Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 30/11/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/11/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ασθένεια Πρωθυπουργού

  • [3] Επίσκεψη Παπούλια

  • [4] Τουρκική πρόκληση - ελληνική αντίδραση

  • [5] Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη

  • [6] Κυπριακό

  • [7] Βοσνία-Επίσκεψη Παπούλια

  • [8] Βοσνία-Ελληνική συμμετοχή

  • [9] Συνέδριο απόδημου ελληνισμού


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 30/11/1995 (ΑΠΕ):

    Η ασθένεια του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου δεσπόζει και σήμερα στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου. Αλλα βασικά θέματα είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στην πολυεθνική δύναμη στη Βοσνία, η επίσκεψη του ΥΠΕΞ Κάρολου Παπούλια στο Σεράγεβο και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στους τούρκικους ισχυρισμούς για τη Θράκη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ασφυξία και ένα τρις τα χρέη στην αγορά. Βαρύτατη άμεσοι και έμμεσοι φόροι στον προϋπολογισμό για το 1996".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Δραματική νύχτα για τον Ανδρέα. Επειγόντως στο ΩΝΑΣΕΙΟ ο Γιακούμπ".

    Η ΑΥΓΗ: "Ωρα αποφάσεων. Οριακή η κατάσταση της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου. Επιταχύνονται στο ΠΑΣΟΚ οι διαδικασίες για τη διαδοχή".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Την Παρασκευή τελειώνει το δράμα. Μιμή, γιατροί και μιμίκοι σκότωσαν τον Ανδρέα".

    ΕΘΝΟΣ: "Οδύνη ... απαισιοδοξία και απο τα ιατρικά ανακοινωθέντα. Φουντώνει η μάχη των μνηστήρων. Παρασκήνιο και ψυχραιμία για τη διαδοχή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κρίσιμες ώρες για τον Ανδρέα που σήμερα δεν εορτάζει ούτε δέχεται".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κοράκια" έξω απο την εντατική. Ασεβείς οι "δελφίνοι" προς τον βαρέως ασθενούντα ηγέτη τους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανίερο παζάρι στο κρεβάτι του ετοιμοθάνατου. Ξημερώματα και με το Φάλκον έφεραν το Γιακούμπ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ωρες κρίσιμες. Ο Γιακούμπ στην Αθήνα με "ειδικό" φάρμακο. Πυκνώνουν οι κινήσεις για νέο Πρωθυπουργό".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Διεργασίες εκλογής νέου Πρωθυπουργού. Με μηχανικά μέσα διατηρείται στη ζωή ο Ανδρέας Παπανδρέου".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ωρες ευθύνης. Με το βλέμμα στο ΩΝΑΣΕΙΟ δρομολογούνται εξελίξεις. Ο Άγιος Ανδρέας θα κάνει το θαύμα του;".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Παλεύει σκληρά ο Ανδρέας. Κλαίει και προσεύχεται η Δήμητρα. Παρασκήνιο διεργασιών στο ΠΑΣΟΚ".

    ΝΙΚΗ: "Ελλάδα μην κλαις. Υπάρχει πάντα ελπίδα. Παλλαϊκή συγκίνηση για τον Ανδρέα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Στις Βρυξέλλες αποφασίζεται ο εκπρόσωπος της χώρας; Κρίσιμο θέμα εθνικής κυριαρχίας προκύπτει απο δηλώσεις του Τηλέμαχου Χυτήρη".

