Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 29/01/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/01/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Προγραμματικές δηλώσεις κυβέρνησης

  • [3] Αιγαίο - τουρκική πρόκληση

  • [4] Ασθένεια Παπανδρέου

  • [5] Ελλάδα - Νέα Γιουγκοσλαβία

  • [6] Κυπριακό

  • [7] ΠΓΔΜ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 29/01/1996 (ΑΠΕ)

    Η τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο με την αφαίρεση της ελληνικής σημαίας απο τη βραχονησίδα Ιμια και η ελληνική αντίδραση, οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Νέα Γιουγκοσλαβία και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που θα αναγνώσει σήμερα στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "HAVALE απόβαση. Τούρκοι δημοσιογράφοι κατέλαβαν τα Ιμια και έστησαν την τουρκική σημαία. Ενταση στο Αιγαίο".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "'Εισβολή' Τούρκων. Πρόκληση στο Αιγαίο. Υψωσαν την ημισέληνο στην Ιμια. Πολεμική ατμόσφαιρα. Επιφυλακή σε νησιά-Πεντάγωνο".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "1 δις 246 εκατομμύρια επένδυση ο Λιβάνης. Αρπαξε και 436 εκατομμύρια για επιδότηση απο το κράτος".

    ΕΘΝΟΣ: "Ρεσάλτο πρακτόρων σε βραχονησίδα. Τουρκική πρόκληση με στόχο τα νησιά του Αιγαίου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στο δρόμο που χάραξε ο Ανδρέας οι προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Στη σκιά του Ανδρέα. Η στρατηγική Εβερτ απέναντι στο Σημίτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ντροπή. Εστησαν ανενόχλητοι την ημισέληνο στην Ιμια. Κυνικός ο Πάγκαλος δηλώνει οτι δεν τρέχει τίποτα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μπαϊράκι σήκωσαν οι Τούρκοι. Η Αγκυρα διεκδικεί για πρώτη φορά επίσημα, εδάφη μας".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Οχι τώρα εκλογές λέει το 73,8%. Νέα στοιχεία απο το γκάλοπ της PRC".

    ΝΙΚΗ: "Φραγμός στα σχέδια της Αγκυρας. Τουρκικό ναυάγιο στην Ιμια".

    [2] Προγραμματικές δηλώσεις κυβέρνησης

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "το νέο πρόσωπο θα επιχειρήσει να παρουσιάσει η κυβέρνηση σήμερα στη Βουλή, όπως και τη διαφορά μεταξύ 'κοινωνικού κράτους' και 'κράτους παροχών'. Ο κ Σημίτης αναμένεται να τονίσει και πάλι την ανάγκη να συνεχισθεί χωρίς παρεκκλίσεις η προσπάθεια για σταθεροποίηση της οικονομίας, στο χρονοδιάγραμμα που έχει καθορισθεί μέσω του προγράμματος σύγκλισης. Στο πλαίσιο αυτό θα αφήσει να εννοηθεί οτι δεν υπάρχουν περιθώρια για παροχές, παρά μόνο για κάποιες μικρές και πρόσκαιρες εισοδηματικές ενισχύσεις ειδικά στους χαμηλοσυνταξιούχους που και αυτές όμως θα μπορέσει η κυβέρνηση να τις χορηγήσει μόνο εφόσον κατορθώσει με δραστικές και άμεσες περικοπές σε ορισμένες κρατικές δαπάνες να εξοικονομήσει το σχετικό κονδύλι".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει συγκεκριμένα μέτρα για εκείνα τα στρώματα των συνταξιούχων που οι μηνιαίες αποδοχές τους είναι κάτω των 100.000 δραχμών, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την εκπαίδευση και επανεκπαίδευση των εργαζομένων. Παράλληλα θα ενισχυθούν οι τομείς της υγείας, παιδείας και πρόνοιας ενώ θα συγκροτηθεί εξάς αποτελεσματικός μηχανισμός κοινωνικής προστασίας. Στην εξωτερική πολιτική ο κ. Σημίτης θα επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει μια "δυνατή Ελλάδα" και στην οικονομία θα συνεχισθεί το πρόγραμμα σταθεροποίησης και σύγκλισης ενώ θα εκδηλώσει την πρόθεσή του να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις με πρώτη τη μερική μετοχοποίηση του ΟΤΕ".

    Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού αναμένεται να κινηθούν σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "σε τέσσερις άξονες: ισχυρή Ελλάδα με την ύπαρξη εθνικής στρατηγικής μακριά απο εθνικισμούς και τη λογική της αρνητικής εξωτερικής πολιτικής. Κοινωνικό κράτος με τη δημιουργία ενός πλέγματος μηχανισμών κοινωνικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της νέας φτώχειας. Παράλληλα όμως θα τονισθεί οτι το κοινωνικό κράτος δε σημαίνει σε καμία περίπτωση κράτος παροχών". Οικονομική σταθερότητα με εμμονή στο σταθεροποιητικό πρόγραμμα αλλά και με ανάδειξη της αναπτυξιακής διάστασης. Τομές στο πολιτικό σύστημα με ειδική αναφορά στην αποκέντρωση, στην αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, στην αναθεώρηση του Συντάγματος, στην ανάδειξη ενός νέου ήθους και ύφους της εξουσίας, στην αξιοκρατία και το τέλος στην πελατειακή κοινωνία και την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία της κυβέρνησης των υπουργών και των δημόσιων οργανισμών".

    Επίσης "ο πρωθυπουργός, κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, θα δώσει έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Για το θέμα των Σκοπίων θα πει οτι η κυβέρνησή του θα ακολουθήσει την πολιτική της υπό τον Α. Παπανδρέου κυβέρνησης ειδικά στην τελευταία περίοδο κατά την οποία υπεγράφη η συμφωνία της Ν. Υόρκης. Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη θέση του οτι το Κυπριακό πρέπει να μπει στην τροχιά της ευρωπαϊκής αντιμετώπισης. Και για τις σχέσεις με την Τουρκία θα επαναλάβει τις πάγιες ελληνικές θέσεις τονίζοντας την ανάγκη να αποκρουσθούν οι επιδιώξεις των εθνικιστικών κύκλων που προκαλούν ένταση".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ, "ντεμπούτο με διακηρύξεις που θα τον διαφοροποιούν απο τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει το απόγευμα ο Κώστας Σημίτης κατά την παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της νέας κυβέρνησης".

    "Θεωρείται βέβαιο, αναφέρει η ΝΙΚΗ, οτι οι δηλώσεις θα αποτελούν συνέχεια των όσων έχει εξαγγείλει ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1993, ωστόσο, θα έχουν το στοιχείο της ανανέωσης και της εξειδίκευσης σε ορισμένους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής για τα επόμενα δυο χρόνια. Οσον αφορά το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο ο κ. Σημίτης θα τονίσει οτι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Αναφερόμενος δε στην κυβερνητική πολιτική θα αναφερθεί στο τρίπτυχο: σταθεροποίηση της οικονομίας και ανάπτυξη, κοινωνικό κράτος και θεσμικός εκσυγχρονισμός".

    "Προσπάθεια εξωραϊσμού της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου με αφορισμούς του τύπου 'νέο ύφος και ήθος' αλλά χωρίς συγκεκριμένο υπόβαθρο αναμένεται να καταβάλει, κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης διαβάζοντας σήμερα στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. Στην πραγματικότητα, οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης σε ελάχιστα πράγματα θα διαφέρουν απο τις προγραμματικές δηλώσεις της προηγούμενης".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ,"τακτική 'λεπτών ισορροπιών' αλλά και συμβιβασμοί με το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να ακολουθήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην οικονομική πολιτική όπως επίσης και στα εξωτερικά θέματα της χώρας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "ο πρωθυπουργός καλείται να παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβερνήσεώς του, λαμβάνοντας υπόψη του τις αντίστοιχες δηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου πριν απο 30 περίπου μήνες και για έναν επί πλέον λόγο: όσα παρουσίασε τότε ο κ. Α. Παπανδρέου αποτελούσαν κατά κάποιο λόγο και τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ".

