Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 27/02/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/02/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Κυπριακό

  • [3] ΕΕ-ελληνοτουρκικά

  • [4] Επίσκεψη Σολάνα

  • [5] ΠΓΔΜ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 27/02/1996 (ΑΠΕ)

    Το βέτο της Μεγάλης Βρετανίας στο χθεσινό συμβούλιο γενικών υποθέσεων της ΕΕ αποτελεί το κορυφαίο θέμα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αντε στο... διάλογο. Οι Βρετανοί παρέσυραν τους Ευρωπαίους στα ελληνοτουρκικά".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Βατερλό στις Βρυξέλλες. Εχθρική η στάση των Ευρωπαίων. Απέτυχαν κυβέρνηση-Πάγκαλος".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Προχωράει ο Σημίτης. Θεαματικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου μετά απο διάλογο με τις κοινωνικές τάξεις".

    ΕΘΝΟΣ: "Ο Ανδρέας μπορεί να επιστρέψει. Συνέντευξη-βόμβα του Τηλέμαχου Χυτήρη: "τα κόμματα πάνε στις εκλογές με τον Πρόεδρό τους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Χάσαμε Κώστα μου, χάσαμε, όσες φορές πήγαμε ή μας πήγανε στη Χάγη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ναυάγιο με αγγλική τορπίλη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ράπισμα Νο 2 στις Βρυξέλλες. Ο Σημίτης παραδόθηκε στην Τουρκία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Βρετανική τορπίλη στην Ελλάδα. Βέτο υπέρ Τουρκίας φρέναρε δήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πάγκαλος: η Ελλάδα τώρα δε δεσμεύεται".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ανθρακες η αλληλεγγύη της ΕΟΚ".

    ΝΙΚΗ: "Ο Πάγκαλος μπλοκάρει την Τουρκία μετά το ανθελληνικό βέτο των Αγγλων".

    [2] Κυπριακό

    "Την ύπαρξη αμερικανικού ενδιαφέροντος για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς επίσης και το αυτόνομο βρετανικό αλλά και γαλλικό και ιταλικό ενδιαφέρον επιβεβαίωσε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης. Αποκάλυψε, επίσης οτι επίκειται επίσκεψη στη Λευκωσία, Γερμανού και Ρώσου αξιωματικού", γράφει η ΝΙΚΗ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "για τον ερχόμενο Ιούνιο σύμφωνα με βρετανικές πηγές τοποθετείται χρονικά η ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας των ΗΠΑ και της Βρετανίας για τη διευθέτηση του Κυπριακού. Οπως αναφέρουν, η ανάληψη της προσπάθειας καθίσταται δυνατή ύστερα απο θετικές αντιδράσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σε βρετανικές βολιδοσκοπήσεις ιδιαίτερα σε ο,τι αφορά την ιδέα της συναλλαγής στα θέματα της κυριαρχίας και της ένταξης την ΕΕ. Για το ενδεχόμενο της πρωτοβουλίας έγραφαν στο προχθεσινό τους φύλλο και οι "Τάιμς" του Λονδίνου. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς στη διάρκεια συνέντευξής του στο ΡΙΚ πρότεινε στο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ την υιοθέτηση μιας διαδικασίας τύπου Ντέιτον ή Κάπ Ντέιβιντ για το Κυπριακό".

    "Πληροφορίες απο διπλωματικές πηγές ,που επικαλείται η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, αναφέρουν οτι η συνάντηση Κλίντον-Κλήριδη (που έχει αναβληθεί δύο φορές απο τον περασμένο Οκτώβριο) θα γίνει - όπως πιστεύεται - τον ερχόμενο Ιούνιο στην Ουάσιγκτον. Υπογραμμίζεται οτι της συνάντησης των δύο ηγετών θα προηγηθεί η συνάντηση Κλίντον-Σημίτη στις 9 Απριλίου και η συνάντηση Κλίντον-Στεφανόπουλου στις 9 Μαϊου".

