέχοντος μηνός Μαΐου, σύμφωνα με χθεσινή πρόβλεψη του επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) Μ. Κοντοπυράκη προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Εμφύλιος" υπουργών για την ακρίβεια αν και διαψεύδει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος..."

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "νέα ενδοκυβερνητική κόντρα έχει ξεσπάσει, αυτή τη φορά μεταξύ του υφυπουργού Οικονομίας Αντώνη Μπέζα και του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Βλάχου. Αφορμή η εφαρμογή του μέτρου υποχρεωτικής αναγραφής στα τιμολόγια των εκπτώσεων που κάνουν οι βιομήχανοι στα σούπερ μάρκετ και στα υπόλοιπα καταστήματα λιανικής πώλησης".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Βγήκαν στη φόρα τα άπλυτα του ΟΤΕ. Βγενόπουλος καρφώνει Αλογοσκούφη".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "ασύμφορη για τους μικρομετόχους και το Δημόσιο είναι η πώληση του ΟΤΕ στους Γερμανούς, υποστήριξε χθες ο κ. Βγενόπουλος".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ασφυκτική υποταγή των πανεπιστημίων στην κερδοφορία των μονοπωλίων".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στην επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, αναφέρεται ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, με τη στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και υλοποιώντας τις δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, έχει τεθεί επικεφαλής μιας ενορχηστρωμένης επίθεσης για την ολοσχερή παράδοση της ανώτατης εκπαίδευσης στο κεφάλαιο και την κατάργηση των τελευταίων ψηγμάτων δημόσιας και δωρεάν Παιδείας".

    Η ΧΩΡΑ: " Ξιφασκία με πολιτικά χτυπήματα. Τι κατέθεσε επί 5 ώρες όρθιος ο Ανδρέας Βγενόπουλος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μαθήματα οικονομίας και όχι μόνο έδωσε χθες ο κ. Α. Βγενόπουλος προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Με πολιτικό λόγο,ο αντιπρόεδρος της MIG, "ξιφομάχησε" με κυβέρνηση, αλλά και αντιπολίτευση και έδωσε σκληρές απαντήσεις, επί πέντε ώρες όρθιος, δηλώνοντας με σημασία ότι "δεν έχει πιει ούτε καφέ" με κανέναν από τους 300 βουλευτές".

    City Press: "Α. Αλαβάνος:"Κάθοδος στον Άδη" η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με τη φράση "η κοινή κάθοδος ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα σήμαινε την κάθοδο στον Άδη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος "έκλεισε και τα παράθυρα" για ενδεχόμενη προεκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων".

    Metro: "Ρουκέτες" Βγενόπουλου. "Καρφιά" προς κάθε κατεύθυνση από τον αντιπρόεδρο της MIG για το θέμα του ΟΤΕ, από το βήμα της Βουλής".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "τάραξε για άλλη μια φορά τα νερά ο αντιπρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, υπεραμυνόμενος της θέσης της εταιρείας στο θέμα του ΟΤΕ και χαρακτηρίζοντας με...διπλωματικό τρόπο "υπηρέτες του" τους βουλευτές".

    Metropolis: " Ρήτρα ρύπων θέλει η ΔΕΗ στα τιμολόγια".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "στους καταναλωτές θέλει να μετακυλίσει η ΔΕΗ το κόστος της ρύπανσης από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Επιχείρησης, αναμένεται να ανέλθει σε 120 με 150 εκατ. ευρώ ετησίως".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: " Σήμα κινδύνου για βρεφικό γάλα. Εντοπίστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις...χαλκού".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Κινδυνεύει η Ευρώπη γιατί έχει ως ηγέτες...λογιστές. Ο βουλευτής της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς χτύπησε ανοιχτά".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: " Ισχυρή ανοδική πίεση στα επιτόκια δανείων. Οι τράπεζες πληρώνουν όλο και ακριβότερα το χρήμα και μεταθέτουν το κόστος στις χορηγήσεις".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε κύκλο ανόδου έχουν εισέλθει τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων , με τις τράπεζες να πληρώνουν όλο και ακριβότερα το κόστος του χρήματος και να μεταφέρουν την επιβάρυνση στις χορηγήσεις δανείων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Πάνω από 4,6% ο τιμάριθμος. Αγωνία στο Μαξίμου- Έκτακτη σύσκεψη".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πληθωριστική έκρηξη δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Ο τιμάριθμος τον Μάιο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 4,6% από 4,4,% το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας έτσι ρεκόρ 10ετίας".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αλαζονικός και επιθετικός. Τι είπε, ποιους κάρφωσε και γιατί εκνεύρισε τους βουλευτές ο Mr MIG".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "ως τιμητής των πάντων, κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και διοίκησης του ΟΤΕ, εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο εκπρόσωπος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος. Στην πολύωρη ακρόασή του στην Επιτροπή των Οικονομικών Υποθέσεων, προέβη σε μία προκλητική επίδειξη δύναμης σε βάρος του πολιτικού προσωπικού".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Βαριά "σκιά" πληθωρισμού στην ευρωπαϊκή οικονομία. Κοινωνικές αντιδράσεις στην Ε.Ε. για το ακριβό πετρέλαιο".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "ενίσχυση του πληθωρισμού προβλέπεται και κατά τους επόμενους μήνες. "Το Μάιο ο πληθωρισμός πιθανότατα θα ξεπεράσει ακόμη και το 4,6%" δήλωσε στο Reuters ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Μ. Κοντοπυράκης, λόγω των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 25 June 2008 - 11:29:29 UTC