Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 20/10/95

From: tzarros@ccs.carleton.ca (Theodore Zarros)

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 20/10/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Σκόπια

  • [3] Τουρκία-ΕΕ

  • [4] Κυπριακό

  • [5] Πολεμικό Ναυτικό

  • [6] Πρόεδρος Δημοκρατίας

  • [7] Αλβανία - ΝΑΤΟ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 20/10/1995 (ΑΠΕ):

    Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ,οι συνομιλίες Ελλάδας ΠΓΔΜ και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η Ρούλα Βλαχοπούλου στον εισαγγελέα. Φοβερή καταγγελία της ΠΑΣΚΕ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Στο σφυρί 10.000 σπίτια για παλιά χρέη προς την Κτηματική".

    Η ΑΥΓΗ: "Ο Ανδρέας ψάχνει για 'συνωμότες' παράλληλα με τη φιλολογία περί ενότητας. Χθες όμως 64 βουλευτές, Κακλαμάνης, Σκανδαλίδης και Λαλιώτης πήγαν να ακούσουν το Σημίτη".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "6,5 δις άρπαξαν οι Βουλευτές μας"

    ΕΘΝΟΣ: "Ολη η αλήθεια για τα στεγαστικά"

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "'Στέφανος' απο Μάνο σε Εβερτ. Αρχηγική εμφάνιση Στέφανου Μάνου εναντίον των ... απόρων εφοπλιστών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αχόρταγοι οι 'εθνοπατέρες'".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Επιδρομή στα αυθαίρετα. Πάνω απο 1,5 εκατομμύριο πληρώνει ο κάθε ιδιοκτήτης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Στεγαστικά δάνεια: τα μάτια σας 13".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πόλεμος μεταξύ τραπεζών για τα στεγαστικά δάνεια".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Πιο ευέλικτη η κυβέρνηση. Μπαράζ πρωτοβουλιών για μια δημιουργική διετία".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Φακέλωμα για ακίνητα, ΙΧ, σκάφη προτείνουν οι Αμερικανοί στον υπουργό".

    ΝΙΚΗ: "Κυβέρνηση με φόρμα εργασίας. Νέα επιτελική κίνηση Ανδρέα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κοροϊδεύει τους ανέργους η κυβέρνηση"

