Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 23/02/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/02/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Κυπριακό

  • [3] Περιοδεία Πρωθυπουργού

  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [5] ΗΠΑ-Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [6] Αναγνώριση ΠΓΔΜ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 23/02/1996 (ΑΠΕ)

    Τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Σημιτη με τον Γερμανό καγκελάριο Χελμουτ Κολ στη Βόννη, η στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας και των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι πληροφορίες αναγνώρισης της ΠΓΔΜ απο το Βελιγράδι είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ηξεραν για την απόβαση. 24 ώρες πριν η ΕΥΠ είχε ειδοποιήσει για τα Ιμια".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Γρίφος με Ανδρέα. Η Δήμητρα τον πιέζει να γυρίσει στην πολιτική. Ενοχλήθηκε ο Σημίτης".

    Η ΑΥΓΗ: "Σκληρό παζάρι για το βέτο. Πιέσεις στην Ελλάδα να μην προβάλλει εμπόδια στην χρηματοδότηση της Τουρκίας".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Η Μιμή πίσω απο την πλαστογραφία. Στον εισαγγελέα στέλνει ο Λαλιώτης τους απατεώνες".

    ΕΘΝΟΣ: "Βόμβα για την Ιμια απο την ΕΥΠ. 'Χάθηκε' έγγραφο που προειδοποιούσε για την απόβαση 30 ώρες πριν".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο βεζίρης απειλεί με νέο 'ντου'. Και νέες φοβέρες εξαπέλυσε ο Μπαϊκάλ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εκβιάζουν οι Γερμανοί, σιωπά ο πρωθυπουργός".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στα άκρα σπρώχνουν οι Τούρκοι. Ανακάλεσαν τον Πρεσβευτή, μας κατηγορούν για εχθρικές ενέργειες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κρίση νευρική στην Αγκυρα. Θα το πληρώσει η Ελλάδα" και ανακαλεί τον Πρέσβη. Χέλμουτ Κόλ: όχι σε αλλαγές συνόρων. Χάγη: όχι πίεση για διάλογο. Αναβολή στη χρηματοδότηση της Τουρκίας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η Γερμανία συμφωνεί για τη Χάγη αλλά προβληματίζεται για τη δυνατότητα ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Στο σκαμνί οι λασπολόγοι του Λαλιώτη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Η CIA 'βλέπει' πόλεμο στο Αιγαίο. Η Αγκυρα ανακαλεί τον πρέσβη της".

    ΝΙΚΗ: "Βαποράκι" με τ' όνομα. Ο υπόκοσμος κατά της πολιτικής. Αθλια επίθεση κατά Λαλιώτη".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αρχή νέων αγώνων η χθεσινή πανελλαδική απεργία".

    [2] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "την ανάγκη χάραξης μιας ενιαίας πολιτικής στο Κυπριακό, μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων και κομμάτων με στόχο την επίτευξη της πανεθνικής διάσκεψης στην οποία πρέπει να πάρουν μέρος τόσο τα ελλαδικά όσο και τα κυπριακά κόμματα τόνισε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, μιλώντας σε ημερίδα στη Λευκωσία, στην οποία ήταν ο κύριος ομιλητής".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 4 και 5 Μαρτίου ο επίτροπος της ΕΕ κ Χάνς Βαν ντε Μπρούκ για συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κοινότητα στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και την ενταξιακή προοπτική της νήσου".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "ο επίτροπος Χανς Βαν ντε Μπρουκ θα τονίσει οτι δεν πρέπει να ελπίζει η Κύπρος οτι είναι δυνατόν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της έξι μήνες μετά τη λήξη των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχ χωρίς προηγουμένως να έχει ρυθμιστεί ολοκληρωτικά και οριστικά το θέμα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας. Ο κ Βαν ντε Μπρουκ θα ζητήσει απο τους Κύπριους να πιέσουν αυτοί την Αθήνα να άρει το βέτο της για την έγκριση του Κανονισμού χρηματοδοτικής συνεργασίας της Κοινότητας με την Τουρκία γη τη σύγκληση της 26 Μαρτίου του συμβουλίου σύνδεσης της μαζί της τέλος δε για την υιοθέτηση του προγράμματος MEDA για την ευρωμεσογειακη οικονομική συνεργασία μέσω του οποίου προβλέπονται χρηματοδοτήσεις προς την Αγκυρα ύψους 150 εκατ ECU".

