Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 13/02/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13.2.96


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΗΠΑ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [3] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [4] ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ

  • [5] ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [6] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

  • [7] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

  • [8] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 13/02/1996 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον προς τους ομογενείς και οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μίζες πίσω απο τα Ιμια; .... Σημίτης-Αρσένης έβγαλαν τα μαχαίρια, απίστευτες αλληλοκατηγορίες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Δεινή η θέση του Σημίτη. Ο Ακης παίρνει το κόμμα με υποστήριξη Αρσένη".

    Η ΑΥΓΗ: "Τα κανάλια βούλιαξαν στην Ιμια. Δύο στους τρεις τηλεθεατές, αποδοκιμάζουν την κάλυψη της κρίσης".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Να στρωθούν στη δουλειά οι υπουργοί και να σταματήσουν να παριστάνουν τις 'γλάστρες' στα κανάλια".

    ΕΘΝΟΣ: "Μπλόκο στον Πρωθυπουργό απο βουλευτές.... επιστολή - τελεσίγραφο για τις αλλαγές διοικήσεων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο ρόλος του στρατού είναι αμύνεσθαι περί πάτρις, ουχί περί κομμάτων, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ζητείται Πρωθυπουργός. Κατέστησε τα εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό πρόβλημα της χώρας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απέσυραν τη φρουρά απο 25 βραχονησίδες. Η κυβέρνηση υπέκυψε στις διαταγές του Χόλμπρουκ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ακης: Σχέδιο ανακατάληψης. Στόχος η βραχονησίδα Σημίτη στο Συνέδριο. Αντισχέδιο Σημίτη με δύο σενάρια".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μείωση λειτουργικών δαπανών θα επιδιώξει η κυβέρνηση σε κρατικές επιχειρήσεις και τράπεζες".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ενότητα και ανασύνταξη. Ο Ακης δε δέχεται τα 'χαρακώματα' Σημίτη. Η κυβέρνηση να στηρίζεται στο Κίνημα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "45 παίκτες και προπονητές στην εφορία. Καλούνται τώρα να δηλώσουν 3,5 δισεκατομμύρια".

    ΝΙΚΗ: "Συνέδριο με όλους. Οι τρεις πονοκέφαλοι του Σημίτη. ΠΑΣΟΚ: προσκλητήριο μελών απο το 1974".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:"Ελπιδοφόρο μήνυμα για την ειρήνη στα Βαλκάνια. Πραγματοποιήθηκε το 1ο Βαλκανικό συνέδριο κινημάτων ειρήνης".

    [2] ΗΠΑ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "την προσήλωση της κυβέρνησής του στο σεβασμό των διεθνών συνθηκών, στο απαραβίαστο των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας τονίζει ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που επρόκειτο να προβληθεί στα μέλη της Α.Χ.Ε.Π.Α. σήμερα τα ξημερώματα. Ο Αμερικανός ηγέτης τονίζει ακόμη οτι ο ίδιος είναι προσωπικά αναμεμειγμένος και θα συνεχίσει να είναι στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για μείωση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και υπογραμμίζει τη δέσμευσή του για ανάληψη πρωτοβουλίας ώστε να επιλυθεί το Κυπριακό μέσα στο 1996. Στο μεταξύ, σε κλειστή ενημέρωση ηγετών της Α.Χ.Ε.Π.Α. και άλλων ομογενών, που έγινε χθες στο Λευκό Οίκο, ανώτεροι σύμβουλοι του Προέδρου υπογράμμισαν ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει το νομικό δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια αλλά - τόνισαν - "όπως είπε και ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, την περασμένη εβδομάδα, δεν θα το πράξει χωρίς να συμβουλευθεί άλλες χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "στο μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι έχει δώσει εντολή να διατηρηθεί το 7 προς 10 στην παροχή όπλων στην Ελλάδα και στην Τουρκία ώστε να εξασφαλιστεί η στρατηγική ισορροπία στο Αιγαίο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνοτουρκική αντιδικία για την ιδιοκτησία των Ιμια θα 'διευθετηθεί στη Χάγη' και πρόσθεσε ότι αυτό 'αποτελεί και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία εμείς αποδεχτήκαμε'." Ο κ. Κλίντον θα επαναβεβαιώσει προσωπικά την προσήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών στο σεβασμό των διεθνών συνθηκών, της εδαφικής ακεραιότητας και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ελλάδας και ότι θα καταδικάσει τη χρήση ή την απειλή βίας στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Επίσης, ο κ. Κλίντον κάνει αναφορά στα ένδικα μέσα που υπάρχουν για την επίλυση παρόμοιων διαφορών, με καλύτερη οδό το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή άλλο αρμόδιο δικαστήριο που θα ελέγξει και θα αξιολογήσει αντικειμενικά τα εκατέρωθεν επιχειρήματα στις τελικές αποφάσεις του". Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε δήλωσή του τόνισε ότι "η άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης είναι πως λογικά το διεθνές δικαστήριο της Χάγης είναι κατά βάση το μέρος όπου το ζήτημα της Ιμια μπορεί να παραπεμφθεί".

