Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 12/10/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/10/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Κεντρική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ

  • [3] Κυπριακό

  • [4] Οικουμενικό Πατριαρχείο

  • [5] Αλβανία - Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

  • [6] Σκόπια


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 12/10/1995 (ΑΠΕ)

    Η χθεσινή σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ δεσπόζει στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου. Αλλα βασικά θέματα είναι οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες και τα επεισόδια στον Πειραιά ανάμεσα σε απεργούς και αστυνομικές δυνάμεις.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ενας ήταν άνδρας - αηδίασε και ιδρύει κόμμα ο Τσοβόλας- "κότες" οι δήθεν αντάρτες - Μαστίγωσε τους δελφίνους ο Ανδρέας αλλά οι '4' ετοιμάζουν κίνηση".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αντίο ΠΑΣΟΚ - ο Τσοβόλας έκανε την αρχή - θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Ο Ανδρέας κέρδισε τη μάχη ,αλλά έχασε τον πόλεμο".

    Η ΑΥΓΗ: "Σε τροχιά ρήξης - Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον "ένα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Βάρεσαν διάλυση - τελειώνει το ΠΑΣΟΚ"

    ΕΘΝΟΣ: "ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις - επισημοποιήθηκε το χάσμα στην Κεντρική Επιτροπή- έφυγε ο Τσοβόλας, σε τροχιά ρήξης οι "4".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Γιούπι-γιά-γιά, γιούπι-γιούπι..... γεια. Χθες στην Κεντρική Επιτροπή σήκωσαν πανιά, πλέοντες επί... ορέων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κρύφτηκε στα φουστάνια της - Δεν άντεξε το διάλογο ο Ανδρέας και ετράπη σε φυγή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κήρυξε τυραννία - Ο Ανδρέας εκτός εαυτού- άδοξο φινάλε ενός αρχηγού που σκοτώνει και το κόμμα του".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Βαθύ ρήγμα. Ανοιχτή ρήξη με "4".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "ΠΑΣΟΚ: άρχισε η διάσπαση".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Κραυγή Ανδρέα για ενότητα - Αν τολμήσουν οι "4" ας φτιάξουν δικό τους κόμμα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ρήξη έβγαλε η Κεντρική Επιτροπή - Σκανδαλίδης: ο Θεός βοηθός..."

    ΝΙΚΗ: "Η συνέχεια λέγεται διαγραφή - Ο Ανδρέας έριξε το γάντι στους αμφισβητίες".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μόνη διέξοδος η ριζική αλλαγή πορείας- εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνουν τα κοινωνικά προβλήματα".

    [2] Κεντρική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "την πιο αυστηρή προειδοποίηση οτι "δεν πάει άλλο" - αλλά με συντροφικό πνεύμα ενότητας - απηύθυνε χθες ο Ανδρέας Παπανδρέου προς τους "4" που θυσιάζουν με λόγια και έργα την πορεία και τις επιτυχίες του ΠΑΣΟΚ μπροστά στις προσωπικές τους φιλοδοξίες".

