Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 06/11/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/11/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν

  • [3] Σκοπιανό

  • [4] Συνεργασίες κομμάτων

  • [5] ΠΑΣΟΚ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 06/11/1995 (ΑΠΕ)

    Η δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν και η καταδίκη της αποτρόπαιας πράξης απο την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, η προ ημερησίας διατάξεως στη βουλή συζήτηση για το Σκοπιανό, τα σενάρια για συνεργασίες κομμάτων, καθώς και οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στο ΠΑΣΟΚ αποτελούν τους βασικούς ειδησεογραφικούς άξονες των σημερινών απογευματινών εφημερίδων. Ενδεικτικοί είναι οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δράκος ελεύθερος είναι βιαστής επτά ανηλίκων κοριτσιών. Απίστευτος χειρισμός απο εισαγγελέα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φεύγω για τη Δήμητρα. Τερματίζεται η πολιτική καριέρα του Ανδρέα. Μόνος όρος προς το νέο αρχηγό: να της προσφέρει πλήρη κάλυψη".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Οι εφτά ερωτικές φωλιές του Ανδρέα".

    ΕΘΝΟΣ: "Μυστική σύνοδος 29 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Οι "4" διευρύνονται και ετοιμάζουν μανιφέστο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Με βούλα της Βουλής η προδοσία. Συζητούν, σήμερα, για το ξεπούλημα της Μακεδονίας μας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ακης: βουλιάζουμε".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οχι άλλες πλάτες στο ΠΑΣΟΚ. Ωρες ευθύνης για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Τι θα πει για το Σκοπιανό ο Μητσοτάκης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Στο όνομα της αλήθειας να ανοίξουν, οι πολιτικοί αρχηγοί, τα χαρτιά τους στη Βουλή για Σκόπια".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Γεράκια πανηγυρίζουν για το φόνο του Γιτζάκ Ράμπιν. Υποπτο κενό ασφαλείας επέτρεψε το χτύπημα".

    ΝΙΚΗ: "Χαρακίρι στη Βουλή. Μητσοτάκης και Εβερτ σφάζονται για το Σκοπιανό".

    [2] Δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν

    Το θέμα καλύπτεται ευρύτατα απο τις εφημερίδες, οι οποίες επισημαίνουν την καταδίκη για την αποτρόπαια πράξη, όπως την εξέφρασαν η πολιτειακή και η πολιτική ηγεσία της χώρας μας. Σοβαρό πλήγμα στη διεθνή εικόνα και το κύρος της χώρας προκαλεί η απόφαση του Πρωθυπουργού να μην παραστεί στην κηδεία του Γιτζάκ Ράμπιν, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Μετέωρη είναι η ειρήνη μετά τη δολοφονία Ράμπιν, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Οι σφαίρες που σκότωσαν το Γιτζάκ Ράμπιν δεν έπληξαν την ειρήνη, γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι προκλήθηκε παγκόσμιο σοκ και αναρωτιέται "που στόχευαν οι τρεις σφαίρες".

    Οι τρεις σφαίρες που ρίχθηκαν το Σάββατο εναντίον του Γιτζάκ Ράμπιν βύθισαν στο πένθος το Ισραήλ αλλά τα γεράκια πανηγυρίζουν ήδη, μυστικά ή και φανερά, για το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε η διαδικασία της ειρήνης, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ. Το "κενό ασφαλείας" για τον ηγέτη μιας χώρας που υπερηφανεύεται για την οργάνωσή της στον τομέα αυτό, αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτηματικά - για τα κέντρα ή για τους συνωμότες που μπορεί να όπλισαν το φονικό χέρι, προσθέτει η εφημερίδα.

    Κάτω απο τον τίτλο "Σταύρωσαν την ειρήνη στο Ισραήλ" η ΝΙΚΗ αναφέρεται στο σοκ που προκλήθηκε στη χώρα αυτή απο τη δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν, όπως επίσης στον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας αλλά και στο διχασμό του αραβικού κόσμου. Η δολοφονία Ράμπιν στόχευε την ειρηνευτική διαδικασία στη Μ. Ανατολή και ήταν έργο ακροδεξιών Εβραίων με διασυνδέσεις στο εξωτερικό, προσθέτει η εφημερίδα.

    [3] Σκοπιανό

    Προ ημερησίας διατάξεως πραγματοποιείται στη Βουλή και σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων συζήτηση για την ελληνοσκοπιανή διαφορά, γράφουν οι εφημερίδες.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου θα επικαλεστεί την Ενδιάμεση Συμφωνία, το διάλογο με "όχι στο Σκοπιανό". Ο κ. Εβερτ θα εμμείνει στο "μεγάλο πακέτο" που θα είναι η βάση των θέσεών του. Με τα γνωστά περί σύνθετης ονομασίας ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα παίξει και το εσωκομματικό του χαρτί με κύριο στόχο του τον Εβερτ. Ο Αντώνης Σαμαράς θα επαναλάβει την πρότασή του για σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών, καθώς και τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

