Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 13/11/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13.11.95


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΠΓΔΜ

  • [3] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ

  • [4] ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ

  • [5] ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ

  • [6] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [7] ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

  • [8] ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 13/11/1995 (ΑΠΕ):

    Η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί στην ειδησεογραφία του Αθηναϊκού Τύπου. Αλλα θέματα είναι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, οι εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία και το Σκοπιανό.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φωτο-φινις για το ΠΑΣΟΚ υπό τη σκιά της νέας φωτογραφίας. Ολοι εναντίον Ανδρέα στη Κοινοβουλευτική Ομάδα σήμερα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Καραντίνα για Ανδρέα - Δήμητρα. Υπό εποπτεία ο Πρόεδρος. Υπό έξωση η σύζυγος".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Με τίτλο "Διώξτε τώρα τη Μιμή" δημοσιεύει νέα φωτογραφία για τη σύζυγο του Πρωθυπουργού.

    ΕΘΝΟΣ: "Κρίνεται και η Δήμητρα. Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλάει στο ΕΘΝΟΣ για τον Ανδρέα, τη σύζυγό του και τη διαδοχή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ευδοκιμούν οι αριθμοί των αμφισβητούντων στο ΠΑΣΟΚ. Ε και;"

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Βράζουν στο ζουμί τους. Χίλια κομμάτια το ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μαφιόζοι θησαυρίζουν στα γήπεδα. Αίμα και τζόγος 100 δις στα παράνομα στοιχήματα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Στη σκιά της Δήμητρας συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ενωτική προσπάθεια απο τον Ανδρέα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Μποφόρ πνέουν στο ΠΑΣΟΚ. Τέσσερα αγκάθια σήμερα στη Κοινοβουλευτική Ομάδα".

    ΝΙΚΗ: "Ενωτική απάντηση Ανδρέα σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ανησυχία στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ απο την συνεχιζόμενη διαδοχολογία".

    [2] ΠΓΔΜ

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας συνεχίζονται. Στο πλαίσιο του άρθρου 5 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ Αθηνών - Σκοπίων, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Σάϊρους Βανς, αναμένεται να έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Στέβο Τσερβενκόφσκι. Στη συνέχεια, προ του τέλους αυτής της εβδομάδας, ο διαμεσολαβητής θα έχει συνάντηση με τον νόμιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβη, Χρήστο Ζαχαράκη. Στο μεταξύ, σύμφωνα με επισημάνσεις διπλωματικών κύκλων, ο κ. Βανς και η ελληνική πλευρά συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 1995, θα πρέπει να έχουν διευκρινιστεί τα περιθώρια επίλυσης του προβλήματος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "Μακεδόνες του Αιγαίου" που παρεμποδίζονται να μπουν στην Ελλάδα, αλλά και τη μεγάλη σημασία της "Παραεγνατίας Οδού", ανακαλύπτει σε έκθεσή του ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της "Ενδιάμεσης Συμφωνίας". Με τον τρόπο αυτό αναπαράγεται η φιλοδοξία για "μακεδονική μειονότητα", ενώ αποδεικνύεται γι' άλλη μια φορά ότι δεν έχει καμία αξία η απλή ερμηνεία - και όχι κατάργηση - των επεκτατικών άρθρων του σκοπιανού Συντάγματος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "με την ευκαιρία των μεγάλων σκοπιανο-αμερικανικών γυμνασίων, που θα πραγματοποιηθούν στο Κρίβολακ τον Μάρτιο του επομένου έτους στην ΠΓΔΜ, εδώ και πολλές ημέρες βρίσκεται αμερικανική στρατιωτική αντιπροσωπεία ειδικών δυνάμεων απο το Φόρθ Κάρσον του Κολοράντο, η οποία "προετοιμάζει το έδαφος" ανακοινώθηκε προχθές στο σκοπιανό υπουργείο Αμύνης και στο Γραφείο του Αμερικανικού στρατιωτικού ακολούθου. Η Αμερικανική στρατιωτική αντιπροσωπεία στο αεροδρόμιο Ρζανόβτσε κοντά στο Κουμάνοβο συμμετείχε προχθές μαζί με άνδρες του σκοπιανού στρατού σε δραστηριότητες αλεξιπτωτιστών με την ονομασία 'Φιλική πτώση' για να καθορισθεί η μαχητική ετοιμότητα του σκοπιανού στρατού, ανακοινώθηκε στα Σκόπια".