    [3] Περιοδεία Πρωθυπουργού

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "για πρώτη φορά ύστερα απο πολλά χρόνια το κλίμα στη Γερμανία εμφανίζεται θετικό για την Ελλάδα. Ο κ Σημίτης αντιμετωπίζεται ως ο Ελληνας πολιτικός που μπορεί να φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη. Η επίσκεψή του προκάλεσε το ενδιαφέρων πολλών μέσων ενημέρωσης. Τρία σημεία ικανοποίησαν την ελληνική πλευρά, όπως είπαν οι κ.κ. Σημίτης και Πάγκαλος: 1. Η διαβεβαίωση οτι η Γερμανία δε δέχεται οποιαδήποτε αλλαγή στα σύνορα της Ευρώπης. "Ο Κόλ μας είπε οτι είναι αδιανόητο να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση",είπε ο κ Πάγκαλος. 2. Το γεγονός οτι για πρώτη φορά η Γερμανία δεν συνέστησε στην Ελλάδα να κάνει διάλογο με την Τουρκία με αφορμή την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο. "Αλλωστε διάλογος για κυριαρχικά δικαιώματα δεν μπορεί να γίνει", είπαν οι κ.κ. Σημίτης και Πάγκαλος. 3. Η θέση της Γερμανίας οτι η επίλυση του προβλήματος που ανέκυψε προσφάτως με τις βραχονησίδες πρέπει να γίνει με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Και αυτό - κατά την ελληνική πλευρά - σημαίνει οτι τη λύση μπορεί να δώσει μόνο το δικαστήριο της Χάγης. Και στο πεδίο αυτό η Ελλάδα έχει ισχυρά επιχειρήματα".

    "Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, αναφέρει και το ΕΘΝΟΣ, η Βόννη ακούει προσεκτικά την ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας οτι ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρεται σε δύσκολα προβλήματα πολλά απο τα οποία πρέπει να απασχολήσουν και την ΕΕ. Η υποδοχή που επεφύλαξε η Καγκελαρία στον Ελληνα πρωθυπουργό έδειξε οτι δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "εγγυήσεις υπό όρους έλαβε ο πρωθυπουργός Κ Σημίτης απο το Γερμανό καγκελάριο Χ Κόλ στα ελληνοτουρκικά. Ο ισχυρός ανήρ της Ευρώπης αναγνώρισε το δίκαιο της χώρας μας ως προς τις βραχονησίδες και ζήτησε η διαφορά να λυθεί με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επί τη βάσει των διεθνών συνθηκών. Αλλα επισήμανε οτι "άλλοι" -εννοώντας άλλους εταίρους της ΕΕ και τον επίτροπο Βαν ντε Μπρούκ- μπορεί να θέσουν το πρόβλημα της αλληλοσυνδέσεως της Συμφωνίας της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την ΕΕ με την ένταξη της Κύπρου. Πάντως, ο Γερμανός καγκελάριος πρόσφερε επίσημη υποδοχή στον Ελληνα πρωθυπουργό, αν και πρόκειται για επίσκεψη εργασίας, ενώ όλα τα γερμανικά κόμματα αναγνώρισαν οτι τα σύνορα των κρατών-μελών πρέπει να είναι και σύνορα της Ευρώπης".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ,"η αναγνώριση οτι βάση για την επίλυση της ελληνοτουρκικής κρίσης πρέπει να αποτελούν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και η αποδοχή απο το Γερμανό καγκελάριο οτι τα ελληνικά σύνορα είναι και κοινοτικά αποτελούν τα κεντρικά σημεία σύγκλισης των συνομιλιών που είχε χθες στη Βόννη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Χελμουτ Κόλ. Ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε αδιανόητο το να τίθεται εξαρχής θέμα συνόρων δεσμεύτηκε δε να αναλάβει ο ίδιος "συγκεκριμένη ενασχόληση" ώστε η Αγκυρα να παραπέμψει το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει οτι "αξιοσημείωτη κατανόηση προς τις ελληνικές θέσεις σχετικά με το επεισόδιο των βραχονησίδων Ιμια επέδειξε χθες ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κόλ κατά τη διάρκεια δίωρης συνάντησής του με τον Ελληνα πρωθυπουργό κ Κώστα Σημίτη. Η κατανόηση αποτυπώθηκε και στο ανακοινωθέν του κυβερνητικού εκπροσώπου στη Βόννη".

