Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 09/01/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/01/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

  • [3] Πρόταση μομφής

  • [4] Κατάσταση Υγείας Πρωθυπουργού

  • [5] Θάνατος Φρανσουά Μιτεράν

  • [6] ΠΓΔΜ

  • [7] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [8] Ελλάδα - Βοσνία


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 09/01/1996 (ΑΠΕ)

    Η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού, οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και η συζήτηση στη βουλή της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ετρεξε ... ο Πρωθυπουργός. Σταθεροποιημένο ιατρικό ανακοινωθέν. Κάνουμε αντίσταση στη γελοιότητα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κολλάει η αντικατάσταση. Εμπόδιο Δήμητρα-Προεδρικοί".

    Η ΑΥΓΗ: "Φρένο Παπούλια για τη διαδοχή. Επανέρχεται το σενάριο για αντιπροέδρους. Το Εκτελεστικό όμως επιμένει για αντικατάσταση με παραίτηση Ανδρέα Παπανδρέου".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Διαλύει το ΠΑΣΟΚ η Μιμή. Δεν αφήνει τον Ανδρέα να παραιτηθεί".

    ΕΘΝΟΣ: "Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Πρωθυπουργό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οι διάδοχοι θα βγάλουν... σπυράκια. Θα τους αφήσει για πολύ στην αναμονή ο Ανδρέας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Το σκάνδαλο του αιώνα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κουρέλι η κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία αποκαλύπτει την ωμή συνταγματική εκτροπή. Ανω-κάτω οι φατρίες του ΠΑΣΟΚ για τη διαδοχή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Διάσταση Προεδρικών - Εκτελεστικού στη Βουλή δια των Ποττάκη-Βενιζέλου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Διχασμένο το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για τη διαδικασία και το χρόνο αντικατάστασης του Πρωθυπουργού".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ακης: ο Εβερτ θα μετανιώσει. 169 γροθιές του ΠΑΣΟΚ κατεδαφίζουν την πρόταση μομφής. Με 'δόσεις' και μετ' εμποδίων η ενημέρωση του Ανδρέα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Να πείσουν τον Ανδρέα προσπαθούν τα στελέχη παρά την αντίδραση Παπούλια-Ποττάκη".

    ΝΙΚΗ: "Το πορτοκαλί τηλέφωνο χτυπάει ξαφνικά και... Ανδρέας καλεί Ακη... Μια πρώτη κουβέντα για τις πολιτικές εξελίξεις".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Τυφλή πορεία εμπλοκής της χώρας στη Βοσνία. Αποκαλύπτονται οι τυχοδιωκτικές επιλογές της κυβέρνησης".

