Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 24/01/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/01/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Πολιτικές εξελίξεις

  • [3] Κατάσταση υγείας Προέδρου ΠΑΣΟΚ

  • [4] Κυπριακό

  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [6] Κυβερνητική Σύσκεψη

  • [7] Ελλάδα-ΠΓΔΜ

  • [8] Τουρκία - Βαλκάνια

  • [9] ΗΠΑ - Επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 24/01/1996 (ΑΠΕ)

    Η προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η χθεσινή συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, νυχτερινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για εθνικό θέμα, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι οι κεντρικοί άξονες της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πανικός στους στρατώνες. Μηνιγγίτιδες, 'άνθρακες', ιοί θερίζουν τους φαντάρους. Επτά σε κρίσιμη κατάσταση στην Τρίπολη".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μποφόρ στην κυβέρνηση. Αγρια επίθεση. Χαραλαμπόπουλος: αυτό είναι το ήθος σας; Σφαγή στο ΕΓ".

    Η ΑΥΓΗ: "Οι Ελληνες είναι οι φτωχότεροι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με έρευνα της ΚΟΜΙΣΙΟΝ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Να παρέμβει ο πρωθυπουργός. Σταμάτα κ. Σημίτη το σκάνδαλο Πετζετάκη-Κατσιφάρα-Λιβανού-Μιμής".

    ΕΘΝΟΣ: "5 αλλαγές-εξπρές στο δημόσιο. Τι θα γίνει με προσλήψεις, κριτήρια, νέο μισθολόγιο, μετατάξεις και κώδικα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Παίζει χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Υπό άγρυπνη παρακολούθηση τα βήματα του κ. Σημίτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αλλάζουν τον εκλογικό νόμο. Στόχος τους να ανακόψουν την αυτοδυναμία της ΝΔ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ούτε δεκάρα σε μισθωτούς-συνταξιούχους. Ιδού το 'κοινωνικό πρόσωπο' της πασοκικής κυβέρνησης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σύσκεψη-μυστήριο με Σημίτη Πάγκαλο και Γείτονα για σοβαρό "εθνικό θέμα", άκρως απόρρητο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αύξηση πληθωρισμού. Το κύμα ανατιμήσεων προκαλεί ανησυχίες".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Παρεμβαίνει ο Ανδρέας στις πολιτικές εξελίξεις".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τριβές στο Εκτελεστικό".

    ΝΙΚΗ: "Αυτός, αυτοί και τα 'μυστήρια' του συνεδρίου. 'Καυτός' Ιούνιος για το ΠΑΣΟΚ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σικέ παιχνίδι πλειοψηφίας Γ.Σ.Ε.Ε. με Σ.Ε.Β.".

