Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 01/03/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/03/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Αρειος Πάγος - Απόφαση

  • [3] Επίσκεψη Σολάνα

  • [4] Συνέντευξη Πρωθυπουργού

  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [6] ΕΕ - Βρετανία

  • [7] Δήλωση Βιντένοφ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 01/03/1996 (ΑΠΕ)

    Η συνέντευξη εφ'όλης της ύλης που έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, οι εξεγέρσεις των κρατουμένων στις φυλακές της Πάτρας και της Κέρκυρας, η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τη λεγόμενη "βασιλική" περιουσία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα στην Αθήνα, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στόχος τα διυλιστήρια. Τουρκικό σχέδιο που θα εμφανιστεί σαν χτύπημα τρομοκρατών. Γενική επιφυλακή των αρχών ασφαλείας απο χθες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Γενική εξέγερση. Πυριτιδαποθήκες οι φυλακές. Θεατής το κράτος".

    Η ΑΥΓΗ: "Εκρηξη προβλημάτων στις φυλακές. Αλυσίδα εξεγέρσεων. Μετά την Πάτρα και η Κέρκυρα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Απογειώθηκε το Χρηματιστήριο. Εσπασε το φράγμα των 1000 μονάδων. Απόδειξη εμπιστοσύνης του λαού και του επιχειρηματικού κόσμου προς τη σοβαρότητα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη".

    ΕΘΝΟΣ: "Βασιλική Φρουρά στον Αρειο Πάγο. Απόφαση-πρόκληση: η περιουσία ανήκει στον τέως".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Γδάρτης ο Μάρτης για την Ελλάδα, προειδοποιεί την κυβέρνηση για την Τουρκία ο Αντώνης Σαμαράς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μετανάστης στη χώρα του. Την αθώα περιστερά έκανε ο Σημίτης στην πρώτη εφ'όλης της ύλης συνέντευξή του".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ντροπή σε δύο μέτωπα. Βαφτίσαμε... 'Σολούν' τη Θεσσαλονίκη. Παχτάς και Κρανιδιώτης αποκαλύπτουν δημοσίως 'γιατί δεν τολμήσαμε' στην Ιμια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αγνωστος "Χ" στην εξίσωση του Σημίτη. 2+4=6 χρόνια πρωθυπουργός, λέει ο ίδιος, αλλά....".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ο Σημίτης πέταξε το 'γάντι'. Θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός και στις επόμενες εκλογές".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Σημίτης: Ετσι θα κυβερνήσω. Πολιτική συμφωνία 2+4 χρόνια στην πρωθυπουργία".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Μην ψάχνετε άλλο πρωθυπουργό, λέει ο Σημίτης".

    ΝΙΚΗ: "Εγκλημα παρ'... Αρείω Πάγω. Επιστρέφουν το Τατόι στον Κοκό. Σχέδιο ανωμαλίας κατά του πολιτεύματος".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Διάλογοι λιτότητας η 'νέα' επιχείρηση εξαπάτησης".

