Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 05/02/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/02/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Τουρκικές προκλήσεις

  • [3] Κυβερνητική Επιτροπή

  • [4] Ενημέρωση διεθνούς κοινότητας


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 05/02/1996 (ΑΠΕ)

    Η νέα πρόκληση της Τουρκίας, η οποία διεκδικεί 1000 ελληνικά νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο, η συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, που θα ασχοληθεί με την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς και η ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για τις ελληνικές θέσεις απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις είναι οι ειδησεογραφικοί άξονες του σημερινού Τύπου. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χίλια νησιά θέλει η Τσιλέρ. Λέει οτι είναι... τουρκικά"

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "2 σούπερ ντοκουμέντα. Με πόλεμο μας απειλεί η Τσιλέρ". Aμφισβητούν οι Τούρκοι την ελληνικότητα 1.000 βραχονησίδων".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σύνταξη στα 27 του ζήτησε ο Ανδρέας, μόλις τελείωσε τη θητεία του νοσοκόμου στο Ναυτικό των ΗΠΑ".

    ΕΘΝΟΣ: "Θερμά μέτωπα στο ΠΑΣΟΚ. 'Εβδομάδα παθών' για τον πρωθυπουργό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Από.... ΗΠΑτίτιδα πάσχει η εξωτερική μας πολιτική και ... Ασθμαίν-USA τραβάει την ανηφόρα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Συγκυριαρχία στο Αιγαίο. Ολα τα σχέδια των Αμερικανών για την Ελλάδα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τουρκικά πολυβόλα κατά ψαράδων. Η κυβέρνηση έκρυψε νέα 'θερμή' πρόκληση στο Αιγαίο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:"Με πόλεμο μας φοβερίζει πάλι η Τσιλέρ, για 1.000 νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Γύρισαν πίσω τους Ελληνες κομάντος και ερευνούν ποιος έδωσε την εντολή. Οξυνση με ΗΠΑ λόγω Χόλμπρουκ".

    ΝΙΚΗ: "Χοντραίνει το παιχνίδι η Τσιλέρ με τις πλάτες των ΗΠΑ και βάζει θέμα για 1.000 βραχονησίδες ".

    [2] Τουρκικές προκλήσεις

    Χίλια ελληνικά νησιά διεκδικεί στο Αιγαίο η Αγκυρα, ανατρέποντας κάθε ελπίδα αποκατάστασης της ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την κρίση για τις βραχονησίδες Ιμια. Η Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, με νέες προκλητικές της δηλώσεις, προανήγγειλε οτι η χώρα της θα θεωρήσει αιτία πολέμου με την Ελλάδα και το καθεστώς των βραχονησίδων, όπως έχει πράξει και με το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, γράφουν οι εφημερίδες.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι νέες προκλητικές δηλώσεις και απειλές για πόλεμο διατύπωσε η Τανσού Τσιλέρ, η οποία θέλει 1000 νησιά μας. Η εφημερίδα αναφέρεται και στην ενημέρωση που θα γίνει προς τον Αρχηγό της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ, μεθαύριο στο Πεντάγωνο σχετικά με τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και τις άγνωστες πτυχές των δραματικών γεγονότων της περασμένης Τρίτης.

    Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνικότητα 1000 βραχονησίδων, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτοντας οτι οι Τούρκοι ετοίμαζαν επίθεση στην Κύπρο και στέλνουν ενισχύσεις στα σύνορα. Η ίδια εφημερίδα γράφει οτι ο τουρκικός στόλος ήταν σε θέση μάχης έξω απο την Πάφο και την Αμμόχωστο έτοιμος να πραγματοποιήσει επίθεση νωρίς το πρωί της 31ης Ιανουαρίου.

    Οι δηλώσεις της κας Τσιλέρ επιβεβαιώνουν τις πραγματικές βλέψεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, γράφει το ΕΘΝΟΣ. Οι ελληνικές θέσεις για το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι γνωστές, σαφείς και βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες και η Ελλάδα απορρίπτει κάθε επιβουλή, πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

    Ενθαρρυμένη απο την πανικόβλητη υποχώρηση της κυβέρνησης Σημίτη, η Τανσού Τσιλέρ επανήλθε χθες στις προκλήσεις επεκτείνοντας τις πολεμικές απειλές εκτός απο τα 12 μίλια και στο θέμα των βραχονησίδων, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Με πόλεμο μας φοβερίζει πάλι η Τσιλέρ για 1000 νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, προσθέτοντας οτι η κυβέρνηση χαρακτήρισε τις δηλώσεις ως νέα επιβουλή και έχει ήδη απο το Σάββατο δώσει εντολή στα πλοία μας να ανοίξουν πυρ σε κάθε νέα τουρκική απόβαση σε βραχονησίδα.