    [2] Πολιτικές εξελίξεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο τονίζει οτι "μέσα σε κλίμα αφμισβητήσεως - πρόσκαιρου ή μη - ο νέος πρωθυπουργός ετοιμάζεται να δώσει πρακτικό και πειστικό αντίκρυσμα στις δεσμεύσεις του για σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας με ταυτόχρονη οικοδόμηση κράτους κοινωνικού αλλά χωρίς απόκλιση απο το Μάαστριχτ. Επιχειρεί να επανακαθορίσει τη θέση της χώρας στον άμεσο και ευρύτερο περίγυρό της χαράσσοντας όμως στρατηγική που θα λαμβάνει υπόψιν τους παράγοντες ΕΕ και ΗΠΑ. Επιδιώκει δηλαδή να επιτύχει στόχους οι οποίοι είχαν στην ουσία παραμερισθεί ως ανέφικτοι".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "με ταχείς ρυθμούς προετοιμάζονται οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ενώ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης οργανώνει το Πολιτικό του Γραφείο στα πρότυπα του γραφείο του Ζάκ Ντελόρ". Σε άλλο δημοσίευμά της η ίδια εφημερίδα γράφει: "νέα εποχή στο Δημόσιο με πέντε ριζικές αλλαγές στη διοίκηση. Στόχος της θεσμικής παρέμβαση είναι η βελτίωση του συστήματος προσλήψεων ο εκσυγχρονισμός των σχέσεων κράτους-πολίτη και η αναβάθμιση της θέσης των δημοσίων υπαλλήλων. Η σημαντική παρέμβαση στο Δημόσιο που θα εκδηλωθεί το πρώτο τρίμηνο του '96 περιλαμβάνει: βελτιωτικές αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων του "νόμου Πεπονή". Καθιέρωση νέου μισθολογίου για τους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα. Συγκρότηση νέων οργανισμών των υπουργείων και ενεργοποίηση της διαδικασίας των μετατάξεων. Ολοκλήρωση της επεξεργασίας του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "η πορεία των επιτοκίων και η πολιτική με τη δραχμή που θα ακολουθηθεί το 1996 συζητήθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη που ειχε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου με το διοικητή της τράπεζας Ελλάδος Λ. Παπαδημο. Στη σύσκεψη σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκαν οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά χρήματος και διαπιστώθηκε οτι η κατάσταση ομαλοποιείται μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και τα μηνύματα είναι πλέον θετικά για το μέλλον. Οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι ότι θα συνεχιστεί η πτώση των επιτοκίων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφερόμενα στις θετικές αντιδράσεις του ξένου τύπου σημειώνει μεταξύ άλλων οτι "καιρό είχαμε να διαβάσουμε στον ξένο Τύπο τόσα πολλά ευνοϊκά σχόλια για έναν Ελληνα πρωθυπουργό. Ο Κώστας Σημίτης αντιμετωπίστηκε απο την πρώτη στιγμή ως σοβαρός εκσυγχρονιστής ευρωπαϊστής πολιτικός, που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για να κάνει αισθητή την παρουσία της Ελλάδας στο διεθνή χώρο και ιδιαίτερα στην ΕΕ. Κι όμως βρέθηκαν μερικοί ακόμη και μέσα απο το ΠΑΣΟΚ για να χαρακτηρίσουν αυτή την ευνοϊκή για το νέο πρωθυπουργό εκτίμηση ως δείγμα υποδούλωσης στους ξένους, ως αρνητικό δηλαδή στοιχείο για τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Θα προτιμούσαν με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να αντιμετωπίζεται εχθρικά απο τους ξένους ακόμη και απο τους εταίρους μας στην ΕΕ να υβρίζεται και να λοιδορειται για να αποδεικνύει τη φιλοπατρία του και την πολιτική του ακεραιότητα".

