Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 27/12/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/12/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Κατάσταση υγείας Πρωθυπουργού

  • [3] Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [5] Κυπριακό

  • [6] Υπουργικό Συμβούλιο


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 27/12/1995 (ΑΠΕ)

    Η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού και οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, η ανάδειξη των ισλαμιστών σε πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Τουρκία και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ακυρες 250.000 προσλήψεις. Ανω - κάτω το δημόσιο. Σειρά αποφάσεων του ελεγκτικού συνεδρίου".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Θυσία στο σατανά. Μυστήριο με τα δύο δεμένα πτώματα στην Κρήτη. Αλλα 5 εγκλήματα τα Χριστούγεννα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Βρώμικο κόλπο Μιμής - Κρεμαστινού. Μετέφεραν αρον-αρον τον Ανδρέα σε αποστειρωμένο δωμάτιο για να μπλοκάρουν τη διαδοχή".

    ΕΘΝΟΣ: "Σενάριο ανωμαλίας απο τη Δήμητρα Λιάνη και την αμαρτωλή αυλή. Απάνθρωπη χρησιμοποίηση του Ανδρέα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σφάζονται χάριν της ενότητας ενώ η κατάσταση της υγείας του Ανδρέα παραμένει σταθερή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σφάζονται για τα κληρονομικά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ουίσκι και το θρόνο μου. Η Δήμητρα εμφανίζει τον Ανδρέα να δηλώνει έτοιμος για Εκάλη. Πάμε για ανωμαλία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Φρένο στη διαδοχή επιχειρεί το περιβάλλον με 'διαρροές'".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Διαφωνίες για τα σενάρια διαδοχής μετά τη βελτίωση στην υγεία του Ανδρέα. Αποφασιστικά τα επόμενα 24ωρα για τον πρωθυπουργό".

    ΝΙΚΗ: "Η τράπουλα στα χέρια του Ανδρέα. Εκτός εντατικής ο πρωθυπουργός. Αναβάλλεται η διαδοχολογία".