    "Ιδιες και απαράλλακτες με εκείνες που είχε παρουσιάσει ο κ Παπανδρέου στις 25 Οκτωβρίου του 1993" διατείνεται οτι θα είναι και οι σημερινές του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ο οποίος υποστηρίζει οτι ο πρωθυπουργός "έχει λάβει σημείωμα απο το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ οτι θα πρέπει να δεσμευτεί για τα εξής 4 θέματα: Πρώτον: οτι θα εξαντλήσει την τετραετία. Δεύτερον:οτι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Τρίτον: οτι δεν θα αλλάξει εξωτερική πολιτική και τέταρτον: οτι θα εφαρμόσει την πολιτική που εφάρμοσε ο κ. Α. Παπανδρέου στα εθνικά θέματα και κυρίως στο Σκοπιανό".

    [3] Αιγαίο - τουρκική πρόκληση

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στο τουρκικό σχέδιο "τμηματικής" άλωσης του Αιγαίου με την αφαίρεση της ελληνικής σημαίας απο τη βραχονησίδα Ιμια. Κινητοποιήθηκαν οι Ενοπλες Δυνάμεις κατά μήκος της οριογραμμής απο τον Εβρο έως τα Δωδεκάνησα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ όπως και οι άλλες εφημερίδες επισημαίνουν οτι "η Τουρκία με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στη βραχονησίδα Ιμια επιχείρησε κατά την πάγια τακτική της απο το 1974, να προσθέσει ένα ακόμα θέμα στο μακρύ κατάλογο των μονομερών διεκδικήσεών της σε βάρος της Ελλάδας αυτή τη φορά ανοίγοντας το κεφάλαιο των εδαφικών διεκδικήσεων που μέχρι τώρα διαβεβαίωνε ρητώς οτι δεν πρόκειται ποτέ να εγείρει". Σε άλλο δημοσίευμα της αναφέρει οτι "σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκε επεισόδιο όταν δυο τουρκικά πολεμικά σκάφη προσπάθησαν να κατεβάσουν βάρκες για να ξαναλλαξουν τη σημαία. Τότε το ελληνικό πολεμικό πλοίο "ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ" έριξε προειδοποιητικές βολές ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται απο χθες το πρωί οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μετά το πρωτοφανές επεισόδιο που έγινε στη βραχονησίδα Ιμια, όταν δύο Τούρκοι φερόμενοι ως δημοσιογράφοι της "Χουριέτ" κατέβασαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική. Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το γεγονός κινητοποιήθηκαν οι διπλωματικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών για τη διενέργεια διαβημάτων διαμαρτυρίας ενώ 'συναγερμός' σήμανε και στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πενταγώνου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει οτι "έντονα διαβήματα προς την Αγκυρα, αλλά και προειδοποίηση προς τις μεγάλες δυνάμεις και τις χώρες της ΕΕ απηύθυνε χθες η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος επέδωσε χθες το βράδυ προς τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα κ. Ο. Μπαμίρ αυστηρότατο διάβημα για την υπόθεση της βραχονησίδας. Επίσης, στη συνέχεια, ενημέρωσε τους πρεσβευτές των ΗΠΑ κ. Τ. Νάϊλς και της Ρωσίας κ. Β. Νικολαένκο. Τους πρεσβευτές των άλλων χωρών της ΕΕ τους κάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Ρωμαίος. Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να συνεχίσει τις αντιδράσεις της και να καταστήσει σαφείς στη διεθνή κοινή γνώμη τις συνέπειες που θα έχει στην περιοχή η τουρκική προκλητικότητα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στη βραχονησίδα Ιμια κοντά στην Κάλυμνο καθώς οι βραχονησίδες δε διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, αλλά η ελληνικότητα θέτει σαφώς θέμα χωρικών υδάτων. Η διεκδίκηση αυτών απο την Αγκυρα υποκρύπτει σαφώς ευρύτερους σχεδιασμούς αλλά και απειλές κατά της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα. Οι ίδιο κύκλοι πιστεύουν οτι οι προκλήσεις στην Ιμια πρέπει να ενταχθούν στις ευρύτερες πιέσεις που δέχεται η χώρα μας για να δεχθεί τα ΜΟΕ στο Αιγαίο, για να αποδεχθεί την ύπαρξη ελληνοτουρκικών διαφορών πέραν της υφαλοκρηπίδος τη μόνη που αποδέχεται η Ελλάδα και για να συγκατατεθεί στην επίλυσή τους συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "στόχος είναι να προκαλέσει τεχνητή ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τις παραμονές της επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρ. Χόλμπρουκ στην περιοχή ώστε να δημιουργήσει συνθήκες αμερικανικής παρέμβασης. Σε μια τέτοια παρέμβαση εξάλλου μέσα απο ένα γενικευμένο διάλογο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στοχεύουν οι ΗΠΑ οι οποίες εδώ και δύο χρόνια επιδιώκουν τη θέσπιση των ΜΟΕ στο Αιγαίο τα οποία όμως εάν υιοθετηθούν ανατρέπουν - εις βάρος της Ελλάδος - το καθεστώς στο Αιγαίο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "αξιωματούχοι του ελληνικού Πενταγώνου εκτιμούν οτι την συγκεκριμένη απόβαση δεν θα μπορούσαν να την κάνουν απλοί δημοσιογράφοι. Ως πιθανότερο θεωρούν η ενέργεια να διεπράχθη απο άτομα ειδικών δυνάμεων των τουρκικών ΕΔ που προσέγγισαν είτε με ελικόπτερο που πετούσε πολύ χαμηλά (20-25 μέτρα πάνω απο την επιφάνεια της θάλασσας) για να μη γίνει αντιληπτό απο τα ελληνικά ραντάρ, είτε με φουσκωτό".

