Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 10/11/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/11/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΠΓΔΜ

  • [3] Τουρκία - ΕΕ

  • [4] Κυπριακό

  • [5] Ελλάδα - Πρώην Γιουγκοσλαβία

  • [6] Συνάντηση Παπανδρέου - Σάμαρανκ

  • [7] Γερμανικές αποζημιώσεις

  • [8] Βουλγαρία - Τουρκία

  • [9] Οικουμενικός Πατριάρχης

  • [10] Εκκλησία - αλβανική μαφία

  • [11] Ελλάδα - Βουλγαρία - αγωγός


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 10/11/1995 (ΑΠΕ)

    Η πρόταση της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αναβληθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ, οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το όνομα, η επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη στην Κρήτη, ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, το Κυπριακό και η συνάντηση του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ για την ανάληψη απο τη χώρα μας Ολυμπιάδας το ταχύτερο δυνατόν είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η Ελλάδα που πληγώνει. Προσγείωση απο το 'Αρλεκιν Δήμητρα' στη δυστυχία των Γρεβενών".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Οι φόροι για το 1996. Μας στραγγαλίζει το ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΓΗ: "Κι άλλη λιτότητα αντί αυξήσεων υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών στη χθεσινή συνάντηση με Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ.".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τελεσίγραφο στον Ανδρέα. Πρωτοβουλία για την ανατροπή του Ανδρέα και της Μιμής αναλαμβάνουν και οι κεντρώοι βουλευτές".

    ΕΘΝΟΣ: "Οχι σε όλα. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος αρνείται σε Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την αύξηση του αφορολόγητου και προαναγγέλλει και αύξηση των εμμέσων φόρων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "29 Βουλευτές συνιστούν αλλαγή ενόψει της συνεδριάσεως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Φύγε με το καλό. Ξεχείλισε το ποτήρι της οργής εναντίον της Δήμητρας Λιάνη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βέτο στην αυλή. Εφοδος κεντρώων και εκσυγχρονιστών στην Εκάλη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κινήσεις αγωνίας στο ΠΑΣΟΚ. Δύο ομάδες πρωταγωνιστούν. Η ηγεσία δεν ακούει".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μισθοί και φόροι προκαλούν ένταση. Αντιθέσεις μεταξύ κυβερνήσεως και συνδικάτων οι οποίες αντανακλώνται και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Χοντραίνει το παιχνίδι. Σήμερα 'κίνηση' Σημίτη μετά το δείπνο των 27 κεντρογενών".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ως 119 % πάνω ο φόρος μεταβιβάσεων".

    ΝΙΚΗ: "Εκσυγχρονιστές και κεντρώοι ετοιμάζουν 'γυμνάσια' στον Ανδρέα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δευτέρας".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Το ΙΚΑ δικαιώνει. Αποφάσισε την επανασύνδεση των συντάξεων με τα 20 μεροκάματα. Ο λόγος τώρα στην κυβέρνηση".

    [2] ΠΓΔΜ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Σάιρους Βάνς άρχισε χθες τις προκαταρκτικές συνομιλίες για την ονομασία των Σκοπίων. Ο κ. Βάνς συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον Ελληνα πρέσβη στον ΟΗΕ, Χρήστο Ζαχαράκη και είχαν την πρώτη επαφή για το θέμα της ονομασίας. Τη Δευτέρα ο κ Βάνς θα έχει επικοινωνία με τα Σκόπια για το ίδιο θέμα. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ τόνιζαν οτι η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει μεν ζητήσει μικρή αναβολή στη διαπραγμάτευση λόγω της δολοφονικής απόπειρας κατά του Κίρο Γκλιγκόροφ αλλά ο κ Βάνς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε επίσημες συναντήσεις και την άρση της εκκρεμότητας έως το τέλος του χρόνου. Σε αυτή τη φάση όμως οι επαφές του χαρακτηρίζονται ως διερευνητικές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει τη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Μπίκα οτι "δεν έχει διαπιστωθεί απροθυμία εκ μέρους των Σκοπίων να προσέλθουν στις συνομιλίες, στο πλαίσιο μάλιστα του δεύτερου μέρους της 'ενδιάμεσης συμφωνίας'. Υπενθυμίζεται οτι παρά το γεγονός οτι η 'ενδιάμεση συμφωνία' αναφέρει πως θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και για το όνομα, η παράγραφος αυτή δε δεσμεύει ρητά τους Σκοπιανούς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "πραγματοποιήθηκε χθες στο Στρασβούργο, η τελετή ένταξης της Ουκρανίας και των Σκοπίων - με την ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας - στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Στέβο Τσερβενκόφσκι που παραβρέθηκε στην τελετή δεν ικανοποιήθηκε απο το πρακτικό εισδοχής προφανώς επειδή η χώρα του σύμφωνα με την απόφαση του Σεπτεμβρίου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και της Επιτροπής Υπουργών αναφερόταν ως FYROM και δεν υπέγραψε το πρακτικό".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "ανένδοτα συνεχίζουν να εμφανίζονται τα Σκόπια στο θέμα του ονόματος, όπως φάνηκε και κατά τη χθεσινή τελετή ένταξής τους (μαζί με την Ουκρανία) στο Συμβούλιο της Ευρώπης".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "η ΠΓΔΜ εντάχθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και επισήμως χωρίς όμως να επιτύχει όλους τους στόχους της και αναλαμβάνοντας πολλές δεσμεύσεις κυρίως σε ο,τι αφορά τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "την ένταξη της FYROM σύντομα στο πρόγραμμα 'Σύμπραξη για την ειρήνη' συνέστησε η πολιτική επιτροπή του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με χθεσινή ανταπόκριση του σκοπιανού ραδιοφώνου των Σκοπίων απο το Στρασβούργο. Η ίδια ανταπόκριση μάλιστα προσθέτει οτι είναι πολύ πιθανό η ένταξη να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου. Χαρακτηριστικό είναι οτι η σύσταση αυτής της πολιτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ γίνεται, ενώ αναμένεται η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ουίλιαμ Πέρι στα Σκόπια που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη αυτού του μήνα".