    [2] Κατάσταση υγείας Πρωθυπουργού

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "τα φετινά Χριστούγεννα αποδείχθηκαν τελικά Πάσχα για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Εκεί που ο πρωθυπουργός όλη την ημέρα της Παρασκευής και μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου έδινε κυριολεκτικά μάχη για τη ζωή του και μάλιστα με ελάχιστες πιθανότητες, απο τα μεσάνυχτα και ύστερα στην κυριολεξία ανέστη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει οτι "το πνεύμα των Χριστουγέννων φαίνεται πως ... άγγιξε και τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος έπειτα απο 38 ημέρες νοσηλείας, πέντε λοιμώξεις, αμέτρητες επιπλοκές και δεκάδες αναμετρήσεις με το θάνατο, άρχισε να ανακτά και πάλι τις δυνάμεις του, προς έκπληξη των πάντων! Ο εντερόκοκκος που του προκάλεσε την τελευταία λοίμωξη φάνηκε τελικά ανίσχυρος μπροστά στα πανίσχυρα πειραματικά αντιβιοτικά με τα οποία θωράκισαν τον Α. Παπανδρέου οι θεράποντες γιατροί του. Ο κίνδυνος μιας νέα λοίμωξης όμως είναι πάντα υπαρκτός, ενώ θεωρητικά οι πιθανότητες να επιστρέψει ο πρωθυπουργός στην Εκάλη - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών - είναι λίγες. Μόλις 15%".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "τον κίνδυνο να αλλάξει, ανά πάσα στιγμή, η πορεία της υγείας του ασθενή πρωθυπουργού, ο οποίος νοσηλεύεται επί 38 ημέρες στη Μονάδα Εντατικής του 'Ωνασείου' αντιμετωπίζουν οι θεράποντες ιατροί. Ωστόσο παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζεται μέσα απο τα ιατρικά δελτία, ορατός παραμένει πάντα ο κίνδυνος μια νέας λοίμωξης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "η μεταφορά του πρωθυπουργού απο το θάλαμο της εντατικής στη διαμορφωμένη σουίτα του 6ου ορόφου του Ωνασείου έγινε με την αποκλειστική ευθύνη του Δημήτρη Κρεμαστινού και της Δήμητρας παρά τις διαφωνίες ορισμένων μελών του ιατρικού συμβουλίου αλλά και των παιδιών του πρωθυπουργού. Μέλη του ιατρικού συμβουλίου θεωρούσαν πως κάτι τέτοιο θα ήταν παρακινδυνευμένο γιατί ακόμα ο ασθενής δεν έχει ανανήψει. Είναι ενδεικτικό όμως το γεγονός οτι κανένας απο τους θεράποντες γιατρούς δεν χαρακτήριζε τη σταθερότητα ως βελτίωση και απλώς ανέφεραν οτι ο ασθενής έχει πολλές εφεδρείες. Πράγματι η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού εξακολουθεί να είναι κρίσιμη παρά τη σταθερότητα που εμφάνισε απο την περασμένη Κυριακή μετά τη σοβαρότατη και επικίνδυνη τροπή του Σαββάτου. Οι θεράποντες ιατροί ήταν και χθες επιφυλακτικοί πιστεύοντας πως οι διακυμάνσεις αυτές που παρουσιάζει η υγεία του ασθενούς τους θα συνεχιστούν και θα υπάρξει και πάλι επιδείνωση".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "η βελτίωση της υγείας του πρωθυπουργού η οποία την Παρασκευή παρ' ολίγο να χαρακτηρισθεί 'μη αναστρέψιμη' άλλαξε το δυσμενές κλίμα των τελευταίων ημερών. Ωστόσο η αισιοδοξία αφορά τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκάλεσε ο εντερόκοκκος και όχι τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του κ Παπανδρέου. Και τούτο γιατί υπάρχουν δύο σοβαρά προβλήματα τα οποία τουλάχιστον προς το παρόν φαίνεται δύσκολο ν' αντιμετωπίσουν οι γιατροί. Αν όλα πάνε καλά οι θεράποντες ιατροί εκτιμούν οτι θα απαιτηθεί διάστημα έξι περίπου μηνών για να επιτευχθεί η αποθεραπεία του Ανδρέα Παπανδρέου. Από το χρονικό διάστημα οι 2 με 3 μήνες θα είναι στο ΩΝΑΣΕΙΟ και οι υπόλοιποι στην Εκάλη".