    [2] Ασθένεια Πρωθυπουργού

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι ήταν "σταθερή η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού χθες, γεγονός που επέτρεπε στους θεράποντες γιατρούς να διατηρούν ελπίδες εφόσον δεν παρουσιαστεί νέα πνευμονία ή αιμορραγία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι είναι "κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, χωρίς όμως και παρά τη διογκούμενη φημολογία να έχουν χαθεί οι ελπίδες. Ο Ανδρέας είναι μέσα στο παιχνίδι της ζωής πλήρως. Με τις λέξεις αυτές απάντησε χθες το βράδυ γιατρός εκ των κορυφαίων της ομάδας που παρακολουθεί τον πρωθυπουργό στην ερώτηση μας "ζει ή πεθαίνει ο Ανδρέας;" Και μας ανέφερε ως στοιχεία που επιτρέπουν την αισιοδοξία του: Το γεγονός οτι εγκέφαλος, συκώτι και καρδιά λειτουργούν πολύ καλά. Οι νεφροί μετά και τη χθεσινή αιμοκάθαρση έδειξαν σαφή αντίδραση. Διαπιστώθηκε άνοδος των δεικτών πηκτικότητας του αίματος. Αν δεν κάνει, πρόσθεσαν, νέα λοίμωξη ή αιμορραγία ή άλλη σοβαρή επιπλοκή, τότε θα επιχειρηθεί να βγει απο τον αναπνευστήρα σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί".