    [2] Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "ο Πρωθυπουργός κάλεσε ο ίδιος απο το πορτοκαλί τηλέφωνο τον Ακη Τσοχατζόπουλο να τον επισκεφθεί για να τον ενημερώσει. Επίσης, ζήτησε να ενημερωθεί και απο άλλους υπουργούς και έμπιστους συνεργάτες του για τις εξελίξεις και τα προβλήματα που προέκυψαν απο την παρατεταμένη ασθένειά του". Η εφημερίδα υπογραμμίζει τη δήλωση του Κυβερν. Εκπροσώπου Τηλέμαχου Χυτήρη οτι "αυτό που είναι ανθρωπίνως και πολιτικώς ορθόν και πρέπον είναι να ερωτηθεί ο Πρωθυπουργός και να πει τη δική του άποψη για τα γεγονότα". Το πότε θα γίνει; μέχρι τις 20 του μήνα ώστε η ΚΕ να προτείνει την οριστική λύση και η ΚΟ αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της, βάσει του Συντάγματος και των νόμων να επιλέξει το νέο Πρωθυπουργό. Ωστόσο το ΕΓ όσο και όλα τα κορυφαία στελέχη δείχνουν να "κινούνται" με γνώμονα τη συλλογική πορεία και τη συμμετοχή του Ανδρέα Παπανδρέου, με κύριο στόχο - ως άμεσο επόμενο βήμα - τη σύγκληση συνεδρίου που θα διασφαλίζει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα στον Ανδρέα Παπανδρέου και εφόσον επιθυμεί να επανεκτιμήσει την κατάσταση".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "το πράσινο φως έδωσαν χθες οι θεράποντες γιατροί στα στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ που θέλουν να ενημερώσουν τον ασθενούντα πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου για τις πολιτικές εξελίξεις και την απόφαση να προχωρήσουν οι διαδικασίες αντικατάστασής του. Ο Α. Παπανδρέου μας δήλωσε ο κορυφαίος θεράπων γιατρός είναι σε θέση να επικοινωνεί καλά και για αρκετή ώρα την ημέρα χωρίς να αντιμετωπίζει πρόβλημα. Σύμφωνα πάντως με τους γιατρούς η ενημέρωση πρέπει να είναι σταδιακά και όχι με ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και αναφορά σε γεγονότα και καταστάσεις που μπορεί να του προκαλέσουν μεγάλο στρες".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος θεωρείται βέβαιο πως ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου θα έχει ενημερωθεί πλήρως για την πολιτική κατάσταση απο τους κ.κ. Τσοχατζόπουλο, Λιβάνη και Λαλιώτη. Χθες για πρώτη φορά ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε τον πατέρα του και έκανε ουσιαστικά την πρώτη προσπάθεια να παρουσιάσει την εικόνα που επικρατεί σήμερα στην κυβέρνηση και το κόμμα. Πάντως, υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί αν θα πει το τελικό 'ναι' ο Πρωθυπουργός. Ορόσημο για τις εξελίξεις θα αποτελέσει η σύνοδος της ΚΕ". Η εφημερίδα υπογραμμίζει τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια "είμαι απο εκείνους που πιστεύουν οτι θα ήταν αντιφατική ή αντιφατικό όταν βελτιώνεται η υγεία του Ανδρέα Παπανδρέου να μη σκεπτόμαστε τη δική του συμμετοχή σ'αυτές τις κρίσιμες διαδικασίες για το ΠΑΣΟΚ".

    "Και ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης προσήλθε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει τον Κ. Στεφανόπουλο για την απόφαση του ΕΓ περί 'οριστικής λύσης του πολιτικού προβλήματος' μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, οι εξελίξεις στο Ωνάσειο, επισημαίνει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ διαμόρφωσαν το κλίμα για τις διαφαινόμενες προθέσεις του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου φέρεται οτι είπε στον πατέρα του: "υπάρχουν αντιδράσεις και αμφισβητήσεις. Εχουμε πρόβλημα". "Το αντιλαμβάνομαι" φέρεται οτι απάντησε ο πρωθυπουργός, ενώ κατά μια άλλη εκδοχή που διέρρευσε το απόγευμα απο κύκλους προσκείμενους στη Δήμητρα Λιάνη ο Α. Παπανδρέου φέρεται να είπε: "πάω καλύτερα. Να περιμένετε". Πρέπει να σημειωθεί οτι αυτή η δεύτερη εκδοχή της απάντησης του Α. Παπανδρέου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που έφεραν τον πρωθυπουργό να αρνείται να συναινέσει στην απόφαση της κομματικής ηγεσίας να δρομολογήσει διαδικασία εκλογής νέου Πρωθυπουργού, επιτείνοντας το κλίμα ρευστότητας στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος".

