Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 05/12/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/12/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Λαθρομετανάστες-μέτρα

  • [3] Κυπριακό

  • [4] Οικουμενικός Πατριάρχης

  • [5] Κατάσταση υγείας Πρωθυπουργού

  • [6] ΠΑΣΟΚ - εσωκομματικές εξελίξεις

  • [7] Τουρκία - ΕΕ

  • [8] Ελλάδα -ΗΠΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 05/12/1995 (ΑΠΕ):

    Η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού και οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δεσπόζουν και σήμερα στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου. Αλλα θέματα, το Κυπριακό, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και ο προϋπολογισμός και τα μέτρα για τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κυβέρνηση μισό-μισό. Απίστευτα παζάρια".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πέντε όροι στο διάδοχο και κομματική κηδεμονία. Πάμε για πρωθυπουργό-μαριονέτα".

    Η ΑΥΓΗ: "Παρατεταμένη εκκρεμότητα. Συζητούν για τη διαδοχή μόνο στο παρασκήνιο. Αμυδρές ελπίδες για ανάκαμψη του Ανδρέα Παπανδρέου".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τον ταλαιπωρούν και τον βασανίζουν για να κερδίσουν χρόνο και να τακτοποιήσουν τις "δουλειές" απο τις οποίες τρώνε".

    ΕΘΝΟΣ: "Άγνωστες στιγμές στην εντατική. Αγωνιούν σε 3 μέτωπα οι γιατροί".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στο κενό έπεσε ο Κούβελας, που μίλησε κόντρα στον Εβερτ για ... "κενό εξουσίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Συσπειρώνονται οι ανέντιμοι με αρχηγό τη Μιμή για να εκλέξουν πρωθυπουργό του χεριού τους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τρεις εφιάλτες απειλούν τον Ανδρέα. Κίνδυνος για εμβολή, λοίμωξη και αιμορραγία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Δεν πάει άλλο. Να συνέλθουν τα όργανα για λύση ζητάει ο Βουλευτής Λάμπρος Κανελλόπουλος. Για πρώτη φορά θέμα αντικατάστασης του Ανδρέα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Δειλά σημεία ανάκαμψης της οικονομίας το '96-'97 υποστηρίζει έκθεση των Βρυξελλών υπό τον όρο οτι θα συνεχισθεί η σημερινή δημοσιονομική πολιτική".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Εκτελεστικό Γραφείο: διασφαλισμένη η ενότητα, η δυναμική και η προοπτική".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Χαραμάδα αισιοδοξίας για Ανδρέα. Κόντρα στο Εκτελεστικό για τις διαδικασίες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Με πίεση στους γιατρούς ο Εβερτ επιχειρεί τώρα πολιτική εκμετάλλευση".

    ΝΙΚΗ: "Επιστολές "μπούσουλας" στον Σκανδαλίδη. Οι νομαρχιακές του ΠΑΣΟΚ παρεμβαίνουν στη διαδοχή. "Η Κεντρική Επιτροπή να προτείνει τον Πρωθυπουργό".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Η ΚΑΛΤΣΕΣΤΡΟΥΤΖΙ κυρίαρχη στα ελληνικά τσιμέντα. Ξεπουλούν και τα "Τσιμέντα Χαλκίδας στους Ιταλούς".

    [2] Λαθρομετανάστες-μέτρα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "την απόφασή της να προχωρήσει στη στεγανοποίηση των ελληνοαλβανικών συνόρων, προκειμένου να εκμηδενιστεί το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, εκδήλωσε απο τα Ιωάννινα η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Αμυνας. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Καρ. Παπούλιας δήλωσε οτι τα μέτρα για τη στεγανοποίηση των συνόρων θα είναι άμεσα και κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση να συμμεριστεί αυτή την απόφαση. Ο κ. Παπούλιας μάλιστα έστειλε και μήνυμα προς την αλβανική πλευρά πως εάν δεν προσαρμοστεί σε αυτή την κατεύθυνση της στεγανοποίησης τότε δεν θα εκπληρώσει παλαιότερη υπόσχεσή του για νομιμοποίηση Αλβανών εργατών στην Ελλάδα".