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αμερικανοί αξιωματούχοι και στενοί συνεργάτες του Προέδρου Κλίντον ενημέρωσαν χθες σε ανεπίσημη συνάντηση στελέχη της ομογένειας "δήλωσαν μεταξύ άλλων ότι η Ουάσιγκτον προτιμά μια συνολική λύση-ρύθμιση για όλες τις εκκρεμότητες που αφορούν στο Αιγαίο, στο πλαίσιο μιας "συμφωνίας πακέτο". Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρατηρούσαν πάντως ότι η διένεξη γύρω από την Ιμια αποτελεί μια πολύπλοκη νομική υπόθεση. Αποκάλυψαν επίσης η αμερικανική κυβέρνηση ήταν εκείνη που πρότεινε πρώτη την παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο. Αναφερόμενοι στο θέμα των 12 μιλίων υπογράμμισαν ότι πράγματι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων από 6 στα 12 μίλια. Χαρακτήρισαν όμως ιδιόμορφο το καθεστώς του Αιγαίου και ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων χωρίς να συμβουλευτεί άλλες χώρες με συμφέροντα στην περιοχή. Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από την Τουρκία, να αποφύγει την παρουσία ναυτικών δυνάμεων και παρακολουθεί με ανησυχία τις ναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα νέο ατύχημα ή επεισόδιο".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης υποστηρίζει η Ουάσιγκτον ότι είναι η προτροπή, που απηύθυνε πριν λίγες μέρες, για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης του θέματος της βραχονησίδας Ιμια. Υπό την πίεση της ελληνικής ομογένειας και σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα ηγετικά της στελέχη που απειλούν να ξεκινήσουν εκστρατεία κατά του Προέδρου Κλίντον και να τον καταψηφίσουν στις εκλογές του Οκτωβρίου, η αμερικανική κυβέρνηση αναδιπλώνεται και προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η πρόταση έγινε από την Αθήνα και στη συνέχεια απλώς υιοθετήθηκε από την Ουάσιγκτον".

    [3] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει υπόψιν της οποιεσδήποτε πρόσφατες πιέσεις ξένων παραγόντων, που αποσκοπούν στην εξουδετέρωσι του ενιαίου αμυντικού δόγματος, ούτε και στις συνομιλίες του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα συζητήθηκε το θέμα εξωτερικών πιέσεων για το ενιαίο αμυντικό δόγμα. Αυτά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης που κλήθηκε να σχολιάση δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Γεράσιμου Αρσένη, στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, για έξωθεν πιέσεις ώστε να εγκαταλειφθή το αμυντικό δόγμα. Αρχισε χθες το απόγευμα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου κατά την οποία ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις συνομιλίες του στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνησι με επίκεντρο το Κυπριακό και την πορεία του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του κ. Κλίντον, ο Λευκός Οίκος είναι αποφασισμένος να αναλάβει πρωτοβουλία για το Κυπριακό αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Τουρκία"