    "Κρίσιμη, χαρακτηρίζει και ο ΛΟΓΟΣ την κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού ο οποίος συνεχίζει να δίνει μάχη για τη ζωή. Αγωνία για την εξέλιξή του διακατέχει ολόκληρη την Ελλάδα με θετικό σημείο το οτι αντιδρά στις θεραπευτικές μεθόδους που ακολουθούνται. Ο Ανδρέας Παπανδρέου προτού υποστεί την τεχνητή υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας του προχθές το βράδυ ενημερώθηκε απο τον θεράποντα γιατρό του υπουργό Υγείας Δ. Κρεμαστινό και έδωσε τη σύμφωνη γνώμη του. Ακόμη κι εκείνη τη στιγμή ο πρωθυπουργός λειτούργησε ως πολιτικός ζητώντας να καλέσουν τον υπουργό Επικρατείας Α. Λιβάνη προκείμενου να τον ενημερώσει για τον προϋπολογισμό. Από τη στιγμή που τοποθετήθηκε ο αναπνευστήρας που αντικαθιστά κατά 100% τη λειτουργία των πνευμόνων, ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται σε κατάσταση φυσικού ύπνου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "τις πιο κρίσιμες ώρες, απο τη στιγμή που συνδέθηκε για δεύτερη φορά με τον αναπνευστήρα, περνά ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου. Σήμερα οι θεράποντες ιατροί καλούνται να αποφασίσουν εάν θα αποσυνδέσουν τον πρωθυπουργό απο τον αναπνευστήρα μέσω του οποίου μέχρι τώρα γίνεται ολοκληρωτικά η αναπνευστική λειτουργία".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη εμφανίζει απο χθες η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού. Στο κλίμα αυτό της απαισιοδοξίας προστέθηκαν χθες εκτιμήσεις γιατρών του ΩΝΑΣΕΙΟΥ οτι ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει μια έντονα κρίσιμη καμπή, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές "ζημιές". Σε σχόλιό του με τίτλο "το μεγαλείο του ηγέτη - η συμπαράσταση του κόσμου" γράφει "ο άνθρωπος που θέλησε να αλλάξει τη μοίρα της Ελλάδας, που έδωσε πνοή στο σύγχρονο προοδευτικού κίνημα, που δεν υπέκυψε ούτε με την πρωτοφανή εκστρατεία και τη πολυμέτωπη επίθεση που δέχθηκε το 1989, βρίσκεται κατάκοιτος στο κρεβάτι της εντατικής. Εχθροί και φίλοι στέκονται αποσβολωμένοι. Εύχονται να ξεπεράσει τη μεγάλη δοκιμασία. Ολοι αυτοί που συγκεντρώνονται στην είσοδο του ΩΝΑΣΕΙΟΥ, απλοί άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, δεν μπορούν να διανοηθούν καν οτι η μάχη θα χαθεί. Τη θεωρούν δική τους υπόθεση. Δεν έχουν μάθει να χάνουν μάχες με τον Ανδρέα Παπανδρέου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "με ειλικρινή λύπη ο ελληνικός λαός παρακολουθεί τη δυσμενή τροπή της μάχης ζωής - μιας μάχης που πλέον όλα δείχνουν οτι γίνεται με άνισους όρους- του πρωθυπουργού Ανδρέα Γ. Παπανδρέου. Οι τελευταίες νυχτερινές πληροφορίες, με το σταγονόμετρο είναι αλήθεια προδιέγραφαν ένα ιδιαίτερα επώδυνο σημερινό 24ωρο, το οποίο κατά δραματική συγκυρία συμπίπτει με την ονομαστική του εορτή. Η ασάφεια μάλιστα και το συγκεχυμένο των πληροφοριών, αφού η λακωνικότητα των ιατρικών δελτίων "προκαλεί" στα μεσοδιαστήματα εκρήξεις παραπληροφορήσεων πυροδότησε το βράδυ εκ νέου φήμες για το απευκταίον φήμες που ευτυχώς η ροή των γεγονότων διέψευσε. Είναι περίεργο το οτι τα πολιτικά πάθη και οι αντιπαλότητες έπρεπε να γνωρίσουν τη δοκιμασία τέτοιων στιγμών για να περιέλθουν σε ύφεση και είναι γεγονός οτι πέρα απο τη συμπάθεια φίλων και αντιπάλων στην περιπέτεια του πρωθυπουργού μια πρωτόγνωρη αβρότητα δημιουργήθηκε τόσο ανάμεσα στους κομματικούς σχηματισμούς όσο και στις μερίδες του σπαρασσόμενου εσχάτως ΠΑΣΟΚ".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "παγωμένη όλη η χώρα παρακολουθεί τη μάχη που δίνει ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, στο ΩΝΑΣΕΙΟ Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Οι γιατροί δίνουν αγώνα για να ανατάξουν την πνευμονική και νεφρική λειτουργία του πρωθυπουργού, οι οποίες υποστηρίζονται ενώ το μόνο αισιόδοξο στοιχείο είναι οτι η καρδιακή λειτουργία δεν παρουσιάζει διαταραχές. Από τους πιο πιστούς "φίλους" του Ανδρέα Παπανδρέου αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά οτι είναι ο ελληνικός λαός. Εκατοντάδες ήταν εκείνοι που έσπευσαν "δίπλα του" απο την πρώτη στιγμή που η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού παρουσίασε επιδείνωση. Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία συμπαραστέκεται στον Ανδρέα Παπανδρέου αυτές τις κρίσιμες ώρες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "τα μηχανήματα πλέον κρατούν στη ζωή τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου του οποίου τα ζωτικά όργανα καταστρέφονται το ένα μετά το άλλο. Πρώτοι οι πνεύμονες μετά τα νεφρά και ήδη υπάρχουν ενδείξεις και για καρδιακή αρρυθμία. Σβήνει ώρα με την ώρα λεπτό με το λεπτό και τον πρώτο λόγο τώρα έχουν οι οικείοι του, οι οποίοι μπορούν να πουν το ναι για την αποσύνδεση απο τα μηχανήματα, αφού δυστυχώς, οι γιατροί δεν τους δίνουν καμία ελπίδα να ανανήψει ο πρωθυπουργός".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "σε ένα θαύμα ελπίζουν πλέον οι θεράποντες ιατροί καθώς η πορεία της υγείας του πρωθυπουργού θεωρείται μη αναστρέψιμη. Στο μεταξύ η οικογένεια Παπανδρέου καταβάλλει ύστατες προσπάθειες για τη σωτηρία του πρωθυπουργού. Κατόπιν προσκλήσεως του Γεωργίου Παπανδρέου έφθασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού συνοδευόμενος απο τον βοηθό του κ. Ράιτ ο διάσημος καρδιοχειρούργος, Μαγκντί Γιακούμπ προκειμένου να εξετάσει τον πρωθυπουργό να δώσει κάθε δυνατή βοήθεια για την αποκατάσταση της υγείας του κ. Παπανδρέου. Ο κ. Γιακούμπ φέρνει μαζί του και ένα φάρμακο το οποίο βοηθάει στη λειτουργία των νεφρών".

