Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 20/02/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/02/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Τουρκικές προκλήσεις

  • [3] Βοσνία - ελληνική δύναμη

  • [4] Πτώση ελικοπτέρου-ΝΔ

  • [5] Ευρώπη - Περιοδεία Πρωθυπουργού

  • [6] Κατάσταση υγείας Προέδρου ΠΑΣΟΚ

  • [7] Κυπριακό

  • [8] Τουρκία - Βαλκάνια

  • [9] ΕΕ - ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [10] Οικουμενικό Πατριαρχείο - προεδρείο ΣΑΕ

  • [11] Κυβερνητική πολιτική

  • [12] Ελλάδα - ΠΓΔΜ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 20/02/1996 (ΑΠΕ)

    Η περιοδεία του Πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, η στάση της ΝΔ για την πτώση του ελικοπτέρου του Π.Ν. και την ελληνοτουρκική κρίση καθώς και το Κυπριακό είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πορεία στο Αιγαίο. Ο 'ΑΤ' κοντά στους Ακρίτες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Δύο θερμά επεισόδια σε Αλεξανδρούπολη - Καστελόριζο. Προκαλούν πάλι οι Τούρκοι".

    Η ΑΥΓΗ: "Στο προσκήνιο οι κοινωνικές διεκδικήσεις".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στον εισαγγελέα όλα τα σκάνδαλα. Τρέμουν οι άνθρωποι της Μιμής απο την τσιμπίδα του νόμου".

    ΕΘΝΟΣ: "Ανάσα για αγρότες-συνταξιούχους. 100.000 απο 1ης Ιουλίου η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιστέκεται στην παρακμή καλώντας τους μπροστάρηδες του τόπου για εθνική συνεννόηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Το μυστικό για την πτώση του ελικοπτέρου στην κατασκευάστρια εταιρία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκρηξη αγροτών σε όλη τη χώρα. Η κυβερνητική αδιαφορία οδηγεί σε απόγνωση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Γκάλοπ: Κατά το 78% των ερωτηθέντων είναι δέσμια συμφερόντων τα κόμματα. Οι δαπάνες της πολιτικής διαφήμισης τα σπρώχνουν στα "διαπλεκόμενα" συμφέροντα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ελάχιστη η αύξηση συντάξεων στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ολοι στηρίζουν την κυβέρνηση. Νικητές Ακης και κόμμα στη νεολαία".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Εφιάλτης με το φόρο εισοδήματος. 11 απίθανες αυθαιρεσίες".

    ΝΙΚΗ: "Διάτρηση Εβερτ απο Μητσοτάκη. Πλήρης αποδοκιμασία στην υπόθεση του ελικοπτέρου".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Προειδοποίηση απο αγρότες και κτηνοτρόφους".

    [2] Τουρκικές προκλήσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "το κλίμα της έντασης στο Αιγαίο συντηρεί η Αγκυρα, υπογραμμίζοντας την παρουσία σε περιοχές του πελάγους τις οποίες θεωρεί αμφισβητούμενες. Την περασμένη βδομάδα όπως έγινε γνωστό απο πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, παρενόχλησαν κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς ελληνικό ελικόπτερο το οποίο πέταγε σε ελληνικό εναέριο χώρο και μετέφερε τραυματία απο την Κάλυμνο στη Ρόδο. Ανάλογη παρενόχληση δέχτηκε στο Βόρειο Αιγαίο ελληνικό αλιευτικό απο τουρκικό περιπολικό πλοίο. Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών η τακτική αυτή της Αγκυρας είναι αναμενόμενη και αποσκοπεί στο να παγιώσει καθεστώς αμφισβήτησης σε περιοχές του Αιγαίου γεγονός που η τουρκική διπλωματία θα επιχειρήσει να το εξαργυρώσει στο τραπέζι του διαλόγου προς τον οποίο οδηγεί με τη συμπαράσταση των ΗΠΑ και της ΕΕ την ελληνική κυβέρνηση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "οι Τούρκοι συνεχίζουν να τραβάνε το σχοινί. Αποθρασύνονται απο τη διαλλακτική ελληνική στάση, εξακολουθούν να προκαλούν και δημιουργούν "θερμά" επεισόδια, παραβιάζοντας ακόμη και τον ελληνικό θαλάσσιο και εναέριο χώρο".