    [4] ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένει την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη Βόννη, ο καγκελάριος Χελμουτ Κολ. Αυτό το μήνυμα του Γερμανού καγκελάριου μετέφερε στον Ελληνα πρωθυπουργό χθες ο Γερμανός υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών, Βέρνερ Χόγιερ ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Ο Κ. Σημίτης ανέφερε τρία βασικώς θέματα στο Γερμανό υπουργό, τα οποία και θα συζητήσει και με το Γερμανό ομόλογό του στις 22 του μήνα στη Βόννη. Την αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων στο πλαίσιο της Ε.Ε. Την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Συζητήθηκαν επίσης θέματα οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "Ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ και ο Γάλλος Πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ συμπεριέλαβαν κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις τους στη Βόννη το θέμα των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο. "Εκφράσαμε την ευχή", είπε μετά τη συνάντηση ο κ. Ζιπέ, "να επικρατήσει αυτοσυγκράτηση και διάλογος". Σ'αυτό το πνεύμα επέδωσε ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Βέρνερ Χογιερ, χθες ένα μήνυμα του καγκελαρίου Κολ στον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο Γερμανός καγκελάριος αντιμετωπίζει με κατανόηση τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "ο κ. Χόγιερ εμφανίστηκε κάπως πιο προχωρημένος από τις ως τώρα δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας του, ως προς τα ελληνοτουρκικά. Δήλωσε ότι απαιτείται να γίνει σαφής καθορισμός των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Τα εξωτερικά σύνορα όλων των κρατών-μελών της Ενωσης είναι και κοινοτικά σύνορα, είπε. Και πρόσθεσε πως αυτό που χρειάζεται είναι σαφήνεια γι'αυτά τα εξωτερικά σύνορα, που θα επιτευχθεί με ειρηνικό τρόπο. Διευκρινίζοντας την έννοια της σαφήνειας, είπε πως είναι μια καθαρή είναι ενιαία νομική ερμηνεία από τις δύο ή απ'όλες τις πλευρές. Ενα είναι σαφές, κατέληξε, ότι μέσα στο πλαίσιο της Ενωσης και μέσα σε μια Συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ, το ζητούμενο είναι να χρησιμοποιηθούν ειρηνικά μέσα. Αποτελεί ένα βάρος για μας βλέποντας ότι οι φίλοι μας Ελληνες αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Ρωμαίος είχε δηλώσει πως πρέπει η Ε.Ε., θεσμικά πλέον, να αναγνωρίσει ότι έχει εξωτερικά σύνορα και ότι πρέπει να περιληφθεί στην νέα συνθήκη η ρήτρα της αμοιβαίας συνδρομής για την προστασία των συνόρων. Υστερα από ελληνική πρωτοβουλία το θέμα των συνόρων περιλαμβάνεται στην έκθεση της Ομάδας Προβληματισμού. Μετά την κρίση του Αιγαίου για την Ελλάδα αυτό είναι το κυρίαρχο θέμα στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, τόνισε πως "ασφαλώς τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    [5] ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "σε καθημερινή αεροφωτογράφιση των βραχονησίδων της Δωδεκανήσου, αλλά και σε εναέριες προκλήσεις κατά ελληνικών πτητικών μέσων προβαίνει η τουρκική πολεμική αεροπορία μετά το επεισόδιο στα Ιμια. Τουρκικά αεροσκάφη R-F4 πετούν καθημερινά πάνω από τα Δωδεκάνησα και με τις φωτομηχανές που διαθέτουν αποτυπώνουν κάθε κίνηση που σημειώνεται πάνω στις βραχονησίδες μας. Εν τω μεταξύ, το πρωί της περασμένης Κυριακής ελικόπτερο του Στρατού που κατευθυνόταν προς το Καστελόριζο και ενώ βρισκόταν 30 μίλια νοτιοδυτικά της Ρόδου παρενοχλήθηκε απο δύο τουρκικά F-5, που είχαν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "οι Τούρκοι με τις προκλήσεις τους 'ηλεκτρίζουν' την ατμόσφαιρα στο Αιγαίο", και παράλληλα σημειώνει ότι "στόχος των δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων είναι η συζήτηση διμερούς συμφωνίας για το θέμα των χωρικών υδάτων και των λοιπών 'εκκρεμών' κατά την Αγκυρα ζητημάτων. Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός ωστόσο που δέχεται έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας για τους χειρισμούς της στην κρίσιμη νύχτα, φαίνεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες και σε διεθνές επίπεδο, καθώς ολοένα περισσότεροι δυτικοί αξιωματούχοι υιοθετούν τις ελληνικές θέσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "η κυβέρνηση απέσυρε από 25 τουλάχιστον βραχονησίδες και νησάκια τις στρατιωτικές δυνάμεις που είχε τοποθετήσει για τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας, στη διάρκεια της κρίσης στις βραχονησίδες Ιμια. Η ελληνική.... οπισθοχώρηση ήρθε ως συνέπεια των τουρκικών απαιτήσεων και των αμερικανικών πιέσεων, στο πλαίσιο των όσων συμφωνήθηκαν τη μοιραία νύχτα της 31ης Ιανουαρίου - αναφέρουν έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες. Στο μεταξύ, η Τουρκία εξαπέλυσε χθες μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο. Με πρόσχημα την άσκηση "Σφικτήρας", που άρχισε χθες, σημειώθηκαν πάνω από 40 παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σε δύο περιπτώσεις, οι Τούρκοι ήταν ιδιαίτερα προκλητικοί. Το σημερινό 24ωρο χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς, αρχίζει ταυτόχρονα, και η ελληνική αποβατική άσκηση με την επωνυμία "Αιγιαλός 2/96" στο κεντρικό Αιγαίο, ενώ η τουρκική μεταφέρεται και στον κόλπο της Αλικαρνασσού, απέναντι από την Κω και κοντά στις νησίδες Ιμια".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "υπό την πλήρη έλεγχο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, βρίσκονται οι κινήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα της τουρκικής άσκησης, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία στο ελληνικό Πεντάγωνο".

    Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "Αθήνα και Αγκυρα προετοιμάζονται σιγά σιγά για την προβολή των νομικών επιχειρημάτων τους σχετικά με το θέμα της κυριαρχίας των βραχονησίδων του Αιγαίου, καθώς είναι φανερό πως μετά τα γεγονότα γύρω από τις βραχονησίδες Ιμια εγγράφηκε μια ακόμη ελληνοτουρκική "διαφορά στο Αιγαίο". Η αμερικανική ιδέα περί παραπομπής της διαφοράς για τις βραχονησίδες Ιμια στη Διεθνή Δικαιοσύνη κερδίζει έδαφος, καθώς οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ 'προτρέπουν' την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει 'διέξοδο' που προσφέρει η αμερικανική διπλωματία".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "σε μια αιφνίδια μεταστροφή της πολιτικής της για τις βραχονησίδες η κ. Τσιλέρ δήλωσε χθες το σεβασμό της Αγκυρας έναντι των βραχονησίδων 'που έχουν δοθεί στην Ελλάδα', προσθέτοντας πως η κυβέρνησή της ζητά διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για όσες νησίδες υπάγονται σε απροσδιόριστο καθεστώς και τονίζοντας τελικά πως 'το Αιγαίο πρέπει να εξεταστεί στο σύνολό του'. Η δήλωση της πρωθυπουργού της Τουρκίας έγινε χθες μετά από μακρά σύσκεψη που είχε η κ. Τσιλέρ, με πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους της Αγκυρας, αλλά και μετά τη δημόσια επίκριση του Σ. Ντεμιρέλ".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "έντονες επικρίσεις από μεγάλη μερίδα Τούρκων κυβερνητικών και μη αξιωματούχων δέχεται η υπηρεσιακή πρωθυπουργός της χώρας Τανσού Τσιλέρ για τις θρασύτατες απειλές της περί πολέμου κατά της Ελλάδας. Μετά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Ντενίζ Μπαϊκάλ, που δήλωσε πως το θέμα των βραχονησίδων του Αιγαίου δεν μπορεί να αποτελέσει 'αιτία πολέμου' (casus belli) με την Ελλάδα και ο Τούρκος πρόεδρος Σ. Ντεμιρέλ διαφοροποιήθηκε δημοσίως από την τακτική της Τσιλέρ. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα 'Χουριέτ' και σχολιάζοντας τη στάση της Τσιλέρ, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε επικριτικός και τόνισε χαρακτηριστικά: "το να είναι κανείς φιλειρηνικός, δεν εκφράζει αδυναμία. Πόλεμος μπορεί να γίνει οποτεδήποτε δηλαδή, είναι η τελευταία επιλογή. Πριν από αυτόν, πρέπει να εξεταστούν όλοι οι άλλοι τρόποι". Στο μεταξύ, πανικό έχει προκαλέσει στην Αγκυρα η διπλωματική εκστρατεία που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ενημερώσει τις ξένες κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς για την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, σημειώνει ότι "διπλωματική επίθεση, πριν από την περιοδεία του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εγκαινιάζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Ντ. Μπαϊκάλ. Σε μια προσπάθεια πρόληψης της επίδειξης κοινοτικής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός θα επισκεφθεί αύριο το Λονδίνο και την Παρασκευή τις Βρυξέλλες για συνομιλίες, αντίστοιχα, με τον Βρετανό ομόλογό του Μ. Ρικφιντ και τον Επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χ. Βαν Ντερ Μπρουκ και τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Ξ. Σολάνα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι είναι "κατόπιν εορτής η σκληρή κριτική που ασκείται στην κ. Τσιλέρ απο Τούρκους αξιωματούχους" και αναδημοσιεύει την πληροφορία που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ" ότι η Τουρκία έχει δαπανήσει για στρατιωτικούς εξοπλισμούς το αστρονομικό ποσό των 43 τρισεκατομμυρίων δραχμών".

