Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 16/02/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16.2.96


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • [3] ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

  • [4] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΡΟΥΚΕΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΗΠΑ

  • [5] ΕΛΛΑΔΑ - ΡΩΣΙΑ

  • [6] Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ

  • [7] ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [8] Ν.Δ. ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [9] ΚΥΠΡΙΑΚΟ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Aθήνα, Ελλάδα, 16/02/1996 (ΑΠΕ)

    Η επίθεση με ρουκέτες εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, το θετικό για την Ελλάδα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στις ΗΠΑ και η επιλογή του νέου αρχηγού Γ.Ε.Ε.Θ.Α., Πτέραρχου Τσογάνη, δεσπόζει στην ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ακη ....άργησες". Σπαρταριστή "συνομιλία" Τζοχατζόπουλου-Ανδρέα. Μήπως ήταν ο Μητσικώστας;".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κίνητρα για τα παλιά ΙΧ. Θα επανέλθει το μέτρο της απόσυρσης".

    Η ΑΥΓΗ: "Η Ευρωβουλή μας δικαιώνει. Ψήφισμα με συντριπτική πλειοψηφία επικρίνει την "τουρκική προκλητικότητα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μίλησε η 17ΝΟΕΜΒΡΗ με ρουκέτα κατά της Αμερικανικής Πρεσβείας".

    ΕΘΝΟΣ: "Ρουκέτα στην Πρεσβεία. Χτύπημα 'εν κινήσει' χθες αργά τη νύχτα με μπαζούκας απο τα 100 μέτρα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στη Χάγη να πάνε οι χάνοι. Ο Αντώνης Σαμαράς το δήλωσε ξεκάθαρα χθες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ζούγκλα το ΠΑΣΟΚ. Φουντώνει η αμφισβήτηση Σημίτη σε όλα τα επίπεδα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Διπλή πρόκληση απο την Τουρκία. Απαγορεύεται και το ψάρεμα σε Ιμια και Θράκη. Στάχτη στα μάτια η πρόσκληση Κλίντον στο Σημίτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ρουκέτα 17Ν κατά ΗΠΑ. Επανεμφάνιση ύστερα απο ένα χρόνο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εχουμε φίλους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση οφείλει να τους αξιοποιήσει".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Δημοκρατικό προσκλητήριο. Ανοιχτές οι πόρτες για επιστροφή των αγωνιστών".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ρουκέτα κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ. Τρομοκρατική επίθεση της 17Ν".

    ΝΙΚΗ: "Η γνωστή φωνή του ΠΑΣΟΚ. Τηλεφώνημα Ανδρέα στον Ακη. 'Προσέξτε καλά, έρχονται φουρτούνες στο Αιγαίο...'."

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Φορο-ληστεία δύο χρόνια και βλέπουμε. Αδικα τα 'αντικειμενικά' κριτήρια, ομολογούν κυβερνητικά στελέχη".