    "Στην πραγματικότητα, τονίζει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, ο Ανδρέας καθόλου δεν είναι καλύτερα. Η προεδρική ομάδα επινοεί το σενάριο, το προωθεί και στη δεδομένη στιγμή θα εμφανιστεί να ορίζει δύο αντιπροέδρους, προφανώς στενούς συνεργάτες της Δήμητρας".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "παγιώνεται μεταξύ των ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ η εντύπωση οτι τελικά ο Α Παπανδρέου ενδέχεται να μη συναινέσει στην αντικατάστασή του, ιδιαίτερα ύστερα και απο το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα που είχε η πρώτη βολιδοσκόπηση που έγινε χθες στο ΩΝΑΣΕΙΟ απο το γιο του, υπουργό Παιδείας, Γ. Παπανδρέου. Οι 'προεδρικοί' αφήνουν να εννοηθεί οτι θα εναντιωθούν σε οποιαδήποτε απόπειρα αντικατάστασης του πρωθυπουργού χωρίς τη συναίνεσή του. Αίσθηση προκαλεί η παρέμβαση του Κ. Παπούλια, ο οποίος σχολιάζοντας τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί απο το ΕΓ σημείωσε με νόημα οτι "όσοι βιάζονται κάνουν κακό και στον εαυτό τους και στο ΠΑΣΟΚ", καθώς επίσης η δήλωση που αποδίδεται στην κ. Δήμητρα Λιάνη οτι ο πρωθυπουργός 'έχει ανοιχτά γραμμάτια' η οποία αποδέχεται πολλές ερμηνείες".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ," το ΠΑΣΟΚ χθες προχώρησε ένα ακόμα βήμα ενημερώνοντας δια του Γραμματέα του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απόφαση του ΕΓ, σύμφωνα με την οποία στις 20 Ιανουαρίου δρομολογούνται οι διαδικασίες για οριστική λύση, η οποία θα έχει δοθεί μέχρι το τέλος του μηνός. Ωστόσο, απο το περιβάλλον του υπουργού Παιδείας Γιώργου Παπανδρέου, διαψεύστηκε ο διάλογος που φέρεται να είχε με τον πρωθυπουργό".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει οτι "η γενική πεποίθηση, σε συνδυασμό και με τις σχετικές δηλώσεις του γραμματέα του κόμματος κ. Κ. Σκανδαλίδη και άλλων στελεχών οτι το ΠΑΣΟΚ έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού εντός του Ιανουαρίου, δεν φαίνεται να στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Αντίθετα, οι λίγες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες απο τις διαδοχικές επισκέψεις των κ. Γ. Παπανδρέου, Α. Τσοχατζόπουλου, Α. Λιβάνη και Κ. Λαλιώτη στον κ. Α. Παπανδρέου οδηγούν στο συμπέρασμα οτι ο 'μέγας ασθενής' δεν θα πεισθεί εύκολα να παραιτηθεί. Δεν είναι τυχαίο οτι κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ελπίδες και προσδοκίες επανόδου ενώ παράλληλα επανήλθαν στην κυκλοφορία σενάρια για το διορισμό αντιπροέδρου ή αντιπροέδρων".

    Κατά την ΑΥΓΗ, "μετέωρη εμφανίζεται η διαδικασία για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού που κατά κάποιο τρόπο φάνηκε οτι δρομολογήθηκε απο το ΕΓ με τη σύγκληση της ΚΕ για τις 20 Ιανουαρίου, διευκρινίστηκε περαιτέρω απο τον Κ. Σκανδαλίδη τέθηκε όμως πάλι υπό αίρεση απο στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Αφορμή υπήρξαν οι πληροφορίες οτι βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του".

    "Για το τίποτα, είναι για την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, οι δηλώσεις επί δηλώσεων, οι διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων, οι ζυμώσεις επί ζυμώσεων και το βυζαντινό παρασκήνιο. Για ποια αντικατάσταση μιλάνε οι διάδοχοι; διερωτάται στο βασικό της θέμα. Είναι δυνατόν η χώρα να διαθέτει δύο πρωθυπουργούς. Ο Α. Παπανδρέου δεν θα παραιτηθεί και σε 15 μέρες, αν όλα πάνε καλά θα βρίσκεται στην Εκάλη. Το ενδεχόμενο αντικαταστάσεως απομακρύνεται".