    "Σκληρή μάχη, αναφέρει και ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, έδιναν λεπτό προς λεπτό χθες οι γιατροί για να κρατήσουν στη ζωή τον Α. Παπανδρέου. Η συνεχής διαπίστωση οτι ο ασθενής δεν μπορούσε καθόλου να αναπνεύσει χωρίς τη χρήση του αναπνευστήρα η πλήρης νεφρική ανεπάρκεια και οι διαταραχές στην πήξη του αίματος έδειχναν οτι η κατάσταση του ασθενούς είναι δύσκολα ανατρέψιμη. Η νέα δυσάρεστη εξέλιξη χθες ήταν οτι ο πρωθυπουργός μπήκε μόνιμα πλέον σε τεχνητό νεφρό σε μια συνεχή αιμοκάθαρση. Και οι όποιες τελευταίες απέλπιδες προσπάθειες των γιατρών ουσιαστικά πιθανόν και τυπικά τελειώνουν σήμερα περίπου στις 8 με 10 το βράδυ οπότε και συμπληρώνεται το 48ωρο απο τη νέα διασωλήνωση του Ανδρέα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "για το θαύμα ήρθε και ο Γιακούμπ. Παρά τις διαψεύσεις υπάρχει πρόβλημα με την καρδιά.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει οτι "απεγνωσμένη μάχη να κρατήσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου στη ζωή δίνουν απο το βράδυ της Τρίτης οι γιατροί αλλά οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες, επειδή τόσο η αναπνευστική όσο και η νεφρική λειτουργία υποστηρίζονται με μηχανικά μέσα. Η τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής του πρωθυπουργού στην ενεργό πολιτική, γεγονός που εκ των πραγμάτων επιταχύνει τις παρασκηνιακές ζυμώσεις εν όψει της διαδοχής. Μετά τον κ. Σημίτη, στο "χορό" έχουν εισέλθει δυναμικά και οι κ. Αρσένης και Τσοχατζόπουλος, οι οποίοι με αλλεπάλληλες επαφές επιχειρούν αν ενισχύσουν τα ερείσματά τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Παραλλήλως, βρίσκονται σε εξέλιξη και διαβουλεύσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών με κεντρικό στόχο τις αμοιβαίες βολιδοσκοπήσεις για τη σύναψη συμμαχιών".

    Η ΑΥΓΗ γράφει πως με δεδομένες τις εξελίξεις στο ΩΝΑΣΕΙΟ επιταχύνονται, όπως είναι φυσικό, οι διεργασίες διαδοχής. Είναι γεγονός οτι οι εξελίξεις και οι ανακατατάξεις δεν αφορούν μόνο το ΠΑΣΟΚ. Το πολιτικό σκηνικό, εκ των πραγμάτων, αλλάζει ριζικά με επιπτώσεις σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "ο εντεινόμενος ρυθμός των διαβουλεύσεων μεταξύ των πρωτοκλασάτων στελεχών συναγωνίζεται πλέον το πλήθος των σεναρίων περί της διαδοχής. Θεωρείται ωστόσο βέβαιο οτι οι προσεγγίσεις αυτές αφορούν ευσεβείς πόθους λόγω της ρευστότητας που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ.