    [2] Σκόπια

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Σκοπίων που έχουν ως αντικείμενο την ίδρυση Γραφείων Συνδέσμων στις δύο πρωτεύουσες και τη συνεργασία των δύο χωρών τομείς μεταφορών και επικοινωνιών".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "στις χθεσινές συνομιλίες επελύθησαν σχεδόν εξ ολοκλήρου τα ζητήματα των θεωρήσεων και των μεταφορών ενώ σήμερα αναμένεται να υπάρξει και 'κλείσιμο' στο θέμα των επιγραφών στο γραφείο που θα έχουν οι Σκοπιανοί στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές προσανατολίζονται στη λύση των 'διπλών επιγραφών' FYROM στην εξώθυρα και "Δημοκρατία της Μακεδονίας" στην εσώθυρα".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "σε 5 μέρες θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες Ελλάδας-FYROM για το όνομα του κράτους του Γκλιγκόροφ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της ομογενειακής εφημερίδα 'Πρωινή' της Νέας Υόρκης, οι συναντήσεις υπό τον κ. Βάνς αρχίζουν στις 26-30 Οκτωβρίου. Εκεί προσέρχονται οι δύο πλευρές Ελλάδα και ΠΓΔΜ. Η ελληνική πλευρά διατηρεί τις θέσεις της, αλλά δεν αποκαλύπτει την τακτική της".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "εξομαλύνεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς η διακίνηση ατόμων και εμπορευμάτων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Εφτασε στο λιμάνι το πρώτο πλοίο που μεταφέρει φορτίου με προορισμό τη γειτονική χώρα, ενώ ολοένα και περισσότερο αυξημένη παρουσιάζεται και η κίνηση στο Τελωνείο των Ευζώνων. Αδιευκρίνιστο ωστόσο παραμένει αν το φορτίο διεκπεραιωθεί στη γειτονική χώρα άμεσα και με ειδική φόρμουλα ή θα καθυστερήσει η μεταφορά του, καθώς δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών σιδηροδρόμων με αυτούς της ΠΓΔΜ. Παρόμοιο πρόβλημα φαίνεται οτι υπάρχει και σε ο,τι αφορά τη διακίνηση προς τη γειτονική χώρα των 84.000 λίτρων αργού πετρελαίου τα οποία δεσμεύτηκαν μέσα σε βυτιοφόρα βαγόνια του ΟΣΕ στο σταθμό της Ειδομένης. Από την περιφερειακή διεύθυνση Μακεδονίας-Θράκης του ΟΣΕ εκφραζόταν χθες η αισιοδοξία οτι "μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα το θέμα θα έχει τακτοποιηθεί πλήρως", ενώ τονιζόταν η ύπαρξη "σοβαρής εμπορικής συζήτησης". Σύμφωνα τέλος με το τελωνείο των Ευζώνων που λειτουργεί κανονικά απο το μεσημέρι του Σαββάτου η διέλευση ατόμων καθημερινά παρουσιάζει αύξηση που αναμένεται να κορυφωθεί αύριο αρχή της διήμερης αργίας".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι στην ομιλία του χθες βράδυ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στα Σκόπια λέγοντας "πως ήταν αδύνατον η δημοκρατία αυτή να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα 'Μακεδονίας' καθώς "το όνομα Μακεδονία είναι ο κατ' εξοχήν φορέας αλυτρωτικών επιδιώξεων. Ο ασφαλέστερος προς τούτο τρόπος συνέχισε είναι να παραιτηθεί η κυβέρνηση των Σκοπίων απο ένα όνομα που ταυτίζει το κράτος με αυτήν την πολιτική. Η θέση αυτή αντικατοπτρίζεται στην Ενδιάμεση Συμφωνία που υπεγράφη προσφάτως στη Νέα Υόρκη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει οτι "πλήρη κάλυψη έδωσε η κυβέρνηση στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου περί 'συμβιβασμού' με τα Σκόπια οι οποίες ερμηνεύθηκαν απο ορισμένους ως προετοιμασία της κοινής γνώμης για υποχωρήσεις στο εθνικό θέμα. Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης τόνισε οτι οι δηλώσεις του κ. Στεφανόπουλου δεν πρέπει να ερμηνεύονται αποσπασματικά ούτε να απομονώνονται αλλά να αντιμετωπίζονται στο σύνολό τους. Υπενθυμίζεται οτι ο κ Στεφανόπουλος είχε αφήσει να εννοηθεί πως το θέμα του ονόματος θα επιλυθεί με αμοιβαίες υποχωρήσεις ενώ ανεφέρθη και στη 'λεγόμενη Μακεδονία' εννοώντας τα Σκόπια, γεγονός που εκλήφθηκε ως υποχώρηση απο την πάγια ελληνική θέση οτι δε δέχεται τη χρήση του όρου 'Μακεδονία' απο το κρατίδιο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "με 'σκληρό' ύφος απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην απαίτηση του Ολλανδού Κοινοτικού Επιτρόπου Χ. Βάν Ντερ Μπρούκ να στείλει η ελληνική κυβέρνηση επιστολή με την οποία θα γνωστοποιεί επισήμως στην Κομισιόν την άρση του 'εμπάργκο' κατά των Σκοπίων, προκειμένου η τελευταία να αποσύρει την προσφυγή της στο Ειδικό Δικαστήριο. Επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς, οτι η κυβέρνηση δεν θα ικανοποιήσει το αίτημα του Βάν Ντερ Μπρούκ ο κ Αθανασάκης δήλωσε οτι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανακινήσει διαδικασία για απόσυρση της προσφυγής".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει την "άρνηση της Ελλάδος να στείλει επιστολή για να προχωρήσει η ΚΟΜΙΣΙΟΝ στην απόσυρση της προσφυγής της".