    Αντίθετα η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος για ρήξη με τους επικριτές του στους οποίους πέταξε το γάντι ".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "το απο καιρού διευρυνόμενο χάσμα απόψεων ψυχικής επαφής και προοπτικών επισημοποιήθηκε χθες στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Η σκληρή στάση που κράτησε ο Ανδρέας απέναντι σους αμφισβητίες της θέση και του ρόλου του (η μόνη που του έμενε υπό την ασφυκτική πίεση της άτεχνης και προσβλητικής στάσης των αυτοχρισθέντων "διαδόχων" του) οδήγησε σε ρήγματα που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ενότητα της ιστορικής παράταξης. Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πλέον πολλές... δημοκρατικές δυνάμεις, πέραν της 'ηγετικής' που τραβούν το δικό τους δρόμο".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "ανοιχτή ρήξη μεταξύ του κ. Α. Παπανδρέου και των "διαφωνούντων" σημειώθηκε χθες στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Και υπήρξαν άμεσες συνέπειες. Και διαφαίνεται οτι θα υπάρξει συνέχεια. Χαρακτηριστική του κλίματος που υπήρξε στην ΚΕ ήταν η δήλωση του νεοεκλεγέντος γραμματέα του Κινήματος: "ο Θεός βοηθός". Οι "4" "κλείνουν τα αυτιά τους στις βαρύτατες κατηγορίες που τους απηύθυνε ο κ. Παπανδρέου και εμφανίζονται να προχωρήσουν σε μετωπική σύγκρουση μέσα απο τις γραμμές του ΠΑΣΟΚ με τις επιλογές του πρωθυπουργού και της νέας ηγεσίας του Κινήματος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "ο κ Παπανδρέου προχώρησε χθες σε μια ενδεχομένως μοιραία κίνηση για το κόμμα του επιλέγοντας τη ρήξη και τη μετωπική σύγκρουση με την εσωκομματική αντιπολίτευση και επιδιώκοντας να εμφανιστεί - αν και "φάντασμα" του παλαιού εαυτού του - ως ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, εκμεταλλευόμενος την έλλειψη αποφασιστικότητας και τη συνεχή ταλάντευση της ομάδας των "εκσυγχρονιστών".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "ο Α. Παπανδρέου πέτυχε μεν χθες μια πύρρεια συσπείρωση της πλειοψηφίας της ΚΕ, η οποία επέλεξε νέο Εκτελεστικό Γραφείο χωρίς τη συμμετοχή "διαφωνούντων" αλλά είναι πλέον σαφές οτι στο εξής το ΠΑΣΟΚ θα βαδίζει έντονα διχασμένο τόσο στο επίπεδο των στελεχών όσο και στο επίπεδο της βάσης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "σε τροχιά οριστικής και επώδυνης αποσύνθεσης εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ μετά τις χθεσινές εξελίξεις .Ο ιδρυτής του κόμματος κ. Α. Παπανδρέου επέλεξε τη ρήξη χωρίς ωστόσο ταυτόχρονα να έχει τη δύναμη να επιβάλει λύσεις, όπως έπραττε στο παρελθόν. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα αφενός να δρομολογηθούν εξελίξεις ανεπιθύμητες για το κόμμα του (αποχώρηση-παραίτηση Τσοβόλα) και αφετέρου να τονιστούν ακόμα περισσότερο απειλητικά για την προοπτική της ενότητας οι διαχωριστικές γραμμές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "ένα μόνο τόλμησε και είπε όχι στον Ανδρέα. Ο Δημήτρης Τσοβόλας παραιτήθηκε απο την ΚΕ και αποχώρησε απο το κόμμα αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού και ανακοίνωσε την ίδρυση της Κίνησης Πολιτισμού. Οι άλλοι δεν τόλμησαν να φύγουν και να ρίξουν τον ,επικοινωνούντα μετά δυσκολίας με το περιβάλλον, πρωθυπουργό".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "η προοπτική διάσπασης του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον περισσότερο πιθανή απο ποτέ μετά τη χθεσινή σύνοδο της ΚΕ", ενώ η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ διαβλέπει οτι "ο άλλοτε κραταιός πολιτικός οργανισμός που ακούει στο όνομα του ΠΑΣΟΚ πολύ σύντομα θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ, "η εικόνα πλήρους διάλυσης που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί το τέλος της ιστορικής διαδρομής του Κινήματος που θα προκαλέσει αναγκαστικά ευρύτερες πολιτικές ανακατατάξεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ θεωρεί τη χθεσινή σύνοδο "κύκνειο άσμα του Ανδρέα Παπανδρέου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "η χτεσινή σύγκληση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε άλλη μια απόδειξη της τεράστιας απόστασης που χωρίζει το κυβερνητικό κόμμα και τα στελέχη του απο τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, ενώ πιστοποίησε οτι η διαπάλη για τη νομή της εξουσίας δεν μπορεί παρά να είναι ένας αγώνας δρόμου χωρίς αρχές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "η ρήξη με τους αντιπάλους είναι μια σταθερά στην πολιτικά στρατηγική του Ανδρέα Παπανδρέου. Το αντίπαλο δέος, η άνοδος δηλαδή της ΝΔ στην εξουσία, έχει μεγάλη συνεκτική δύναμη για το ΠΑΣΟΚ. Η άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία εξασφαλίζει τα υπόλοιπα. Ετσι, φαίνεται να παραμένει ο Ανδρέας Παπανδρέου προς το παρόν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Ομως είναι ίσως η πρώτη φορά που η στρατηγική της ρήξης δεν θα αποδώσει ίσως τα αποτελέσματα που απέφερε άλλοτε στον Πρωθυπουργό. Σύμβολο θεωρεί πάντα η βάση του ΠΑΣΟΚ τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλά ιστορικό σύμβολο. Μπροστά στο αντίπαλο υπάρχει χρόνος να ενταχθεί η χθεσινή ρήξη σε μια ευρύτερη και αντίθετη στρατηγική. Οι διαφωνούντες δεν είναι επιτέλους πολιτικοί αντίπαλοι. Μετά την επιβεβαίωση της προεδρικής αυθεντίας θα πρέπει να κινηθούν απο τον ίδιο τον πρόεδρο διαδικασίες πραγματικά συναινετικές που θα γεφυρώσουν το χάσμα θα εξοβελίσουν τις προσωπικές συγκρούσεις απο την πολιτική και θα κατοχυρώσουν τον αναγκαίο δεσμό ανάμεσα στην ηγεσία και στη βάση. Για να μπορεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να είναι αντιπροσωπευτική - δηλαδή δημοκρατική. Γιατί, διαφορετικά τίποτε δεν θα σώσει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ".

