Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 23/11/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/11/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ασθένεια Πρωθυπουργού

  • [3] ΕΕ-Ελληνική οικονομία

  • [4] Κυπριακό

  • [5] Βουλγαρία - Επίσκεψη Στεφανόπουλου

  • [6] Τουρκία - ΕΕ

  • [7] Τουρκία - Εξοπλισμοί

  • [8] ΠΓΔΜ

  • [9] Ελλάδα-Βοσνία


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 23/11/1995 (ΑΠΕ):

    Η ασθένεια του πρωθυπουργού, οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, η τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την ΕΕ και τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στη Βουλγαρία είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νεύματα και ραβασάκια. Ετσι "κυβερνάται" η Ελλάδα. Αγριος πόλεμος των διαδόχων".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ολα κρίνονται σε 24 ώρες. Το τεστ της αλήθειας για τον Ανδρέα".

    Η ΑΥΓΗ: "Διεργασίες για το κενό. Αισιοδοξία χθες στο ΩΝΑΣΕΙΟ. Κρίσιμη ακόμη η κατάσταση της υγείας του Α. Παπανδρέου".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Με μηχάνημα αναπνέει ο Ανδρέας".

    ΕΘΝΟΣ: "Τι συζητούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οι ζυμώσεις και οι θέσεις για το μέλλον κόμματος και κυβέρνησης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:"Διαδρομίζουν την υγεία του Ανδρέα. Λίγη λεβεντιά και ευαισθησία δεν θα έβλαπτε".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αλλάξτε τον τώρα. Να κινηθούν οι κατά το Σύνταγμα διαδικασίες αντικατάστασης του Πρωθυπουργού".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στο γύψο η αλήθεια για τον Ανδρέα. Συνεννοείται με νοήματα. Αγνωστο ακόμη το μικρόβιο. Σήμερα η κρίσιμη δοκιμασία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ανάσα στην αγωνία. Δύο 24ωρα ακόμη κρίσιμα για τον Ανδρέα. Θεραπεία 15 ημερών ανάρρωση σε πολλές εβδομάδες αν όλα πάνε καλά".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σε καλό δρόμο η οικονομία της Ελλάδας, σύμφωνα με την κομισιόν. Ηρεμες χθες οι αγορές χρήματος".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ζήτησε Δήμητρα και Κωστή Στεφανόπουλο ο Ανδρέας. Υποχωρεί η λοίμωξη, θετική η επίδραση των φαρμάκων".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Φαγωμάρα για τους ...τηλε-γιατρούς. Πυκνές επαφές στο ΠΑΣΟΚ μετά τη βελτίωση της υγείας του Ανδρέα".

    ΝΙΚΗ: "Ο λαός ανάσανε. Ο Ανδρέας κερδίζει και αυτή τη μάχη".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ανεργία-εφιάλτης για τους εργαζόμενους".

    [2] Ασθένεια Πρωθυπουργού

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "ικανοποιητική βελτίωση παρουσίασε χθες η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου. Οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν οτι η αναπνευστική λοίμωξη αντιμετωπίζεται. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τη σύζυγό του και τους γιατρούς του, ενώ ζήτησε να δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο. Αποφασιστικά και κρίσιμα ωστόσο είναι τα δύο 24ωρα σήμερα και αύριο. Αν δεν υπάρξουν επιπλοκές θα αποσωληνωθεί και θα αρχίσει η φάση της αποθεραπείας που θα κρατήσει, όπως εκτιμάται, όχι μικρό διάστημα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "κορυφώνεται σήμερα η αγωνία των γιατρών του κ. Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς εκτιμούν οτι η κατάστασή του, η οποία παραμένει κρίσιμη, είναι πιθανόν να επιδεινωθεί τις επόμενες ώρες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "όλες οι προσπάθειες των γιατρών στρέφονται στη σταδιακή αποσύνδεσή του απο τον αναπνευστήρα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τέστ, καθοριστικό για την υγεία του πρωθυπουργού".