    Ο ΛΟΓΟΣ με τίτλο "Για πρώτη φορά οι Γερμανοί αποδοκιμάζουν την τουρκική επιθετικότητα" γράφει οτι "ταύτιση απόψεων για την ανάγκη αντιμετώπισης της πρόσφατης ελληνοτουρκικής κρίσης με βάση τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε χθες ο πρωθυπουργός Κ Σημίτης στη Βόννη με το Γερμανό Καγκελάριο Χέλμουτ Κόλ. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά οτι η αυτονόητη αυτή παραδοχή εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, συνιστά έμμεση αποδοκιμασία της τουρκικής επιθετικότητας .Ο ίδιος ο κ Σημίτης σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συνομιλιών τόνισε οτι η υιοθέτηση της στάσης αυτής απο το Γερμανό Καγκελάριο συνιστά μια μερική αλλαγή της πολιτικής "ίσων αποστάσεων" που έως σήμερα ακολούθησε η Βόννη έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις εξέφρασε χθες και η Βόννη, η οποία τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε αδιανόητη οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής των ευρωπαϊκών συνόρων αλλά δε θέλησε να τοποθετηθεί για την πρόθεση της Ελλάδας να μην επιτρέψει την εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "ο πρωθυπουργός 'κέρδισε' και τον Κόλ στον οποίο ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως η Ελλάδα έχει αποφασίσει να 'μπλοκάρει' τη χορήγηση δωρεάν κοινοτικής βοήθειας ύψους 375 εκατ. ECU προς την Τουρκία, ενόσω η τελευταία αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και μας απειλεί με πόλεμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κόλ δεν επικρότησε τη θέση αυτή αλλά τη χαρακτήρισε ως "φυσιολογικό, αναγκαίο κακό".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "με δέλεαρ τη νομική προσέγγιση των ελληνοτουρκικών διαφορών που αποτελεί πάγια ελληνική στάση η ΕΕ πιέζει την Ελλάδα να μην προβάλει εμπόδια στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας. Ταυτόχρονα απειλεί οτι κάτι τέτοιο θα δυσχέραινε και την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου. Μετά την ΚΟΜΙΣΙΟΝ και η Γερμανία όπως προκύπτει απο τη χθεσινή - σε καλό κλίμα - συνάντηση του πρωθυπουργού Κ Σημίτης με τον Καγκελάριο Χ Κόλ "δείχνει το δρόμο " για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου. Οι εταίροι μας συναινούν επίσης σε μια μικρή καθυστέρηση της εκταμίευσης κοινοτικών πόρων προς την Αγκυρα στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου και της Μεσογειακής Συνεργασίας και έτσι στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας δεν θα συζητηθούν τα θέματα αυτά. Αμφίβολο ωστόσο είναι και το αν θα προκύψει απο τη συνεδρίαση αυτή ανακοίνωση ρητής καταδίκης της Τουρκίας όπως επιθυμεί η Αθήνα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επικαλείται δήλωση Γάλλου διπλωμάτη στις Βρυξέλλες οτι "δεν μπορούμε να ανεχθούμε τους συνεχείς εκβιασμούς απο πλευράς των Αθηνών όσον αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Οι "15" είναι διατεθειμένοι να υιοθετήσουν μια δήλωση αλληλεγγύης προς την Αθήνα για την υπόθεση των Ιμια αλλά δεν μπορούν να δεχτούν κάθε τρίμηνο να αμφισβητείται το πακέτο που υιοθετήθηκε το Μάρτη του 1995". Ετσι το 'σκηνικό' για το τι θα συμβεί στο συμβούλιο της Δευτέρας έχει στηθεί. Η ιταλική προεδρία δε θα βάλει στην ημερήσια διάταξη τον επίμαχο κανονισμό χρηματοδοτικής συνεργασίας με την Τουρκία και το Συμβούλιο θα υιοθετήσει μια δήλωση φραστικής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα προτρέποντας για "ειρηνική επίλυση" με προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης. Και αφού σωθούν τα προσχήματα ο κανονισμός γι την πενταετή κοινοτική 'βοήθεια' προς την Αγκυρα ύψους 500 δις δραχμών θα υιοθετηθεί σε ένα επόμενο Συμβούλιο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "Ο Σημίτης γυρίζει με άδεια χέρια" τον χαρακτηρίζει "άτολμο, απροετοίμαστο και χαμηλών τόνων στην υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων" και σημειώνει οτι "το μόνο που απέσπασε απο τον Καγκελάριο Κόλ στη Βόννη ήταν μια αόριστη αναφορά περί ελληνοτουρκικών διαφορών. Τα ...ίδια αναμένονται σήμερα και στο Παρίσι".