    [3] Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "υποχωρούν τα σενάρια αντικατάστασης και διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα για την υγεία του πρωθυπουργού μετά την αντιμετώπιση και της τελευταίας λοίμωξης. Με δεδομένη τη νέα κατάσταση και εφόσον εξελιχθεί καλά η υγεία του πρωθυπουργού το επόμενο χρονικό διάστημα φαίνεται πως οι όποιες εξελίξεις δρομολογηθούν στο ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσουν μόνο στην περίπτωση που ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου θελήσει κάτι τέτοιο. Τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, αλλά και οι επίδοξοι 'δελφίνοι' έχουν συμφωνήσει οτι ο Ιανουάριος μετά τις γιορτές θα είναι ο μήνας των εξελίξεως για το κυβερνών κόμμα. Ωστόσο, η θετική εξέλιξη στην υγεία του Α Παπανδρέου ανατρέπει τα σχέδιά τους, αφού πλέον υπάρχει έντονος προβληματισμός για το χρόνο αντικατάστασης του πρωθυπουργού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "θεωρείται πολύ πιθανό μόλις οι 'συνθήκες' το επιτρέψουν ο κ. Παπανδρέου να προχωρήσει στον ορισμό αντιπροέδρου ή αντιπροέδρων στην κυβέρνηση και παράλληλα να ανακοινώσει την έναρξη διαδικασιών (χρονοβόρων σε κάθε περίπτωση) για τη σύγκληση συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Αυτή θα είναι μια κατ' επίφαση λύση στο πρόβλημα, ενώ στην πραγματικότητα την εξουσία απο το παρασκήνιο θα συνεχίσει να την ασκεί η 'αυλή'".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "Σφάζονται" χάριν της ενότητας στο ΠΑΣΟΚ, ενώ η κατάστασης της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου επιτρέπει κάποια χαμόγελα. Σε δύο ομάδες έχει χωρισθεί το ΠΑΣΟΚ, δύο ομάδες δυνατές και έτοιμες να συγκρουσθούν αν χρειαστεί. Η πρώτη ομάδα υπό τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο, οι προεδρικοί, τονίζουν οτι θα πρέπει να περιμένουν όλοι να αναρρώσει ο πρωθυπουργός και μετά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαδοχής. Η δεύτερη ομάδα τονίζει οτι ο κύβος ερρίφθη και οι διαδικασίες για τη διαδοχή έχουν προ πολλού ξεκινήσει και τη λύση θα πρέπει να την δώσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι μέχρι στιγμής πάντως εξελίξεις δείχνουν οτι δύο είναι οι επικρατέστεροι, οι μονομάχοι:ο Γερ. Αρσένης και ο Κώστας Σημίτης".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "έχουν ανακύψει διαφωνίες μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ ως προς το χρόνο που πρέπει να εκδηλωθούν οι πρωτοβουλίες για τη διαδοχή. Υπέρ της ανάγκης οριστικής λύσης αμέσως μετά τις γιορτές έχουν ταχθεί οι κ.κ. Αρσένης, Σημίτης και Χαραλαμπόπουλος. Ομως τα σημάδια βελτίωσης που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η υγεία του πρωθυπουργού επανέφεραν στο προσκήνιο σενάρια για δρομολόγηση των όποιων διαδικασιών απο τον ίδιο τον κ. Αν. Παπανδρέου και αφού πρώτα βελτιωθεί περαιτέρω η υγεία του. Τα σενάρια αυτά υποστηρίζονται απο τους λεγόμενους προεδρικούς αλλά και τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος επικεντρώνει μεν την προσπάθειά του στο κυβερνητικό έργο, δεν εγκαταλείπει όμως και την "κούρσα της διαδοχής".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "παραπλανητικές πληροφορίες για ανάρρωση του Αν. Παπανδρέου διοχετεύει η σύζυγός του και πολλοί υπουργοί ώστε να απομακρύνουν το χρόνο για την εκλογή νέου πρωθυπουργού. Οι πιέσεις όμως των βουλευτών και των τριών δελφίνων (Κ. Σημίτη, Γερ. Αρσένη και Ι. Χαραλαμπόπουλου) για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού αυτές τις μέρες κλιμακώνονται. Ηδη δημιουργείται τεράστιο πολιτικό και συνταγματικό πρόβλημα καθώς πολλοί βουλευτές χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική την παράταση της σημερινής εκκρεμότητας επειδή η αναπλήρωση του πρωθυπουργού έχει ξεπεράσει και το χρονικό όριο των τριάντα ημερών που προβλέπει το Σύνταγμα ως ανώτατο όριο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "ο θλιβερός μηχανισμός παραπληροφόρησης για την υγεία του πρωθυπουργού που μπήκε σε λειτουργία τις τελευταίες 48 ώρες αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου ενός επικίνδυνου πολιτικού παιχνιδιού. Πρωταγωνιστές η Δήμητρα και το περιβάλλον της που επιχειρούν τον έλεγχο των εξελίξεων με σκοπό την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων και προσωπικών φιλοδοξιών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "αναστροφή της πορείας προς την αντικατάσταση του πρωθυπουργού επιχειρεί το περιβάλλον του εμφανίζοντας τον να έχει πολιτική συζήτηση με τη σύζυγο του για τις εξελίξεις στην κυβέρνηση και στο κόμμα".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες αναφέρονται στις τυχόν συνέπειες που θα έχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η άνοδος των Ισλαμιστών στη γειτονική χώρα, όπως καταγράφηκε στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Η εφημερίδα γράφει οτι απο πλευράς της Ελλάδος επικρατεί "αμηχανία για τη νίκη των Ισλαμιστών στην Τουρκία. Φόβοι στην ελληνική διπλωματία για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Αγκυρα θα αξιοποιήσει δεόντως το ισλαμικό κίνημα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του αναφέρει οτι "η Αγκυρα, βεβαίως πιστή στις 'παραδόσεις' της αφού δεν μπόρεσε να ανακόψει την άνοδο του ισλαμισμού, θα προσπαθήσει να την εξαργυρώσει. Επισείοντας δηλαδή συνεχώς αλλά και μεγαλοποιώντας τον ισλαμικό κίνδυνο θα αξιώνει απο Ευρωπαίους και Αμερικανούς όλο και μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια και στήριξη προκειμένου να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές".