    [2] Αρειος Πάγος - Απόφαση

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "προικίζει" τον τέως ο Αρειος Πάγος αφού η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου χτες έκανε δεκτή την πρόταση του Αθ. Σιούλα και έκρινε αντισυνταγματικό το νομοθετικό διάταγμα 225/73 και το νόμο 2215/94, με τον οποίο δημεύτηκε η βασιλική περιουσία και περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο. Είναι μια απόφαση- πρόκληση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού ο οποίος με το δημοψήφισμα του 1975 αποφάνθηκε οριστικά και αμετάκλητα κατά του Γλιξμπουργκ. Η χτεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει για καλά την όρεξη του "Κοκού" για να διεκδικήσει και πάλι τη λεγόμενη βασιλική περιουσία".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "νεκρανάστησε τον έκπτωτο μονάρχη και το καταργημένο ίδρυμα "Εθνικός Δρυμός Τατοϊου" η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και με την πλειοψηφία που πέτυχε με προσωπικό αγώνα ο πρόεδρος του ΑΠ Β. Κόκκινος, η "βασιλική περιουσία" εκατοντάδων εκ. δρχ. ξαναγυρνά στους Γλιξμπουργκ. Μετά την περιβόητη απόφαση για το 'στιγμιαίο' της χούντας, ο ΑΠ ξανασημαδεύει ανεξίτηλα την ιστορία του, κρίνοντας αντισυνταγματικό το νόμο 2215/94 που άφηνε στο Δημόσιο την περιουσία 'αγκαλιάζοντας' τις θέσεις του 'τέως' και ανατρέποντας έμμεσα τη λογική του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του ελληνικού λαού το 1974. Μοναδικός φάρος ελπίδας απομένει τώρα το Συμβούλιο της Επικρατείας που αν απορρίψει τις ανάλογες προσφυγές της οικογένειας Γλιξμπρουγκ θα οδηγήσει αναγκαστικά το θέμα για επίλυση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει οτι "έντονες συγκρούσεις στους χώρους της πολιτικής και της δικαστικής εξουσίας αναμένεται να εκδηλωθούν μετά τη χθεσινή προκλητικότατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "η χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που διεκδικεί ο έκπτωτος Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα. Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με τις εμφανίσεις του Κ. Γλίξμπουργκ μέσω των οποίων απειλεί οτι το καλοκαίρι θα επιστρέψει στην Ελλάδα, ανεβάζει το θερμόμετρο και προϊδεάζει για νέες περιπέτειες".

    Στο σχόλιό τους ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν μεταξύ άλλων οτι "ο μεν καλό υιός είχε σπεύσει απο το πρωί να το προαναγγείλει - θα ζήσω στο "Τατόι"- σε συνέντευξή του ... Η Δε πλειοψηφία του ΑΠ τον ακολούθησε το μεσημέρι κερδίζοντας - για λογαριασμό του... - τη χθεσινή 'μάχη': συντάχθηκε με τον ισχυρισμό του έκπτωτου οτι είναι αντισυνταγματική η διάλυση του Ιδρύματός του για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία του Τατοϊου. Η απροσδόκητη απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου δικαστηρίου ελήφθη... Χάρη σε μια περίεργη μεταστροφή της κρίσης πέντε αρεοπαγιτών... Που λίγους μήνες νωρίτερα είχαν την ακριβώς αντίθετη γνώμη".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "ενεργοποιούνται οι βρικόλακες του παρελθόντος, με βάση οργανωμένο σχέδιο ανωμαλίας και εκτελεστικό όργανο την υπό τον Βασίλειο Κόκκινο πλειοψηφία της Ολομέλειας του ΑΠ. Την ώρα που μέλη της οικογένειας Γλίξμπουργκ δηλώσει σε ΜΜΕ της συντηρητικής παράταξης οτι επιθυμούν να γυρίσουν και πάλι στην Ελλάδα, ο Κόκκινος και η παρέα του επιστρέφουν στον τέως το δασόκτημα του Τατοϊου. Η υπόθεση, βέβαια, δεν κλείνει εδώ, αφού εκκρεμεί και στο Συμβούλιο της Επικρατείας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "η Ολομέλεια του ΑΠ απεφάνθη οριστικά οτι το νομοθετικό διάταγμα με το οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρούσε την υφαρπαγή της περιουσίας του Κωνσταντίνου είναι αντισυνταγματική και πλέον δεν έχει ισχύ. Ετσι κατέρρευσε το χάρτινο νομοθετικό εφεύρημα του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "οι πληροφορίες που διέρρευσαν χθες αναφέρουν οτι κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της Ολομέλειας δόθηκε πραγματική μάχη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ έχει τίτλο "Το Τατόι στον Κωνσταντίνο. Δικαιώθηκε ο τέως στον Αρειο Πάγο".