    Πιέσεις στην πραγματοποίηση της επίσκεψης Χόλμπρουκ στην Αθήνα ασκούν οι ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ. Την ίδια στιγμή, προσθέτει η εφημερίδα, ο πρωθυπουργός ετοιμάζει τη διπλωματική αντεπίθεση της χώρας, ενώ η Αγκυρα τόσο δια της κυρίας Τσιλέρ, όσο και δια του κ Μπαϊκάλ επιμένει στις προκλητικές της θέσεις θεωρώντας πως και οι βραχονησίδες αποτελούν αιτία πολέμου, γράφει η εφημερίδα.

    Η τουρκική πλευρά ανακάλυψε τη συνέχεια της βραχονησίδας Ιμια, γράφει η ΝΙΚΗ προσθέτοντας οτι η Τανσού Τσιλέρ 'εντόπισε' άλλες 1000 βραχονησίδες και νησάκια του Αιγαίου, των οποίων το νομικό καθεστώς, κατά τους ισχυρισμούς της, είναι αδιευκρίνιστο και ως εκ τούτου καλεί την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις, προσθέτει η εφημερίδα.

    Κοινό θέμα όλων των εφημερίδων αποτελεί το νέο θερμό επεισόδιο που προκάλεσαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο λίγα 24ωρα μετά την κρίση στο σύμπλεγμα των βραχονησίδων Ιμια. Το νέο επεισόδιο σημειώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου όταν τουρκική ακταιωρός έβαλε με πολυβόλα εναντίον δύο ελληνικών αλιευτικών σκαφών που ψάρευαν εντός των χωρικών μας υδάτων στο βόρειο Αιγαίο. Το γεγονός, υποστηρίζει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, απεκρύβη επιμελώς απο την ελληνική κυβέρνηση.

    [3] Κυβερνητική Επιτροπή

    Η κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναμένεται να απασχολήσει την Κυβερνητική Επιτροπή που θα συνεδριάσει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, γράφουν οι εφημερίδες.

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, η Κυβερνητική Επιτροπή θα αποφασίσει τελικά αν θα γίνει δεκτός στην Αθήνα ο Αμερικανός μεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Αύριο Τρίτη, προσθέτει η εφημερίδα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κοινοβουλευτική ομάδα στην οποία ήδη προμηνύεται εκρηκτικό κλίμα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης.

    Θερμή εβδομάδα άρχισε για τον Πρωθυπουργό, ο οποίος αντιμετωπίζει διαδοχικά - για τους χειρισμούς στο θέμα της βραχονησίδας - τα μέτωπα της κυβερνητικής επιτροπής, σήμερα, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αύριο, του Εκτελεστικού Γραφείου την Τετάρτη και της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, το Σάββατο, γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    Δυσφορία έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη η έντονη κριτική που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, την περασμένη Παρασκευή με αφορμή τους χειρισμούς της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ. Ο Πρωθυπουργός διαβίβασε τη δυσφορία του στο Γραμματέα της ΚΕ Κώστα Σκανδαλίδη, σε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε μαζί του στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, προσθέτει η εφημερίδα.

    [4] Ενημέρωση διεθνούς κοινότητας

    Τόσο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, καθώς και η αξιωματική αντιπολίτευση θα πραγματοποιήσουν ταξίδια και επαφές στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις ΗΠΑ προκειμένου να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα για τα εθνικά μας θέματα μετά τις τουρκικές προκλήσεις γράφουν οι εφημερίδες.

    Υστατη προσπάθεια να αποκαταστήσει το τρωθέν κύρος της Ελλάδας στο εξωτερικό, εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησής του, προτίθεται να καταβάλει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει οτι η Βάσω Παπανδρέου διαφωνεί με τον κ. Πάγκαλο για την πρόθεση του να μπλοκάρει τα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα της ΕΕ προς την Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, προσθέτει η εφημερίδα, προτείνει σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αφορμή τις νέες προκλητικές δηλώσεις Τσιλέρ.

    Επίθεση σε όλα τα μέτωπα, εντός και εκτός επικράτειας για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων έναντι της τουρκικής επιβολής, σχεδιάζει η ΝΔ, υποκαθιστώντας την κυβέρνηση, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Η χώρα μας θα αντιτάξει το κοινοτικό της βέτο στην τουρκική πρόκληση για να μην εγκριθεί το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Η Πολιτική Ανοιξη, απο πλευράς της, προσθέτει η εφημερίδα, ζητά να επιδιωχθεί όπως η Ευρώπη αναγνωρίσει οτι τα ελληνικά σύνορα στο Αιγαίο είναι ευρωπαϊκά.

    Τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές θα ενημερώσει για την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες, γράφει η ΝΙΚΗ.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Monday, 5 February 1996 - 10:14:55