    [3] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "Ενοχλήθηκαν οι τουρκικές αρχές για τις θέσεις που πήρε η Αμερικανίδα γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Barbara Mikulski, υποστηρίζοντας το δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Και σε επιστολή που της απέστειλε σε έντονο ύφος ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, Νουζχέτ Καντεμίρ, της απευθύνει 'συστάσεις' για την επανεξέταση της στάσης της".

    [4] ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ

    "Μήνυμα ενότητας και δημιουργικής συζήτησης όλων των προβλημάτων, που απασχολούν το Κίνημα και τη χώρα, θα είναι η απάντηση του Ανδρέα Παπανδρέου στη συνεχιζόμενη διαδοχολογία, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας", γράφει η ΝΙΚΗ.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "αν σήμερα μιλήσουν οι βουλευτές τότε σίγουρα θα υπάρξει σύγκρουσης ομάδων - τάσεων με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά είθισται η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών να τηρούν σιγήν ιχθύος μόλις αντικρίσουν τον κ. Ανδρέα Παπανδρέου".

    Αντίθετα η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι θα είναι "θυελλώδης η σημερινή συνεδρίαση η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά".

    ΤΑ ΝΕΑ όπως και η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, σημειώνουν ότι "Ομάδα 'κεντρογενών' βουλευτών σχεδιάζει να θέσει θέμα Δήμητρας Παπανδρέου, ζητώντας να περιορίσει την πολιτική της ανάμειξη, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί ακόμα και θέμα παρουσίας της στη σημερινή συνεδρίαση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "Την πρώτη ομαδική επίθεση βουλευτών του και την προβολή του αιτήματος 'εθελοντικής αποστράτευσής' του αντιμετωπίζει σήμερα ο Ανδρέας Παπανδρέου, υπό την σκιά ενός επιβαρημένου, απο τη δημοσίευση νέας φωτογραφίας της κ. Λιάνη, κλίματος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι στο ΠΑΣΟΚ "αλληλοσπαράζονται οι ομάδες, ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες, ενώ το τελευταίο 48ωρο υπήρξε ένα έντονο παρασκήνιο για τον αφοπλισμό των διαφωνούντων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ θέτουν σε καραντίνα πλέον τον Πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου και τη σύζυγό του, Δήμητρα Λιάνη, καθώς δεν τους αναγνωρίζουν πλέον το δικαίωμα να διευθύνουν το ΠΑΣΟΚ αλλά και τις τύχες του τόπου".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του τονίζει ότι "αναντίρρητα η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό και ενιαίο ΠΑΣΟΚ. Και την άποψη αυτή συμμερίζονται και όλοι όσοι το συναποτελούν. Μόνο που την κοινή αυτή πορεία και την ενότητα την βλέπουν μέσα απο διαφορετικές διαδικασίες οι σαφέστατα διαμορφωμένες πια τάσεις του Κινήματος. Και το τι μέλλει γενέσθαι είναι αυτονόητο: εκατέρωθεν υποχωρήσεις"

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της αναφέρει ότι "το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης και το θέμα εάν θα πολιτευθεί ή όχι η κ. Δήμητρα Λιάνη είναι προσωπικά ζητήματα του αρχηγού και τα δύο εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ, που το κρατούν σε αναστάτωση και προκαλούν έντονες ανησυχίες για την τύχη, το παρόν και το μέλλον του Κινήματος. Δεν μπορεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα να προσπεράσει τα δύο αυτά μεγάλα προβλήματα που ευθεία σχέση έχουν με το πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησης. Ούτε και ο Ανδρέας Παπανδρέου μπορεί να τα αφήνει ανοιχτά και να συντηρεί την αναστάτωση".