    [3] Τουρκία-ΕΕ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι είναι "απαισιόδοξος για την προοπτική της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την ΕΕ εμφανίσθηκε χθες ο Γερμανός ΥΠΕΞ Κλάους Κίνκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη Βόννη. Ο κ Κίνκελ - που θεωρείται ένθερμος υποστηρικτής της Τουρκίας - δήλωσε οτι το Κουρδικό ζήτημα καθώς και ο εκδημοκρατισμός στην Τουρκία εξακολουθούν να είναι 'εμπόδια' στην υπογραφή της Συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "τη δέσμευση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Τουρκία στο αποθεματικό έως ότου η χώρα ικανοποιήσει τους όρους που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προβλέπει το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 1996. Η πρώτη ανάγνωση του σχεδίου θα γίνει στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, η τελική έγκριση όμως του προϋπολογισμού θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Δεκεμβρίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "Η πρόεδρος των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κλαούντια Ρότ θα προσφύγει στην τουρκική δικαιοσύνη κατά του Τούρκου υπουργού Προεδρίας Αϊβάζ Γκοκντεμίρ για υβριστικές δηλώσεις του, δήλωσε η δικηγόρος της Γκιουλτσίν Τσαϊλιγκίλ. Σε άρθρο του σε τουρκική εφημερίδα τον περασμένο Ιούνιο, ο Γκοντεμίρ είχε χαρακτηρίσει ... 'πόρνες' τη Ρότ και δύο ακόμη γυναίκες ευρωβουλευτές της Πολίν Γκρίν και Κατρίν Λαλιμιέρ προέδρους αντίστοιχα της Σοσιαλιστικής Ομάδας και Ομάδας των Ριζοσπαστών ".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κώστας Ηλιάδης έφτασε χθες το βράδυ στην Αθήνα για συνομιλίες με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη, σχετικά με την πορεία του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου. Σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει ο κ. Ηλιάδης είπε οτι την ερχόμενη Κυριακή θα μεταβούν στην Αθήνα και τα μέλη της Επιτροπής Αμυνας της κυπριακής Βουλής, τα οποία μετά την ενημέρωση που θα έχουν στο υπουργείο Αμυνας θα επισκεφτούν αμυντικές βιομηχανίες της Ελλάδας. Οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου συναντώνται για μια ακόμη φορά στην Αθήνα, συζητούν για το ενιαίο αμυντικό δόγμα και αναζητούν εθελοντές για θητεία στην Κύπρο. Αναφορικά με τα έργα υποδομής που κατασκευάζονται στην Κύπρο στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος ο κ Ηλιάδης είπε οτι τηρείται το χρονοδιάγραμμα και τα έργα υλοποιούνται σύμφωνα με τις αρχικές αποφάσεις. Τον κ .Ηλιαδη συνοδεύει ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στρατηγός Νικόλαος Βορβολάκος".

    [5] Πολεμικό Ναυτικό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "χθες κατέπλευσαν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας τα δύο νέα ναρκοθηρικά 'Ερατώ' και 'Ευνίκη' τύπου Castagno που παραχωρήθηκαν απο το ιταλικό πολεμικό ναυτικό και με τα οποία αναβαθμίζεται ο σημερινός στόλος μας ναρκοπολέμου".

    [6] Πρόεδρος Δημοκρατίας

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "αισιοδοξία για την επίλυση των εξωτερικών προβλημάτων της χώρας με τη βοήθεια και της Ομογένειας εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κων. Στεφανόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Ιάκωβο".

    [7] Αλβανία - ΝΑΤΟ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Αλβανία όλα για το ΝΑΤΟ..." γράφει οτι "τη χρήση των λιμανιών, των αεροδρομίων και των στρατιωτικών της βάσεων για ενδεχόμενες ειρηνευτικές επιχειρήσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη προσέφερε χθες στο ΝΑΤΟ η Αλβανία. "Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα" δήλωσε ο Αλβανός υπουργός Αμυνας Σαφέτ Ζουλάλι μετά τη συνάντηση που είχε χθες στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουίλιαμ Πέρι".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Friday, 20 October 1995 - 11:09:53