Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 25/01/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/01/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Πολιτικές εξελίξεις

  • [3] Κυβερνητική σύσκεψη

  • [4] Κατάσταση υγείας Προέδρου ΠΑΣΟΚ

  • [5] Κυπριακό

  • [6] Κλίντον για ελληνοτουρκικές σχέσεις


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 25/01/1996 (ΑΠΕ)

    Η σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, η προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, το αντικείμενο της προχθεσινής κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό για εθνικό θέμα που σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα ήταν η διεκδίκηση απο την Τουρκία βραχονησίδας κοντά στην Κάλυμνο, η κατάσταση της υγείας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και το Κυπριακό είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απειλούν με απόβαση οι Τούρκοι. Ζητούν νησάκι. Προβοκάτσια στη Θράκη".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Νησί μας θέλουν οι Τούρκοι. "Ποντάρουν" στην αδυναμία της κυβέρνησης. Δε διαψεύστηκαν οι πληροφορίες για διάβημα της Αγκυρας".

    Η ΑΥΓΗ: "15.000 παιδιά στο μεροκάματο αντί για σχολείο στην Ελλάδα κάθε χρόνο. 'Πρωτεύουσα' της παιδικής εργασίας η δυτική Αττική".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Βίλα 500 εκατομμυρίων δραχμών έχτισε και η Ρούλα Βλαχοπούλου απο τις μίζες των αεροπλάνων και τις κλεψιές στο Κέτεριγκ".

    ΕΘΝΟΣ: "Εγώ ξέρω τη 17ΝΟΕΜΒΡΗ. Ανθρωπος-μυστήριο, κάτοικος 'άγνωστης' χώρας προειδοποιεί για χτύπημα και ζητάει λεφτά για να αποκαλύψει και τα ονόματα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "'Ξύνεται' το όνομα του δολοφόνου του Παύλου Μπακογιάννη μετά το άρθρο του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Χειροπέδες στον Σημίτη. 'Μαλλιά-κουβάρια' η κυβέρνηση των 4 ημερών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πίνακες ντροπής. Πανευρωπαϊκό ρεκόρ ακρίβειας στην Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Θρίλερ με Σέρβο και Βέλγιο. Ενα απο τα θέματα της μυστικής σύσκεψης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σε πόλεμο χαρακωμάτων το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο ο κ Λιβάνης επιδιώκει εξουσιοδότηση Παπανδρέου προς Σημίτη για σύγκληση της ΚΟ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ενα ελληνικό νησί διεκδικεί η Τουρκία".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Οχι παροχές προειδοποιεί ο Παπαδόπουλος. Ξεκινούν και αυστηροί έλεγχοι για Φ.Π.Α.".

    ΝΙΚΗ: "Επιστροφή στον Ανδρέα. Μόνο με τη συγκατάθεσή του η σύγκληση της ΚΟ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ασχημη προσγείωση για όσους έχουν αυταπάτες. Βιομήχανοι και κυβέρνηση διαδηλώνουν την προσήλωσή τους στη λιτότητα".

    [2] Πολιτικές εξελίξεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης Σημίτης θα κινούνται σε γενικές γραμμές στο πλαίσιο της ακολουθηθείσης μέχρι τώρα οικονομικής πολιτικής, αλλά θα δίνουν έμφαση στο τρίπτυχο εξυγίανση, ανάπτυξη και κοινωνική ευαισθησία. Οπως αναφέρουν πληροφορίες απο βασικούς συνεργάτες του νέου πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, με τις προγραμματικές δηλώσεις θα επιχειρηθεί να μεταφερθεί στην κοινή γνώμη μια άλλη αντίληψη στην οικονομική πολιτική ,η οποία δεν θα εξαντλείται στα χαρακτηριστικά της λιτότητας αλλά θα μεταδίδει την προοπτική της εξασφάλισης μέσων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι εκφράζονται "φόβοι στα κόμματα για στροφή ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή Σημίτη στο πρωθυπουργικό αξίωμα και υποχρεώνονται σε μερική αναδίπλωση της στρατηγικής τους".

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει μεταξύ άλλων οτι "είναι κομματική αυτοκτονία να θέλουν κάποιοι να μην έχει ο πρωθυπουργός τη δυνατότητα να συγκαλέσει ο ίδιος την ΚΟ πριν απο την εμφάνιση της κυβέρνησης στη Βουλή όπου θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ουδείς δικαιούται με τυπολατρίες και βυζαντινισμούς να υπονομεύει την ενότητα και τη λειτουργία της κυβέρνησης απο τα πρώτα της κιόλας βήματα. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να προχωρήσει. Αρκετός χρόνος χάθηκε με τις μανούβρες που δεν άφησαν να δοθεί λύση αμέσως μόλις προέκυψε θέμα αντικατάστασης του ασθενούντος Ανδρέα Παπανδρέου. Νισάφι πια".