    [3] Τουρκία - ΕΕ

    Ο ΛΟΓΟΣ με τίτλο "οι δυνάμεις της προόδου απέτρεψαν τη σύνδεση Τουρκίας - ΕΕ" γράφει οτι "την ίδια στιγμή που οι ευρωβουλευτές θέτουν την Αγκυρα ενώπιον των ευθυνών της η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία έχει κορυφωθεί με 'αιχμή του δόρατος' την τελωνειακή σύνδεση ΕΕ -Τουρκίας και τα οφέλη που θα προκύψουν για τη χώρα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας ο ανθέλληνας Ολλανδός επίτροπος Χάνς Βάν ντεν Μπρούκ, που διαβλέποντας το ενδεχόμενο αναβολής της συζήτησης για την τελωνειακή ένωσης στην Ευρωβουλή παρενέβη λέγοντας χθες οτι 'η Τουρκία πληροί τις προϋποθέσεις σε θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να λάβει το πράσινο φως'. Την ίδια ώρα η πρωθυπουργός της Τουρκίας με γραπτή της δήλωσε εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον των μελών της Ευρωβουλής, κατηγορώντας τους οτι είναι ανίκανοι να διατυπώσουν αμερόληπτη ετυμηγορία για την τελωνειακή ένωση και παριστάνουν... τους ειδικούς. Η κ. Τσιλέρ έφτασε να μιλήσει και για έλλειψη αξιοπιστίας των ευρωβουλευτών προφανώς ενθαρρυμένη απο την κραυγαλέα υποστήριξη των ΗΠΑ και ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι "παρόλες όμως τις πολυσχιδείς πιέσεις, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυξάνονται σημαντικά οι φωνές που ζητούν να μετατεθεί η προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Δεκέμβρη, συζήτηση για την επικύρωση ή όχι της συμφωνίας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει οτι "υπό την εντεινόμενη πίεση των κυβερνήσεων των μεγάλων δυνάμεων της ΕΕ, της Κομισιόν, αλλά και της Ουάσιγκτον καλείται να αποφασίσει η Ευρωβουλή για την επικύρωση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία. Στο σχόλιό της αναφέρει μεταξύ άλλων οτι εκφραστής ενός καθεστώτος στρατοκρατικού και αυταρχικού, η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ είναι φυσικό να 'ενοχλείται' απο τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις στην εκτελεστική εξουσία. Η χθεσινή της επίθεση κατά των Ευρωβουλευτών στους οποίους δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα να κρίνουν τις τουρκικές εξελίξεις προδίδει οτι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει κατανοήσει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως μόνο εκλεγμένο σώμα της ΕΕ δεν έχει μόνο τυπικές αρμοδιότητες αλλά και ιδιαίτερο κύρος ως το κορυφαίο εκπροσωπευτικό όργανο των λαών της Ευρώπης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ έχει τίτλο "Νέα πρόκληση απο Βάν ντεν Μπρούκ", η ΝΙΚΗ "Τσαμπουκά πουλάει η Τσιλέρ για την τελωνειακή ένωση", η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "Η Ευρωβουλή αναβάλει τη συζήτηση για τη σύνδεση με Τουρκία και βραβεύει τη φυλακισμένη στις τουρκικές φυλακές κουρδικής καταγωγής βουλευτίνα Λεϊλά Ζανά. Πυρ και μανία η Τσιλέρ κατηγορεί τους Ευρωβουλευτές οτι "είναι ανίκανοι να διατυπώσουν μια αμερόληπτη ετυμηγορία". Εντείνει τις πιέσεις ο Βάν ντεν Μπρούκ", και ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ 'Πόλεμος' για τα μάτια της Τσιλέρ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει οτι "η οριστική απόφαση για την αναβολή ή όχι της συζήτησης θα ληφθεί στις 21 Νοεμβρίου απο την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί η αναβολή τότε η τελωνειακή ένωση δεν θα τεθεί σε ισχύ απο την 1η Ιανουαρίου 1996 όπως προβλέπει η συμφωνία του Συμβουλίου υπουργών".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "έληξαν χτες το μεσημέρι οι διαδηλώσεις των μαθητών γυμνασίων και λυκείων για την απελευθέρωση του εθνοφρουρού Γιώργου Καροτσάκη, ο οποίος κρατείται παράνομα απο τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής. Οι μαθητές διαλύθηκαν και η ηρεμία αποκαταστάθηκε στην πράσινη γραμμή. Κατά τις διαδηλώσεις υπήρξαν μερικοί μικροτραυματισμοί. Ο υπουργός Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης δήλωσε οτι δε βοηθούν οι εκδηλώσεις των μαθητών στις προσπάθειες που καταβάλλει το κράτος για απελευθέρωση του Καροτσάκη. Είπε επίσης οτι δρομολογούνται κάποιες διαδικασίες και μόλις ολοκληρωθούν υπολογίζει οτι ο εθνοφρουρός θα αφεθεί ελεύθερος. Επίσης είπε οτι η Εθνική Φρουρά δε γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο έχει απαχθεί ο Καροτσάκης".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "την ανεπιφύλακτη υποστήριξη της Γαλλίας στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ενωση παρέσχε χθες ο πρόεδρος Ζάκ Σιράκ στο νέο πρέσβη της Κύπρου Αν. Πιρίση μετά απο την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του. Στο 11ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εξάλλου - όπου συμμετέχουν όλα τα δεξιά κόμματα της ευρωβουλής και το οποίο συνήλθε τις προάλλες στη Μαδρίτη - ο Πρόεδρος του Β. Μαρτένς τόνισε πως 'είναι αδιανόητη η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και η διατήρηση της διαχωριστικής γραμμής' και υπογράμμισε πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεσμεύεται να υποστηρίζει τη συντομότερη δυνατή ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    [5] Ελλάδα - Πρώην Γιουγκοσλαβία