    "Τη συγκρότηση επιτροπής νομικών εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα εξετάσουν τα επιχειρήματα της Ελλάδος και της Τουρκίας για το καθεστώς της Ιμιας πρότεινε σε συνέντευξή του στον ανταποκριτή της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος υφυπουργός εξωτερικών Ινάλ Μπατού δίχως να προσδιορίζει εάν η επιτροπή θα είναι διμερής ή πολυεθνής. Η πρόταση του Τούρκου αξιωματούχου εντάσσεται στην πολιτική της Αγκυρας η οποία προτάσσει τη διαδικασία του αμέσου διαλόγου για την επίλυση των "διαφορών" στο Αιγαίο. Σε ο,τι αφορά στο ενδεχόμενο παραπομπής του θέματος της Ιμιας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ο κ. Ινάλ Μπατού υποστήριξε οτι η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική αυτή, υπέδειξε διμερή διάλογο και πρότεινε "να αφήσουμε λίγο τα πράγματα να παγώσουν και μετά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "σε νέες θρασυτατες δηλώσεις προέβη χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ντενιζ Μπαϊκάλ ο οποίος ξεπερνώντας και πάλι τα όρια είπε μετά απο συνάντηση που είχε με το γάλλο ομόλογο του Εβρε ντε Σαρε οτι είναι "ανάγκη να αρχίσουν άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά που έχει προκύψει με τη βραχονησίδα Ιμια". Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός προέβη σε μια γενικόλογη δήλωση και τάχθηκε υπέρ του διαλόγου ανάμεσα στα δυο μέρη. "Για μας", είπε χαρακτηριστικά "η λύση περνά μέσα απο το διάλογο και απο το σεβασμό του δικαίου".

    [3] Βοσνία - ελληνική δύναμη

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ όπως και οι άλλες εφημερίδες γράφουν οτι "πυκνώνουν οι φόβοι για χτύπημα Μουσουλμάνων στην ελληνική δύναμη που βρίσκεται στη Βοσνία στην περιοχή του Βισοχο. Τόσο η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών όσο και η αμερικανική DIA έχουν ενημερώσει το ελληνικό ΥΠΕΞ και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας οτι όλες οι πληροφορίες που συλλέγουν οδηγούν στο συμπέρασμα οτι υπάρχει κίνδυνος χτυπήματος της ελληνικής αποστολής απο ομάδες Μουτζαχετιν".