    ΤΑ ΝΕΑ στο δικό τους σχόλιο προσθέτουν "υπάρχουν δύο νέα στοιχεία που πρέπει και να επισημανθούν και όλες να προβληματίσουν: το πρώτο είναι πως οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται βρίσκονται σε καταφανή αναντιστοιχία. Με τη στάση της ευρύτερης κοινής γνώμης η οποία - σ'όλες μάλιστα τις πτέρυγές της - έχει αποδεχθεί και στηρίζει το νέο πρωθυπουργό. Και το δεύτερο είναι πως με την ανάδειξη αυτή, το αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ κλίμα που σ' όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους πεισματικά αποτύπωναν όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις έχει τόσο αντιστραφεί ώστε -για πρώτη φορά ύστερα απο καιρό - να γεννάται η βάσιμη ελπίδα πως και στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τη μάχη. Πρόκειται μ' άλλους λόγους για μια ιστορική ευκαιρία που παρέχεται στο ΠΑΣΟΚ και η οποία ασφαλώς δεν πρέπει να χαθεί με τριβές.. που απορρέουν απο τα τραύματα του παρελθόντος μάλλον παρά απο τις προσδοκίες για το μέλλον".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "επί τάπητος τίθενται οι σχέσεις κόμματος-κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Σκανδαλίδη. Ταυτόχρονα η εκτόνωση της έντασης που αναμένεται να επιφέρει η εξουσιοδότηση του Α. Παπανδρέου προς τον Κ. Σημίτη για τη σύγκληση της ΚΟ εκτιμάται ως προσωρινή που δεν δίνει τέλος στην υποβόσκουσα αντιπαράθεση μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Μεγάρου Μαξίμου. Και ενώ το επικείμενο Συνέδριο αναμένεται να αποτελέσει το πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του νέου πρωθυπουργού και των εσωκομματικών του αντιπάλων που επιδιώκουν τη 'ρεβάνς' - κι έως τότε τη 'συγκατοίκηση' - ο κ. Σημίτης προειδοποίησε χθες μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου πως ο ίδιος αποτελεί την 'αιχμή του δόρατος' της ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "εν λευκώ εκχωρεί στον Κ. Σημίτη τις αρμοδιότητές του να συγκαλεί την ΚΟ μέχρι να αναρρώσει πλήρως ο Α. Παπανδρέου. Αγνωστο με ποια ανταλλάγματα οι 'προεδρικοί' 'υπέκυψαν' στο αίτημα του νέου πρωθυπουργού και δηλώνουν τώρα οτι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παρεμποδίσει ή να προκαλέσει κωλύματα στις προσπάθειες του Κ. Σημίτη. Η εξουσιοδότηση θα δοθεί σήμερα ή αύριο μέσω των κ.κ. Λιβάνη και Χυτήρη και θα υπάρχει ειδική αναφορά οτι ο Α. Παπανδρέου εξουσιοδοτεί τον Κ. Σημίτη για ο,τι χρειαστεί".

