Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 03/01/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/01/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

  • [3] Υγεία Πρωθυπουργού

  • [4] Η αξιωματική αντιπολίτευση

  • [5] Παραίτηση Σκαλκέα

  • [6] Ζεύξη Ρίου -Αντιρρίου


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 03/01/1996 (ΑΠΕ)

    Οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση μετά την παρατεινόμενη ασθένεια του πρωθυπουργού Αν Παπανδρέου, η πορεία της υγείας του πρωθυπουργού, η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο όλο θέμα καθώς και η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της γέφυρας ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου είναι οι ειδησεογραφικοί άξονες των σημερινών πρωινών και απογευματινών εφημερίδων. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χούντα Μιμίκων. Επανάσταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ο Χυτήρης αυτοανακηρύσσεται σε... ρυθμιστή του πολιτεύματος".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μάσες μέχρι... θανάτου. Η 'αυλή' αγκιστρώθηκε στην εξουσία".

    ΑΥΓΗ: "Οι βουλευτές έχουν το λόγο. Το προεδρείο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τους καλεί να πουν τη γνώμη τους για τη διαδοχή. Το περιβάλλον εξετράπη με απειλές: αντικατάσταση σημαίνει εκτροπή και περιπέτειες".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ξηλώνουν Ανδρέα-Μιμή οι βουλευτές. Εκλέγεται σύντομα νέος πρωθυπουργός".

    ΕΘΝΟΣ: "Μετωπική σύγκρουση. Διαδοχή: για συνταγματική εκτροπή μιλάει η 'προεδρική φρουρά'. Πληθαίνουν οι φωνές για 'νέο πρωθυπουργό' εδώ και τώρα..."

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "'Ασφαιρο' το Εκτελεστικό χωρίς Ανδρέα. Συνεδριάζει σήμερα για τη διαδοχή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μην τολμήσετε. Τελεσίγραφο Εβερτ στον κυβερνητικό θίασο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πως θα σωθείτε απο την εφορία. Φορολογικός οδηγός για τεκμήρια, αποδείξεις, απαλλαγές και πόθεν έσχες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τολμήστε τη μόνη λύση. Αρθρο-παρέμβαση της "Ε" προς ΠΑΣΟΚ. Αφήστε τα συνταγματικά προσχήματα και τις 'εκτροπές' και θυμηθείτε τη βουλή".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ο λόγος στους βουλευτές. Το προεδρείο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ζήτησε απο τα μέλη της να αποφανθούν αν θα συγκληθούν σε σώμα πριν απο την 20η Ιανουαρίου, ενώ σήμερα συναντάται με το Ε.Γ.".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Μαζί βουλευτές και Εκτελεστικό. Γενική η απαίτηση να βαδίσουν όλοι ενωμένοι. Ακης: Ο Εβερτ ασκεί θεσμική τρομοκρατία".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αναμέτρηση για την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Καλούνται οι 169 να πάρουν θέση γραπτώς. Εκτροπή, λέει ο Χυτήρης".

    ΝΙΚΗ: "Τρομοκράτης ο Εβερτ. Κεραυνοί απο Τσοχατζόπουλο: Υπονομεύει το πολίτευμα και την οικονομία".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Διαγκωνισμοί για τη νομή της εξουσίας. Εντείνονται οι συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ. Συνεδρίαση της Κ.Ο. προτείνει το προεδρείο της".

    [2] Διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

    Το προεδρείο της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε για πέντε ώρες χθες, αποφάσισε να ζητήσει απο τους βουλευτές του Κινήματος να αποφανθούν αν συντρέχει λόγος σύγκλισης της Κ.Ο. και ανάληψης πρωτοβουλιών για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση μετά την παρατεινόμενη ασθένεια του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, γράφουν οι εφημερίδες.

    Αγριες συγκρούσεις κοινοβουλευτικών με τους... αυλικούς σημειώθηκαν, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, ενώ χούντα μιμίκων, που παραβιάζει συνειδητά το Σύνταγμα της χώρας με σκοπό να κρατά τα ηνία της εξουσίας καταγγέλλουν ανοιχτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ανάμεσά τους και παλαιά κοινοβουλευτικά στελέχη απο τους ιδρυτές του Κινήματος.

    Γενικεύεται η σύρραξη στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, προσθέτοντας οτι είναι καθοριστική η σημερινή συνεδρίαση του Ε.Γ.. Το προεδρείο της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ καλεί τους βουλευτές να πουν τη γνώμη τους για τη διαδοχή, προσθέτει η ΑΥΓΗ.

    Οι εκπρόσωποι του λαού τσάκισαν τη συνωμοσία των μιμίκων και των καρεκλοκένταυρων της Χαριλάου Τρικούπη, παίρνουν επιτέλους την κατάσταση στα χέρια τους και μπαίνει τέλος στην ακυβερνησία, γράφει η ΑΥΡΙΑΝΗ.

    Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της διαδοχής, καθώς λύση εδώ και τώρα ζητούν κορυφαία στελέχη του Κινήματος, ενώ η "προεδρική φρουρά" - με εκπρόσωπο τον Τηλέμαχο Χυτήρη - επιμένει πως η αντικατάσταση του Ανδρέα Παπανδρέου χωρίς παραίτησή του αποτελεί "εκτροπή" με ορατό τον κίνδυνο διάσπασης γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    Εδώ και τώρα αντικατάσταση του Αν. Παπανδρέου ζητά ο Κώστας Σημίτης, κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, ενώ θα συνεδριάσει η Κ.Ο. παρά τις απειλές Χυτήρη και "αυλής", προσθέτει η εφημερίδα.

    Ατολμο και το προεδρείο της Κ.Ο., το οποίο επιδιώκει απλώς γρηγορότερη σύγκληση Κεντρικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Σε άρθρο της η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως προσχηματικές τις συνταγματικές δυσχέρειες που επικαλούνται όσοι δε θέλουν να δώσουν λύση στο πολιτικό πρόβλημα αντικατάστασης του βαρέως ασθενούντος πρωθυπουργού φθάνοντας να μιλούν ακόμη και για συνταγματική εκτροπή. Το πρόβλημα και η λύση του θέματος είναι στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, προστίθεται στο άρθρο και αν θέλει να αυξήσει τις πιθανότητές του για νίκη στις επόμενες εκλογές πρέπει το ΠΑΣΟΚ, Εκτελεστικό, ΚΕ και Κ.Ο. να αποφασίσουν αμέσως τη δια νόμου αντικατάσταση του βαρέως ασθενούντος πρωθυπουργού, αλλιώς, κάποιοι εξυπηρετούν μόνο προσωπικές φιλοδοξίες και αντιπαλότητες που δεν ωφελούν παρά μόνο τους πραγματικούς αντιπάλους τους που είναι εν αναμονή, κατά την αναπόδραστη λογική του δικομματικού κοινοβουλευτισμού, καταλήγει η εφημερίδα.

    Στα πρόθυρα "νευρικής κρίσης" που αν ξεσπάσει θα πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις φθάνοντας ακόμη και στη διάσπαση βρίσκεται πλέον το ΠΑΣΟΚ καθώς εμφανίζεται εμφανώς και βαθιά διχασμένο στο αν πρέπει να θέσει αμέσως τέρμα στην εκκρεμότητα ή να προχωρήσει στην αντικατάσταση του Α Παπανδρέου που χαρακτηρίζεται "εκτροπή" δίχως τη συγκατάθεσή του, γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Απέφυγε χθες το βράδυ το προεδρείο της Κ.Ο. να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τα συντεταγμένα όργανα του Κινήματος, γράφει Ο ΛΟΓΟΣ.

    Σε αναμέτρηση για τη σύγκληση ή όχι της Κ.Ο. οδηγούνται οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, επισημαίνουν ΤΑ ΝΕΑ.

    Τη διενέργεια "δημοψηφίσματος" μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εκφράσουν γραπτώς τη γνώμη τους για το χρόνο σύγκλησης της Κ.Ο. αποφάσισε ομόφωνα αργά χθες το βράδυ το προεδρείο της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος, γράφει η ΝΙΚΗ.

    Η κυβέρνηση και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ έχουν την ευθύνη και πρέπει να δώσουν άμεση λύση δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα, όπως γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    [3] Υγεία Πρωθυπουργού

    Η καλύτερη μέρα ήταν χθες για τον πρωθυπουργό, γράφουν οι εφημερίδες προσθέτοντας οτι ο Α. Παπανδρέου έχει πάρει βάρος, επικοινωνεί με το περιβάλλον και έκανε βόλτα με το καροτσάκι. Δεν επιβεβαιώθηκαν ακόμα οι φόβοι για την αγγειίτιδα, προσθέτουν οι εφημερίδες.

    Χθες μιλούσαν επίσημα και πάλι για σταθεροποίηση της πορείας της υγείας του πρωθυπουργού, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτοντας οτι έγινε επειγόντως αιμοκάθαρση γιατί το υγρό στους πνεύμονες ήταν σε μεγάλες ποσότητες και υπήρχε άμεσος φόβος για την καρδιακή κάμψη.