    [2] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό θα είναι στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών που θα έχει στην Ουάσιγκτον ο Κώστας Σημίτης με τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει τα ελληνικά θέματα και στο Κογκρέσο, όπου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της Βουλής και της Γερουσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Γερουσίας και υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ρόμπερτ Ντόιλ εξέφρασε την επιθυμία να γνωρίσει τον κ. Σημίτη, ελπίζοντας κι αυτό στην υποστήριξη της Ομογένειας. Αμερικανική πηγή χαρακτήρισε "πολύ σημαντικές" τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λευκό Οίκο. Η αμερικανική ηγεσία θα πιέσει τον Ελληνα Πρωθυπουργό για την ανάγκη έναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με το σκεπτικό - όπως είπε η πηγή - ότι "όταν έχεις δίκιο, δεν φοβάσαι να συνομιλήσεις". Ο κ. Κλίντον, αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα ότι προτίθεται να προσφέρει τις προσωπικές του υπηρεσίες και εγγυήσεις για να έχει επιτυχή αποτελέσματα ο διάλογος, ενώ θα εξηγήσει και τη νέα αμερικανική θέση που θα επικρατήσει μετά την αποχώρηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για λύση 'πακέτο' στα ελληνοτουρκικά".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι με την πρόσκληση ο Αμερικανός πρόεδρος Κλίντον 'παρέχει' σημαντική στήριξη στον Ελληνα πρωθυπουργό".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "εξηγήσεις" για την αμφιλεγόμενη αμερικανική στάση κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Αιγαίο, θα δώσει ο Μπιλ Κλίντον απέναντι στον κ. Σημίτη κατά την επίσκεψή του.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι ο "αμερικανός πρόεδρος καλεί εσπευσμένα τον Ελληνα πρωθυπουργό, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Με τη συνάντηση αυτή ο Κλίντον, αποσκοπεί στο να επιτύχει δυο πράγματα: Πρώτον να ανατρέψει το κλίμα δυσφορίας που προκαλούν στην Αθήνα οι αλλεπάλληλες παλινωδίες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έναντι των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Δεύτερον, να λάβει την αναγκαία διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα "θερμά" επεισόδια στο Αιγαίο. Ο κ. Σημίτης θα αναπτύξει στον Αμερικανό πρέσβη με σαφήνεια τις ελληνικές θέσεις και θα επισημάνει ότι οι όποιες πιέσεις πρέπει να ασκηθούν προς την τουρκική πλευρά, η οποία εξακολουθεί να τηρεί επιθετική στάση κατά της Ελλάδας".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η εσπευσμένη κλήση του κ. Σημίτη, στις ΗΠΑ έγινε από τον Αμερικανό πρόεδρο για δύο βασικούς λόγους. Πρώτο να στηρίξει τον πρωθυπουργό τις ώρες αυτές που αιωρούνται στη χώρα μας οι επιπτώσεις από την ελληνοτουρκικής κρίση του Αιγαίου, και δεύτερο να επιχειρηθεί ένα πρώτο ξεκαθάρισμα του 'τοπίου' των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που τέθηκαν υπό αμφισβήτηση ιδιαίτερα από τους Ελληνες ομογενείς στις ΗΠΑ και δημιουργούν σημαντικό εσωτερικό κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα στις ΗΠΑ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "με αυστηρή επιστολή του στον πρόεδρο Κλίντον, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κογκρέσου των ΗΠΑ, Βενιαμίν Γκίλμαν, απαιτεί να διευκρινιστεί πλήρως η αμερικανική θέση για την ελληνικότητα του καθεστώτος της Ιμιας. Ο κ. Γκλίμαν στην επιστολή του είναι ιδιαίτερα επικριτικός στις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα και επισημαίνει ότι ο ίδιος δεν μπορεί να δεχθεί υπαναχώρηση των ΗΠΑ στο θέμα της ελληνικής κυριαρχίας στην Ιμια. Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο Κλίντον στις 7 Φεβρουαρίου, ο κ. Γκίλμαν τονίζει: "Θα ήθελα από πλευράς σας τη διευκρίνιση σχετικά με το αν, πριν από το ατυχές και παρ'ολίγον τραγικό επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας οι ΗΠΑ είχαν πράγματι αναγνωρίσει την κυριαρχία της Ελλάδας επί της Ιμιας. Προσωπική μου αντίληψη είναι ότι οι ισχυρισμοί της Ελλάδος στηρίζονται σε συνθήκη και στον διεθνή νόμο και είχαν όντως γίνει αποδεκτοί και από την Τουρκία, μέχρι τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδος.