    [3] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "απερρίφθη χθες απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τροπολογία του Γ. Κρανιδιώτη που ζητούσε την πρόσκληση της Κύπρου (με την ιδιότητα του παρατηρητή) στη Διακυβερνητική Διάσκεψη του 1996. Το σχετικό αίτημα απερρίφθη λόγω κακού συντονισμού στους κόλπους της Σοσιαλιστικής Ομάδας. Η απόρριψη της τροπολογίας αποδίδεται σε διατύπωση που απέρριπτε κατηγορηματικά την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ενωση και που περιλαμβανόταν στην ίδια τροπολογία".

    [4] Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "θεαματική βελτίωση σημειώθηκε στις σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ιακώβου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά τη συνάντηση του πρώτου χθες το μεσημέρι με την τριμελή Πατριαρχική Εξαρχία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "καταλυτική για τη θετική εξέλιξη ήταν, επίσης, η στάση πολλών επισκόπων της Αμερικής, όπως , επίσης και σημαντικών παραγόντων της ομογένειας. Ολοι τους διαμήνυσαν στον Αρχιεπίσκοπο οτι δεν θα τον ακολουθούσαν σε τυχόν ρήξη με το Πατριαρχείο και στην ανακήρυξη ως αυτοκέφαλης της Ορθόδοξης Εκκλησίας των ΗΠΑ".

    [5] Αλβανία - Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η αποτυχημένη απόπειρα εκδίωξης του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου με 'νόμιμες' διαδικασίες, δεν πτόησε κάποιους αλβανικούς κύκλους, οι οποίοι σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές έχουν εκπονήσει σχέδιο απομάκρυνσης εκ των έσω, επιδιώκοντας τη δημιουργία διαφόρων προβλημάτων. Τελευταίο κρούσμα είναι επεισόδιο που οδήγησε στη βίαιη εκδίωξη δύο ιερέων της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απο τον ιερό ναό του Ελμπασάν. Το έργο της εκδίωξης είχαν αναλάβει δύο πρώην ιεροσπουδαστές της Εκκλησιαστικής Σχολής Δυρραχίου, οι οποίοι είχαν διωχθεί απο τη Σχολή για ανάρμοστη συμπεριφορά. Το επεισόδιο είχε πλήρη τηλεοπτική κάλυψη απο την αλβανική κρατική τηλεόραση, η οποία εντελώς τυχαία... βρέθηκε στον ιερό ναό του Ελμπασάν. Οι πρώην ιεροσπουδαστές παρίσταναν τους ιερείς που αντιτάσσονται προς τον νυν Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ενώ δεν έχουν καν χειροτονηθεί".

    [6] Σκόπια

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "σε χρόνο μεγαλύτερο απο τις αρχικές προβλέψεις ,που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο μήνες αναμένεται να εφαρμοστούν πλήρως οι λεπτομέρειες της ενδιάμεσης συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "σε νυχτερινό μαραθώνιο εξελίχθηκαν στα Σκόπια στις συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική και σκοπιανή αντιπροσωπεία για τα πρακτικά μέτρα της εφαρμογής της ενδιάμεσης συμφωνίας της Ν. Υόρκης. Οι εκκρεμότητες που υπήρξαν είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ολοκλήρωση των συνομιλιών που προβλέπονταν να γίνει χθες το απόγευμα αλλά και οι δύο πλευρές τόνιζαν οτι δεν υπάρχει".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "σε κοινό ανακοινωθέν ή επίσημο πρωτόκολλο που θα δοθεί στη δημοσιότητα θα διευκρινίζονται τα ζητήματα της ονομασίας της εξωτερικής πινακίδας της σκοπιανής διπλωματικής αντιπροσωπείας και των αυτοκινήτων με τον κωδικό ΜΚ (Μακεδονία). Διπλωματικές πηγές ήλπιζαν πως οι διαφορές απόψεων θα γεφυρωθούν καθώς τα Σκόπια θα δεχθούν να μην αναρτήσουν - τουλάχιστον εξωτερικά - την πινακίδα με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Thursday, 12 October 1995 - 11:50:48