    Ο ΛΟΓΟΣ στο βασικό του θέμα γράφει οτι "ο Ανδρέας Παπανδρέου πολύ σύντομα με γραπτή δήλωσή του θα πάρει συγκεκριμένη θέση στις νέες πολιτικές εξελίξεις, δίνοντας έτσι το στίγμα του καθώς ποτέ ο Πρόεδρος του Κινήματος δεν έπαψε να λειτουργεί πολιτικά. "Δεν είναι η πρέπουσα στιγμή να αντιδράσω" είπε ο Α Παπανδρέου σε στενό του συνεργάτη, ο οποίος τον ενημερώνει με κάθε λεπτομέρεια για τα τεκταινόμενα. Ο Α. Παπανδρέου έχει πλήρη και σαφή γνώση των πολιτικών εξελίξεων μέσω των πολιτικών συζητήσεων που κάνει καθημερινά με τους στενούς του συνεργάτες".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "στη χθεσινή του συνεδρίαση το ΕΓ ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού κατέληξε σε 7 άξονες τους οποίους και θα θέσει υπόψη του κ. Σημίτη ο Γραμματέας της ΚΕ του Κινήματος κ. Σκανδαλίδης. Οι άξονες αυτοί είναι : τα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα το Σκοπιανό. Η κατηγορηματική δέσμευση οτι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Κατηγορηματική δέσμευση για το εκλογικό σύστημα που ισχύει. Εμφαση στα θέματα ανάπτυξης. Επισήμανση οτι το έργο της νέας κυβέρνησης αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης. Υπογράμμιση οτι ο κ. Α. Παπανδρέου είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει: "Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου έφερε για το ΠΑΣΟΚ η χθεσινή συνεδρίαση του ΕΓ. Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση τα μέλη του ΕΓ με πρωτοστάτη τον έτερο διεκδικητή της πρωθυπουργίας Α. Τσοχατζόπουλο λένε οτι δεν μπορεί να συγκαλέσει την ΚΟ που θεωρητικά τον στηρίζει γιατί αυτό είναι δικαίωμα μόνο του Α. Παπανδρέου. Δηλαδή του προέδρου του Κινήματος που με βάση τους κανονισμούς (βουλής-κομματος) μπορεί να συγκαλέσει αυτό το όργανο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη έλαβε ήδη το μήνυμα: οτι η ζωή της θα είναι δύσκολη. Οι ομαδοποιήσεις στο ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι γεγονός και προειδοποιούν οτι ο εσωκομματικός πόλεμος συνεχίζεται".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αποδείξει οτι διαθέτει τις ηγετικές ικανότητες να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν. Για πολλούς η κυβέρνηση είναι αμφίβολο οτι θα μπορέσει να αντισταθεί δίχως να ενδώσει στα θέσφατα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι η κυβέρνηση "προσανατολίζεται στην αλλαγή του εκλογικού νόμου επί τω αναλογικότερον για να αναχαιτιστεί η πορεία της φιλελεύθερης παράταξης προς την εξουσία. Επίσης εξετάζει την εφαρμογή μικτού συστήματος για την εκλογή βουλευτών. 200 θα εκλέγονται με ψήφο και 100 με λίστα και τούτο για να μπορέσει ο Σημίτης να ελέγξει την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και μετεκλογικά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "την επόμενη μέρα απο την ορκωμοσία της κυβέρνησης αποδεικνύεται οτι το "κοινωνικό πρόσωπο" που επαγγέλλεται ο νέος πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης είναι ανύπαρκτο όπως και οι εξαγγελίες του προκατόχου του Α. Παπανδρέου. Οι πληροφορίες και "διαρροές" πιθανότατα απο το περιβάλλον του νέου πρωθυπουργού οτι θα εξαγγελθούν ενισχύσεις προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλομισθωτούς με τις προγραμματικές δηλώσεις την επόμενη εβδομάδα διαψεύδονται απο τους αρμόδιους υπουργούς Εθν. Οικονομίας και Οικονομικών οι οποίοι δηλώνουν τουλάχιστον άγνοια για τέτοιες κινήσεις. Χθες εξάλλου εκδηλώθηκαν και οι πρώτες τριβές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξαιτίας του πρωταγωνιστικού ρόλου που επιθυμεί να διαδραματίσει η κ Βάσω Παπανδρέου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "ύστερα απο μια δίμηνη περίοδο ηρεμίας η οποία οφείλονταν κυρίως στα προβλήματα που αντιμετώπιζε η κυβερνητική παράταξη λόγω της νοσηλείας του Α. Παπανδρέου στο ΩΝΑΣΕΙΟ οι ασκοί του Αιόλου φαίνεται πως ανοίγουν και πάλι στο εσωτερικό της ΝΔ. Επίσημα η ηγεσία του κόμματος εκτιμά οτι η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Σημιτη αποτελεί συνέχεια αυτής του Α. Παπανδρέου και ως εκ τούτου δηλώνει οτι δεν χρειάζεται να αλλάξει η τακτική που ακολουθούσε μέχρι σήμερα η παράταξη. Την άποψη αυτή δεν τη συμμερίζονται άλλα στελέχη όπως η κ. Ντόρα Μπακογιαννη η οποία υποστηρίζει οτι η εκλογή Σημίτη στην πρωθυπουργία δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό που πρέπει να ληφθούν υποψιν απο τη ΝΔ ώστε σύντομα να χαράξει εκείνη τη στρατηγική που θα την οδηγήσει στη νίκη".