    [3] ΕΕ-ελληνοτουρκικά

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν οτι "στην άκαμπτη, αδιάλλακτη στάση του σκληρού πυρήνα της ΕΕ με επικεφαλής τη Μ. Βρετανία που έφτασε σε σημείο να ασκήσει "βέτο" προσέκρουσε χθες η ελληνική διπλωματία στις Βρυξέλλες. Επειτα απο ένα δραματικό παρασκήνιο δεν έγινε κατορθωτό να αποσπάσει απο το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών μια ενιαία θέση των "15" για την κρίση στο Αιγαίο. Το περίεργο αλλά και ίσως πιο οδυνηρό για τις ελληνικές επιδιώξεις είναι οτι και αυτό ακόμη το περιεχόμενο της "Δήλωσης" - τελικά "Ανακοίνωσης" - βρισκόταν αρκετά μακριά απο εκείνο που θα περίμενε κανείς μετά την περιοδεία των κ.κ. Σημίτη-Πάγκαλου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η νέα εξέλιξη αναγκάζει την ελληνική πλευρά να σκληρύνει τη στάση της και να εμποδίσει τη ροή πόρων απο την ΕΕ προς την Τουρκία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "βόμβα" στα θεμέλια της περίφημης κοινοτικής αλληλεγγύης έθεσε η Μεγάλη Βρετανία η οποία αρνήθηκε χθες να προσυπογράψει την κοινή δήλωση των 15 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αναφορικά με την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση. Κατά τη διάρκεια του χθεσινού Συμβουλίου ΥΠΕΞ που συνεκλήθη στις Βρυξέλλες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ αρνήθηκε πεισματωδώς να υιοθετήσει την κοινή δήλωση ζητώντας αλλαγές στο περιεχόμενό της. Η προκλητική παρέμβαση του Βρετανού ΥΠΕΞ προκάλεσε την οργή του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου ο οποίος καταδίκασε τις μεθοδεύσεις του συναδέλφου του και τόνισε οτι κατόπιν τούτων η όποια δήλωση του Συμβουλίου δεν δεσμεύει την Ελλάδα αναφορικά με τα μέτρα που η ίδια θα λάβει για να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "η Ελλάδα θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μπλοκάρει την ολοκλήρωση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της ροής κοινοτικών χρημάτων προς την Αγκυρα μετά το βρετανικό βέτο στην επικύρωση της τελικής κοινής ανακοίνωσης. Το Λονδίνο ακολουθώντας τη γνωστή φιλοτουρκική του στάση, στο πλαίσιο παράλληλα του τρόπου που προσεγγίζει την ενωμένη Ευρώπη - ως έναν οικονομικό συνασπισμό όπου η Βρετανία θα έχει την πρώτη θέση - μπλόκαρε την επικύρωση της κοινής ανακοίνωσης ζητώντας τόσο να τονιστεί η αναγκαιότητα διμερούς διαλόγου όσο και να υπάρξει ηπιότερη διατύπωση των ανησυχιών της Ευρώπης για την τουρκική στάση ώστε να μην υπάρξουν παρενέργειες στις σχέσεις Αγκυρας-ΕΕ. Επιπλέον το Λονδίνο επιθυμεί να έχει τη δυνατότητα πολιτικής εκμετάλλευσης της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην περίπτωση ελληνικού βέτο. Ο Θ. Πάγκαλος μάλιστα χαρακτήρισε τερατώδη την ιδέα να τιμωρηθεί η Κύπρος διότι η Τουρκία επετέθη στην Ελλάδα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ κάνει λόγο για "ναυάγιο με αγγλική τορπίλη χθες βράδυ στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Την τελευταία, κυριολεκτικά στιγμή και ενώ είχε ανακοινωθεί απόφαση που ικανοποιούσε μερικώς τις ελληνικές θέσεις, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών άσκησε βέτο και συμπαρέσυρε τους μεγάλους της Ευρώπης σε αλλαγή στάσης που σαφώς ανατρέπει εις βάρος της χώρας μας το κλίμα. Χθες βράδυ, στις Βρυξέλλες παίχθηκε ένα περίεργο παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδος με πρωταγωνιστή το βρετανό υπουργό Εξωτερικών κ Μ. Ρίφκιντ".

    "Αντε στο ...διάλογο, αντί της Χάγης, είπαν οι δεκατέσσερις υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στην Ελλάδα, αναφέρει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, παρακάμπτοντας τη νομική διάσταση του θέματος του Αιγαίου. Η Ελλάδα δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την αλληλεγγύη των χωρών-μελών κατά της τουρκικής προκλητικότητας με αποτέλεσμα οι διπλωματικοί συσχετισμοί να γίνονται και πάλι δυσμενείς για τη χώρα μας. Το Συμβούλιο υιοθέτησε τις ελληνικές θέσεις μόνο σε μια απλή ανακοίνωση προς τον Τύπο και όχι ως επίσημη απόφαση των "15". Τις ελληνικές θέσεις είχαν αποδεχθεί οι 13 απο τους 14 εταίρους μας - μάλιστα μερικοί έκαναν και ανακοινώσεις προς τους δημοσιογράφους που υπογράμμιζαν οτι τα σύνορα στο Αιγαίο είναι και ευρωπαϊκά - και μόνο η Βρετανία πρόβαλε αντιρρήσεις".