    Κατά το ΕΘΝΟΣ, "πράκτορες της Αγκυρας που ενθαρρύνονται απο παραστρατιωτικές οργανώσεις οι ρίζες των οποίων ίσως βρίσκονται στο τουρκικό Γ.Ε.Ε.Θ.Α., ήταν οι 'ειδικοί δημοσιογράφοι' που παράνομα προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην βραχονησίδα Ιμια και αφού κατέβασαν την ελληνική σημαία στη θέση της ύψωσαν την τουρκική".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "το περιστατικό δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ή μεμονωμένο γιατί παρ' όλο που ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε δήλωσή του απεδοκίμασε τον "πόλεμο των σημαιών" ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Ουμίτ Παμίρ όταν κλήθηκε χθες βράδυ στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί διάβημα εμφανίστηκε αμετακίνητος στις θέσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε οτι η βραχονησίδα "ανήκει στη χώρα του βάσει των διεθνών συνθηκών. Οι ελληνικές στρατιωτικές μονάδες στο Αιγαίο και τον Εβρο, η πολεμική αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό τέθηκαν σε κατάσταση ετοιμότητας καθώς οι Τούρκοι τραβάν το σχοινί. Η νέα τουρκική πρόκληση αποτελεί συνέχεια εκείνων που εκδηλώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα όταν 4 τουρκικά F-16 πάνω απο τον ... ιστό της σημαίας της φρεγάτας "Ελλη" που εκτελούσε ασκήσεις κοντά στην Ανάφη. Η άσκηση βρισκόταν υπό τη στενή παρακολούθηση τουρκικής φρεγάτας η οποία ξεκίνησε το ... έργο της έξω απο το Σούνιο, πέρασε ανάμεσα απο τις Κυκλάδες πλέοντας σε ελληνικά χωρικά ύδατα με το τέχνασμα της αβλαβούς διέλευσης και έφθασε μέχρι τα βόρεια παράλια της Κρήτης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επικρίνει την κυβέρνηση οτι αντέδρασε "σπασμωδικά και καθυστερημένα" και σημειώνει οτι "σχετικά με τις φωτογραφίες και τα πλάνα απο την επιχείρηση έπαρσης της τουρκικής σημαίας στην Ιμια που είδαν το φως της δημοσιότητας, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο το... σόου αυτό προέρχεται απο την ελληνική βραχονησίδα".