    [4] Πτώση ελικοπτέρου-ΝΔ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "τη δυνατότητα συμμετοχής εμπειρογνωμόνων που θα υποδειχθούν απο τις οικογένειες των τριών ηρώων αξιωματικών έχει εισηγηθεί στον πρωθυπουργό ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης, σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων του Πενταγώνου, επιδιώκοντας την πλήρη διαφάνεια ώστε να μην μείνει σε κανέναν η παραμικρή αμφιβολία ως προς τα πραγματικά αίτια της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει οτι "η δήθεν τυχαία μηχανική βλάβη δεν απαντά στη μη χρησιμοποίηση των πλωτήρων ανάγκης. Ιδιαίτερα ύποπτο το γεγονός οτι η κυβέρνηση ούτε ενημέρωσε ούτε ζήτησε τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων της κατασκευάστριας εταιρίας".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ, "τριγμούς στο εσωτερικό της ΝΔ προκαλεί η στάση του κόμματος σχετικά με το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που αποφάνθηκαν για τα αίτια της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου στην Ιμια. Αν και επισήμως η ΝΔ συνεχίζει να αμφισβητεί την ειλικρίνεια του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων που αποκλείει το ενδεχόμενο κατάρριψης του ελικοπτέρου απο τους Τούρκους, μπροστά στην κατακραυγή που έχει ξεσηκώσει η πρώτη ανακοίνωση του κόμματος στενοί συνεργάτες του κ. Εβερτ επιχειρούν μέσω διαρροών να μεταθέσουν τις ευθύνες στον αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτη".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει οτι "ανέκρουσε πρύμναν ολοταχώς η ηγεσία της ΝΔ για το θέμα της ελληνοτουρκικής κρίσης μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι ανεύθυνες τοποθετήσεις της ακόμη και σε στελέχη του κόμματος. Δεν ζητάει τώρα τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής θεωρεί οτι η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτε απο την προσφυγή στη Χάγη και αποφεύγει να στείλει δικό της εμπειρογνώμονα για το ελικόπτερο της Ιμιας επιμένοντας αυθαιρέτως να αμφισβητεί το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "για λόγους εθνικής υπευθυνότητας, με δεδομένο οτι η ελληνοτουρκική κρίση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η ΝΔ δεν θα κινήσει προς το παρόν τη διαδικασία σύστασης εξεταστικής επιτροπής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "η ΝΔ θα προτείνει εξεταστική επιτροπή για την Ιμια μόλις εκτονωθεί η ένταση", ενώ ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει "η ΝΔ για λόγους εθνικής υπευθυνότητας βάζει στο ψυγείο την εξεταστική επιτροπή".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "σε πόλεμο εκατέρωθεν διαρροών εξελίσσεται η διαμάχη Εβερτ-Βαρβιτσιώτη. Το χάσμα που χωρίζει τους δύο άνδρες φαίνεται να βαθαίνει και η σχέση τους να βρίσκεται στο χειρότερο σημείο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να διαδραματιστούν μερικές ακόμη σκηνές μέχρι να φθάσουν στην τελευταία και ενδεχομένως την καθοριστική. Οπως εξηγούν βουλευτές, φίλοι του κ. Βαρβιτσιώτη,"κάτι τέτοιο θα συμβεί μόλις εξαντληθεί η υπομονή του που μάλλον είναι στα όριά της". Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ φέρεται έντονα δυσαρεστημένος και προβληματισμένος όμως για την περαιτέρω στάση του με αφορμή την προχθεσινή διαρροή πληροφοριών "κύκλων " της Ρηγίλλης που του επέρριπτε ευθύνες οτι 'παρέσυρε' τον κ. Εβερτ να εκδώσει την ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής με την οποία υιοθετούσε την αρχική εκτίμηση του ΓΕΝ για τα αίτια της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου".

    [5] Ευρώπη - Περιοδεία Πρωθυπουργού

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "αύριο ο πρωθυπουργός Κ Σημίτης αρχίζει διπλωματική εκστρατεία σε τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα ερείσματα της χώρας στο εξωτερικό και να κάνει γνωστές τις ελληνικές θέσεις για την ελληνοτουρκική κρίση. Ο κ. Σημίτης θα αναπτύξει τις πρωτοφανείς διεκδικήσεις της Τουρκίας η οποία όχι μόνο επιβουλεύεται ελληνικά εδάφη αλλά και αμφισβητεί την ισχύ συνθηκών που θεωρούνται 'μόνιμες και αναλλοίωτες' για όλη την Ευρώπη".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο στις Βρυξέλλες με τον βέλγο ομόλογο του Ζαν Λικ Ντεαν και τον πρόεδρο της Ε Επιτροπής Ζακ Σαντερ. Δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιερ Σολανα ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Οταβα και την Ουάσιγκτον. Ωστοσο ο Χ. Σολανα θα επισκεφθεί επίσημα την Αθήνα την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου. Μεθαύριο Πέμπτη ο Κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον Χελμουτ Κολ ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλεν Ζιπε και την Παρασκευή με τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Αν και η τελευταία κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι το κύριο θέμα των επαφών που θα έχει ο Κ Σημίτης με ξένους ηγέτες η ατζέντα των συνομιλιών παραμένει ανοιχτή δεδομένου οτι πρόκειται για το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός εκτός Ελλάδας".