    Ωρα ευθύνης για την πολιτική ηγεσία του τόπου, για τη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής στο Σκοπιανό είναι η κρίσιμη σημερινή συζήτηση στη βουλή γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Ο Εβερτ θα θέσει τον Ανδρέα προ των εθνικών ευθυνών του για το Σκοπιανό, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Με δύο "γραμμές" θα παρουσιαστεί και στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία, όπου θα δοθεί μάχη και θα γίνει απολογισμός για την μέχρι τώρα πορεία του Σκοπιανού, γράφει το ΕΘΝΟΣ. Η ίδια εφημερίδα προσθέτει τη δήλωση του Μ. Εβερτ, ο οποίος επεσήμανε πως δεν θα πέσει στην παγίδα όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

    Ωρες ευθύνης για την ηγεσία της ΝΔ σήμερα στη βουλή, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τιτλοφορώντας το θέμα του "όχι άλλες πλάτες στο ΠΑΣΟΚ". Δια "πυρός και σιδήρου" αναμένεται να περάσει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των Σκοπίων κατά τη σημερινή συζήτηση, γράφει η εφημερίδα. Οι διαφορές στις τοποθετήσεις Εβερτ - Μητσοτάκη στο Σκοπιανό πιθανότατα θα οδηγήσουν σε νέο ζήτημα το οποίο άνετα μπορεί να εκμεταλλευθεί η κυβέρνηση, προσθέτει η εφημερίδα.

    Η αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Εβερτ για το Σκοπιανό συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ, όπου θα παιχθεί η δεύτερη πράξη της σκληρής εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα εμφανιστεί απο το πιο επίσημο βήμα, με δύο πρόσωπα στο εθνικό θέμα των Σκοπίων. Η ίδια εφημερίδα παρουσιάζει συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη, ο οποίος επισημαίνει οτι "ο Μητσοτάκης φοβήθηκε το πολιτικό κόστος. Ηταν λάθος η πολιτική επιλογή του, στο θέμα των Σκοπίων, με την οποία ήταν αντίθετος ώστε να αποφύγει τις ενδεχόμενες δυσμενείς συνέπειες για τον ίδιο ή το κόμμα του. Ο κ Μητσοτάκης θα έπρεπε να ακολουθήσει την πολιτική που ο ίδιος θεωρούσε ως την πλέον συμφέρουσα για τη χώρα, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος πρόσθεσε ο κ. Ράλλης.

    Σήμερα στη βουλή γίνονται τα αποκαλυπτήρια των τεράστιων εσωκομματικών προβλημάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς και του μειοδοτικού ρόλου της Δεξιάς παράταξης για τα εθνικά συμφέροντα γράφει η ΝΙΚΗ.

    [4] Συνεργασίες κομμάτων

    Προς τα αριστερά στρέφει το βλέμμα του ο Ακης Τσοχατζόπουλος, σημειώνει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, αλλά ο Θεόδωρος Πάγκαλος κλίνει επί δεξιά προς αναζήτηση συμμαχιών στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν αναδειχθεί αυτοδύναμο στις επόμενες εκλογές.

    "Να μένει το βύσσινο" απάντησαν χθες Κ.Κ.Ε. και Συνασπισμός με δηλώσεις των αρχηγών τους απορρίπτοντας το νέο φλερτ που επιχείρησε το ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι έγινε άνοιγμα-παγίδα της Χαριλάου Τρικούπη στην Αριστερά για μετεκλογική συνεργασία.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι απορρίπτει η Αριστερά τα σενάρια για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

    Ανοιχτό παραμένει το ΠΑΣΟΚ στην Αριστερά, γράφει η ΝΙΚΗ προσθέτοντας οτι ο Ακης ξεκαθαρίζει με ποιους θα μπορούσε ποτέ να "κάνει χωριό" το Κίνημα και με ποιους όχι. Η εφημερίδα προσθέτει οτι ήταν παραγωγικό το Σαββατοκύριακο με την Περιφερειακή Σύσκεψη που έγινε στην Τρίπολη και την ευρωσυνάντηση για τη Μεσόγειο που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης.

    [5] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι σημειώθηκε "ελιγμός Ανδρέα για τη Δήμητρα". Με μήνυμά του ο κ. Παπανδρέου προς τον Κώστα Σημίτη του κάνει γνωστό οτι "δεν θα είναι πάλι υποψήφιος".

    Κόμμα μέσα στο κόμμα δημιουργούν οι "4" στο ΠΑΣΟΚ καθώς την προηγούμενη εβδομάδα είχαν συνάντηση με 25 βουλευτές στο γραφείο του Κώστα Σημίτη, γράφει το ΕΘΝΟΣ. Παράλληλα, προσθέτει η εφημερίδα οι "4" - ένα χρόνο μετά το "μυστικό δείπνο" - ετοιμάζουν μανιφέστο που θα καταθέσουν στην Κεντρική Επιτροπή και κανονισμό λειτουργίας της Βουλής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Monday, 6 November 1995 - 10:13:02