    [3] Πρόταση μομφής

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "οδηγείται στο κενό η θεατρική παράσταση που έστησε η ΝΔ στη Βουλή καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι σε "απολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μέχρι σήμερα τακτική της στις εξελίξεις που σχετίζονται με την κατάσταση της υγείας του Α. Παπανδρέου αποτελούν οι ομιλίες των εισηγητών στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας. Χωρίς πειστικά επιχειρήματα οι βουλευτές της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη και Κώστας Καραμανλής, ουσιαστικά επιβεβαίωσαν οτι η κατάθεση της πρότασης ήταν κίνηση εντυπωσιασμού, που υπαγορεύθηκε απο τα τεράστια εσωκομματικά προβλήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "στο σκαμνί του κατηγορουμένου κάθισε χθες την κυβέρνηση η ΝΔ με την πρόταση μομφής και την οποία ο αρχηγός της κ. Εβερτ χαρακτήρισε 'πρωτοβουλία θεσμικής ευθύνης'. Η ΝΔ εξανάγκασε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει οτι υπάρχει 'οξύ πολιτικό πρόβλημα' και οτι έχει χρέος να το επιλύσει άμεσα και καθοριστικά. Ακόμη επεσήμανε τις ευθύνες του υπάρχοντος κυβερνητικού σχήματος για την τύχη των εθνικών θεμάτων και την κατιούσα πορεία της οικονομίας και έθεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τη στηρίζουν προ των ευθυνών τους. Επίσης διετυπώθησαν ανοιχτές καταγγελίες για συμφέροντα που εξυπηρετούνται να προωθούνται κατά την παρούσα φάση ακυβερνησίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "η ΝΔ έφερε τους υπουργούς και την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ενώπιον των τεράστιων ευθυνών που έχουν απέναντι στον ελληνικό λαό και τον τόπο", ενώ η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε χθες η ΝΔ πρόσφερε την ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα της διαδοχής του πρωθυπουργού στη Βουλή και ταυτόχρονα να καταδειχθούν οι διχαστικές τάσεις οι οποίες επικρατούν στο ΠΑΣΟΚ, μεταξύ εκείνων που θέλουν την άμεση αντικατάστασή του και των άλλων που επιθυμούν τη διαιώνιση της εκκρεμότητας, καθώς μάλιστα ο κ. Α. Παπανδρέου δε φαίνεται διατεθειμένος να παραιτηθεί. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ι. Ποττάκης υποστήριξε την άποψή του οτι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αντικατάστασης του κ. Παπανδρέου αλλά λίγο αργότερα, ο υπουργός Μεταφορών κ. Βενιζέλος αναγνώρισε "το οξύ και διάχυτο πολιτικό πρόβλημα που αυτοδεσμεύθηκε να λύσει σύντομα το ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "πρωτοβουλία θεσμικής ευθύνης αποτελεί αδιαμφισβήτητα η πρόταση δυσπιστίας που απο χθες συζητείται στη Βουλή μετά απο σχετική πρωτοβουλία της ΝΔ. Πολύ περισσότερον όταν είναι πασιφανές οτι η πρόταση αυτή δεν στρέφεται εναντίον της πλειοψηφίας αλλά σε σύμπλευση με την πλειοψηφούσα άποψη απαιτεί τον τερματισμό της ακυβερνησίας και της συνυφασμένης με αυτήν πολιτικής κρίσης. Και παρέχει πράγματι η πρόταση αυτή διέξοδο ασφαλείας. Διέξοδο την οποία έχει πρωτίστως ανάγκη ο τόπος. Και δευτερευόντως το ίδιο το ΠΑΣΟΚ".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ, "η ΝΔ έθεσε χθες την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για την πολιτική αστάθεια και τις συνέπειες απο την παρατεινόμενη ασθένεια του πρωθυπουργού", ενώ η ΑΥΓΗ αφού επισημαίνει οτι "η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αμηχανία την πρόταση μομφής" υπογραμμίζει τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου οτι η "συζήτηση στη βουλή αποτελεί θέατρο σκιών".