    "Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι εδώ", γράφει η ΝΙΚΗ και σημειώνει οτι "όσοι πίστεψαν οτι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έγινε πλέον ένα 'μυθικό πρόσωπο', ένας 'γκουρού', στην καλύτερη περίπτωση για τη δημοκρατική παράταξη υποχρεώνονται να αποδεχθούν την πραγματικότητα που λέει οτι ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει και ρόλο και αρμοδιότητες. Η απόδειξη ήρθε με το πρόβλημα που προέκυψε με την εκφρασθείσα απο τον πρωθυπουργό επιθυμία να συγκαλέσει την ΚΟ. Το ΕΓ και ο Γραμματέας της ΚΟ υπενθύμισαν στον κ. Σημίτη οτι για τη σύγκληση της ΚΟ απαιτείται η συγκατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ο Αντώνης Λιβάνης ανέλαβε να κάνει τη μεσολάβηση".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "απλή υπενθύμιση ή προάγγελος μελλοντικών εξελίξεων το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Τρίτης του ηγετικού κομματικού οργάνου, φανερώνει οτι η εκλογή του κ. Κ. Σημίτη δεν έλυσε τα προβλήματα του κυβερνώντος κόμματος καθώς και οτι ο νέος πρωθυπουργός δεν θα μείνει 'ανεξέλεγκτος' απο την εσωκομματική αντιπολίτευση. Κάτι τέτοιο υποδηλώνει η αντίδραση και του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη στην αυτονόητη ενέργεια του Κ. Σημίτη να συγκαλέσει συνεδρίαση της ΚΟ στις 6 Φεβρουαρίου".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ," ο πρωθυπουργός τελεί υπό κηδεμονία, δέσμιος των κομματικών συσχετισμών και συμφωνιών και δίδει την εικόνα ενός υπο αίρεση ή υπό προθεσμία πρωθυπουργού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "πρωθυπουργός με χειροπέδες είναι ο Κώστας Σημίτης. Δεν πέρασαν ούτε τρεις ημέρες απο την ορκωμοσία του και καθημερινά εμφανίζονται νέα δυσεπίλυτα προβλήματα στο νέο πρωθυπουργό. Από τη μια η συνεχιζόμενη κόντρα του με τους κεντρογενείς και τους προεδρικούς και απο την άλλη η καχυποψία που υπάρχει ακόμη και εντός του κυβερνητικού σχήματος καθιστούν τον Κώστα Σημίτη πρωθυπουργό σε ομηρία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "δύσκολες οι πρώτες μέρες της κυβερνήσεως και οι συγκρούσεις πια καθημερινές. Ο κομματικές μηχανισμός κόντρα στην κυβέρνηση και τ'ανάπαλιν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του γράφει οτι "ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης αποδεικνύεται όμηρος των προβλημάτων που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η καλή διάθεση που έχει απέναντί του ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης κινδυνεύει να εξαφανιστεί λόγω της διαφαινόμενης αδυναμίας του να υπερβεί την κατάσταση που διαμορφώθηκε εξαιτίας της σοσιαλιστικής αποτυχίας".

    [3] Κυβερνητική σύσκεψη

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί το διπλωματικό και στρατιωτικό επιτελείο της Ελλάδας καθώς για πρώτη φορά οι Τούρκοι προβάλουν εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της χώρας μας. Συγκεκριμένα η Αγκυρα, με σειρά ρηματικών διακοινώσεων προς την ελληνική κυβέρνηση την πληροφορεί για την απόφασή της να διεκδικήσει - σε διμερές και διεθνές επίπεδο - τη βραχονησίδα Ιμια που βρίσκεται ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Κω, η οποία κατέχει στρατηγική θέση και έχει εθνική σημασία. Οι Τούρκοι προβάλλουν τον εξωφρενικό ισχυρισμό πως κατά τη διάρκεια της κατοχής των Δωδεκανήσων απο τους Ιταλούς (έως το 1948) είχαν υπογράψει διμερείς συμφωνίες που τους δίνουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τα νησιά αυτά. (Δηλαδή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να διεκδικήσουν και άλλα μικρά νησιά ). Στις πρωτοφανείς τουρκικές αξιώσεις απάντησε αστραπιαία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καταγγέλλοντας τη θρασυτατη και προκλητική αυτή στάση της Αγκυρας η οποία προκαλεί σοβαρότατο κίνδυνο για τη δημιουργία εστίας μόνιμης πλέον έντασης στις σχέσεις των δύο κρατών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "διπλωματικοί κύκλοι υποστήριξαν οτι οι Τούρκοι προβάλλουν τώρα τις προκλητικές αυτές αξιώσεις ως μέσον πίεσης προς την Ελλάδα ώστε να διευθετηθεί - ευνοϊκά γι αυτούς - το εκκρεμές ζήτημα των βραχονησίδων του Εβρου".