    [5] ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "στο σφυρί βγαίνουν τουλάχιστον δεκατρείς περιοχές της χώρας, στις οποίες θα γίνουν έρευνες για ανεύρεση πετρελαίου. Πρώτη στην κατάταξη είναι η Δυτική Ελλάδα, περιοχή για την οποία, όπως είχε αποκαλύψει ο "Ε.Τ.", η κυβέρνηση σκοπεύει έως το τέλος του έτους να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό. Θα προηγηθεί η 'παρουσίαση' των υπό εκποίηση περιοχών σε διεθνείς πετρελαϊκές εκθέσεις, στο Λονδίνο (30 Νοεμβρίου) και στο Χιούστον (8 Δεκεμβρίου). Οι περιοχές που θα δοθούν σε ξένες εταιρίες θα χωριστούν, σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΠ-ΕΚΥ (Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου - Ερευνα Κοιτασμάτων Υδρογοναθράκου) σε τρία 'φιλέτα': Τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, το Κεντρικό και Βόρειο Ιόνιο και την Ηπειρο (Κατάκολο, Παξοί κ.λπ) Περιοχές που και στο παρελθόν ερευνήθηκαν και προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις για ύπαρξη πετρελαίου. Γι'αυτές τις περιοχές όπου είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου, των οποίων η εκμετάλλευση θα είναι οικονομικά συμφέρουσα, φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον αρκετές μεγάλες - ως επί το πλείστον - αμερικανικές εταιρίες πετρελαίου".

    [6] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    "Πάνω απο όλα η Κύπρος". Αυτό ήταν το σύνθημα της αντικατοχικής πορείας φοιτητών και μαθητών απο τα Λύμπια στη Λευκωσία που έγινε χθες, στο πλαίσιο των αντικατοχικών εκδηλώσεων, με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Οι αντικατοχικές εκδηλώσεις συνεχίζονται ως και την Τετάρτη, ενώ οι κυπριακές αρχές είναι αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν όλα τα νόμιμα μέσα για να εμποδίσουν στο μέλλον ενδεχόμενα συγκρούσεων μαθητών και πολιτών με άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ", γράφει η ΝΙΚΗ.

    [7] ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "για πρώτη φορά, επίσημα, η Ελλάδα διεκδικεί απο τη Γερμανία την επιστροφή του κατοχικού δανείου - του αναγκαστικού δανείου που πήρε από την Τράπεζα της Ελλάδος το Γ' Ράιχ το 1942, για να ενισχύσει τον Ρόμελ στις επιχειρήσεις του στην Αφρική. Στο χθεσινό της φύλλο, η εφημερίδα 'Επενδυτής' αποκαλύπτει ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Κ. Παπούλιας, μετά απο εντολή του Πρωθυπουργού ετοίμασε ρηματική διακοίνωση προς τη Γερμανία, με την οποία ζητείται η έναρξη διαπραγματεύσεων για την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου, η αξία του οποίου ανέρχεται σήμερα στο μυθικό ποσόν των τεσσάρων τρισ. δραχμών".

    [8] ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του στην Κρήτη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Σε δηλώσεις του, όπως γράφουν τα ΝΕΑ, για τις σχέσεις με το Πατριαρχείο της Μόσχας και της Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής, τόνισε: "Οπως σε κάθε οικογένεια, έτσι και στην Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχουν προβλήματα, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τον Πατριάρχη Αλέξιο. Ηδη έχω απευθύνει επιστολή και απο τον Φεβρουάριο ξεκίνησε διάλογος και πιστεύω ότι θα αποδώσει αποτελέσματα. Αναφερόμενος στην πρόσφατη διένεξη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε: "Δεν υπήρξε ουσιαστική διένεξη. Οπως γνωρίζετε, έστειλα Πατριαρχική Εξαρχία η οποία μου έχει υποβάλει αναφορά. Θα τη διαβάσω και θα τα πούμε", ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι "ο οικουμενικός θρόνος περιβάλλει πάντα με αγάπη και σεβασμό τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο του οποίου η προσφορά επί 40 χρόνια είναι μεγάλη".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Monday, 13 November 1995 - 10:18:38