    "Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται ο ΛΟΓΟΣ, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές του για όλο το χρονικό των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα τους επισημάνει μεταξύ άλλων, δύο συγκεκριμένα ζητήματα: Πρώτον οτι είναι ανάγκη να διαμηνύσει η ΕΕ προς την Τουρκία αλλά και προς κάθε άλλη κατεύθυνση οτι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα και της ΕΕ άρα κάθε ενέργεια αμφισβήτησης του στρέφεται κατά της ίδιας της Ευρώπης. Δεύτερον, οτι η συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Αγκυρας αναγκάζει την Ελλάδα να προβάλλει νέες επιφυλάξεις στη χορήγηση κοινοτικής βοήθειας προς την Τουρκία. Μάλιστα, στο επικείμενο συμβούλιο γενικών υποθέσεων η ελληνική πλευρά θα ασκήσει όλες τις παρεμβατικές δυνατότητές της στο ζήτημα αυτό με σκοπό να καταδείξει πως η πολιτική της Τουρκίας έναντι της χώρας μας δεν ανταποκρίνεται και δεν αντιστοιχεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Αγκυρα, στο πλαίσιο της τελωνειακής της ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "η πρόσφατη διένεξη στο Αιγαίο θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει με την ελληνική κυβέρνηση ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα ο οποίος θα έλθει στην Αθήνα στις 29 Φεβρουαρίου, ενώ είναι πολύ πιθανό να μεταβεί και στην Αγκυρα".

    [6] Κατάσταση υγείας Προέδρου ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "Καθαρή Δευτέρα στην Εκάλη θα περάσει ο Ανδρέας Παπανδρέου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Οι γιατροί του επαναλάμβαναν και χθες οτι μπορεί να πάρει εξιτήριο απο το Ωνάσειο στο τέλος της εβδομάδας. Η κινησιοθεραπεία στην οποία υποβάλλεται συνεχίζεται κανονικά, ενώ το πρόγραμμα αναπνευστικής φυσιοθεραπείας ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Είναι χαρακτηριστικό οτι ο Α Παπανδρέου αναπνέει μόνο με τις φυσικές του δυνάμεις - χωρίς βοήθεια αναπνευστήρα - για περισσότερες απο 10 μέρες. Για κάθε ενδεχόμενο πάντως θα διατηρηθεί η τραχειοτομή ώστε να επανατοποθετηθεί ο τραχειοσωλήνας εάν χρειαστεί".