    "Παρά την αισιοδοξία, σημείωνει η ΑΥΓΗ, που εμφανίζουν τα χθεσινά ιατρικά ανακοινωθέντα σύμφωνα με τα οποία τα κλινικά και εργαστηριακά δεδομένα του πρωθυπουργού είναι βελτιωμένα, η κατάσταση της υγείας του παραμένει κρίσιμη και η νοσηλεία του συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΩΝΑΣΕΙΟΥ. Την ίδια στιγμή το κυβερνών κόμμα εισέρχεται αναγκαστικά σε τροχιά έντονων διεργασιών και εξελίξεων για να αντιμετωπιστεί το ούτως ή άλλως κενό (έστω προσωρινό) ηγεσίας που προκαλείται απο την παρατεταμένη απουσία του πρωθυπουργού".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "το κλίμα συσπείρωσης που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μετά την εξέλιξη της υγείας του πρωθυπουργού επιφέρει έντονη κινητικότητα με επαφές και συναντήσεις στελεχών όλων των τάσεων και ρευμάτων του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "σε παράλληλη τροχιά με την υγεία του πρωθυπουργού κινούνται και οι παρασκηνιακές διεργασίες στο κυβερνών κόμμα. Η βελτίωση που ανακοίνωσαν χθες οι θεράποντες ιατροί μείωσε κάπως την ένταση της υποβόσκουσας διελκυστίνδας γύρω απο τη διαδοχή, που τροφοδοτούσε το ενδεχόμενο άμεσων αναγκαστικών εξελίξεων. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την "κίνηση των τεσσάρων" να αντιδράσει άμεσα στο σχέδιο ομάδας βουλευτών για προώθηση του προέδρου της Βουλής ως "ενωτικής μεταβατικής λύσης" στο πρόβλημα της διαδοχής".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι συντελούνται στο ΠΑΣΟΚ "διεργασίες με πρωτοφανή ωριμότητα προς απογοήτευση όσων είχαν προφητεύσει συγκρούσεις και αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δελφίνων. Ο κ. Τσοχατζόπουλος προεδρεύει το υπουργικού συμβουλίου, "παγώνει" το σενάριο των δύο Αντιπροέδρων, πραγματοποιούνται μυστικές συσκέψεις των "4", ενωτικό άνοιγμα Λαλιώτη προς Βάσω Παπανδρέου, ο Κακλαμάνης συγκεντρώνει τη συμπάθεια των Βουλευτών, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε και νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Αντώνη Λιβάνη για την οικονομία".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει τη "διευκρινιστική δήλωση του Υπουργού Τύπου οτι ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος δύναται εφόσον κριθεί απαραίτητο να συγκαλέσει ακόμη και το Υπουργικό Συμβούλιο. Γεγονός που το ερμηνεύει οτι καθιστά σαφές πως παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις ο ρόλος του πρώτου τη τάξει υπουργού της κυβέρνησης θα είναι ουσιαστικός και θα εκπληρεί στο έπακρο τα πρωθυπουργικά καθήκοντα που η συγκυρία του ανέθεσε".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "με τον πλέον διακριτικό τρόπο έχουν ξεκινήσει οι εκτός κόμματος διαδικασίες για την διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Προχθές ο κ. Κώστας Λαλιώτης συναντήθηκε με την κ. Βάσω Παπανδρέου ενώ σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της κας Β. Παπανδρέου η οποία μετέχει στην ομάδα των "4" με τον ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Σκανδαλίδη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται απο την εντατική του "ΩΝΑΣΕΙΟΥ" ή της Εκάλης και πρέπει να συγκληθεί τώρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και να εκλέξει νέο πρωθυπουργό".