    [3] ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "η δημοκρατική Ευρώπη χθες έλαβε θέση στην ελληνοτουρκική διένεξη και μέσω του αντιπροσωπευτικού της θεσμού, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απάντησε στην 'τουρκική προκλητικότητα', όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται. Το ψήφισμα αυτό, που χαρακτηρίστηκε άδικο, και 'μονομερές' από την Αγκυρα, συνέπεσε εξάλλου με την υιοθέτηση της έκθεσης Σβάιγκερ, με την οποία η Ευρωβουλή κάλεσε το Συμβούλιο Υπουργών να επανεξετάσει τη θέση του ως προς την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας βάσει της ρήτρας ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με συντριπτική πλειοψηφία, χθες ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο επιρρίπτει σαφέστατα την ευθύνη της πρόσφατης κρίσης στο Αιγαίο στην τουρκική πλευρά, ενώ υποστηρίζει πλήρως το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και αποδέχεται τα ελληνικά σύνορα ως εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 342 υπέρ, 21 κατά και 11 αποχές, αποτελεί ένα πολύ ισχυρό 'όπλο' της ελληνικής πλευράς στο διεθνές διπλωματικό επίπεδο, και αυτό εκφράζεται από το σκεπτικό του ψηφίσματος, το οποίο σαφέστατα υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Με το σκεπτικό του ψηφίσματος, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν: Τις προκλητικές στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας. Τις εδαφικές αξιώσεις της Τουρκίας και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Την προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει το νομικό καθεστώς του Αιγαίου. Την πλήρη επιβεβαίωση του νομικού καθεστώτος της Ιμιας. Στα συμπεράσματα, το ψήφισμα: Εκφράζει την σοβαρή ανησυχία του για την παραβίαση από την Τουρκία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Υπογραμμίζει ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Κοινότητας. Καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες δικαίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ χαρακτηρίζει "κόλαφο" για την Τουρκία την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ψηφίσματος το οποίο αποτελεί πανηγυρική δικαίωση των ελληνικών θέσεων. Η Αγκυρα και η επεκτατική της πολιτική υπεύθυνες για την κρίση στο Αιγαίο, τονίζεται στο ψήφισμα.

    Για "ψήφισμα - ουσιαστική καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας", κάνει λόγο ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι δεν πρέπει να αποκλείεται ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος να ζητήσει από τους ομολόγους του στη σύνοδό τους που θα γίνει στις 26 Φεβρουαρίου, να υιοθετήσουν ένα πολιτικό κείμενο στήριξης, έστω και εμμέσως, της Ελλάδας στη διαμάχη της με την Τουρκία. Το συμβούλιο των υπουργών, μετά το ψήφισμα του Ευρ. Κοινοβουλίου, μετά τη γνωστή γραπτή δήλωση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ που εκφράζει την "πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα", και μετά τη χθεσινή συζήτηση στην πολιτική επιτροπή, βρίσκεται πλέον κυριολεκτικά πολιορκημένο από τα άλλα θεσμικά όργανα της Κοινότητας και μοιραία θα πρέπει και αυτό με τη σειρά του, έστω και καθυστερημένα, να πάρει θέση απέναντι στην ελληνοτουρκική σύγκρουση. Ομως, η πολιτική κρίση στην Ιταλία που ασκεί την προεδρία στην Ευρ. Ενωση, την εμποδίζει να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και να κάνει κάποιες προτάσεις στο ζήτημα αυτό".

    [4] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΡΟΥΚΕΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΗΠΑ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "στόχος τρομοκρατικής επίθεσης με ρουκέτα 3,5 ιντσών (από αυτές που η "17Ν", έκλεψε από το στρατόπεδο στο Συκούριο) έγινε χθες το βράδυ η Αμερικανική Πρεσβεία - ή αυτό τουλάχιστον ήθελαν οι άγνωστοι δράστες να φανεί. Και αυτό γιατί, όπως έλεγαν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ήταν "μια κίνηση εντυπωσιασμού" αφού η πρεσβεία βρισκόταν σε ευθεία τουλάχιστον 200 μ. μακριά".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "το χτύπημα της "17Ν" συνδέεται με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τη στάση των ΗΠΑ".

    "Θεαματική ενέργεια της "17Ν" ύστερα από έντεκα μήνες σιωπής, κατά της αμερικανικής πρεσβείας", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    [5] ΕΛΛΑΔΑ - ΡΩΣΙΑ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "στα μέσα Μαρτίου, αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, ύστερα από σχετική πρόσκληση που του έχει διαβιβαστεί. Χθες, ο κ. Πάγκαλος, συναντήθηκε δια μακρού με τον πρέσβη της Ρωσίας κ. Νικολαγιένκο με τον οποίο συζήτησε τις διμερείς σχέσεις και ειδικότερα τα θέματα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και του αγωγού φυσικού αερίου".

    [6] Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, τοποθετείται πρέσβης στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στην ΟΥΝΕΣΚΟ.