    [7] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι είναι "έντονη η κινητικότητα γύρω απο το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με πρωταγωνιστές τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς. Οι διπλωματικές πληροφορίες αναφέρουν οτι υπάρχει αμερικανικό σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού ως πρώτο βήμα για την εξομάλυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την εναλλαγή στην προεδρία Ελλήνων και Τούρκων και την παραχώρηση μερικών πόλεων απο τα κατεχόμενα εδάφη όπως της Αμμοχώστου και της Μορφου στους Ελληνες αλλά όχι και της αναλογικής κατανομής του εδάφους όπως είναι η αναλογία πληθυσμών. Ηδη στην Κύπρο ο υπεύθυνος για τις υποθέσεις Νοτίου Ευρώπης κ Κ Καβάνο είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο κ. Γλ. Κληρίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη ενώ υπήρχαν πληροφορίες οτι υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις σε έγγραφο για την επίλυση του προβλήματος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "στη διαμόρφωση εσωτερικών σεναρίων εργασίας για το Κυπριακό καταλήγει η Ουάσιγκτον αξιοποιώντας πλήρως την ανάπαυλα στην αμερικανική πρωτοβουλία που οφείλεται στην κυβερνητική κρίση στην Αγκυρα. Η επίσκεψη στη Λευκωσία του διευθυντή του Τμήματος Νοτίου Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κάρι Κάβανο σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί έστω και αν επίσημα ανακοινώνεται οτι σκοπός της είναι να ενημερωθεί γιατί ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του. Το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ο κ. Κάβανο ήταν μέλος του επιτελείου του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ που επεξεργάστηκε τη βοσνιακή λύση και συνόδευε τον Αμερικανό υφυπουργό στην τελευταία του περιοδεία στην κεντρική Ευρώπη. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μιχαηλίδης ανέφερε μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό διπλωμάτη οτι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για το ενδεχόμενο περιπλοκών στο Κυπριακό απο τυχόν νέα κρίση στο Αιγαίο. Ο Κάρι Κάβανο διέψευσε πληροφορίες για "σχέδιο Χόλμπρουκ" στο Κυπριακό".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές του και για το Κυπριακό. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Αλέκος Μιχαηλίδης είναι ήδη στην Αθήνα και θα επιδώσει σήμερα στην κυβέρνηση κείμενο με τις θέσεις της Λευκωσίας για το Κυπριακό. Συναντιέται μάλιστα με τον ομόλογό του Θ. Πάγκαλο. Συγχρόνως είναι στην Αθήνα και ο διευθυντής του Τμήματος Νότιας Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κάρι Κάβανο προερχόμενος απο την Κύπρο ο οποίος θα συζητήσει το Κυπριακό και με την ελληνική ηγεσία. Σε δηλώσεις του εξέφρασε την ελπίδα οτι αν σχηματισθεί κυβέρνηση στην Τουρκία θα υπάρξει νέα αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό".

    [8] Τουρκία - Βαλκάνια

    Η ΑΥΓΗ με τίτλο "Τίρανα και Σκόπια δε δέχθηκαν επίσκεψη της Τσιλέρ την ώρα της κρίσης στην Ιμια" αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ΧΟΥΡΙΕΤ, σύμφωνα με το οποίο "την πολιτική των ίσων αποστάσεων έναντι της Τουρκίας και της Ελλάδας επέλεξαν οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ αποφεύγοντας να προσδιορίσουν ημερομηνία επίσκεψης της κ. Τ. Τσιλέρ στα Τίρανα και στα Σκόπια, παρά την εκδήλωση σχετικής επιθυμίας απο την πρωθυπουργό της Τουρκίας. Οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ επικαλέστηκαν "βεβαρημένο πρόγραμμα" για να αποφύγουν τις διμερείς επαφές σε μια ευαίσθητη συγκυρία, γεγονός που αποδίδεται επίσης στο "πολιτικό κενό" της Αγκυρας".

    [9] ΕΕ - ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "απο κοινοτικής πλευράς είναι σαφής η πρόθεση να υποδειχθεί έντονα και επίμονα στην Τουρκία να προσφύγει για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στις βραχονησίδες του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με το επιχείρημα των 15 οτι το πρόβλημα όντως νομικό δεν επιδέχεται παρά μόνο νομική λύση. Ταυτόχρονα έχει γνωστοποιήσει στην Ελλάδα οτι δεν δυνατή η αναγνώριση των θαλάσσιων συνόρων της ως συνόρων της ΕΕ μια επιδίωξη της Αθήνας που είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να την ικανοποιήσουν οι κοινοτικοί της εταίροι. Παράλληλα η Κοινότητα προτείνει στην Ελλάδα να υιοθετήσει στο προσεχές Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει στις 26 Φεβρουαρίου, μια δήλωση που θα καταδικάζει την Τουρκία για την επιθετική συμπεριφορά της και θα την απειλεί πως αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι εναντίον κράτους-μέλους της Ελλάδας η Κοινότητα δεν θα προχωρήσει στην έγκριση των χρηματοδοτήσεών της προς αυτή συνολικού ύψους 1,5 δις ECU περίπου τα πέντε επόμενα χρόνια. Οι κοινοτικοί εταίροι της Ελλάδας ζητούν ακόμη να άρει αυτή τις αντιρρήσεις της στην πραγματοποίηση του Συμβουλίου Σύνδεσης Κοινότητας Τουρκίας που έχει προγραμματισθεί για τις 26 Μαρτίου και ως αντάλλαγμα προσφέρουν την προσωρινή αναστολή κάθε συζήτησης για τη χρηματοδοτική συνεργασία τους με την Αγκυρα για τρεις τουλάχιστον μήνες".