    [3] ΕΕ-Ελληνική οικονομία

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "την ικανοποίησή της για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της, τη σχετική με την πορεία της σύγκλισης των "15" χωρών-μελών της κατά το 1995. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν οι δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου Ιβ Τιμπό ντε Σιλγκί, σύμφωνα με τις οποίες τα δύο πιο σταθερά κοινοτικά νομίσματα φέτος (α' εννεάμηνο του 1995) είναι το φινλανδικό μάρκο και η ελληνική δραχμή. Μια διαπίστωση που βρίσκεται καταχωρημένη και στην έκθεση για τη σύγκλιση των οικονομιών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "σε αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη μέχρι τώρα πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της προβαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα προσφέροντας την έξωθεν καλή μαρτυρία στις αγορές, που ανησυχούν για τις πολιτικές εξελίξεις μετά την πρόσφατη εισαγωγή του πρωθυπουργού στο ΩΝΑΣΕΙΟ. Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για την πορεία των οικονομιών των χωρών-μελών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την πρόοδο που συνετελέσθη φέτος και προβλέπει βελτίωση το 1996. Οι κοινοτικές προβλέψεις πάντως είναι πιο μετριοπαθείς απο αυτές της κυβέρνησης κυρίως ως προς τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, καθώς προβλέπουν για το 1996 αύξηση του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος κατά 1,9% όταν επισήμως ο κ Παπαντωνίου ομιλεί για ρυθμό 2,4% και ανεπισήμως για 2,7%".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του τονίζει οτι "για πρώτη φορά μετά απο χρόνια η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, οι δείκτες της παρουσιάζουν μια συνεχή βελτίωση και οι προοπτικές είναι τέτοιες ώστε να προδιαγράφουν ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Για πρώτη φορά απο το 1981 που η χώρα μπήκε στην Ε.Ο.Κ., η Ευρωπαϊκή Κοινότητα όχι μόνο δεν μας επικρίνει αλλά μας επαινεί και μας εμφανίζει περίπου ως πρότυπο προς μίμηση. Ταυτόχρονα έχουν αρχίσει να εισρέουν τα κοινοτικά κονδύλια για την εκτέλεση των μεγάλων έργων. Οι ευθύνες των κομματικών και κοινοβουλευτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ιστορικού χαρακτήρα. Οφείλουν να διασφαλίσουν πάση θυσία τα μέχρι τώρα επιτεύγματα και να τα διευρύνουν. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι μια και μόνη: η ενότητα και η παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του σημειώνει, μεταξύ άλλων οτι "είναι χαρακτηριστικό οτι οι διαπιστώσεις και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οδηγούν στο συμπέρασμα οτι: η κυβέρνηση πρέπει να πάρει και νέα πρόσθετα μέτρα γιατί διαφορετικά θ'ανοίξει περισσότερο η ψαλίδα μεταξύ της οικονομίας μας και των ευρωπαϊκών οικονομιών".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ,"η σταθεροποίηση του πληθωρισμού στους μονοψήφιους ρυθμούς (έστω κι αν η κομισιόν δεν συμφωνεί με τις υπεραισιόδοξες ελληνικές προβλέψεις) και η διατήρηση μιας "σκληρής" νομισματικής πολιτικής αποτελούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά δεν αρκούν απο μόνα τους όσο στο σώμα της ελληνικής οικονομίας θα βρίσκονται τα αγκάθια του αυξημένου δημοσιονομικού ελλείμματος, της διόγκωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και των χαμηλών ρυθμών της ανάπτυξης. Απαιτείται λοιπόν η απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος σύγκλισης, απαλλαγμένη απο τις μικροκομματικές ή προεκλογικές σκοπιμότητες της χαλάρωσης και των παροχών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι μας δόθηκε απο την Κομισιόν "χρυσό μετάλλιο στην άρση των βαρών του προγράμματος σύγκλισης αλλά διατηρούμε την τελευταία θέση και ίσως χρειαστούν νέα μέτρα".

    Αντίθετα, ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ερμηνεύει την έκθεση ως "ευρωπαϊκό καμπανάκι κινδύνου για την πορεία της οικονομίας" ενώ ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "προαναγγέλλει για το 1997 νέα μέτρα λιτότητας αν και καταγράφει θετικά αποτελέσματα της σφικτής οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε φέτος η κυβέρνηση".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "η χώρα μας παραμένει σταθερά στην τελευταία θέση των 15 και η κομισιόν συνιστά πιο σκληρή λιτότητα αν και προβλέπει οτι η Ελλάδα δεν θα μπει στο τρίτο στάδιο της ΟΝΕ".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι "η διευθέτηση του Κυπριακού μετά τη Βοσνία αποτελεί πλέον την πρώτη προτεραιότητα της αμερικανικής διπλωματίας. Οπως δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ στις αρχές του επόμενου χρόνου θα υπάρξει μια αποφασιστική προσπάθεια εκ μέρους των ΗΠΑ".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "το Κυπριακό θα αποτελέσει την αμέσως επόμενη προτεραιότητα των ΗΠΑ μετά το Βοσνιακό. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε Αμερικανός αξιωματούχος που κλήθηκε να απαντήσει κατά πόσον, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το Βοσνιακό, θα ισχύσει σχετική δήλωση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "ο υφυπουργός εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ένας σκληρός διαπραγματευτής που έχει την επιδεξιότητα να "αναμειγνύει" την πειθώ με τον συγκεκαλυμμένο εκβιασμό αναλαμβάνει στα τέλη Ιανουαρίου το δύσκολο έργο της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν οτι ο κ. Χόλμπρουκ μετά τον προσωπικό του "θρίαμβο" με το Βοσνιακό έχει εξασφαλίσει τώρα την πλήρη υποστήριξη και την συμπαράσταση του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και θα προσπαθήσει να επιτύχει τη λύση του προβλήματος της Κύπρου, όπου απέτυχαν όλοι προηγούμενοι συνάδελφοί του".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "σύντομα θα αφιχθούν στη Λευκωσία ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Ρίτσαρντ Μπίτι καθώς και ο συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζίμ Ουίλλιαμς".