    [3] Κατάσταση υγείας Προέδρου ΠΑΣΟΚ

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "σταθερή βελτίωση παρουσιάζει η υγεία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενισχύοντας έτσι τα σενάρια που θέλουν τον Ανδρέα Παπανδρέου να παίρνει εξιτήριο απο το ΩΝΑΣΕΙΟ τον ερχόμενο μήνα. Ασάφεια όμως εξακολουθεί να επικρατεί για το αν θα μεταφερθεί στο σπίτι του στην Εκάλη ή θα συνεχίσει τη θεραπεία σε νοσοκομείο των ΗΠΑ. Ο Α. Παπανδρέου φαίνεται οτι ξεπερνά όλα τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε ενώ το μόνο δύσκολο σημείο που απομένει είναι η παρακέντηση και στο δεξιό ημιθωράκιο με παράλληλη διοχέτευση της σκληρυντικής ουσίας τετρακυλινης στον πνεύμονα. Μια διαδικασία η οποία θα γίνει τις επόμενες ημέρες όταν οι γιατροί το κρίνουν δυνατό".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "καλή ήταν και χθες η κλινική εικόνα του κ. Α. Παπανδρέου ο οποίος περπατούσε έκανε πολιτικές συζητήσεις ήταν απύρετος και είχε αρτηριακή πίεση σε ικανοποιητικά επίπεδα αλλά δεν ήταν ευδιάθετος. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποβλήθηκε χθες σε αιμοκάθαρση για απομάκρυνση των τοξικών ουσιών απο τον οργανισμό του. Για σήμερα, οι θεράποντες ιατροί του πρώην πρωθυπουργού έχουν προγραμματίσει αξονική τομογραφία διπλή παρακέντηση του δεξιού πνεύμονος και τοποθέτηση καθετήρα παροχετεύσεως του υγρού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες μεταφοράς του Α. Παπανδρέου στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες πρόκειται να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο της Βαλτιμόρης όπου ήδη έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες έτσι ώστε όταν φθάσει εκεί να είναι όλα έτοιμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν οτι στις επόμενες ημέρες αναμένεται στο ΩΝΑΣΕΙΟ η άφιξη δύο διακεκριμένων πνευμονολόγων προκειμένου να τον υποβάλουν σε κινήσεις προς τόνωση της αναπνευστικής λειτουργίας, καθώς εξακολουθεί ο κ Παπανδρέου να παρουσιάζει αναπνευστικά προβλήματα".

    [4] Κυπριακό

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση την αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό ενώ η νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αναμένεται να ζητήσει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες την τοποθέτηση απο την ιταλική προεδρία ενός Ευρωπαίου μεσολαβητή για την προώθηση του θέματος απο την ΕΕ. Εν τω μεταξύ η Αθήνα έχει κάνει σαφές οτι δεν προτίθεται να συζητήσει θέματα χωριστής κυριαρχίας στη μεγαλόνησο κάτι που προσπαθούν τους τελευταίους μήνες να προωθήσουν οι ΗΠΑ με αντάλλαγμα τη συναίνεση της τουρκοκυπριακής πλευράς για ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι "η κυπριακή κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση Ντενκτάς για απευθείας συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη άνευ όρων. Η κυβέρνηση επιμένει οτι πρέπει να βρεθεί κοινή βάση προτού υπάρξει συνάντηση των κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς".