    Στο σχόλιό του ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ χαρακτηρίζει την πρόταση μομφής της ΝΔ ως "κορυφαία πράξη εμπαιγμού" και τονίζει οτι "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία οτι η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει να βοηθήσει τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσουν τις έντονες τον τελευταίο καιρό εσωκομματικές εντάσεις και φυγόκεντρες τάσεις και να συμβάλουν στη συσπείρωση και ενότητα του κυβερνώντος κόμματος".

    [4] Κατάσταση Υγείας Πρωθυπουργού

    Η ΝΙΚΗ χαρακτηρίζει "εντυπωσιακή τη βελτίωση της υγείας του Ανδρέα, ο οποίος σηκώθηκε χθες και περπάτησε χωρίς τη βοήθεια κανενός μετά απο 50 μέρες στην Εντατική".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει οτι "βελτιώθηκε η υγεία του Ανδρέα αφού κατάφερε να περπατήσει χωρίς βοήθεια. Η καρδιακή λειτουργία δεν εμπνέει καμία ανησυχία στο ιατρικό συμβούλιο μετά τη συσσώρευση υγρού στους πνεύμονές του. Παρά τους δύο διαφωνούντες καθηγητές, οι οποίοι παλαιότερα έδωσαν δείγματα διαφοροποίησής τους απο τις διαγνώσεις και αποφάσεις του Ιατρικού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν και συνυπογράφουν τα ιατρικά δελτία και ενώ επιμένουν στη θέση τους, η οποία υποδηλώνει εμφάνιση πρόδρομων συμπτωμάτων γενικευμένης καρδιακής ανεπάρκειας, ο υπουργός Υγείας και προσωπικός γιατρός του Πρωθυπουργού κ. Δημήτρης Κρεμαστινός διαβεβαιώνει οτι το υγρό στο αριστερό μέρος του θώρακα δεν εξαρτάται απο την καρδιακή λειτουργία αλλά απο τη νεφρική λειτουργία".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "προβληματισμός επικράτησε μεταξύ των θεραπόντων ιατρών του πρωθυπουργού καθώς ελαφρός πυρετός παρουσιάσθηκε και πάλι χθες το πρωί και το απόγευμα στον Α. Παπανδρέου και συζητήθηκε στο ιατρικό συμβούλιο η πιθανότητα λοιμώξεως. Ωστόσο η κατάσταση του πρωθυπουργού χθες ήταν καλή και όπως λένε οι θεράποντες γιατροί του είχε πλήρη διαύγεια. Περπάτησε μάλιστα για λίγα λεπτά χωρίς να υποβαστάζεται στο διάδρομο του 6ου ορόφου και χαιρέτησε τους αστυνομικούς της φρουράς του μιλώντας στον καθένα με το μικρό του όνομα. Ζήτησε επίσης για μια ακόμη φορά να του επιτρέψουν να δει τηλεόραση".

    "Εγκυροι ιατρικοί κύκλοι, που επικαλείται το ΕΘΝΟΣ, ανέφεραν οτι το υγρό που συγκεντρώνεται μετά τις παρακεντήσεις στον αριστερό πνεύμονα του πρωθυπουργού ουσιαστικά φωτογραφίζει γενικευμένη καρδιακή ανεπάρκεια".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι ο πρωθυπουργός υποβάλλεται σε πολλαπλές εξετάσεις για το υγρό στο θώρακα που προκαλεί έντονη ανησυχία στους θεράποντες γιατρούς. Σήμερα ή αύριο αναμένεται να γίνει και νέα παρακέντηση και για διαγνωστικούς λόγους. Οι θεράποντες γιατροί σε μια προσπάθεια αφαίρεσης του υγρού με αιμοκάθαρση, προσανατολίζονται στο να ξεκινήσουν και πάλι το προηγούμενο πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο ο Πρωθυπουργός θα συνδέεται καθημερινά με τον τεχνητό νεφρό".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "ανησυχητικά μηνύματα εξακολουθεί να 'στέλνει' η καρδιά του κ Παπανδρέου και υποδηλώνει πλέον ξεκάθαρα η συγκέντρωση υγρού στο θώρακα. Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν αργά το βράδυ στο ΩΝΑΣΕΙΟ και οι οποίες δεν διαψεύστηκαν ανέφεραν οτι ο πρωθυπουργός παρουσίασε και ηπατική ανεπάρκεια, ενώ κατά άλλες πηγές επρόκειτο για εκδήλωση ίκτερου".