    "Ωστόσο, προσθέτει το ΕΘΝΟΣ, οι μεγαλύτερες ελπίδες για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων εναποτίθενται στο σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης το οποίο θα αποκτηθεί και θα λειτουργήσει μέσα στο 1996, όπως είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Ηδη στα σύνορα έχουν προωθηθεί 500 δόκιμοι αστυφύλακες, απόφοιτοι της Σχολής Γρεβενών, ενώ λειτουργούν 33 μεταβατικά αποσπάσματα. Ιδρύονται 41 σταθμοί, που θα ελέγχουν όλες τις περιοχές και παραδόθηκαν 30 τζιπ, 20 περιπολικά, 8 συμβατικά αυτοκίνητα, 40 διόπτρες νυχτερινής επόπτευσης και ένα πλωτό σκάφος που θα περιπολεί στη Λίμνη της Πρέσπας".

    "Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που επικαλείται η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης -μόνο απο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης- δαπανήθηκαν 5.331.000.000 στο διάστημα 1991-1995. Στο ίδιο διάστημα συνελήφθησαν και επαναπροωθήθηκαν 1.019.006 Αλβανοί λαθρομετανάστες (220.977 το 1995 καθώς και 429 διακινητές λαθρομεταναστών). Ακόμη: το 1994 συνελήφθησαν 4.070 Αλβανοί για 1.969 παραβάσεις, το 1995 άλλοι 2.161 για 1.251 παραβάσεις γεγονός που αλλοιώνει ακόμη και την εικόνα της εγκληματικότητας στη χώρα".

    [3] Κυπριακό

    "Και πρέπει και μπορεί να λυθεί το Κυπριακό μέσα στα επόμενα δύο χρόνια είπε χθες βράδυ ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας Τόμας Νάιλς. Ο ομιλητής διευκρίνισε πως θα υπάρξει λύση του Κυπριακού στο χρονικό διάστημα πριν απο την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Αυτή δεν είναι δική μου μόνο άποψη αλλά και της αμερικανικής κυβέρνησης, τόνισε ο αμερικανός διπλωμάτης", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "σαν απόδειξη της υλοποίησης του δόγματος περί ενιαίου αμυντικού χώρου παρουσίασαν ο υπουργός Αμυνας κ. Αρσένης και ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Κληρίδης την παράδοση μέρους της παραγγελίας 84 θωρακισμένων αρμάτων μεταφοράς προσωπικού ελληνικής κατασκευής τύπου "ΛΕΩΝΙΔΑΣ" που έχει παραγγείλει η Κυπριακή Εθνοφρουρά. Ο κ Αρσένης τόνισε οτι "αποδείξαμε οτι και οι δύο κυβερνήσεις εννοούν αυτά που εξήγγειλαν και κανείς δεν αμφισβητεί σήμερα το δόγμα που θωρακίζει τον ελληνισμό και τα σύνορά μας οτι είναι μια πραγματικότητα. Ο Πρόεδρος της Κύπρου έκανε λόγο για "αγώνα υπέρ βωμών και εστιών" με την έμπρακτη συμπαράσταση της "μεγάλης Μητέρας Πατρίδας Ελλάδας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "ο Βρετανός βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, πρώην υπουργός Αμύνης και Εργασίας, Σερ Ντάντλεϊ Σμίθ, γνωστός για τα φιλοτουρκικά του αισθήματα, πωλεί εξοχική κατοικία στα κατεχόμενα, η οποία ανήκει στον 85χρονο Ελληνοκύπριο Ευάγγελο Χατζητζώρτζη, που την εγκατέλειψε μετά την τουρκική εισβολή το 1974. Η οικογένεια Χατζητζώρτζη έχει ξεκινήσει αγώνα για να αποδείξει οτι το σπίτι της αποτέλεσε λάφυρο πολέμου, ενώ το θέμα τέθηκε τόσο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

    [4] Οικουμενικός Πατριάρχης

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδας θα πραγματοποιήσει τον ερχόμενο Μάιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "ΕΘΝΟΥΣ". Το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθήνα καθορίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Φανάρι Τριμελούς Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας. Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πληροφορίες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα φτάσει στην Αθήνα στις 17 Μαϊου. Στη συνέχεια θα επισκεφτεί την Πάρο και ενδεχομένως κάποιες μητροπόλεις της Βόρειας Ελλάδας".