    [7] ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι η κρίση της Ιμιας είχε ως αποτέλεσμα και θετικών για την Ελλάδα τοποθετήσεων και πρωτοβουλιών από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει."Η τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας, ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης και ως εκ τούτου η πρωτοβουλία θα πρέπει να προέλθει από την Τουρκία, είναι άγονη και θα οδηγήσει σε ναυάγιο την όλη προσπάθεια, διότι στόχος της Αγκυρας είναι να αμφισβητήσει τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και όχι να επιτύχει ρύθμιση του θέματος βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των ισχυουσών διεθνών συμφωνιών. Μια άλλη θετική εξέλιξη, για τα ελληνικά συμφέροντα εξ αφορμής της κρίσεως της Ιμιας ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που για πρώτη φορά κάνει σαφώς λόγο "για παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "φρένο στην πορεία που οδηγεί ολοταχώς σε έναν ελληνοτουρκικό διάλογο, επιχειρεί να βάλει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, προκειμένου να προσέλθει σε μια συζήτηση επί κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Στις πιέσεις αυτές εις βάρος της ελληνικής κυβέρνησης πρωτοστατούν οι ισχυρισμοί σύμμαχοι και εταίροι της χώρας, των οποίων τα συμφέροντα εκφράζονται καλύτερα μέσα από την ισχυροποίηση του στρατηγικού ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή και για το λόγο αυτό ανέχονται -αν δεν υποθάλπουν- τον επεκτατισμό της Αγκυρας εις βάρος της Ελλάδας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "κατηγορηματικός ως προς την άρνηση διαλόγου με την Τουρκία για ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και ασφαλώς ως προς τα επόμενα κυβερνητικά βήματα στην ελληνοτουρκική κρίση εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος. Μετά τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ κ. Ν. Μπέρνς για την ανάγκη διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας, ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι "δεν απορρίπτουμε το διάλογο καθεαυτό ως ιδέα, αλλά τον αρνούμαστε όσον αφορά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Τουρκία, συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, θέλει διάλογο χωρίς αρχές, χωρίς νομικές αναφορές και με την απειλή βίας. Αυτός όμως, είναι διάλογος νικητή και ηττημένου. Η Ελλάδα δεν έχει και δεν θα ηττηθεί". Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για την στάση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ, της Γερμανίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αντίθετα, φάνηκε επιφυλακτικός για τον Αγγλο υπουργό Εξωτερικών Μ. Ρίφκιντ, δηλώνοντας ότι "δεν μπορώ να τον φανταστώ ως φανατικό εχθρό της Ελλάδας" και υποβαθμίζοντας τις δηλώσεις του ότι τα ελληνικά σύνορα δεν είναι και ευρωπαϊκά".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "σε νέα πρόκληση, διπλή αυτή τη φορά προχώρησε χθες η Αγκυρα στο Αιγαίο, συνεχίζοντας τον πόλεμο νεύρων σε βάρος της Ελλάδας, με επίκεντρο τις βραχονησίδες Ιμια. Εφθασε δε στο σημείο να επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας στον Ελληνα επιτετραμμένο, γιατί ελληνικό ταχύπλοο είχε αγκυροβολήσει μερικές δεκάδες μέτρα από την Ιμια. Η ελληνική πρεσβεία, θα απαντήσει σήμερα στην Αγκυρα. Αργότερα, ένα περιπολικό της τουρκικής ακτοφυλακής μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα με κατεύθυνση τις βραχονησίδες Ιμια. Την τουρκική ακταιωρό σταμάτησε περιπολικό του Π.Ν. το οποίο ζήτησε να βγει έξω από τα ελληνικά νερά. Οι Τούρκοι αντέδρασαν και ζήτησαν το ελληνικό πολεμικό να απομακρυνθεί από αυτό αλλά ύστερα από 15 λεπτά επέστρεψαν στα χωρικά τους ύδατα. Πρόκληση όμως, υπήρξε και στο βόρειο Αιγαίο, όπου τουρκική ακταιωρός καταδίωξε δύο ελληνικές μηχανότρατες, σε απόσταση 4-5 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης.