    "Εγκυρες πληροφορίες, που επικαλείται ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρουν οτι είναι ψεύδη ασύστολα οτι ο κ. Παπανδρέου έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει και να συνομιλήσει".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ δημοσιεύει διάλογο που φέρεται να είχε ο Γρηγόρης Σκαλκέας χθες το μεσημέρι με τη Σοφία Κατσανέβα, στην οποία τόνισε οτι "δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για αποκατάσταση της υγείας του πατέρα σας, αφού δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για επιβίωση. Υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία αλλά ανησυχούμε".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "απειλείται με διάβρωση η βαλβίδα που έχει στην καρδιά του".

    [5] Θάνατος Φρανσουά Μιτεράν

    Ο ΛΟΓΟΣ με τίτλο "Εφυγε για πάντα ο ελληνολάτρης", γράφει οτι "απο χθες βρίσκεται στη Στοά των Αθανάτων ο σεμνός ηγέτης που λάτρεψε την πατρίδα του αλλά και την Ελλάδα, που προσδοκούσε τη συμφιλίωση των λαών, που κήρυξε τον πόλεμο στον εθνικισμό, που νίκησε την ίδια την ιστορία του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Αξιοπρεπής ως το τέλος" τονίζει οτι "η Γαλλία θρηνεί τον πολιτικό και η Ευρώπη το μεγάλο ευρωπαϊστή", ενώ ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "ο καλός φίλος της Ελλάδας και του Α. Παπανδρέου", "ο μεγάλος Ευρωπαίος οραματιστής", "ο Φρανσουά Μιτεράν ήρεμος και γαλήνιος πέρασε στην αθανασία δίνοντας μέχρι τέλους μαθήματα αξιοπρέπειας".

    "Χωρίς τον 'Ευρωπαίο της Γαλλίας' η Ιστορία", γράφει η ΝΙΚΗ, που τονίζει οτι "ο κύκλος των μεγάλων ηγετών κλείνει ασφυκτικά και η παγκόσμια ιστορία φτώχυνε με την απώλεια του μεγάλου Ουμανιστή. Υπογραμμίζει ιδιαίτερα την μεγάλη αγάπη του Φρανσουά Μιτεράν για την Ελλάδα επισημαίνοντας οτι επί της διακυβέρνησής του στάθηκε πολλές φορές κοντά της και στα προβλήματα της χώρας μας".

    Το ΕΘΝΟΣ χαρακτηρίζει το Φρανσουά Μιτεράν "αρχιτέκτονα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και φίλο της Ελλάδας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο πολυσέλιδο αφιέρωμά της στο Φρανσουά Μιτεράν τονίζει οτι "θα μείνει στην ιστορία της Γαλλίας σαν ο πολιτικός που σημάδεψε το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα με το έργο του σαν ο ιστορικός ηγέτης του γαλλικού σοσιαλισμού ο πολιτικός που πέτυχε την 'ένωση της Αριστεράς' και την άφιξή της την εξουσία με κομμουνιστές υπουργούς στην κυβέρνηση και σαν ο πρόεδρος που πέτυχε για πρώτη φορά να εισάγει στη Γαλλία το σύστημα της ειρηνικής 'συγκατοίκησης'. Ακόμη αναφέρει οτι υπήρξε πραγματικός λάτρης της Ελλάδας και υπογραμμίζει τη δήλωσή του οτι "την Ελλάδα δε τη χορταίνει κανείς εύκολα και επιθυμώ να έρχομαι και να ξαναέρχομαι".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ έχει τίτλο "έφυγε ο αγωνιστής της Δημοκρατίας Φρανσουά Μιτεράν", ενώ η ΑΥΓΗ τονίζει οτι "άγγιξε τα όρια του πολιτικού μύθου. Ως πολιτικός πέτυχε αυτό που εθεωρείτο σχεδόν ακατόρθωτο. Συσπείρωσε την Αριστερά και έφερε στο προσκήνιο την 'άλλη' Γαλλία. Ο Φρανσουά Μιτεράν που 'έφυγε' χθες το πρωί στα ογδόντα του χρόνια θα παραμείνει για όσους τον πίστεψαν και τον συντρόφεψαν στην πολιτική του πορεία, το σύμβολο της ελπίδας. Για την Ευρώπη ήταν πάντα ένας στυλοβάτης στην πορεία για την ένωσή της".