    Φόβοι για καρδιακή ανεπάρκεια και οτι είναι μη αναστρέψιμη η βλάβη στα νεφρά όπως έδειξε η βιοψία, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Ολα τα προβλήματα οδηγούν στην καρδιά, γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    Στερεύουν οι ελπίδες για θεραπευτική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του πρωθυπουργού και οι θεράποντες γιατροί βασίζονται μόνο στην αντίδραση και στην αντοχή του οργανισμού, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ. Μια μέρα "γεμάτη" ήταν η χθεσινή για τον πρωθυπουργό και τους θεράποντες ιατρούς καθώς άλλες ενδείξεις απο τις βιοψίες σχεδόν επιβεβαιώθηκαν, άλλες ακόμη όχι με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ελπίδες, ενώ μια μικρή βόλτα στο διάδρομο του 6ου με το καροτσάκι δημιούργησε ίσως υπέρμετρη αισιοδοξία σε αρκετούς γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Δεν ανευρέθησαν στη βιοψία νεφρών του πρωθυπουργού τεμάχια αναγεννητικού επιθηλίου τα οποία θα επέτρεπαν στους θεράποντες γιατρούς να έχουν ελπίδες για ανάκαμψη της νεφρικής λειτουργίας αλλά δε διαπιστώθηκε απο τη βιοψία δέρματος και μυός συστηματική νόσος, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ.

    Αστείρευτες δυνάμεις διαθέτει ο Ανδρέας, όπως γράφει η ΝΙΚΗ.

    [4] Η αξιωματική αντιπολίτευση

    Ο πρόεδρος της ΝΔ απέστειλε στους θεράποντες ιατρούς του πρωθυπουργού επιστολές με τις οποίες τους ζητεί να απαντήσουν για το αν ο πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τα καθήκοντά του, γράφουν οι εφημερίδες. Η κίνηση αυτή του κ. Εβερτ συνοδεύτηκε και απο οξύτατες δηλώσεις για την πολιτική κατάσταση αλλά και για ενδεχόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης για ανάθεση έργων, προσλήψεις κλπ, τις οποίες όπως τόνισε, δεν θα αναγνωρίσει, προσθέτουν οι εφημερίδες.

    Με προσωπική επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ και με αόριστες υποσχέσεις περί πολιτικής σταθερότητος προσπάθησε να απαντήσει αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργεύων Ακης Τσοχατζόπουλος, στο δριμύ κατηγορώ Εβερτ κατά της κυβερνήσεως, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Βάλτε τέλος στην πολιτική ανωμαλία, ζητά ο κ. Εβερτ απο την κυβέρνηση, όπως γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Η ΝΔ είναι αποφασισμένη να δώσει τέλος στο αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η αδράνεια των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δήλωσε χθες ο Μ. Εβερτ, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Οι δηλώσεις του κ Εβερτ προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του αναπληρούντος τον πρωθυπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ οτι "σήκωσε τη σημαία της παρανομίας" όπως γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Με επιστολές στους γιατρούς, αμφισβήτηση της κυβέρνησης, επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατάθεσης πρότασης μομφής ο Πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε να παρέμβει στο μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει με την παρατεινόμενη νοσηλεία του πρωθυπουργού και να προτείνει στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν αμέσως στην αντικατάσταση του Αν Παπανδρέου, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ.

    Καθημερινές είναι πλέον οι αθλιότητες του Μ Εβερτ ο οποίος για να καλύψει την πολιτική αδυναμία του υποπίπτει στο έσχατο ατόπημα να υπονομεύει την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και τη σταθερή πορεία της οικονομίας δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, όπως γράφει η ΝΙΚΗ.

    [5] Παραίτηση Σκαλκέα

    Κοινό θέμα των εφημερίδων αποτελεί η παραίτηση του ακαδημαϊκού Γρηγόρη Σκαλκέα απο τη θέση του αντιπροέδρου του ΩΚΚ ο οποίος διαμαρτύρεται έντονα για τις πρόσφατες ανυπόστατες, όπως τις χαρακτηρίζει, καταγγελίες του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεδίκογλου και τονίζει οτι η θέση του αντιπροέδρου του Δ.Σ. του ΩΚΚ μόνο προϊόν συναλλαγής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

    Ο κ. Σκαλκέας, υπέρ του οποίου εκφράστηκε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός, παραμένει στην ομάδα των θεραπόντων ιατρών του πρωθυπουργού.

    [6] Ζεύξη Ρίου -Αντιρρίου

    Το πλέον καθοριστικό βήμα για τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου γίνεται σήμερα καθώς υπογράφεται η σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με την κατασκευάστρια κοινοπραξία, γράφουν οι εφημερίδες.

    Το έργο θα κοστίσει περίπου 220 δις δραχμές και αναμένεται να παραδοθεί σε λειτουργία σε 7 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών. Η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου θα φθάσει τα 88 δις ενώ η κοινοπραξία θα συνεισφέρει 1,5 δις δραχμές. Τα υπόλοιπα 120 δις θα προέλθουν απο το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στον όμιλο που θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλευθεί τη γέφυρα για 35 χρόνια. Η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει κατά την περίοδο εκμετάλλευσης του έργου μέσω διοδίων, που έχουν καθορισθεί περίπου στις 1700 δραχμές σε τιμές του 1993.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Wednesday, 3 January 1996 - 10:02:08