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Βοσνία ήταν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το βασικότερο θέμα που συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας. Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο υπουργός Εθν. Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης, οι υφυπουργοί Νίκος Κουρής και Μανώλης Μπεντενιώτης και οι αρχηγοί των Επιτελείων. Με δεδομένη την αργή, αλλά σταθερή πρόοδο των συνομιλιών που διεξάγουν οι ενδιαφερόμενες πλευρές στις ΗΠΑ και το ρόλο που θα κληθεί να παίξει το ΝΑΤΟ, οι πολιτικοί και στρατιωτικοί επιτελείς εξέτασαν τη στάση της χώρας μας σε ο,τι αφορά την πορεία προς την ειρήνη και την ελληνική συμμετοχή στις ειρηνευτικές δυνάμεις".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "δωρεάν βοήθεια καθώς και χρηματοδότηση απο τράπεζες και ιδιώτες προσφέρει η Ελλάδα στους Σέρβους της Βοσνίας για την άμεση οικοδόμηση κατοικιών για τους πρόσφυγες απο την Κράινα, τη δυτική Σλαβονία και άλλες περιοχές. Για τον λόγο αυτό, βρίσκεται στην Αθήνα αντιπροσωπεία των Σέρβων της Βοσνίας με επικεφαλής την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μπιλιάνα Μπλάτσιτς και με τον πρωθυπουργό Κάσατσιτς. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των Σερβοβόσνιων επισήμων υπάρχει άμεση ανάγκη για τη στέγαση 78.000 ανθρώπων που ζουν στην ύπαιθρο ενώ έχει αρχίσει ο χειμώνας που είναι ιδιαίτερα βαρύς στην περιοχή. Συνολικά, οι πρόσφυγες στην σερβική Βοσνία ξεπερνούν τους 350.000 ανθρώπους. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Εκκλησία και οι ιδιώτες είναι έτοιμοι να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Σερβοβόσνιους".