    [5] Κατάσταση υγείας Πρωθυπουργού

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "μικρά αλλά ισχυρά σημάδια ανάκαμψης στέλνει για μια ακόμη φορά ο οργανισμός του πρωθυπουργού δίνοντας στους γιατρούς τη δυνατότητα να ελπίζουν οτι μπορεί ο κίνδυνος να ξεπεραστεί. Η σταδιακή επανάκαμψη της νεφρικής λειτουργίας και οι επιτυχείς προσπάθειες για διακοπή της μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής του αφήνουν τους θεράποντες γιατρούς να εκτιμούν οτι δεν αποκλείεται να ξεπεραστεί και αυτή η κρίση και σε διάστημα είκοσι ημερών η γενικότερη κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού να μη θυμίζει σε τίποτε τις δύσκολες ώρες που πέρασε τις δύο τελευταίες εβδομάδες".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "χαραμάδα" αισιοδοξίας φάνηκε χθες στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο μετά την αισθητή βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας του πρωθυπουργού και την ανταπόκρισή του στις αναπνευστικές δοκιμασίες -χωρίς τον "σιδηρού πνεύμονα" πια, που δεν φαίνεται να απέδωσε τα αναμενόμενα. Έως το Σάββατο, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς θα πρέπει να έχει αποσυνδεθεί ο αναπνευστήρας γιατί μετά απο αυτό το χρονικό όριο τα ενδεχόμενα μιας πιθανής νέας λοίμωξης, μιας πνευμονικής εμβολής ή αιμορραγίας θα ήταν ακόμα πιο απειλητικά. Ο Πρωθυπουργός ήταν χθες σε αρκετά καλή διάθεση και χαιρέτησε όσους γιατρούς τον επισκέφθηκαν ενώ ήταν σε θέση να κάνει όλες τις αναπνοές μόνος του με τη βοήθεια οξυγόνου κατά 30% μέσω του ενδοτραχειακού σωλήνα".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "δεκάξι μέρες στο νοσοκομείο, δεν γονάτισαν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το ηθικό του παραμένει ψηλά κι αυτή η θέλησή του για ζωή είναι ένα όπλο στα χέρια των γιατρών για τη μάχη που δίνει ο πρωθυπουργός στην εντατική. Χτες το πρωί μόλις συνήλθε απο τη νάρκωση, ζήτησε με νοήματα απο τους γιατρούς του να του βγάλουν τον αναπνευστήρα. Τους έγνεψε πως τον ενοχλεί και έκανε μια χαρακτηριστική κίνηση για να τους δείξει οτι πολύ θα ήθελε, αν μπορούσε, να το κόψει με τα δόντια του προκειμένου να το πετάξει απο πάνω του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, σύμφωνα με έναν εκ των θεραπόντων ιατρών του. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε πριν απο το Χέρφιλντ απο ένα έμφραγμα που υπέστη έχει σχέση με τη δυσλειτουργία της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς δεν αντιμετωπίστηκε στο Λονδίνο γιατί αυτό δεν ήταν εφικτό και φυσικό παραμένει απο τότε το υπ' αριθμόν ένα πρωτογενές πρόβλημα της υγείας του. Επίσης σε μια εβδομάδα οι γιατροί θα γνωρίζουν για τη λειτουργία του μεταβολισμού και σε δέκα περίπου μέρες αισιοδοξούν οτι θα έχει επιτευχθεί η αποκατάσταση της πνευμονικής λειτουργίας και ο πρωθυπουργός θα μπορεί να αναπνέει μόνος του χωρίς την ανάγκη μηχανικής υποστήριξης".