    ΤΑ ΝΕΑ επικρίνουν κι αυτά την Τουρκία οτι "στήνει εστίες έντασης τόσο με την υποκίνηση προβοκατόρικων ενεργειών στη Θράκη όσο και διαβήματα που αφορούν ανύπαρκτες διαφορές μεταξύ των δυο χωρών. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν οτι η ανακίνηση του θέματος της βραχονησίδας, απο την τουρκική πλευρά, είναι μια προσπάθεια 'αντιπερισπασμού' στο ελληνικό πρόγραμμα που άρχισε πρόσφατα το υπουργείο Αιγαίου για τον εποικισμό των ελληνικών βραχονησίδων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει οτι "οι ξαφνικές απαιτήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο αποτελούν την πρώτη συγκεκριμένη εδαφική διεκδίκηση της Τουρκίας κατά της χώρας μας μετά απο 70 και πλέον χρόνια. Η πρωτοβουλία για επιδείνωση των διμερών σχέσεων ανήκει στο πανίσχυρο τουρκικό κατεστημένο το οποίο αφού εκμεταλλεύθηκε το κυβερνητικό κενό στην Αθήνα και στην Αγκυρα, απαιτεί τώρα άμεση ικανοποίηση των επεκτατικών αιτημάτων του. Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και τα προξενεία στη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή έχουν υποβάλει επίσης ρηματικές διακοινώσεις με ασαφή στοιχεία για επικείμενες τρομοκρατικές ενέργειες κατά διπλωματών τους".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι "η τουρκική διπλωματία 'θυμήθηκε' το νησάκι όταν περίπου πριν απο 20 μέρες προσάραξε εκεί ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο. Στην περιοχή προσέτρεξαν οι ελληνικές αρχές, οι οποίες και βοήθησαν το τουρκικό πλήρωμα στη διάσωση του σκάφους. Η Αγκυρα μετά το περιστατικό με διάβημά της 'πληροφορούσε' την ελληνική κυβέρνηση πως η βραχονησίδα είναι ενταγμένη διοικητικά στην τουρκική επικράτεια. Στο τουρκικό διάβημα απάντησε στις 16 του Γενάρη ο υπουργός Εξωτερικών τότε Κάρολος Παπούλιας υπογραμμίζοντας πως το νησί Ιμια αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικράτειας. Το θέμα έκτοτε βρίσκεται σε εκκρεμότητα και αποτελεί ένα ακόμη σημείο τριβών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατασκευασμένο πανομοιότυπα με τον τρόπο που η τουρκική διπλωματία δημιουργεί τις 'διαφορές με την Ελλάδα'."

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει όμως οτι "σ'αυτή την περίπτωση στη σύσκεψη θα ήταν απαραίτητη η συμμετοχή του υπουργού Αμυνας Γεράσιμου Αρσένη. Πιθανότερο όλων όμως είναι η προχθεσινή βραδινή σύσκεψη να είχε αντικείμενο όπως έγραψε ο ΕΤ τη λήψη μέτρων για επικείμενη τουρκική προβοκάτσια στη Δυτική Θράκη, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται συντονισμένες κινήσεις εξτρεμιστικών στοιχείων που ελέγχονται απο το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Στο κλίμα αυτό πρέπει να προστεθεί η απόρριψη απο ελληνικής πλευράς διαβήματος της Αγκυρας για την απαγόρευση εισόδου τριών Τούρκων μουφτήδων εν όψει του Ραμαζανίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή της Ξάνθης βρίσκονται ήδη απεσταλμένοι της Αγκυρας που κάνουν προπαγάνδα και ξεσηκώνουν τον μουσουλμανικό πληθυσμό εν όψει της 'επετείου' για τα θλιβερά επεισόδια της 29ης Ιανουαρίου 1988 που επαναλήφθηκαν με έκτροπα στο κέντρο της Κομοτηνής ακριβώς ένα χρόνο αργότερα".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στην προχθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε "λίστα συναφών θεμάτων που αφορούν τα υπουργεία Εξωτερικών και Δημ. Τάξης και συγκεκριμένα θέματα ειδικών διμερών σχέσεων που άπτονται θεμάτων ασφάλειας και μυστικών υπηρεσιών όπως η απέλαση στο Βελιγράδι του Σέρβου Ντάρκο Ασάνιν και κατά πάσα πιθανότητα η διερεύνηση ενδεχόμενης ανάμιξης της εταιρίας ΙΝΤΡΑΚΟΜ με τη ΣΤΑΖΙ".