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "μια απο τις βασικές προτεραιότητες της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελεί το Κυπριακό δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Ο Αμερικανός διπλωμάτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου εξέφρασε την ελπίδα οτι θα βρεθεί λύση στην οποία θα συμφωνούν και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο. Ο κ. Χόλμπρουκ επίσης συζήτησε με το διευθυντή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Γκρίνστοκ, το θέμα του συντονισμού της προσπάθειας της ΕΕ με την αμερικανική πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες η βρετανική πλευρά μιλώντας εκ μέρους των "15" της ΕΕ έθεσε θέμα αρμοδιοτήτων όταν οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται την ευρωπαϊκή πτυχή του Κυπριακού. Στη συνάντηση αποφασίστηκε ακόμη αμέσως μετά την επίσκεψη Χόλμπρουκ να μεταβεί στην Κύπρο και ο κ Γκρίνστοκ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει τη δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Ντέιβιντ Τζόνσον οτι μετά την ανάδειξη νέων κυβερνήσεων σε Αθήνα και Αγκυρα οι ΗΠΑ "θα αρχίσουν μια νέα πραγματική προσπάθεια, που να αποφέρει καρπούς" όσον αφορά το Κυπριακό.

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "ελεγχόμενη (και αναμενόμενη) ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δημιούργησε και φέτος η απόπειρα αποστολής Μουσουλμάνων ιερουργών απο την Τουρκία στη Δυτική Θράκη κατά τη διανυόμενη περίοδο του ραμαζανίου. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε διάβημα την προηγούμενη εβδομάδα, κατηγορώντας την Ελλάδα οτι δεν επέτρεψε την είσοδο σε τρεις Τούρκους θεολόγους οι οποίοι όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είχαν προσκληθεί απο τους εν Ελλάδι μουφτήδες. Η άρνηση της Ελλάδος "αποσκοπεί να καταδείξει οτι είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την έννομη τάξη της και να διαφυλάξει το κύρος των νομίμων αρχών της στις οποίες συγκαταλέγονται και οι μουφτήδες απο ενέργειες που εξακριβωμένα επιχειρούνται απο τα άτομα που προωθούνται απο την τουρκική πλευρά".

    [6] Κυβερνητική Σύσκεψη

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών οτι επίκειται προβοκατόρικη τρομοκρατική ενέργεια εις βάρος τουρκικών στόχων στην Ελλάδα προκάλεσαν χθες έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή με τη συμμετοχή πέραν του ίδιου του Κ. Σημίτη των υπουργών Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου και Δημόσιας Τάξης Κ. Γείτονα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται απο σκοτεινούς κύκλους που δεν αποκλείεται να ελέγχονται απο την τουρκική ΜΙΤ προβοκατόρικες ενέργειες εις βάρος τουρκικών στόχων στην Ελλάδα, προκειμένου να αποπροσανατολισθεί το ενδιαφέρον της τουρκικής κοινής γνώμης απο το κυβερνητικό αδιέξοδο που υπάρχει εκεί. Και να φανατιστεί εναντίον της Ελλάδας τώρα που έχει αρχίσει το ραμαζάνι και ο θρησκευτικός φανατισμός αυξάνεται εκ των πραγμάτων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ κάνει λόγο για "σχέδιο ανωμαλίας Τούρκων στη Θράκη".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "η χθεσινή σύσκεψη μπορεί να είχε ως αντικείμενο τα εξής θέματα:θεμα τρομοκρατίας: πληροφορίες αναφέρουν οτι έφτασε μια μυστηριώδης επιστολή απο βαλκανική χώρα στην οποία ο άγνωστος επιστολογράφος της αναφέρει οτι έχει στοιχεία για τη "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" πληροφορία όμως που διέψευσε αρμοδιότατη κυβερνητική πηγή. Θέμα που αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις .Θέμα απέλασης του Σέρβου Ασάνι που κρατείται στις ελληνικές φυλακές για τη δολοφονία στο Βέλγιο ηγετικού στελέχους της αλβανικής μειονότητας του Κοσσυφοπεδίου".