    [6] ΠΓΔΜ

    Ο ΛΟΓΟΣ όπως και οι άλλες εφημερίδες αναφέρουν οτι " ξεκινά μεθαύριο Πέμπτη στη Ν. Υόρκη ο νέος γύρος των απευθείας συνομιλιών Ελλάδας-Σκοπίων για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας του γειτονικού κράτους. Πληροφορίες απο τη Ν. Υόρκη αναφέρουν πως η λύση που προωθείται προβλέπει την υιοθέτηση του ονόματος "Νόβα Μακεντόνια", το οποίο φέρεται ως το μόνο που με τις αναγκαίες παραχωρήσεις αμφοτέρων των μερών, μπορεί να γίνει αποδεκτό".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "διαψεύδει ο ΥΠΕΞ Κάρολος Παπούλιας τις πληροφορίες οτι κατά την πρώτη συνάντηση των διπλωματικών εκπροσώπων Ελλάδας-Σκοπίων στη Ν. Υόρκη υπό το Σάιρους Βάνς για να συζητηθεί το θέμα του ονόματος θα τεθεί η πρόταση για "Νέα Μακεδονία". "Θα σας απογοητεύσω - είπε ο κ. Παπούλιας - αν σας πω οτι δεν πρόκειται να τεθεί το όνομα 'Νέα Μακεδονία' και συμπλήρωσε οτι η Ελλάδα "πηγαίνει στις διαπραγματεύσεις με τις γνωστές θέσεις της".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επικαλούμενος "πηγές της ελληνικής κυβέρνησης γράφει οτι αυτές θεωρούν πιθανή την εκδήλωση του έντονου ενδιαφέροντος της Ουάσιγκτον υπό τη μορφή ισχυρών πιέσεων το οποίο είναι δυνατό απο τη μια πλευρά να ανατρέψει την κωλυσιεργό τακτική των Σκοπίων και απο την άλλη να δημιουργήσει διαπραγματευτικά τετελεσμένα που δεν θα είναι δυνατόν να αγνοήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει ως αποτέλεσμα των ήδη δρομολογημένων εσωτερικών εξελίξεων".

    [7] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "το ενδεχόμενο επανάληψης επεισοδίων ανάλογων με το επεισόδιο της 28ης Δεκεμβρίου - που κόστισε τη ζωή ενός Τούρκου πιλότου και την συντριβή ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους στο Αιγαίο - ενέχει η τουρκική επιμονή στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου επισημαίνουν διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας την απόρριψη απο την Αγκυρα των ελληνικών διαβημάτων που ακολούθησαν το επεισόδιο στο Αιγαίο".

    [8] Ελλάδα - Βοσνία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επικρίνει την κυβέρνηση οτι "αντί να πάρει άμεσα μέτρα για την πλήρη απεμπλοκή της Ελλάδας απο τη ψευδεπίγραφη 'ειρηνευτική' αποστολή του ΝΑΤΟ συνεχίζει τις προετοιμασίες για την αποστολή και νέων στρατιωτικών δυνάμεων στη Βοσνία εντός των επόμενων ημερών".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Tuesday, 9 January 1996 - 10:25:05