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι ο πρωθυπουργός υπέστη "ψυχρολουσία και απο τον Κόλ". Σε άλλο δημοσίευμά της η εφημερίδα αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η γερμανική κυβέρνηση και στο οποίο "σε ο,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, σημειώνεται οτι Κόλ και Σημίτης "συμφώνησαν οτι οι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υφιστάμενες διαφορές απόψεων θα έπρεπε να επιλυθούν δια της ειρηνικής οδού και προ πάντων με τη βοήθεια των δυνατοτήτων που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο". Η ατμόσφαιρα που επικράτησε στη δίωρη συνάντηση χαρακτηρίζεται "πολύ φιλική", ενώ δίνεται έμφαση στη δέσμευση του κ Σημίτη να ασκήσει ενεργό και εποικοδομητική πολιτική στα όργανα της ΕΕ. Αλλωστε και ο κ Σημίτης στις μετέπειτα δηλώσεις του εμφανίστηκε με το ίδιο πνεύμα πιο... ενεργού συμμετοχής της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά δρώμενα και υποστήριξε οτι αυτό το διήμερο "δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις" για να ζητήσουμε "άμεση συνδρομή" απο τους εταίρους αν χρειαστεί στο μέλλον".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "χαστούκι" απο τον καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κόλ δέχθηκε χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός αλλά και ο Ελληνισμός γενικότερα. Και ενώ ο Κ Σημίτης προσδοκούσε πολλά απο το ταξίδι του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ειδικότερα απο αυτό στη Γερμανία, τελικά οι δύο πρώτοι σταθμοί του (στις Βρυξέλλες και στη Βόννη) καθώς και τα αποτελέσματα των επαφών του εκεί ήταν απο πενιχρά μέχρι απογοητευτικά. Και μετά την αμφισβήτηση των συνόρων μας προχθές στις Βρυξέλλες, ο κ. Σημίτης σιώπησε χθες στον εκβιασμό των Γερμανών αναφορικά με τη χρηματοδότηση της Τουρκίας".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "σε νέα φάση οξύτατης κρίσης εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη χθεσινή απόφαση της Αγκυρας να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στην Αθήνα παρά τις υποσχέσεις των Αμερικανών προς την ελληνική κυβέρνηση για παρέμβαση εκτόνωσης της έντασης".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "η ανταπόκριση που βρήκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απο τους Ευρωπαίους ηγέτες προκάλεσε την οργή της Αγκυρας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "ανήσυχη η Αγκυρα απο την προώθηση των ελληνικών θέσεων στην ΕΕ και μπροστά στη βάσιμη προοπτική να παγώσει η κοινοτική χρηματοδότηση που προβλέπει η τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κοινότητα προχώρησε στη σπασμωδική κίνηση να ανακαλέσει στην Τουρκία για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στην Αθήνα. Ο Σημίτης απάντησε οτι η Αγκυρα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα οτι η Ελλάδα θα κινείται στην ευρωπαϊκή Κοινότητα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ντενίζ Μπαϊκάλ ο οποίος "συνεχίζοντας την προκλητική τακτική που ειδικά τελευταία ακολουθεί η ηγετική τάξη της Αγκυρας δήλωσε οτι "η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα οποιασδήποτε εχθρικής προς την Τουρκία πράξης". Καμία πράξη της Ελλάδας "που έχει ως στόχο να πλήξει τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, την ΕΕ ή στους κόλπους άλλων διεθνών οργανισμών δεν θα μείνει αναπάντητη". Επίσης ανεκλήθη και ο πρεσβευτής της Τουρκία στην Αθήνα "για διαβουλεύσεις" με τη δικαιολογία μιας "κλιμακούμενης αντιτουρκικής γραμμής" που - όπως ισχυρίζεται η Αγκυρα - ακολουθεί η Αθήνα μετά την αντιπαράθεση στην οποία ήλθαν οι δύο χώρες τον περασμένο μήνα στο Αιγαίο. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν οτι η νέα αυτή απειλή της Τουρκίας προέρχεται απο την προσπάθεια που καταβάλλει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης να ενημερώσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την προκλητική στάση της Τουρκίας τόσο για τις βραχονησίδες μας όσο και γενικότερα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "οι Τούρκοι σπρώχνουν στα άκρα. Ανακάλεσαν τον Πρέσβη τους και προκαλούν με νέες δηλώσεις".