    [3] Επίσκεψη Σολάνα

    "Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, σημειώνει το ΕΘΝΟΣ, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε απο τον Ξ. Σολάνα να ασκήσει την επιρροή του για να σεβαστεί η Αγκυρα τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έχει ταχθεί υπέρ της προσφυγής στη Χάγη για την επίλυση του ζητήματος Ιμια. Κατά τις χθεσινές επαφές του στην Αθήνα ο κ. Σολάνα αναφέρθηκε στη μη λειτουργία των Στρατηγεία και στη δράση του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Η ελληνική πλευρά υπογράμμισε στο ΓΓ οτι την ευθύνη για την καθυστέρηση ενεργοποίησης των Στρατηγείων φέρει εξ ολοκλήρου η Αγκυρα με το βέτο που θέτει. Επίσης η ελληνική πλευρά εκδήλωσε στον Ξ. Σολάνα και την επιθυμία της Αθήνας να επιλεγεί η Μακεδονία για την έδρα της πολυεθνικής ΝΑΤΟϊκής δύναμης. Καθώς επίσης υπογραμμίστηκε το ελληνικό ενδιαφέρον για την προώθηση του ΝΑΤΟϊκού προγράμματος "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη" στην περιοχή των Βαλκανίων. Στρατιωτικοί παρατηρητές εξέφραζαν χθες βράδυ φόβους μήπως κατά την επίσκεψή του στο Πεντάγωνο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ προωθήσει το αμερικανικό σχέδιο για μη πραγματοποίηση παράλληλα στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο. Πρόταση που η Αθήνα μέχρι σήμερα απορρίπτει διότι θεωρεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας να πραγματοποιεί ασκήσεις στο Αιγαίο όταν αυτή το κρίνει σκόπιμο".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "η ελληνική κυβέρνηση καθόλου ικανοποιημένη απο την "ουδέτερη" στάση της Συμμαχίας και του Ξ. Σολάνα κατά την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση ενημέρωσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για την τουρκική επεκτατική πολιτική στο Αιγαίο, εξαιτίας της οποίας δεν είναι δυνατή η εύρυθμη λειτουργία της νοτιοανατολικής πτέρυγας. Ο Ξ. Σολάνα κατά την παρούσα επίσκεψή του στην Αθήνα, δεν κόμισε καμιά νέα συγκεκριμένη πρόταση για την αποκατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ωστόσο υπενθύμισε στην ελληνική κυβέρνηση τις αμερικανικές ιδέες για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "μηχανισμούς πρόληψης νέας κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προωθεί σύμφωνα με πληροφορίες το ΝΑΤΟ εκτιμώντας οτι παραμένει ορατός ο κίνδυνος πρόκλησης 'θερμού' επεισοδίου στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών εντάσσεται η επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα στην Αθήνα όπου χθες το βράδυ είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κ Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών Θ Πάγκαλο".

    [4] Συνέντευξη Πρωθυπουργού

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ξεκαθάρισε χθες και προς τους εσωκομματικούς αντιπάλους του οτι έχει συμφωνηθεί να είναι πρωθυπουργός και τη δεύτερη 4ετία, αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις ερχόμενες εκλογές. Τη συμφωνία αυτή αμφισβήτησαν στελέχη προσκείμενα σε Αρσένη και Τσοχατζόπουλο και είπαν οτι αυτό το θέμα θα το αντιμετωπίσει το συνέδριο και θα κριθεί και απο την πορεία του κυβερνητικού έργου".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ πέντε είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης όπως προκύπτει απο τη χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού:

    "1. Στενότερη συνεργασία με ΕΕ για τα εθνικά θέματα. 2. Μηνιαίο δελτίο προόδου κατά υπουργείο, με γενικό συντονισμό ΥΠΕΘΟ για κοινοτικά κονδύλια, μεγάλα έργα. 3. Χτύπημα φοροδιαφυγής, αύξηση στους χαμηλοσυνταξιούχους. 4. Νομοσχέδια για χρηματοδότηση κομμάτων και ευθύνη υπουργών. 5. Βελτίωση υπηρεσιών νοσοκομείων, προστασία καταναλωτή, καταγραφή χρήσεων γης".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι ο πρωθυπουργός έθεσε 10 άξονες όσον αφορά την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του:

    1. Η εφαρμογή του προγράμματος σύγκλισης, ώστε να συμμετάσχει και η Ελλάδα στην ΟΙκονομική και Νομισματική Ενωσης της Ευρώπης, η οποία προβλέπεται στη συνθήκη του Μάαστριχτ. 2. Η προώθηση των μεγάλων έργων και η απορρόφηση των πόρων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που είναι κεντρικά σημεία της αναπτυξιακής προσπάθειας. 3. Η στήριξη και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η προσεκτική εφαρμογή των κοινοτικών προγραμμάτων που αφορούν την επιμόρφωση ή την Παιδεία. 4. Η εφαρμογή της πολιτικής της σταθερής ισοτιμίας της δραχμές που θα είναι ένα επίτευγμα. 5. Η καταπολέμηση της σπατάλης στο δημόσιο τομέα με μέτρα άμεσης εφαρμογής που θα ανακοινωθούν μέχρι τον Απρίλιο. 6. Η αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών. 7. Η ανάπτυξη του κοινωνικού διαλόγου για τα θέματα της απασχόλησης, των αμοιβών και η εφαρμογή της πολιτικής κοινωνικής δικαιοσύνης με πρώτα μέτρα την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων που θα ανακοινωθούν μέχρι το καλοκαίρι. 8. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ο δραστικός περιορισμός της παραοικονομίας. 9. Η προώθηση των μετοχοποιήσεων του ΟΤΕ και της ΔΕΠ με την εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο και τη διάθεση ενός μικρού ποσοστού σε ιδιώτες επενδυτές και 10. Η μεταβίβαση των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε ιδιώτη, η επιτυχής εφαρμογή του "ειδικού πειράματος" με τη συμμετοχή των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και η επαναλειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξη "ενίσχυσε τη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης και προσπάθησε να αρθρώσει λόγο συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ παρά να κάνει ανοίγματα στην Αριστερά".

    Επίσης "έδωσε, όπως γράφει η ΑΥΓΗ, την "είδηση" οτι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έχει αναλάβει να βρει μέχρι το Μάιο τρόπους οικονομικής ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, ώστε αρχές καλοκαιριού να ανακοινωθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις και πρόβαλε το 'νέο μοντέλο διακυβέρνησης' που προωθεί η κυβέρνησή του, με έμφαση στη συλλογική λειτουργία των οργάνων και εργατικότητα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι ο πρωθυπουργός "αποδοκίμασε με τον πιο επίσημο τρόπο την ευρωπαϊκή πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου υπογραμμίζοντας με έμφαση οτι η πορεία προς την Ευρώπη προϋποθέτει ανταπόκριση στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο σχόλιό της ισχυρίζεται οτι "όλα όσα ελέχθησαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη, δεν αποτελούν παρά θεωρίες, προθέσεις και ευχές, οι οποίες κάθε άλλο παρά συνάδουν με τις αρμοδιότητες, τα δικαιώματα και - προπαντός - με την ευθύνη του ασκούντος την εξουσία πρωθυπουργού. Με άλλους λόγους, ο κ. Κ. Σημίτης οφείλει πρωτίστως να αποδείξει στην Κοινή Γνώμη οτι δεν είναι κομματικά δοτός (με την έννοια της επιτροπείας, της δοκιμασίας και της προθεσμίας)πρωθυπουργός".

    Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "το φρεσκάρισμα των διαβεβαιώσεων στην οικονομική ολιγαρχία για πιο γρήγορη εφαρμογή των αντιλαϊκών επιλογών, η δογματική προσήλωση στην ΕΕ και η προσπάθεια εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, τα βασικά χαρακτηριστικά της συνέντευξης Τύπου του Κ. Σημίτη".