    Σύμφωνα όμως με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "προ των (πνευμονικών) πυλών βρίσκεται η ενδονοσοκομειακή λοίμωξη η εκδήλωση της οποίας θα είναι μοιραία για τον πρωθυπουργό. Ηδη, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του "Ε.Τ." ο αναπνευστήρας που δίνει "πνοή ζωής" για 7η ημέρα στον Ανδρέα Παπανδρέου εμφανίζει εστίες απο παράσιτα και ειδικά απο μύκητες, όπως είχε γίνει και την πρώτη φορά της διασωλήνωσης. Παρά το γεγονός αυτό ακόμα δεν έχουν εκδηλωθεί ανησυχητικά συμπτώματα και δεν εμφανίζεται επέκταση των παρασίτων αυτών. Ετσι εξηγείται και η επιμονή των μελών του ιατρικού συμβουλίου να επισημαίνουν συνεχώς απο το περασμένο Σάββατο πως δεν υπάρχει "ενεργός λοίμωξη". Πάντως, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την καρδιακή λειτουργία, η οποία έχει επιβαρυνθεί απο το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "η κατάσταση του πρωθυπουργού είναι απελπιστική. Κάθε ώρα που περνάει οι μύες των πνευμόνων ατροφούν και αυξάνονται οι πιθανότητες λοίμωξης, εμβολής αλλά και αιμορραγίας που μπορούν να αποβούν μοιραίες για τη ζωή του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "κρίνεται πλέον αναγκαία η αποδέσμευση της αναπνευστικής λειτουργίας ενώ φόβοι υπάρχουν και για την καρδιακή λειτουργία".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "πολυμέτωπη" επίθεση δέχεται πλέον ο ήδη εξασθενημένος οργανισμός του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος νοσηλεύεται επί 16η μέρα το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Οι θεράποντες ιατροί του έχουν να αντιμετωπίσουν ένα "τριπλό κίνδυνο" ο οποίος ανά πάσα στιγμή μπορεί να "χτυπήσει" με μοιραίες, ίσως, συνέπειες ... Ο πρώτος κίνδυνος, όπως ανέφεραν οι πλέον αξιόπιστες πηγές είναι να σημειωθεί σοβαρή βλάβη στη δεξιά κοιλία της καρδιάς. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι να εκδηλωθεί πνευμονική εμβολή (έμφραγμα) και ο τρίτος αφορά στην εμφάνιση νέας λοίμωξης στους πνεύμονες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "ο αναπνευστήρας έπρεπε ήδη να έχει βγει και μόνο απο τύχη ο Πρωθυπουργός δεν υπέστη νέα ενδονοσοκομειακή λοίμωξη ... Μέχρι χθες αργά το βράδυ όλες οι προσπάθειες ήταν αποτυχημένες και είναι επιτακτική η ανάγκη να βγει ο αναπνευστήρας με κανονική αναπνοή ή να υποστεί τραχειοτομή, πολύ περισσότερο αφού ο πρωθυπουργός στις δοκιμές δεν είναι ναρκωμένος και υποφέρει τρομερά ..."

    [6] ΠΑΣΟΚ - εσωκομματικές εξελίξεις

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "σαφή παρέμβαση στο θέμα της διαδοχής πραγματοποιεί η Χαριλάου Τρικούπη και η ομάδα των "προεδρικών" σε μια προσπάθεια να διευρύνουν το ρόλο του κόμματος στις εξελίξεις. Ταυτόχρονα, η αναμέτρηση μεταξύ των υποψηφίων εισέρχεται σε αποφασιστική καμπή, καθώς σε συναντήσεις των ηγετικών στελεχών συζητούνται ευθέως οι διαδικασίες και το πολιτικό πλαίσιο για την "επόμενη μέρα" σε κυβέρνηση και κόμμα. Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη όταν τεθεί το θέμα της διαδοχής και χωρίς να αμφισβητεί τον κατοχυρωμένο ρόλο της κοινοβουλευτικής ομάδας πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες του "Ε" να προκηρύξει έκτακτο συνέδριο εντός πέντε μηνών για την εκλογή προέδρου - γεγονός που εκτιμάται οτι μεταξύ άλλων θα επαναφέρει στο προσκήνιο την επιλογή της "μεταβατικής λύσης" όσο κι αν τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή απορρίπτεται απ' όλες τις πλευρές πλην των "κεντρογενών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί απο την ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου και η άμεση αντιμετώπισή τους απο τα κομματικά όργανα ετέθησαν χθες απο το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λάμπρο Κανελλόπουλο. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί επί πολύ, είπε ο βουλευτής και σημείωσε οτι δεν είναι μόνο δική του άποψη. Πάντως οίνε η πρώτη φορά που τίθεται δημοσίως απο κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θέμα αρχηγού και πρωθυπουργού".