    "Διπλωματικές πηγές, που επικαλούνται ΤΑ ΝΕΑ, απέδιδαν την ενέργεια της Αγκυρας για τον πρέσβη αλλά και τις σκληρές δηλώσεις του κ. Μπαϊκάλ στη δυσαρέσκεια της Τουρκίας για τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής περιοδείας του Κώστα Σημίτη - και συγκεκριμένα τη θετική ανταπόκριση των Ευρωπαίων στο αίτημα της Ελλάδας για αναγνώριση των εξωτερικών συνόρων της και στην αποδοχή τους πως ζητήματα όπως αυτό της Ιμιας μπορούν να επιλυθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κάτι που η Τουρκία απορρίπτει".

    [5] ΗΠΑ-Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "τους αμερικανικούς φόβους για πολεμική σύρραξη μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε χθες ο αρχηγός της CIA Τζον Ντοιτς σε κατάθεση του στην Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών της Γερουσίας της οποίας προεδρεύει ο γερουσιαστής Αρλεν Σπεκτεερ. Ο κ Ντοιτς που ενημερώθηκε πλήρως για την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση τόνισε οτι "η στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας πριν απο δυο εβδομάδες για την ιδιοκτησία δυο μικρών νησιών μας υπενθύμισε πόσο ασταθής είναι η κατάσταση ανάμεσα στους δυο συμμάχους". "Η συνεχιζόμενη αμοιβαία δυσπιστία υπογράμμισε ο αρχηγός της CIA η παρουσία μιας νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Τουρκία μειώνουν τη δυνατότητα για συμβιβασμό". Οι Αμερικανοί εκφράζουν ανησυχία για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας και σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα επανέλαβε στην πρωθυπουργό Τσιλερ οτι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να τιμωρήσουν όποια απο τις δυο χώρες κάνει το πρώτο βήμα".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "την ίδια στιγμή ο βασικότερος διεκδικητής των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Μπόμπ Ντόουλ σε γραπτή του δήλωση προς την ομογενειακή οργάνωση Α.Χ.Ε.Π.Α. ανέφερε πως είναι "ανήσυχος για την έλλειψη πρωτοβουλίας απο την πλευρά των ΗΠΑ στην επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο"- τονίζοντας ακόμη πως "πάνω απ'όλα οι ΗΠΑ πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αποτρέψουν την Ελλάδα και την Τουρκία απο τη χρήση στρατιωτικής βίας για την επίλυση των προβλημάτων τους. Οι ΗΠΑ ως ηγέτης του ΝΑΤΟ, πρέπει να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση σε αυτή τη διένεξη με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τις σχετικές διεθνείς συνθήκες".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου που αντανακλά το σκεπτικό που επικρατεί εν γένει στην Ουάσιγκτον υπογραμμίζει οτι "η διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την κυριαρχία της βραχονησίδας Ιμια/Καρντάκ κλιμακώθηκε ταχέως διότι οι διμερείς τους σχέσεις παρεμποδίζονται απο ιστορική καχυποψία που χρονολογείται απο την εποχή της άλωσης της Κωνσταντινούπολης και απο ανεπίλυτα προβλήματα στη σύγχρονη εποχή που έχουν επιδεινώσει τις σχέσεις τους". Επιπλέον επισημαίνεται οτι το αβέβαιο πολιτικό κλίμα στην Αθήνα και την Αγκυρα σε συνδυασμό με τον κίτρινο Τύπο και στις δυο χώρες οδήγησαν την κρίση σε ανεξέλεγκτα επίπεδα και αποτελεί ειρωνεία το γεγονός οτι η Ελλάδα και η Τουρκία αλληλοκαταγηροουνται πως η εσωτερική αβεβαιότητα χρησιμοποιήθηκε για επιθετικούς στόχους".

    [6] Αναγνώριση ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "το θέμα της αναγνώρισης των Σκοπίων εκ μέρους της Γιουγκοσλαβίας τέθηκε πάλι χθες στα Σκόπια με προοπτική μάλιστα αυτό να συμβεί ακόμα και σήμερα με μια φημολογούμενη επίσκεψη του Γιουγκοσλάβου υπουργού Εξωτερικών Μιλαν Μιλουτίνοβιτς ο οποίος όπως λέγεται έρχεται για τη μονογραφή της σχετικής συμφωνίας".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Friday, 23 February 1996 - 11:02:13