    [4] Ασθένεια Παπανδρέου

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "ζήτημα ημερών θεωρείται πλέον η αποθεραπεία του Ανδρέα Παπανδρέου και η έξοδός του απο το Ωνάσειο καθώς η αναπνευστική του λειτουργία βελτιώνεται σταθερά και η χρήση του αναπνευστήρα περιορίζεται διαρκώς. Η αυτονόμηση της αναπνοής εκτιμάται οτι θα έχει επιτευχθεί σε 15 ημέρες οπότε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να μεταφερθεί στην Εκάλη. Θεράποντες ιατροί ανέφεραν χθες οτι στο δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, ο κ Παπανδρέου θα μπορούσε να μεταβεί ακόμη και σε κέντρο αποκατάστασης του εξωτερικού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "ο κ Παπανδρέου θα μεταφερθεί στις ΗΠΑ σε περίπου 10 μέρες προκειμένου να νοσηλευθεί στο νοσοκομείο Τζόν Χόπκινς της Βαλτιμόρης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "ελπίδες για ανάταξη του αναπνευστικού συστήματος του υπέργηρου ασθενούς τέως πρωθυπουργού εκφράζουν οι θεράποντες γιατροί. Η ανάταξη του αναπνευστικού συστήματος μετά την πλευροδεσία του αριστερού πνεύμονα και την τοποθέτηση καθετήρα που βοηθάει στην αποβολή του πλευριτικού υγρού απο τον αριστερό πνεύμονα μπορεί να αποτελέσει γεγονός μετά απο 15-20 ημέρες".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "ο πρώην πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου ρώτησε προχθές τους θεράποντες ιατρούς του "πότε θα μπορώ να πάω στη Βουλή". Ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί πλέον να περπατάει μόνος του, συζητεί καθημερινά τα πολιτικά πράγματα, είναι ευδιάθετος και κάνει χιούμορ με τις φυσιοθεραπεύτριες. Θα τους βοηθήσω όλους όσο μπορώ, φέρεται επίσης να είπε σχετικά με τη νέα κυβέρνηση σε θεράποντα ιατρό. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε επίσης απο τον προσωπικό γιατρό του κ. Δ. Κρεμαστινό να τον ενημερώσει λεπτομερώς για την κατάσταση της υγείας του και να του θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για την περαιτέρω νοσηλεία και αποθεραπεία του".

    [5] Ελλάδα - Νέα Γιουγκοσλαβία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "απρόβλεπτες συνέπειες για τις συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων δρομολογεί η απόφαση της Νέας Γιουγκοσλαβίας να προχωρήσει και μάλιστα σύντομα στην αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα "Μακεδονία". Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ρήξη Αθήνας - Βελιγραδίου οφείλεται στην απόρριψη των αιτημάτων της Νέας Γιουγκοσλαβίας για την παροχή διευκολύνσεων (ή ακόμα και για τη λειτουργία ζώνης ελευθέρων συναλλαγών) στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης".

