Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 27/10/95

From: tzarros@ccs.carleton.ca (Theodore Zarros)

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 27/10/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Γερμανικές κατοχικές αποζημιώσεις

  • [3] Βιβλίο για ελληνοσκοπιανές διαβουλεύσεις

  • [4] Αυξήσεις

  • [5] Κυπριακό

  • [6] Κηδεία Μαρούδα


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 27/10/1995 (ΑΠΕ):

    Το θέμα της διεκδίκησης απο την Ελλάδα των γερμανικών κατοχικών αποζημιώσεων, το βιβλίο για τις διαβουλεύσεις της ελληνοσκοπιανής διαφοράς με συγγραφέα συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και το οποίο προλογίζει ο ίδιος, οι αυξήσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και η πορεία του Κυπριακού είναι οι ειδησεογραφικοί άξονες των σημερινών εφημερίδων. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νεκροί... οδηγούν Μερσεντές 600 - Τις εισάγουν ως ... φορτηγάκια".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ρουσφέτια απο την "Αυλή". Η Εκάλη ελέγχει και μονοπωλεί τους διορισμούς".

    Η ΑΥΓΗ: "Δύσκολη πορεία για την οικονομία".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δημοσιεύει φωτογραφία με γυμνή τη Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου και γράφει "Αυτή μας κυβερνά. Ξύπνα δύστυχε Ανδρέα".

    ΕΘΝΟΣ: "Προσλήψεις 9.500 ατόμων στο δημόσιο - που και πως θα γίνουν το επόμενο δίμηνο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Συνεταίρο ψάχνουν στην προδοσία. Μπερδεύουν τώρα το Σαμαρά στο Σκοπιανό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Διαδήλωση αξιωματικών στρατού και αστυνομίας έξω απο το υπουργείο ΕΘνικής Αμύνης στις 2 Νοεμβρίου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Διπλός εμπαιγμός απο το Γιάννο Παπαντωνίου - 2.700 το μήνα στους συνταξιούχους το 1996 - αέρας κοπανιστός στους δημοσίους υπαλλήλους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Το βιβλίο για το όνομα των Σκοπίων άναψε φωτιές στη ΝΔ - και η Ντόρα κατά Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αιχμές Βαρβιτσιώτη κατά Μητσοτάκη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Συμφώνησαν κυβέρνηση και Σ.Ε.Β. για αυξήσεις - με προβλεπόμενο πληθωρισμό 5% θα δοθούν αυξήσεις 7% για το 1996".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Η ... 'Μακεδονία' του Μητσοτάκη - παραδέχεται οτι η Δεξιά είχε πουλήσει το όνομα- ο 'επίτιμος' καρφώνει Καραμανλή, Εβερτ, Σαμαρά, Δήμα και Αθανάσιο Κανελλόπουλο".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Κάρτα υγείας για όλους όπως δήλωσε ο Κρεμαστινός στην εφημερίδα για το νέο ΕΣΥ".

    ΝΙΚΗ: "Εμείς θάψαμε το όνομα, δήλωσε ο Μητσοτάκης για το Σκοπιανό - ομολογεί και καρφώνει Καραμανλή, Εβερτ και Σαμαρά".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εκθετοι για τις πολεμικές αποζημιώσεις - η κυβέρνηση αρνείται να δεσμευθεί για διεκδικήσεις έναντι της Βόννης".

    [2] Γερμανικές κατοχικές αποζημιώσεις

    Ανοιχτό παραμένει για την Ελλάδα το θέμα των γερμανικών κατοχικών αποζημιώσεων και η κυβέρνηση θα το θέσει τη στιγμή που θα κρίνει κατάλληλη μετά την προκλητική επιστροφή απο τη Γερμανία ως νόμω αβάσιμες περίπου 1000 αγωγές Ελλήνων πολιτών κατά του γερμανικού κράτους, γράφει το σύνολο των εφημερίδων.

    Η κυβέρνηση επανέλαβε δια των εκπροσώπων της οτι θα θέσει το ζήτημα του δανείου στον προσφορότερο χρόνο και με τον προσήκοντα τρόπο, σημειώνει η ΑΥΡΙΑΝΗ, προσθέτοντας όμως οτι δεν υπήρξε αντίδραση στην απόρριψη απο τη Γερμανία των αγωγών ιδιωτών. Στο θέμα του αναγκαστικού δανείου σε χρυσό που συνήψαν οι αρχές κατοχής με την Τράπεζα της Ελλάδας η Γερμανία έχει αφήσει να εννοηθεί ανεπισήμως οτι είναι ανοιχτή σε διαπραγμάτευση.

    Αόριστοι λεονταρισμοί απο την κυβέρνηση γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτοντας οτι αναπάντητη και ασχολίαστη έμεινε απο γερμανικής πλευράς η ανακοίνωση των κ.κ. Χυτήρη και Μπίκα.

    Μπαλάκι στην κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτοντας οτι η γερμανική κυβέρνηση παραπέμπει στην ελληνική για επίσημες διεκδικήσεις των αποζημιώσεων των πολιτών κατά την περίοδο της κατοχής.

    Ηθικό θέμα οι αποζημιώσεις, γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και οτι υπήρξε έντονη απάντηση της κυβέρνησης προς τη Γερμανία.

    Θα διεκδικηθεί το δάνειο και δεν παραιτείται η ελληνική κυβέρνηση των γερμανικών επανορθώσεων, προσθέτουν ΤΑ ΝΕΑ. Αναμένονται κινήσεις εντός των προσεχών ημερών για την επίτευξη συμφωνίας προσθέτει η εφημερίδα.