    [7] Ελλάδα-ΠΓΔΜ

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "με τις θέσεις της προκατόχου της θα προσέλθει και η παρούσα κυβέρνηση στις συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ που επαναλαμβάνονται τον ερχόμενο μήνα στη Ν. Υόρκη δήλωσε στη χθεσινή παρθενική ενημέρωσή του ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "Σικέ" διπλωματικό παιχνίδι του ΟΗΕ σε βάρος της Ελλάδας και υπέρ των Σκοπίων καταγγέλλει με αυστηρή επιστολή του προς τον ΓΓ του οργανισμού κ. Μπ. Γκάλι ο μόνιμος αντιπρόσωπός μας πρέσβης κ. Χρ. Ζαχαράκις. Στη δισέλιδη επιστολή του (που φέρει ημερομηνία 16 Ιανουαρίου δηλαδή τρεις μέρες μετά τις απευθείας συνομιλίες με τα Σκόπια) ο κ. Ζαχαράκις: Επισημαίνει οτι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ χρησιμοποιούν το όρον 'Μακεδονία' κατ' επανάληψη και κατά απαράδεκτο τρόπο σε έγγραφά τους που διανέμονται ευρήματα εντός του Οργανισμού ή και δίδονται στη δημοσιότητα. Καταγγέλλει την ίδια προκλητική τακτική μολονότι ο ίδιος έχει διαμαρτυρηθεί έντονα στον κ. Γκάλι. Καυτηριάζει την αναφορά της ΠΓΔΜ ως 'Μακεδονία' στο έγγραφο των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Επίσης εκφράζει την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για τα περιστατικά αυτά τα οποία "προκαλούν ερωτηματικά ως προς το βαθμό αντίληψης "του ΟΗΕ για την ευαισθησία του θέματος".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τις επικείμενες εξελίξεις στην υπόθεση των Σκοπίων οι οποίες αναγκαστικά οδηγούν στην αλλαγή της θέσης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κράτος που στο όνομα του θα περιέχεται ο όρος 'Μακεδονία' ή παράγωγά του. Περί τα τέλη του επόμενου μήνα αναμένεται να επαναληφθούν οι συνομιλίες Αθήνας -Σκοπίων υπό το Σάιρους Βανς για την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της ονομασίας".

    [8] Τουρκία - Βαλκάνια

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η Αγκυρα αναλαμβάνει μέρος της εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων των Μουσουλμάνων της Βοσνίας σύμφωνα με πρωτόκολλο που υπεγράφη στο Σεράγεβο μεταξύ των δύο πλευρών. Η συμφωνία συνήφθη με τις 'ευλογίες' της Ουάσιγκτον η οποία και έχει αναλάβει τη στρατιωτική 'χειραφέτηση' των Μουσουλμάνων προδίδει δε τις αρμοδιότητες που προτίθεται να αναθέσει η αμερικανική κυβέρνηση στην Τουρκία στο βαλκανικό χώρο μετά την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον".

    [9] ΗΠΑ - Επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος την 9η Μάιου μετά απο πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου που έγινε αποδεκτή. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν έναν αριθμό διμερών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανο-ελληνικών οικονομικών σχέσεων και θα ανταλλάξουν απόψεις για ένα ευρύ φάσμα διεθνών θεμάτων όπως του Κυπριακού και της κατάστασης στα Βαλκάνια".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "ανεξάρτητα απο την επίσκεψη του Κ. Στεφανόπουλου στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι Αμερικανοί θα επιθυμούσαν να δουν σύντομα στην αμερικανική πρωτεύουσα το νέο Ελληνα πρωθυπουργό κάτι που λέγεται πως είχε διερευνητικά συζητηθεί και προχωρήσει σε σοβαρό στάδιο επεξεργασίας με "εναλλακτικές και ενδιαφέρουσες" προτάσεις και προ της εκλογής ακόμη του διαδόχου του κ. Α. Παπανδρέου. όπως λέγεται, η πραγματοποίηση "επίσκεψης εργασίας" του Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον θα έδινε την ευκαιρία για "απευθείας γνωριμία" του νέου Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Κλίντον και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας κ. Γ. Κριστοφερ και Γ. Περι μέσα σε μια 'πολύ θετική ατμόσφαιρα' που επικρατεί στην αμερικανική πρωτεύουσα και καθώς μια σειρά επιτακτικών προβλημάτων στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας παραμένουν και χρήζουν άμεσης προσοχής".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Wednesday, 24 January 1996 - 10:47:07