    "Διαβουλεύσεις σε άγρα ψήφων "έχουν επιδοθεί οι υποψήφιοι διάδοχοι", γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "το τέλος της εποχής του Α. Παπανδρέου για το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική ζωή της χώρας σηματοδοτήθηκε χθες με μια δερματική ανακοίνωση του ΕΓ του κόμματος με την οποία και ορίζεται το πλαίσιο της νέας σελίδας που γύρισε κι επίσημα η Χαριλάου Τρικούπη".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ στη χθεσινή του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ υπήρξε "σύγκρουση τάσεων". Μια "τάση" πρότεινε "σύγκληση συνεδρίου για εκλογή πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ". Σε "ηπιότερη" μορφή κινήθηκε η δεύτερη "τάση", η οποία ήθελε να βάλει στο προσκήνιο την ΚΕ ,η οποία να προτείνει στην ΚΟ την επιλογή για το διάδοχο του κ. Παπανδρέου (την άποψη αυτή υποστήριξαν οι κ.κ. Τσοχατζόπουλος, Παπουτσής, Κατσιμπάρδης κ.α.). Η τρίτη "τάση" ήταν συμβατή με το Σύνταγμα, που αναγνωρίζει την απόλυτη αρμοδιότητα στην ΚΟ να εκλέξει το νέο πρωθυπουργό(αυτή την εκδοχή υποστήριξε ο κ. Αρσένης). Κατά την προβολή των απόψεων υπήρξαν έντονοι διαξιφισμοί μεταξύ των υποστηρικτών τους".

    "Βεβαία θεωρείται πλέον, κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, η αντικατάσταση του Ανδρέα Παπανδρέου, γεγονός που επιβεβαιώνουν οι σπασμωδικές κινήσεις των δελφίνων αλλά και οι υπάρχουσες ήδη συμφωνίες. Στο παρασκήνιο "κατασκευάζεται" ο νέος Πρωθυπουργός. Ενας πρωθυπουργός που πριν εκλεγεί θα έχει δώσει γη και ύδωρ και θα έχει αποδεχθεί τους όρους -πέντε τον αριθμό- που ήδη ετέθησαν υπόψη των δελφίνων. Θα έχει αποδεχθεί οτι θα είναι ένας πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης. Θα έχει αποδεχθεί τη κηδεμονία του κομματικού μηχανισμού. Οι συναντήσεις των τελευταίων 24ωρων είχαν μοναδικό αντικείμενο συζήτησης αυτούς ακριβώς τους όρους". Στο βασικό της σχόλιο η ίδια εφημερίδα επισημαίνει, μεταξύ άλλων οτι "η αντικατάσταση του Α. Παπανδρέου δεν είναι "προδοσία" στον ηγέτη. Η αντικατάστασή του είναι σεβασμός στον ηγέτη και υποχρέωση στη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ, το κυβερνών κόμμα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του".