    [5] Βουλγαρία - Επίσκεψη Στεφανόπουλου

    Η ΝΙΚΗ χαρακτηρίζει ως "αρτηρίες ζωής για Ελλάδα και Βουλγαρία" τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης αλλά και την Εγνατία Οδό με τους κάθετους οδικούς άξονες".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί κατά πάσαν πιθανότητα μέχρι το τέλος του χρόνου στη Σόφια για την τελική υπογραφή των τριών διμερών συμφωνιών προκειμένου να οριστικοποιηθεί η νέα φάση της στενής συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο πλευρές προχωρούν πλέον στον προσδιορισμό της ημερομηνίας υπογραφής των συμφωνιών αυτών που αφορούν: τη διάνοιξη τριών νέων μεθοριακών σταθμών. Ρύθμιση των υδάτων του Νέστου. Ρύθμιση του καθεστώτος εποχιακής απασχόλησης Βουλγάρων εργατών στην Ελλάδα και επανεισδοχής λαθρομεταναστών. Το θέμα της κατασκευής αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης απασχόλησε και ιδίαν τους υπουργούς Εξωτερικών Παπούλια και Πιρίνσκι ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος έκανε ειδική αναφορά στο θέμα κατά την ομιλία του στο βουλγαρικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βουλγαρική πλευρά επιμένει στη διαπραγμάτευση υψηλότερου ποσοστού κερδών για το βουλγαρικό δημόσιο, ξεκινώντας απο 25%".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "τη σημασία της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης αλλά και της Εγνατίας Οδού που θα συνδέεται με νέους καθέτους οδικούς άξονες υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος σε ομιλία του χθες ενώπιον του βουλγαρικού κοινοβουλίου στη Σόφια. Το σχέδιο για τη μεταφορά αργού πετρελαίου μέσω του αγωγού θα εξασφαλισθεί με τους καλύτερους εμπορικο-οικονομικούς όρους τη ροή πετρελαίου προς την Ευρώπη και ταυτόχρονα να συμβάλει αναμφισβήτητα στην ανάπτυξη της περιοχής και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σημειώνεται οτι το θέμα του αγωγού και των προβλημάτων που έχουν αναφυεί συζητήθηκε στη συνάντηση του κ. Στεφανόπουλου με τον Πρωθυπουργό κ. Βίντενοφ προχθές και όπως ανέφερε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός σε σύντομη ομιλία που είχε με το ΑΠΕ τα όποια προβλήματα υπάρχουν θα επιλυθούν μέσω των διαβουλεύσεων των εμπειρογνωμόνων και ταυτόχρονα είπε πως είναι αισιόδοξος για τη λύση των προβλημάτων αυτών".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ στην ομιλία του ο κ. Στεφανόπουλος υπογράμμισε οτι "η σύνδεση των νέων κάθετων οδικών αρτηριών στην περιοχή με την Εγνατία οδό η κατασκευή της οποίας θα ολοκληρωθεί στα προσεχή τέσσερα χρόνια, καθώς και με τα ελληνικά λιμάνια θα ενισχύσει ουσιαστικά την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής που οριοθετείται απο την Αλεξανδρούπολη, το Ορμένιο, το Χάσκοβο, τη Φιλιππούπολη, το Κιρντζάλι, το Σμόλιαν, η Δράμα και την Καβάλα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ακόμη οτι η επίσκεψή στη Σόφια συνέβαλε στη μεγαλύτερη ενίσχυση αλλά και στη διεύρυνση των ανέφελων ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και παράλληλα επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδος στις προσπάθειες της Βουλγαρίας να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ επιμένει τουρκικά παρά την "επίθεση φιλίας" του Ελληνα ομολόγου του. Ακόμη και στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν όπου ο κ. Στεφανόπουλος έπλεξε ένα προσωπικό εγκώμιο για τον κ. Ζέλεφ εκείνος εξήρε το ρόλο της Τουρκίας λέγοντας οτι μαζί με την Ελλάδα αγωνίζονται να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ η Βουλγαρία. "Θα το μάθει με τον καιρό ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού Ζάν Βίντενοφ ο οποίος προσπαθώντας να διασκεδάσει την όλη στάση -"των ίσων αποστάσεων απο την Ελλάδα και την Τουρκία"- του Βούλγαρου προέδρου πρόσθεσε χαρακτηριστικά με νόημα "έχουμε προεδρικές εκλογές σε ένα χρόνο".