    [6] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο εξέδωσε 'πολιτική' απόφαση με την οποία καταργεί στο εξής από τους Ελληνες υπηκόους το δικαίωμα να κληρονομούν οποιαδήποτε περιουσία στην Τουρκία. Το Β' Νομικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου πήρε την απόφαση αυτή κατά τη συζήτηση υπόθεσης, που αφορούσε έκδοση κληρονομητηρίου σε Ελληνα υπήκοο. Το κληρονομητήριο εκδόθηκε στον Ελληνα από το 3-ο Ειρηνοδικείο Κωνσταντινούπολης. Η εφημερίδα "Ζαμάν" αναφέρει ότι στα σκεπτικά του Ανώτατου Δικαστηρίου τονίζεται ότι η Ελλάδα "παρ'όλο ότι στη νομοθεσία της δεν υφίστανται κανένα εμπόδιο, ουσιαστικά εμποδίζει με διάφορους τρόπους την απόκτηση ακινήτων στη χώρα από Τούρκους υπηκόους" και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται η αρχή της αμοιβαιότητας στην κληρονομιά ακινήτων".

    [7] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "την Πέμπτη θα κληθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταδικάσει την απαράδεκτη πολιτική και τακτική της Αγκυρας στο θέμα των βραχονησίδων Ιμια. Η Σοσιαλιστική Ομάδα η αντίστοιχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καθώς και εκείνη της Αριστεράς έχουν καταθέσει προς ψήφιση σχετικές προτάσεις στις οποίες επικρίνεται δριμύτατα η στάση της Αγκυρας στην τελευταία ελληνοτουρκική κρίση".

    [8] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος, τονίζει ότι "διατηρείται το ίδιο κλίμα εμπιστοσύνης το οποίο υπήρχε και το τελευταίο τρίμηνο δεν υπήρχαν σημεία που να δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία υπέστη σοβαρές συνέπειες. Θα επιδιωχθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού ο οποίος καταρτίστηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα σύγκλησης. Για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αναφέρει ότι "το πρώτο εξάμηνο ο έλεγχος του Φ.Π.Α. θα κινηθεί κυρίως στους προσωρινούς ελέγχους, οι οποίοι όπου έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα έχουν αποδώσει ικανοποιητικά. Για την προσωποκράτηση δηλώνει ότι ίσχυσε τα δύο τελευταία χρόνια, θα συνεχίσει να ισχύει με τον ίδιο τρόπο και για το 1996 και διευκρινίζει ότι δεν είναι στην πρόθεσή του να εισηγηθεί κατάργηση της προσωποκράτησης". Οσον αφορά την κατάργηση σπάταλων υπηρεσιών του δημοσίου, αν και διευκρινίζει ότι δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών να αποφασίσει ποιες θα καταργηθούν, ο ίδιος όμως θα εισηγηθεί την κατάργηση ορισμένων".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Tuesday, 13 February 1996 - 13:07:49