    Επίσης η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο δικό της σχόλιο προσθέτει πως "η παραίτηση του κ. Παπανδρέου επιτάσσεται απο το συμφέρον του τόπου, δευτερευόντως δε ανταποκρίνεται στο κομματικό συμφέρον του ΠΑΣΟΚ και αποβαίνει σαφώς προς όφελος του σημερινού πρωθυπουργού, στην περίπτωση κατά την οποία ξεπεράσει και την περιπέτεια αυτή της υγείας του".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "αδύναμο να αντιμετωπίσει με θεσμικό τρόπο το πρόβλημα της διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ. Παρά τις διαρροές για τη στοίχιση των βουλευτών πίσω απο τους δελφίνους συνεχώς αναβάλλεται ο προγραμματισμός των απαραίτητων διαδικασιών στο κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Χθες μάλιστα άρχισε και η κινδυνολογία περί διάσπασης καθώς και η τρομοκρατία οτι "ο Ανδρέας θα σηκωθεί και θα τους δείξει", βασιζόμενη σε κάποια ιατρική αισιοδοξία οτι ο Πρωθυπουργός θα εισέλθει σε παρατεταμένη περίοδο νοσηλείας".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "τρελές προτάσεις, ακόμη και για εναλλασσόμενη πρωθυπουργία, ενδεικτικές του πόσο λίγο τους ενδιαφέρει η τύχη της χώρας, διατυπώνονται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση μέσα απο το βυζαντινό παρασκήνιο των δελφίνων".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "νομαρχιακές επιτροπές του Κινήματος με επιστολές τους προς τον Γραμματέα, Κώστα Σκανδαλίδη ζητούν όπως "η Κεντρική Επιτροπή ως ανώτατο όργανο μεταξύ δύο συνεδρίων να διασφαλίσει τη συνέχεια και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ ,δείχνοντας παράλληλα σεβασμό στον πρόεδρο Ανδρέα Παπανδρέου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "τις διαδικασίες για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να μπλοκάρει η Δήμητρα Λιάνη μέσω των εκφραστών της λεγόμενης κομματικής νομιμότητας που εξακολουθούν να είναι πειθήνια όργανα της Αυλής. Στην κατεύθυνση αυτή κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΓ ορισμένα μέλη του οργάνου επιχείρησαν να πυροδοτήσουν εμφύλιο ανάμεσα στους κομματικούς και τους κοινοβουλευτικούς με απώτερο στόχο την καθυστέρηση των διαδικασιών για την εκλογή του νέου πρωθυπουργού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "παιχνίδια με τη δήθεν διαθήκη παίζει η Μιμή, ενώ φαίνεται να παζαρεύει τις ψήφους των λεγόμενων "προεδρικών".

    [7] Τουρκία - ΕΕ

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "την αναβολή της συζήτησης για την τελωνειακή ένωση στην ευρωβουλή ή έστω τη μη δημοσιοποίηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας ως τη διενέργεια των τουρκικών εκλογών, ζήτησε χθες εκπρόσωπος του κόμματος της Μητέρας Πατρίδος απο τα μέλη της μεικτής επιτροπής Ενωσης-Τουρκίας. Η πρωτοβουλία αυτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης όπως αυτή διατυπώθηκε απο τον υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπαϊκάλ που χαρακτήρισε "θλιβερή" την "απόπειρα υπονόμευσης των προσπαθειών έγκρισης της Τελωνειακής Ενωσης".

    [8] Ελλάδα - ΗΠΑ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "απαράδεκτη θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση την αμφισβήτηση εκ μέρους των ΗΠΑ του εύρους του ελληνικού εναερίου χώρου στα 10 ναυτικά μίλια. Χρησιμοποιώντας προσεκτική αλλά σαφή γλώσσα, ο υπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης τόνισε χθες οτι οι θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το εύρος του θαλάσσιου αλλά και του εναερίου χώρου παραμένουν πάγιες και παραδέχθηκε οτι η στάση των ΗΠΑ είναι ριζικά αντίθετη με αυτή της χώρας μας. Έκπληξη προκαλεί πάντως ο ωμός τρόπος με τον οποίο συντάσσεται ανοικτά πλέον η Ουάσιγκτον με τις προκλητικές αξιώσεις της Αγκυρας για περιορισμό του εθνικού εναέριου χώρου μας".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Tuesday, 5 December 1995 - 11:58:21