    [10] Οικουμενικό Πατριαρχείο - προεδρείο ΣΑΕ

    Ο κοινός στόχος Οικουμενικού Πατριαρχείου και ΣΑΕ για τη διατήρηση της ενότητας των Ελλήνων της διασποράς υπογραμμίστηκε κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και το προεδρείο του ΣΑΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο του Αντριου Αθενς", γράφει η ΝΙΚΗ.

    [11] Κυβερνητική πολιτική

    ΤΑ ΝΕΑ όπως και οι άλλες εφημερίδες αναφέρονται στους "πέντε άξονες που καθόρισε η κυβέρνηση στους οποίους θα κινηθεί τους επόμενους 4 μήνες. Ο πρώτος άξονας αφορά τα εθνικά μας θέματα όπου θα εφαρμοσθεί πολιτική ειρήνης και συνεργασίας. Με την Τουρκία η Ελλάδα θα επιδιώξει την αποτροπή των εντάσεων και την αποτροπή των θερμών επεισοδίων, με εμμονή όμως στην υπεράσπιση των παγίων ελληνικών θέσεων. Η Αθήνα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας με την Τουρκία σε μια σειρά θεμάτων (βιομηχανία, τηλεπικοινωνίες, εμπόριο, τεχνολογία, μορφωτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές). Στον ίδιο άξονα η Αθήνα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζητήματα βαλκανικής συνεργασίας με συγκρότηση του Συμβουλίου Βαλκανικών Χωρών. Η Ανάπτυξη είναι ο δεύτερος άξονας. Η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα των μεγάλων έργων και στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του Β' πακέτου Ντελόρ. Ο τρίτος άξονας αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας με υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων, την προστασία των χαμηλοσυνταξιουχων για τους οποίους πολύ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί η ενίσχυση όσων των συντάξεων είναι μέχρι 100.000 δρχ. και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο τέταρτος άξονας αφορά νομοθετικές πρωτοβουλίες για το πόθεν έσχες, το νόμο περί ευθύνης υπουργών, τη χρηματοδότηση των κομμάτων και άλλα. Ο πέμπτος άξονας είναι η ποιότητα ζωής και σύμφωνα με αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, το βάρος θα δοθεί στην ενίσχυση της θέσης του πολίτη ως καταναλωτή".

    [12] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "χαιρετιστήριο μήνυμα του Ελληνα προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου μετέφερε χθες στον Σκοπιανό πρόεδρο Κιρο Γκλιγκόροφ ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου σύνδεσης στα Σκόπια Αλεξ Μαλλιας σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε απο το γραφείο του προέδρου. Το μήνυμα δόθηκε στη διάρκεια μιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Σκοπιανού προέδρου και η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς οι δυο πλευρές μετά απο μια εβδομάδα πρόκειται να αρχίσουν στη Νέα Υόρκη τη νέα φάση των διαπραγματεύσεων για το θέμα του ονόματος. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά απο τη χθεσινή συνάντηση αναφέρεται οτι σ' αυτήν υπογραμμίστηκε η κοινή διαπίστωση της θετικής ανάπτυξης των σχέσεων των δυο χωρών μετά την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας της Ν. Υόρκης και διατυπώθηκε η ελπίδα να σημειωθεί πρόοδος σε όλους τους τομείς της συνεργασίας τους. Επίσης εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι των ελληνοσκοπιανών σχέσεων για το παρόν και το μέλλον".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Tuesday, 20 February 1996 - 10:55:08