    Στο σχόλιό του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει απο την κυβέρνηση Σημίτη. Δέσμια των κομματικών ισορροπιών, ταπεινωμένη εξαιτίας της αδυναμίας της να χειρισθεί με επιτυχία τα εθνικά θέματα, μακριά απο την καυτή καθημερινή πραγματικότητα δεν έχει τίποτα να προσφέρει στο μέσο πολίτη. Ο κ Σημίτης τελείωσε σαν πρωθυπουργός προτού καλά καλά αρχίσει. Αυτό είναι το βασικό πολιτικό συμπέρασμα απο τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "η προώθηση των εθνικών θεμάτων και η στενότερη συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να διευρυνθεί ο κύκλος εκείνων που συμπαρίστανται στα δίκαια ελληνικά αιτήματα αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το μήνυμα είναι: δεν διεκδικούμε, δεν παραχωρούμε. Επιδιώκουμε την ειρήνη και την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεργαστεί στην πραγματοποίηση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ όσο η Αγκυρα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της να διατηρεί φιλικές σχέσεις και να συνεργάζεται με τις χώρες της ΕΕ. Οποιαδήποτε προέλευση των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο θεωρείται απο την Ελλάδα "casus belli". Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια δικαίωμα της χώρας θα γίνει όποτε κριθεί σκόπιμο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ όπως και οι υπόλοιπες εφημερίδες αναφέρει οτι αναμένεται "αμερικανική πρωτοβουλία για την επίλυση των ελληνοτουρκικών θεμάτων στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Σύμφωνα με ανώτατο αμερικανό αξιωματούχο, η κατάσταση τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα άστατη ώστε να μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος. Ωστόσο η Ουάσιγκτον δεν εγκατέλειψε τις προσπάθειές της για την προώθηση λύσεων, επεσήμανε. Στην Τουρκία δεν υπάρχει κυβέρνηση και το επεισόδιο της βραχονησίδας προκάλεσε τεράστια αναταραχή στην Αθήνα... Οι συνέπειες ήταν οτι οι προσπάθειές μας δεν εκτιμήθηκαν απο την Αθήνα. Ετσι χρειαζόταν μια περίοδος καταλαγιάσματος, είπε. Χρειάζεται να γίνει μεγάλη προετοιμασία, δήλωσε. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε οτι η Ουάσιγκτον εργάζεται εντατικά επί του προβλήματος του Αιγαίου επί των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό μέσω διαπραγματεύσεων και επί των εσωτερικών προβλημάτων της Τουρκίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι αμερικανικές προσπάθειες κατευθύνονται προς την υπαγωγή των θεμάτων του Αιγαίου στη διαιτησία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "παρέμβαση στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό έκανε χθες το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον. Με επιστολή του προς κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής ομογένειας τονίζει οτι "η σημασία των στενών σχέσεων που οι ΗΠΑ διατηρούν με την Ελλάδα και την Τουρκία υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ιμιας. Οι στενοί μας δεσμοί και η αξιοπιστία μας με τις δύο χώρες μας επέτρεψαν να μεσολαβήσουμε στη διαφορά της Ιμιας πριν ξεκινήσουν εχθροπραξίες". Ο κ Κλίντον επίσης τόνιζε οτι τους προσεχείς μήνες θα προωθήσουν τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού αλλά χρειάζονται την υποστήριξη της Αθήνας και της Αγκυρας καθώς και τη βοήθεια απο την ελληνοαμερικανική κοινότητα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "το νέο πρόγραμμα 'πολιτικής και διπλωματικής πίεσης της Ελλάδος' περιλαμβάνει σύμφωνα προς τις τουρκικές εφημερίδες, τέσσερις κύριους στόχους: Πίεση για το σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας στη Θράκη αποδεικνύοντας οτι η Ελλάδα αγνοεί παλαιές συμφωνίες (προφανώς τη συνθήκη της Λοζάννης). Δημιουργία θέματος για την 'τουρκική μειονότητα' σε νησιά του Αιγαίου φέρνοντας σε διεθνή βήματα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Προώθηση των θεμάτων της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Τη χρησιμοποίηση των συμφωνιών που έχει με την Αλβανία και τα Σκόπια, προκειμένου να αυξήσει τις πιέσεις στην Αθήνα. Υπάρχουν ήδη πληροφορίες, κατά τις τουρκικές εφημερίδες, οτι η Αγκυρα επιθυμεί να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις με τις δύο αυτές χώρες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "ένα σατανικό σχέδιο εξυφαίνεται απο την Αγκυρα στο πλαίσιο του Ισλαμικού Τόξου στα Βαλκάνια σε συνεργασία με Μουφτήδες και Ιμάμηδες στη Θράκη και στη Νότια Βουλγαρία όπου ζουν γύρω στους 1.200.000 μουσουλμάνοι. Το σχέδιο εκπονήθηκε απο το τουρκικό υπουργείο Προπαγάνδας σε συνεργασία με την ΜΙΤ. Το σχέδιο περιλαμβάνει δύο φάσεις: Με το οριστικό άνοιγμα των ελληνοβουλγαρικων συνόρων σύναψη μαζικών γάμων μουσουλμάνων της Θράκης με αυτούς της Νότιας Βουλγαρίας δηλαδή έμμεση μετακίνηση πληθυσμών και Δημιουργία Συμβουλίων Περιοχής (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση) μουσουλμάνων στους νομούς Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης. Ενας απο τους κύριους στόχους της Τουρκίας είναι η μελλοντική δημιουργία Αυτόνομου Μουσουλμανικού Κράτους Νοτίου Βαλκανικής που περιλαμβάνει περιοχές της Νοτίου Βουλγαρίας, της Θράκης και τμήματος των Σκοπίων που συνορεύει με τη Βουλγαρία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "πολυάριθμες ενημερωτικές συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνηση των ΗΠΑ, γερουσιαστές, βουλευτές και παράγοντες της Ομογένειας με αντικείμενο την πρόσφατη κρίση, που προκάλεσε η Τουρκία στο Αιγαίο πραγματοποιεί η πενταμελής Διακομματική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της συντονισμένης εκστρατείας της Βουλής για την προβολή των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό πάνω στα ελληνικά θέματα".