    Στο σχόλιό τους ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "σχεδόν βέβαιο είναι οτι η τουρκική πολιτική που έντονα έχει επικριθεί. Τόσο για την ανελαστικότητά της στα θέματα εσωτερικού δημοκρατικού εκσυγχρονισμού. Οσο και για τη σκληρότητά της απέναντι στους Κούρδους. Δεν πρόκειται να μεταβληθεί παρά μόνο στον βαθμό που θα ασκηθούν πιέσεις είτε απο την Ευρώπη είτε απο τις ΗΠΑ. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει για την πολιτική της Τουρκίας έναντι της χώρας μας. Που παγίως πλέον χαρακτηρίζεται απο αδιαλλαξία και προκλητικότητα. Η ενασχόληση με το κυπριακό που έχει εγγράφει στην "ατζέντα Χόλμπρουκ" για τις αρχές του έτους. Μάλλον θα πρέπει να εκτιμηθεί ως μακράς διαρκείας διαπραγμάτευση. Για την οποία η ελληνική πλευρά οφείλει να προετοιμαστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια".

    [5] Κυπριακό

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,"διαφορετική τακτική απο τον Ρίτσαρντ Μπίτι αναμένεται να ακολουθήσει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ κατά τις επαφές του φθάνοντας στην Κύπρος στις 22 ή 23 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Χόλμπρουκ πιστεύει οτι θα πρέπει να γίνει ευθύς εξαρχής συζήτηση επί όλων των βασικών θεμάτων και όχι συζήτηση μόνο μερικών. Ο Χόλμπρουκ επιθυμεί να σχηματίσει μια προσωπική άποψη του όλου κυπριακού προβλήματος καθώς και των θεμάτων που οι δυο πλευρές θεωρούν γι αυτές σημαντικά. Στην προσπάθειά του ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να σπάσει τον "πάγο" και να δημιουργήσει διαφορετική ατμόσφαιρα προτίθεται να προσκαλέσει τον πρόεδρο Κλήριδη και τον Ραούφ Ντενκτάς σε γεύμα ή δείπνο στο 'Λήδρα Πάλας'".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "στην Αθήνα για ιδιωτική επίσκεψη έρχεται σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου κ Γλ Κληρίδης. Στην κυπριακή πρωτεύουσα ο υπουργός εξωτερικών κ Αλ. Μιχαηλίδης δήλωσε οτι οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα εξαρτηθούν απο την αποφασιστικότητα με την οποία οι ΗΠΑ θα στρέψουν την προσοχή τους προς την Αγκυρα".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "προβληματισμό προκάλεσε στην Κύπρο το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, που εκτιμάται οτι θα επηρεάσει και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Αλέκος Μιχαηλίδης επισήμανε οτι η άνοδος των ισλαμιστών θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς. Πρόσθεσε ωστόσο οτι η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει πρώτα τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και τη διατύπωση της πολιτικής της στο Κυπριακό πριν προβεί σε εκτιμήσεις για το νέο σκηνικό στην Αγκυρα. Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος Ντεσμετίν Ερμπακάν έχει δηλώσει ότι γι αυτόν δεν υφίσταται Κυπριακό πρόβλημα και οτι το ψευδοκράτος αποτελεί μια δεδομένη κατάσταση".

    [6] Υπουργικό Συμβούλιο

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Παρασκευή για πρώτη φορά χωρίς να προεδρεύεται απο τον κ Α. Παπανδρέου. Αυτή τη φορά θα συνεδριάσει υπό τον κ. Τσοχατζόπουλο. Και θα λάβει αποφάσεις πάνω σε κρίσιμα και επείγοντα θέματα που τελούν σε εκκρεμότητα. Μεταξύ αυτών είναι και η επικύρωση της σύμβασης για την κατασκευή της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Wednesday, 27 December 1995 - 11:29:40