    [3] Επίσκεψη Παπούλια

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η επίσκεψη του κ. Παπούλια πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά την επίσκεψη στη Βοσνία της πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Τανσού Τσιλέρ, και εν μέσω επικρίσεων για ελλιπή παρουσία της ελληνικής διπλωματίας στη διεθνή σκηνή, η οποία εμμέσως συνδέεται και με τη ρευστότητα που έχει προκαλέσει η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού. Ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες για τη χειμερινή σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 7 και 8 θα παραστεί στην υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ (πρώην ΔΑΣΕ) στη Βουδαπέστη, στις 9 θα μεταβεί στο Λονδίνο όπου θα οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη των ειρηνευτικών δυνάμεων στη Βοσνία και στις 15 θα βρεθεί στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πιθανόν, τέλος ο κ. Παπούλιας να παραστεί στις 11-12 του μήνα στην υπογραφή της Συμφωνίας του Ντέϊτον στο Παρίσι".

    [4] Τουρκική πρόκληση - ελληνική αντίδραση

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "την οξύτατη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η προχθεσινή προκλητική παρέμβαση της Αγκυρας, η οποία επέκρινε ως ανεπαρκές μέτρο την κατάργηση της ζώνης στρατιωτικής επιτηρήσεως στην περιοχή της Ξάνθης. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Μπίκας με μια εκτενέστατη ανακοίνωση του ανασκευάζει τους ισχυρισμούς του Τούρκου ομολόγου του και ανέφερε την τύχη που επιφύλαξε η Τουρκία στην ελληνική ομογένεια στην Κωνσταντινούπολη, στην Τένεδο και στην Ίμβρο ".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει οτι "η Αγκυρα διαθέτει ανεπαρκή μνήμη " και υπογραμμίζει, όπως και οι υπόλοιπες εφημερίδες την "άμεση αντίδραση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ στις τουρκικές αιτιάσεις για τη Θράκη".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "στην σκληρή απάντηση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ στην τουρκική θρασύτητα" τονίζεται πως "λησμονείται κατ'αρχήν η συμπεριφορά που επιφύλαξε η Τουρκία στους Ελληνες ομογενείς της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Η Τουρκία συνεχίζει να "χαρακτηρίζει αυθαίρετα τη μουσουλμανική μειονότητα ως "τουρκική". Πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί οτι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελείται απο Ελληνες πολίτες. Παρατηρούμε επίσης οτι στην ανακοίνωση του, το τουρκικό ΥΠΕΞ χρησιμοποιεί τον όρο ρωμαϊκά για να χαρακτηρίσει χωρίς της ελληνικής Θράκης αντί του όρου ελληνικά. Δεδομένου οτι ο όρος ρωμαϊκός χρησιμοποιείται απο την Τουρκία για τον αυθαίρετο προσδιορισμό της ελληνικής μειονότητας που ζει στο έδαφός της, η χρησιμοποίηση του και για ελληνικά χωριά δείχνει τις αληθινές προθέσεις της Αγκυρας. Η Ελλάδα δεν διακατέχεται και δεν έχει κανένα λόγο να διακατέχεται απο αντιτουρκισμό. Θέλουμε την ανάπτυξη των σχέσεων μας με τη γείτονα υπό τις γνωστές βέβαια προϋποθέσεις. Υπάρχει όμως πρόβλημα με την Τουρκία πρόβλημα που φαίνεται στη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας στις προκλητικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας στο Αιγαίο, στην άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και να προχωρήσει στην υποβολή της μόνης διαφοράς μας, αυτή για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, στο Διεθνές Δικαστήριο".

    [5] Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "επίσημη επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων (Μ. Βρετανία) θα πραγματοποιήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ Βαρθολομαίος απο τις 2 έως τις 8 Δεκεμβρίου".