    [6] Τουρκία - ΕΕ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "η κρίσιμη ψηφοφορία για την έγκριση ή την απόρριψη της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας θα διεξαχθεί οριστικά στο Ευρωκοινοβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου παρά τις αντίθετες σχετικές προτάσεις μεμονωμένων ευρωβουλευτών. Δύο μέρες νωρίτερα στις 11 Δεκεμβρίου θα έχει γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωβουλής όπου -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- υπερτερούν οι βουλευτές που τάσσονται υπέρ των συμφερόντων της Αγκυρας. Πάντως στη διάρκεια των χθεσινών συζητήσεων για την "έκθεση Καρνέρο" (του Ισπανού ευρωβουλευτή που αξιολόγησε την πορεία εκδημοκρατισμού της Τουρκίας) κυριάρχησε η άποψη οτι η Τουρκία δεν έχει κάνει επαρκή βήματα για τη φιλελευθεροποίηση".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "η ελληνική κυβέρνηση είναι ενοχλημένη απο την υπουργική διάσκεψη που έγινε χθες στη Βόννη. Η υπουργική διάσκεψη των "5" κινείται σαφώς έξω απο τα θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς παραβλέπει προκλητικά τις αρχές της κοινότητας όπως αυτή της κοινοτικής αλληλεγγύης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενισχύει τις εκτιμήσεις οτι "έπιασαν τόπο" οι πιέσεις της Κομισιόν και των κυβερνήσεων των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεως στους ευρωβουλευτές για άμεση επικύρωση της τελωνειακής ένωσης".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, αλλά και τα δημοσιεύματα του υπόλοιπου τύπου, "σε μια ευθεία και ανεπιφύλακτη υποστήριξη της κυβέρνησης Τσιλέρ επεδόθησαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιταλίας σε συνάντηση που διοργάνωσε ο Κλ. Κίνκελ στη Βόννη. Οι πέντε Ευρωπαίοι υπουργοί απηύθυναν "έκκληση" προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία της τελωνειακής ένωσης ενώ απέφυγαν στη συνέντευξη Τύπου να θίξουν ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από το Λονδίνο τέλος χθες ο πρωθυπουργός Τζ. Μέιτζορ, τη Ρώμη υπουργός Εξωτερικών Σ. Ανιέλι και τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σ. Πέρες σε δηλώσεις τους κάλεσαν τους ευρωβουλευτές να υπερψηφίσουν την τελωνειακή ένωση για να αποδυναμωθεί η εμβέλεια των φονταμενταλιστών στη Τουρκία".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "χωρίς να πετύχει απόλυτα τον αντικειμενικό της στόχο έφυγε απο το Λονδίνο η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ. Συγκεκριμένα κατά την κρισιμότερη απο τις επαφές που πραγματοποίησε χθες εδώ δεν κατάφερε να αποσπάσει απο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τόνι Μπλέρ, τη δέσμευση που επεδίωκε οτι οι ευρωβουλευτές του εργατικού κόμματος δεν θα καταψηφίσουν τη συμφωνία για την Τελωνειακή Ενωση ΕΕ -Τουρκίας".

    [7] Τουρκία - Εξοπλισμοί

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε ανταπόκρισή της απο την Ουάσιγκτον αναφέρει οτι "την επικείμενη πώληση στην Τουρκία 120 Στρατιωτικών Τακτικών Πυραυλικών Συστημάτων αξίας 88 εκατομμυρίων δολαρίων επιβεβαίωσε την περασμένη Δευτέρα το αμερικανικό Πεντάγωνο σύμφωνα με αναφορά της οργάνωσης "Χιούμαν Ράιτς Γουότς".

    [8] ΠΓΔΜ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "φθάνει το μεσημέρι στα Σκόπια προερχόμενος απο την Κοπεγχάγη ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλλιαμ Πέρι. Ο κ. Πέρι θα συνοδεύεται και απο τους υπουργούς Αμυνας των Σουηδίας, Νορβηγίας, Δανίας και Φινλανδίας που μετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στα Σκόπια. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να είναι η συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο πρόγραμμα "Συνεταιρισμός για την ειρήνη" το μέλλον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο έδαφός της, ιδιαίτερα μετά τη χτεσινή συμφωνία του Οχάιο για τη Βοσνία καθώς και η πιθανότητα άρσης του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων για τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας".

    [9] Ελλάδα-Βοσνία

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "με στρατιωτική δύναμη που μπορεί να φθάσει έως και τους 500 άνδρες, εξετάζει η ελληνική πλευρά να μετάσχει στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη η οποία θα αναπτυχθεί στη Βοσνία για την επιτήρηση της συμφωνίας ειρήνης.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Thursday, 23 November 1995 - 12:16:29