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "μήνυμα-προειδοποίηση με ευρύ περιεχόμενο και πλατύ νόημα έστειλε ο Ανδρέας Παπανδρέου, μέσω του Ακη Τσοχατζόπουλου. Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβλεψε... φουρτούνες στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το προσεχές διάστημα".

    "Την ίδια στιγμή, προσθέτει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου δήλωσε ότι "οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει πολύ προσεκτικά να είναι έτοιμες για να μπορούν να εξουδετερώσουν την απειλή και να προστατεύσουν τα συμφέροντα της χώρας έναντι ενδεχόμενου λανθασμένου υπολογισμού της Ελλάδας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει τη δήλωση του Προέδρου της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνη Σαμαρά ότι "η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να πάει στη Χάγη, ας πάνε οι Τούρκοι. Ζήτησε παράλληλα και τη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να εξεταστεί η πορεία των εθνικών μας θεμάτων και εν προκειμένω το ελληνοτουρκικό πρόβλημα.

    [8] Ν.Δ. ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "σε βάθος έρευνα, μέσα από τη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τους τραγικούς 'εγκληματικούς' χειρισμούς της κυβέρνησης στην πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο, ζητάει ο αντιπρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας Γιάννης Βαρβιτσιώτης. "Ενα τόσο μεγάλο θέμα δεν μπορεί να κλείσει μόνο με την αποστρατεία του αρχηγού Γ.Ε.Ε.Θ.Α. Χρ. Λυμπέρη", υπογραμμίζει σε σημερινή συνέντευξή του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "εναντίον της παραπομπής του θέματος της Ιμιας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τάχθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Εβερτ, επιστρέφοντας αργά χθες το απόγευμα στην Αθήνα από το τριήμερο ταξίδι του στο Στρασβούργο". Σε χθεσινή του όμως δήλωση ο πρώην Πρωθυπουργός, Κων. Μητσοτάκης, τονίζει ότι το πιο σημαντικό όπλο που διαθέτουμε έναντι της Τουρκίας, είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτό σημαίνει προσθέτει, υιοθέτηση από τη Διεθνή Κοινότητα της λύσης του δικαστηρίου. Τη θέση του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. χαρακτήρισε "ταυτόσημη σχεδόν με την κυβερνητική", ο υπουργός Τύπου, κ. Ρέππας, ο οποίος επανέλαβε ότι αν η Τουρκία προσφύγει, η Ελλάδα δεν έχει αντίρρηση.

    [9] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα "θα συνεχίσει στην ίδια σταθερή γραμμή συμπαράταξης με τον κυπριακό Ελληνισμό, τον αγώνα μέχρι την πλήρη δικαίωση του, καθώς και την προάσπιση της ανεξαρτησίας της κυπριακής δημοκρατίας, που βρίσκει τη δυναμική της έκφραση στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας- Κύπρου", έδωσε χθες με ομιλία του στην κυπριακή Βουλή ο Απ. Κακλαμάνης".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι ο Ιταλός υφυπουργός Πάολο Γκαρτίνι, έδωσε "το περίγραμμα του ρόλου και των όρων εντολής του ευρωπαίου συντονιστή για το κυπριακό, ιταλού πρέσβη Φρεντερίκου Ντι Ρομπέρτο. "Ο συντονιστής που επελέγη από το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, στις 29 Ιανουαρίου, θα ενεργεί 'κατ'αποκλειστική απασχόληση' ως εκπρόσωπος της προεδρίας στο Κυπριακό, 'σε στενή επαφή' με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ θα 'συντονίζει' τη δράση του με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ 'και άλλους διεθνείς παράγοντες'. Στο πλαίσιο της αποστολής του θα "παρακολουθεί επί τόπου την κατάσταση σε στενή επαφή με τα μέρη στην περιοχή", "θα επισκέπτεται την περιοχή και θα κάνει αναφορά με τις απαραίτητες συστάσεις στο συμβούλιο Υπουργών".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "εγκρίθηκε το έγγραφο θέσεων στο οποίο περιέχονται κωδικοποιημένες οι θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ενόψει της περιοδείας του στην Ευρώπη. Το έγγραφο θα μεταφέρει τις επόμενες μέρες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Friday, 16 February 1996 - 10:30:49