    [6] Συνάντηση Παπανδρέου - Σάμαρανκ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "η Ελλάδα επιμένει. Ζητά τιμητική ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το αίτημα τέθηκε χτες απο τα πλέον επίσημα χείλη στα πλέον επίσημα ώτα. Από τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου στον πρόεδρο της ΔΟΕ Χ. Α. Σάμαρανκ χτες στην Εκάλη. Η ιδέα, ωστόσο, της επίσημης υποβολής υποψηφιότητας δεν εξοβελίζεται. Κάθε άλλο. Αν η προσπάθεια για τιμητική ανάθεση ναυαγήσει ,η Αθήνα είναι έτοιμη να θέσει υποψηφιότητα επίσης για το 2004. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές στον Σάμαρανκ οτι ο ελληνικός λαός θέλει το ταχύτερο δυνατό μια Ολυμπιάδα στην Αθήνα και δεσμεύτηκε προσωπικά για την υποστήριξή της".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "ο πρόεδρος της ΔΟΕ άναψε στον Ελληνα πρωθυπουργό το 'πράσινο φως' για την υποβολή αιτήματος τιμητικής ανάθεσης".

    [7] Γερμανικές αποζημιώσεις

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "ανοικτό παραμένει για την κυβέρνηση το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων μετά την τελευταία τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε μεταξύ άλλων: "η Ελλάδα έχει δικά της ισχυρά επιχειρήματα. Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα θα διεκδικήσει αυτά που ιστορικά δικαιούται και πάντα σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "αποφασισμένη να συμπαρασταθεί στον δίκαιο αγώνα χιλιάδων Ελλήνων πολιτών που ζητούν την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων απο τη Γερμανία είναι η ελληνική κυβέρνηση".

    [8] Βουλγαρία - Τουρκία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "διαμαρτυρία προς την Τουρκία διετύπωσε η Βουλγαρία υποστηρίζοντας οτι η Αγκυρα παρείχε διπλωματική υποστήριξη στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές σε υποψηφίους του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, το οποίο συνασπίζει την τουρκική μειονότητα της Βουλγαρίας. Εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών προειδοποίησε οτι οι δραστηριότητες των Τούρκων διπλωματών μπορεί να προκαλέσουν ένταση στις διμερείς σχέσεις".

    [9] Οικουμενικός Πατριάρχης

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "έφθασε το μεσημέρι στο Ηράκλειο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ Βαρθολομαίος για να παραστεί στις εκδηλώσεις που γίνονται με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Μηνά. Τον πατριάρχη υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της εκκλησίας, των κομμάτων και των αρχών".

    [10] Εκκλησία - αλβανική μαφία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ κ. Φούσσας, "αναστάτωση επικρατεί στην Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Κοινότητα της Αλβανίας απο τις πληροφορίες οτι η αλβανική μαφία εκβιάζει τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο απαιτώντας 145.000 δολάρια για να επιστραφεί μέρος των κλαπέντων λειψάνων του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Επίσης, παρατηρείται τον τελευταίο καιρό μια πρωτοφανής λεηλασία εκκλησιαστικών κειμηλίων απο ορθόδοξους ναούς".

    [11] Ελλάδα - Βουλγαρία - αγωγός

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να εμπλακεί με τη Σόφια σε διαμάχη για το θέμα του αγωγού ρωσικού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και περιορίζει το θέμα σε 'διαδικασία συζήτησης' μέχρι την τελική απόφαση υλοποίησης του έργου. Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών υπενθύμισε τη δέσμευση των ενδιαφερομένων μερών στην εταιρία της Transbalkan Pipeline Co αλλά και τη βεβαιότητά της οτι οι διαπραγματεύσεις θα εξακολουθήσουν επ' ωφελεία όλων των πλευρών. Για την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει θέμα διύλισης του αργού ρωσικού πετρελαίου στο Μπουργκάς ή την Αλεξανδρούπολη διότι κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στην εκτέλεση του έργου του αγωγού. Σε ο,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για την τελική τιμή ανά τόνο πετρελαίου που θα έχει η βουλγαρική πλευρά αυτό κατά την ελληνική κυβέρνηση είναι θέμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ των συμμετεχουσών ιδιωτικών εταιριών και σε μικρότερα ποσοστά μεταξύ του βουλγαρικού και ελληνικού δημοσίου".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Friday, 10 November 1995 - 12:00:22