    [6] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι κατά τη χθεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου "εξετάστηκε η πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη και διαπιστώθηκε το αυξανόμενο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Αξιολογήθηκε, βέβαια και η αμερικανική απόφαση για ουσιαστική εμπλοκή στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Εξάλλου ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γούσταβ Φεϋσσέλ δήλωσε οτι στόχος του Οργανισμού είναι η πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ Προέδρου Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς, το συντομότερο δυνατόν. Η επιτυχία της συνάντησης, θεωρείται εξασφαλισμένη εκ των προτέρων. Επίσης, στις δηλώσεις του ο κ. Φεϋσσέλ χαιρέτισε την εμπλοκή των ΗΠΑ στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Εντύπωση έκανε σε παρατηρητές το γεγονός οτι ο κ. Φεϋσσέλ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το κατά πόσον η επικύρωση της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ θα βοηθήσεις στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού".

    [7] Βοσνία-Επίσκεψη Παπούλια

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες προβάλλουν την επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα στο Σεράγεβο ο ΥΠΕΞ Κάρολος Παπούλιας, "προκειμένου να μετάσχει σε μια ακόμα συνάντηση με τους ομολόγους του της Βοσνίας και του Ιράν. Ο κ. Παπούλια θα συζητήσει τις εξελίξεις στο γιουγκοσλαβικό όπως άλλωστε έκανε και χθες με τον πρόεδρο της Ν. Γιουγκοσλαβίας Μιλάν Μιλουτίνοβιτς που συναντήθηκε στην Αθήνα".

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, στη σύνοδο των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ διατύπωσε έμμεσα και τις ελληνικές θέσεις σχετικά με την παραπομπή σε δίκη Σέρβων της Βοσνίας ως εγκληματιών πολέμου. Υποστήριξε δε οτι η διαδικασία ειρήνευσης απαιτεί να αντιμετωπιστούν αντικειμενικά οι αντιμαχόμενες παρατάξεις, χωρίς να δημιουργηθούν συμπλέγματα νικητών και ηττημένων.

    [8] Βοσνία-Ελληνική συμμετοχή

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "με μια φρεγάτα, δυο ναρκαλιευτικά, δυο μεταγωγικά αεροπλάνα C-130 για αερομεταφορές, μόνιμους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, στρατιώτες του μηχανικού και τηλεπικοινωνιών δηλαδή με μια δύναμη περίπου 1000 ανδρών πρόκειται να συμμετάσχει η Ελλάδα στη Διεθνή Δύναμη Επιτήρησης της Ειρήνης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία. Το επίπεδο της ελληνικής συμμετοχής προσδιόρισε χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος έλαβε μέρος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αμυντικού Σχεδιασμού, με τη συμμετοχή για πρώτη φορά του Ρώσου στρατηγού Γκρατσοφ, την παρουσία του οποίου χαρακτήρισε ο κ. Αρσένης ως "ιστορική". Η Αθήνα φαίνεται να διαμήνυσε στο ΝΑΤΟ οτι θα επιθυμούσε οι δυνάμεις της να εγκατασταθούν σε σερβοβοσνιακά εδάφη.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ θεωρεί "σημαντική την ελληνική παρουσία στην πολυεθνική της Βοσνίας.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι ο υπουργός "υπολογίζει οτι η αποστολή της θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Δεκέμβρη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης στις 13 Δεκεμβρίου στο Παρίσι".

    [9] Συνέδριο απόδημου ελληνισμού

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ όπως και οι άλλες εφημερίδες αναφέρονται εκτενώς "στην ιδρυτική συνέλευση του συνεδρίου απόδημου ελληνισμού, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Αύριο θα πραγματοποιηθεί παράλληλα το συνέδριο ομογενών επενδυτών με συμμετοχή 150 Ελλήνων επιχειρηματιών απο όλο τον κόσμο και στο οποίο θα παραστούν μέλη της κυβέρνησης. Τα επίσημα εγκαίνια του συνεδρίου που θα γίνουν στις 3 Δεκεμβρίου απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα μεταδώσει η Ε.Ρ.Τ. μέσω δορυφόρου στην Ευρώπη, την Κύπρο, και σε όλες τις πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Thursday, 30 November 1995 - 13:19:45