    [6] ΕΕ - Βρετανία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "φανερά ενοχλημένες είναι όλες οι χώρες της ΕΕ απο την πεισματική άρνηση της Βρετανίας να αποδεχθεί την αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης στην ελληνοτουρκική διαφορά. Οι πληροφορίες που έχουν φθάσει στην Αθήνα απο τις πρωτεύουσες των εταίρων μας είναι όλες στο ίδιο μήκος κύματος: θα έχουμε προβλήματα με τη Βρετανία, τόσο στη Διακυβερνητική Διάσκεψη του Τορίνου στο τέλος του μήνα, όσο και στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οι μικρές χώρες θεωρούν την άρνηση του Λονδίνου να αναγνωρίσει την κοινοτική αλληλεγγύη και τα σύνορά τους ως ευρωπαϊκά ως άκρως επικίνδυνη για την ασφάλειά τους. Χώρες όπως η Φινλανδία, η Αυστρία, ακόμη και η Σουηδία και η Ισπανία φοβούνται οτι κάποια στιγμή μπορεί να ανακύψει παρόμοιο πρόβλημα στα σύνορά τους. Οι μεγάλες χώρες της ΕΕ και κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία θεωρούν τη στάση αυτή ως το προοίμια του τι πρόκειται να συμβεί στη Διακυβερνητική Διάσκεψη στο Τορίνο. Ιδιαίτερα, μετά τη νέα προσέγγιση Παρισίων και Βόννης και την απόφασή τους να προχωρήσει η εκπλήρωση των στόχων του Μάαστριχτ το μόνο που φοβούνται είναι τις αντιρρήσεις και τα εμπόδια που θα βάλει το Λονδίνο".

    [7] Δήλωση Βιντένοφ

    "Υπόδειγμα σχέσεων" για όλες τις βαλκανικές χώρες χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ζάν Βιντενοφ στη χθεσινή συνάντηση που είχε στη Σόφια με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλο τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις", γράφει η ΑΥΓΗ.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Friday, 1 March 1996 - 10:29:48