    "Βατερλό της ελληνικής διπλωματίας" και "ιταμή τη στάση της Βρετανίας" χαρακτηρίζει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ την εξέλιξη στο χθεσινό συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ επιρρίπτοντας "τεράστιες ευθύνες στον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "η κυβέρνηση με μια απίστευτη δουλοπρέπεια έκανε πάλι χθες τους Ελληνες... ραγιάδες, δίνοντας "γήν και ύδωρ" στους Τούρκους με την προϋπόθεση οτι δεν θα μας επιτεθούν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι" στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μας παραπέμπουν οι κοινοτικοί εταίροι μας προκειμένου... "να τα βρούμε" με τους Τούρκους σε ο,τι αφορά τη... "διαφορά" για τις βραχονησίδες και νησίδες ΜΑΣ στο Αιγαίο. Αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό. Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης με δικές του δηλώσεις υποδεικνύει την ίδια οδό οπότε καταδεικνύει οτι συμφωνεί με τη συγκεκριμένη "λύση" στα προβλήματα που μας δημιουργεί η Τουρκία επί της εθνικής μας κυριαρχίας. Ετσι η Αγκυρα που δεν έχει κανένα λόγο να μην αποδεχθεί τελικά την επιδιαιτησία ενός διεθνούς οργάνου, αφού δεν έχει τίποτε να χάσει αντιθέτως μπορεί σε πολλά να ελπίζει. Με το δεδομένο μάλιστα οτι το Δικαστήριο της Χάγης δεν είναι ένα δικαστήριο νομιμοτήτων αλλά σκοπιμοτήτων - είτε του ΟΗΕ είτε των Μεγάλων Δυνάμεων - μπορεί εφεξής να διατηρεί πολλές ελπίδες οτι "κάτι θα πάρει" στη Χάγη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει μεταξύ άλλων στο σχόλιό της στο οποίο κατηγορεί τη Βρετανία για ξετσιπωσιά, οτι "για μια ακόμη φορά φάνηκε το χάσμα απόψεων μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Φάνηκε το τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα. Συντάχθηκε μια δήλωση απο το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών ικανοποιητική για την Ελλάδα αλλά την έκδοσή της τορπίλισε η Βρετανία για να μη δυσαρεστηθεί η Τουρκία. Και κατέληξε η δήλωση να γίνει απλή ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας προς τον Τύπο που δεν έχει καμία νομική ισχύ. Για τους Βρετανούς τα περί δικαίου τα περί κοινοτικής αλληλεγγύης και συνόρων της ΕΕ είναι έννοιες άνευ σημασίας μπροστά στα συμφέροντα που έχουν στην Τουρκία. Δεν πρόβαλε βέτο με το αζημίωτο η Βρετανία αλλά οπωσδήποτε με ανταλλάγματα που θα γίνουν γνωστά. Θα χρειαστούν ακόμη πολλές μάχες μέσα στην ΕΕ. Μάχες για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την κοινοτική αλληλεγγύη μάχες για τις δημοκρατικές αρχές στις οποίες υποτίθεται οτι στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα".

    Σύμφωνα με το σχόλιο του ΕΘΝΟΥΣ, που έχει τίτλο "Η μάχη μόλις τώρα αρχίζει", "όταν η Κομισιόν αυτή η Γερμανία, αυτή η Γαλλία, αυτή η Βρετανία του απροκάλυπτου βέτο αυτό το Ευρωκοινοβούλιο και αυτή η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση ομολογούν οτι στο θέμα των βραχονησίδων η Ελλάδα έχει δίκιο, η επιτυχία είναι αυταπόδεικτη. Και γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν (μόλις χθες) η χρηματοδότηση της Τουρκίας παγώνει. Με τους 13 απο τους 14 εταίρους αναφανδόν υπέρ μας. Αν σ'όλα αυτά προστεθεί η μέσω "Times" αμερικανική άποψη για τον "αξιόπιστο Σημίτη" και την "αναξιόπιστη Τσιλέρ" το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστο: Καλώς ή κακώς αυτή η κυβέρνηση είναι που κατέστησε σαφές στους φιλότουρκους Ευρωπαίους και Αμερικανούς οτι η Ελλάδα έχει δίκιο κι οτι είναι προς το συμφέρον το δικό τους και της Τουρκίας να μας υποστηρίξουν".

    [4] Επίσκεψη Σολάνα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "ιδιαίτερα σημαντικές θεωρούνται οι συνομιλίες που θα έχει μεθαύριο στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας Θ Πάγκαλο και Γ. Αρσένη ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Ξαβιέ Σολάνα. Ο ανώτατος ΝΑΤΟϊκός επίσημος μεταξύ των άλλων θα συζητήσει την ελληνοτουρκική κρίση εξαιτίας των βραχονησίδων καθώς και τα χρόνια ζητήματα των ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων (χερσαίο και αεροπορικό) στη χώρα μας όπως κι εκείνο της σύστασης Μεραρχίας Νοτίου Τομέα που ως γνωστόν απο το 1993 η Ελλάδα έχει προτείνει ως έδρα της τη Θεσσαλονίκη. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ θα συνοδεύεται απο στρατιωτικούς επιτελείς της συμμαχίας και αναμένεται να διερευνήσει τις προθέσεις της Ελλάδας επί των βαλκανικών ζητημάτων καθώς και τις ΝΑΤΟϊκής στρατηγικής στη νότια πτέρυγα".

    [5] ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "τίποτα δεν αλλάζει παρ' όλα όσα λέγοντα στη στάση των Σκοπίων σχετικά με το θέμα του ονόματος. Οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν σε νέα φάση σήμερα στη Νέα Υόρκη όπου ήδη βρίσκεται απο προχθές ο Σκοπιανός διαπραγματευτής Βάνια Τόσεφσκι. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε χθες στο σκοπιανό ραδιόφωνο ο νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λιούμπομιρ Φέρσκοφσκι ο οποίος θέλοντας να απομυθοποιήσει όπως είπε χαρακτηριστικά το θέμα αυτό, τόνισε: "η θέση μας είναι ξεκάθαρη και κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Tuesday, 27 February 1996 - 10:29:15