    Η κυβέρνηση αρνείται να δεσμευθεί για διεκδικήσεις έναντι της Βόννης ενώ υπόλογοι για τη στάση που κρατούν έναντι των "ισχυρών συμμάχων" είναι οι κυβερνώντες, γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    [3] Βιβλίο για ελληνοσκοπιανές διαβουλεύσεις

    Δυσφορία έχει προκληθεί στη ΝΔ απο το βιβλίο του κ Θεόδωρου Σκυλλακάκη, συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο οποίο περιλαμβάνονται αποκαλυπτικά στοιχεία για το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων της ελληνοσκοπιανής διαφοράς, επιρρίπτοντας ευθύνες στους κ.κ. Καραμανλή, Εβερτ και Σαμαρά, γράφει το σύνολο των εφημερίδων.

    "Δαγκώνει" ο Σκυλλακάκης, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτοντας οτι ανέκυψε πολιτικό πρόβλημα. Συγκεντρώθηκαν 'σύννεφα' απο βιβλίο για τους χειρισμούς στο Σκοπιανό όπου περιλαμβάνονται 'σκοτεινές σελίδες' σημειώνει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Ακαιρη και άσκοπη ενέργεια δήλωσε ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

    Βαρελότο Μητσοτάκη για το Σκοπιανό, είναι το βιβλίο, γράφει το ΕΘΝΟΣ, στο οποίο ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ ομολογεί θλιβερό ρόλο για το όνομα και ... κατηγορεί όλους τους άλλους.

    Αναψε φωτιές στη ΝΔ το βιβλίο για το όνομα, σημειώνει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Στον πρόλογο του βιβλίου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απευθύνει κατηγορίες οτι τορπίλισαν το συμβιβασμό το όνομα των Σκοπίων οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς καθώς και κορυφαίοι της ΝΔ. Εισβολές κατά Καραμανλή επανέλαβε και η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε οτι οι κ.κ. Εβερτ, Δήμας και Αθανάσιος Κανελλόπουλος απείλησαν τον Μητσοτάκη οτι θα τον ρίξουν αν προχωρήσει στο συμβιβασμό. Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης σχολίασε αρνητικά το χρόνο που εκδίδεται το βιβλίο και προειδοποίησε οτι κι άλλοι έχουν πολλά να πουν αλλά το εθνικό συμφέρον επιβάλει σιωπή. Ο Μ. Εβερτ σιώπησε, ενώ ο Κ. Καραμανλής αρνήθηκε κάθε σχόλιο αλλά έγινε γνωστό οτι ενοχλήθηκε, προσθέτει η εφημερίδα.

    Ανάβει πάλι φωτιές με το βιβλίο για το Σκοπιανό ο Μητσοτάκης κατά Εβερτ, Σαμαρά και Καραμανλή, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ.

    Την ονομασία "Σλαβομακεδονία" προωθούσε με κάθε μέσο ο τότε πρωθυπουργός και νυν επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γράφει ο ΛΟΓΟΣ. Στο βιβλίο αποκαλύπτεται ανάγλυφα μια πολιτική 'γενικού ξεπουλήματος' απο τον τότε πρωθυπουργό της χώρας και κατηγορούνται οι στενοί συνεργάτες του οι οποίοι ανθίσταντο σε αυτή την πολιτική.

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι έχει ξεσπάσει σπαραγμός στη Δεξιά με επίκεντρο το Σκοπιανό μετά το βιβλίο του κ. Σκυλλακάκη.

    Αλλη μια φορά η υπόθεση των Σκοπίων χρησιμοποιείται για εσωκομματική εκμετάλλευση μέσω του βιβλίου του κ. Σκυλλακάκη, στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σημειώνει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    [4] Αυξήσεις

    Συμφώνησαν κυβέρνηση και Σ.Ε.Β. για αυξήσεις γράφουν οι εφημερίδες προσθέτοντας οτι με προβλεπόμενο πληθωρισμό 5% θα δοθούν αυξήσεις 7% για το 1996. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι κλίμα συγκρατημένων αυξήσεων λίγο πάνω απο τα επίπεδα του αναμενόμενου τιμάριθμού, καλλιεργεί η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη του κορυφαίου εργοδοτικού οργάνου, του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Η πρόθεση αυτή άλλωστε κατέστη σαφής στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου με το προεδρείο του Σ.Ε.Β.. Οπως δήλωσε ο υπουργός θα διατηρηθεί το πρόγραμμα σύγκλησης της οικονομίας καθώς και η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

    [5] Κυπριακό

    Στα σκαριά πρωτοβουλία Χόλμπρουκ για το Κυπριακό, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Η ίδια εφημερίδα προσθέτει οτι η ουσιαστική δραστηριοποίηση του αμερικανικού παράγοντα για το Κυπριακό θα είναι μετά τα Χριστούγεννα όπως δήλωσε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκος Μιχαηλίδης αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό υφυπουργό εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος δε διέψευσε τις πληροφορίες οτι θα αναλάβει αυτός την κύρια πρωτοβουλία στο θέμα.

    [6] Κηδεία Μαρούδα

    Το σύνολο των εφημερίδων αναφέρεται στο θάνατο του δημοσιογράφου και πολιτικού, Δημήτρη Μαρούδα, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 68 ετών χτυπημένος απο τον καρκίνο, κηδεύτηκε χθες στο Α νεκροταφείο της Αθήνας, όπου τον αποχαιρέτισαν φίλοι, συγγενείς και συνάδελφοι.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Friday, 27 October 1995 - 09:51:16