    [4] Κατάσταση υγείας Προέδρου ΠΑΣΟΚ

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "σταθερή βελτίωση παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η υγεία του Ανδρέα Παπανδρέου ενισχύοντας έτσι τις ελπίδες των γιατρών οτι στις αρχές Φεβρουαρίου θα πάρει εξιτήριο απο το ΩΝΑΣΕΙΟ".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "σε 20 μέρες αν όλα πάνε καλά θα μπορέσει να φύγει απο το ΩΝΑΣΕΙΟ ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αν δεν υπάρξει κάποια νέα λοίμωξη και αν γίνει με επιτυχία η αποκατάσταση του δεξιού πνεύμονος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι σε θέση να κάνει το ταξίδι στις ΗΠΑ προκειμένου να υποβληθεί σε πρόγραμμα φυσικής αποκατάστασης. Την εκτίμηση αυτή έκαναν χτες κορυφαίοι θεράποντες γιατροί του Ανδρέα Παπανδρέου οι οποίοι βλέπουν να πλησιάζει όλο και περισσότερο η ημέρα εξόδου απο το ΩΝΑΣΕΙΟ".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "κρίσιμο 24ωρο περνά σήμερα ο Ανδρέας Παπανδρέου καθώς απόψε αργά το απόγευμα θα φανεί αν εξελίσσεται θετική η παρέμβαση των γιατρών στο δεξιό πνεύμονα και χωρίς πιθανές ενδείξεις νέας ενδεχόμενης λοίμωξης να προχωρήσουν εκ νέου σε πλευροδεσία του δεξιού ημιθωρακίου. Στόχος είναι η μεταφορά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Εκάλη σε 20 μέρες".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ αλλά και τις άλλες εφημερίδες "ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χθες ήταν ευδιάθετος, έκανε φυσικοθεραπεία και περπάτησε μέχρι τον αξονικό τομογράφο. Η αξονική που έγινε στο αριστερό ημιθωράκιο έδειξε πως δεν έχει επανασυσσωρευθεί υγρό".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε ανταπόκρισή της απο τη Λευκωσία αναφέρει οτι "καθολες τις ενδείξεις ναυαγούν οι προσπάθειες για το διορισμό συντονιστή της ΕΕ στο Κυπριακό γιατί οι Αμερικανοί θέλουν να έχουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία των κινήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Ρ. Χόλμπρουκ θα φέρει κατά την περιοδεία του στην περιοχή ένα πλήρες σχέδιο λύσης του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος Κληρίδης μιλώντας σε εκδήλωση στη Λευκωσία εξάλλου τόνισε οτι δεν πρόκειται να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και η Κύπρος δε θα συρθεί σε αγώνα απελευθέρωσης αν δεν γίνει η απαιτούμενη προεργασία. Παρόλο τον ενθουσιασμό που επικρατεί, και πρέπει - είπε - να επικρατεί, επιβάλλεται να υπάρχει και το μέτρο της λογικής γιατί δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο και τα λίγα ελεύθερα εδάφη που έχουμε".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Ρ. Χόλμπρουκ είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σύντομα σε πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού. Και φαίνεται οτι συζήτησε τις προθέσεις του αυτές στην πρόσφατη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Σιμόν Πέρες".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "το διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως ειδικού διαμεσολαβητή για το Κυπριακό ζήτησε χθες απο τον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς. Ο υφυπουργός Τύπου και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντέιβιντ Τζόνσον δήλωσε οτι το Κυπριακό θα είναι μεν στο επίκεντρο των προσπαθειών του προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Μπίτι αλλά αναφερόμενος στην αμερικανική πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού δεν συμμερίστηκε την αισιοδοξία Χόλμπρουκ. Ο κ. Χόλμπρουκ είχε χαρακτηρίσει το 1996 έτος μεγάλης προώθησης του κυπριακού προβλήματος".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "στο συγχαρητήριο μήνυμα του Προέδρου Γέλτσιν που επέδωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα στον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο καθώς και στο αντίστοιχο του νέου ρώσου ΥΠΕΞ Γεβγένι Πριμακόφ γίνεται αναφορά και στο Κυπριακό για το οποίο εκδηλώθηκε εκ νέου ρωσικό ενδιαφέρον".

    "Απρόσκοπτα κι όπως έχει προγραμματιστεί, χωρίς καμιά αλλαγή λόγω της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα θα συνεχιστεί η υλοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος-Κύπρου, διαβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης σε δηλώσεις ύστερα απο δίωρη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Κύπρου στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς", γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    [6] Κλίντον για ελληνοτουρκικές σχέσεις

    "Μη ικανοποιητικές" χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον και τονίζει οτι η Ουάσιγκτον θα εντείνει τις προσπάθειες για την υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που "θα αποτρέψουν ένα συμβάν στο Αιγαίο". Η παραπάνω αναφορά του κ. Μπίλ Κλίντον στις ελληνοτουρκικές σχέσεις περιλαμβάνεται σε επιστολή του προς γερουσιαστές των ΗΠΑ, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση της Ουάσιγκτον να προχωρήσει στην πώληση στην Τουρκία 120 υπερσύγχρονων πυραύλων ATACKMS θέμα το οποίο προκάλεσε την αντίδραση και της κυπριακής κυβέρνησης. Στην επιστολή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρει επίσης οτι η χώρα του θα εντείνει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού", γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Thursday, 25 January 1996 - 10:21:53