    ΝΙΚΗ προειδοποιεί οτι "είναι σαφές - και το Βελιγράδι το γνωρίζει πολύ καλά - οτι ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκτός του οτι θα ήταν σαφής ανθελληνική ενέργεια που θα έβαζε σε δοκιμασία τις ελληνο-γιουγκοσλαβικες σχέσεις θα αποτελούσε και μια απαράδεκτη παρέμβαση σε μια πορεία που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή των συνομιλιών της Ν. Υόρκης για το όνομα σε εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει η Ενδιάμεση Συμφωνία της 13ης Οκτωβρίου 1995. Σημειώνεται οτι οι σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο και συνεχώς βελτιώνονται. Ο τρόπος που το Βελιγράδι αποφασίζει να κινηθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι αποκαλυπτικό και των προθέσεων που ο ίδιος ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς έχει για την περιοχή όπως και για το βαθμό φιλικών σχέσεων που επιδιώκει να έχει η χώρα του με την Ελλάδα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι είναι "έτοιμο το Βελιγράδι να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως 'Μακεδονία'. Ακαρπη η συνάντηση Πάγκαλου - Μιλουτίνοβιτς".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι σύμφωνα "με τις υπάρχουσες πληροφορίες η Γιουγκοσλαβία πιέζεται απο τη Γερμανία να αναγνωρίσει τα Σκόπια (με την ονομασία που είχε το ομόσπονδο κρατίδιο πριν απο τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας)".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "διπλωματικοί κύκλοι της Γαλλίας και της Βρετανίας γνωστοποίησαν τις προηγούμενες μέρες την πρόθεση των χωρών τους να προχωρήσουν στην αναγνώριση υπό την προϋπόθεση οτι το Βελιγράδι θα αναγνωρίσει τα Σκόπια. Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους ο αμερικανικός παράγοντας δεν φαίνεται ικανοποιημένος απ αυτή την εξέλιξη επιδιώκοντας την καθυστέρηση της αναγνώρισης της Γιουγκοσλαβίας. Την ώρα τούτη η μεν Αθήνα προστρέχει και πάλι στον αμερικανικό παράγοντα για να υπάρξει καθυστέρηση στην όλη διαδικασία η δε Σόφια εκφράζει την ανησυχία της γιατί ξαναβλέπει το σερβικό παράγοντα να αγκαλιάζει την υπόθεση 'μακεδονικο' όπως στις προηγούμενες δεκαετίες και ειδικά το 70 και το 80".

    [6] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "την απόφασή τους να παρέμβουν στη ρύθμιση του Κυπριακού με τη διαμεσολάβηση του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Χόλμπρουκ επιβεβαίωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Μπερνς. Είναι χαρακτηριστικό οτι ο εκπρόσωπος υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία των κυβερνήσεων Αθηνών και Αγκυρας και τόνισε οτι η μέθοδος διαπραγματεύσεων θα στηρίζεται στην προσωπική παρουσία του κ Χόλμπρουκ που εμφανίζεται να επιθυμεί τη λύση του προβλήματος πριν αποχωρήσει απο την ενεργό υπηρεσία".

    [7] ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "Ο κ. Πάγκαλος αποκάλυψε χθες το περιεχόμενο της τελικής οδηγίας που έχει δοθεί στο διαπραγματευτή πρέσβη Χ. Ζαχαράκι απο τον Κ. Παπούλια με την οποία συμφωνεί και ο ίδιος. Αναφέρει συγκεκριμένα: "μένει το όνομα. Και για το όνομα υπάρχει, όπως είπατε, οδηγία η οποία είναι αυτό που περιγράψατε. Οδηγία δηλαδή που λέει οτι η Ελλάδα συζητεί τη σύνθετη ονομασία, πράγμα που και απο την πλευρά τους τα Σκόπια έχουν δεχθεί να συζητήσουν, όχι όμως και να αποδεχθούν. Οπως και εμείς δεν έχουμε συμφωνήσει να αποδεχθούμε τη σύνθετη ονομασία. Συζητούμε μεν τα πάντα, και αυτοί συζητούν τα πάντα, ούτε εμείς ούτε αυτοί δεν αποδεχόμαστε μέχρι στιγμής τίποτε. Θα φθάσουμε σε κάποιο όριο όπου θα πρέπει να γίνουν επιλογές. Και εγώ τοποθετώ το όριο αυτό περί το τέλος Φεβρουαρίου. Τις επιλογές προφανώς πρέπει να τις κάνει συνολικά η κυβέρνηση και θα πρέπει να συνεργαστεί και να συζητήσει και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε η απόφαση που θα πάρουμε να εκφράζει αν είναι δυνατόν το σύνολο του εθνικού χώρου".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Monday, 29 January 1996 - 10:40:43