Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 05/03/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/03/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Κυπριακό

  • [3] Εξέγερση σε φυλακές

  • [4] Κατάσταση υγείας Προέδρου ΠΑΣΟΚ

  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [6] Ισραήλ - Τρομοκρατία

  • [7] Κυβερνητική πολιτική

  • [8] Σκοπιανό


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 05/03/1996 (ΑΠΕ)

    Η επέκταση των εξεγέρσεων κρατουμένων και σε άλλες φυλακές, το Κυπριακό και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ντενκτάς, το Σκοπιανό, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Τέλ Αβιβ με στόχο την ειρηνευτική διαδικασία και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκτός ελέγχου. Γενικεύεται η εξέγερση σ' όλες τις φυλακές της χώρας. Αμήχανοι παρατηρητές το κράτος και η κυβέρνηση".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τρόμος για το σπέρμα θανάτου. Πωλούν AIDS κλινικές".

    Η ΑΥΓΗ: "Νέα βόμβα στην ειρήνη. Αλλοι 13 νεκροί απο επίθεση της ΧΑΜΑΣ. Σε ναρκοπέδιο η ειρηνευτική διαδικασία".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πόσα έχει φάει η Μιμή. Μπλεγμένος άσχημα σε οικονομικά σκάνδαλα και ο Ανδρέας".

    ΕΘΝΟΣ: "Τέσσερις αλλαγές στο Δημόσιο. Προσλήψεις με νέο σύστημα. Τι θα γίνει με προαγωγές-βαθμολόγια. Η ρύθμιση για μεταθέσεις-μετατάξεις. Οι σκέψεις για τα πειθαρχικά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Ακης ερωτήθη χθες για το 2+4 =6 χρόνια και Διέλυσε την Σημίτειο εξίσωση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Απόδραση του κράτους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χρεοκοπία ομολογεί η Βάσω. Δημόσια καρφιά για Παπαντωνίου. Διάβημα στο Σημίτη για το πακέτο Ντελόρ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Η νέα σφαγή κηρύσσει πόλεμο. Τρόμος και οργή στο Ισραήλ για τη ΧΑΜΑΣ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επιστολή του Ρίφκιντ στον Πάγκαλο. Η Βρετανία συνιστά Χάγη αλλά και αποσύνδεση της τελωνειακής".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αυξήσεις μισθών 7,5%. Διετές μορατόριουμ εργαζομένων - εργοδοτών".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ασυδοσία στις τράπεζες σπέρματος".

    ΝΙΚΗ: "Ειρήνη εν τάφω. Υπονομεύονται Πέρες-Αραφάτ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Διετή λιτότητα υπογράφει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ".

    [2] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "συντονισμένες ενέργειες καταβάλλουν η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να καταγγείλουν το Ραούφ Ντενκτάς για το θέμα των αγνοουμένων, αν και στο παρόν στάδιο δεν πρόκειται να ζητηθεί απο το Διεθνές Δικαστήριο η καταδίκη του Τουρκοκύπριου ηγέτη ως "εγκληματία πολέμου". Οπως ανακοίνωσε, χθες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, οι προκλητικές δηλώσεις του Ντενκτάς περί εκτέλεσης των 1.619 αγνοουμένων απο τουρκοκυπριακές παραστρατιωτικές οργανώσεις θα τεθούν απο τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο στο προσεχές Συμβούλιο Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, όπου και θα ζητήσει περαιτέρω εξηγήσεις απο τον Τούρκο ομόλογό του. Παράλληλα η ελληνική αντιπροσωπία στον ΟΝΕ θα στείλει σχετικό έγγραφο στον ΓΓ Μπούτρος Γκάλι, ενώ η κυβέρνηση θα ενημερώσει και μη κυβερνητικούς διεθνείς οργανισμούς όπως τη Διεθνή Αμνηστία".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι "ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Αλέξανδρος Σάνδης δήλωσε χτες οτι οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας προχωρούν να συντονίσουν τις προσπάθειες και τα επόμενα βήματά τους ώστε να εκθέσουν και να καταγγείλουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον τουρκικό στρατό και τον Ντενκτάς για το θέμα των αγνοουμένων. Ο Αλεξ. Σάνδης πρόσθεσε οτι παράλληλα πρέπει η Διερευνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσει τις εργασίες της για τους αγνοομένους και να κληθεί ο Ντενκτάς να υποβάλει σ'αυτήν τα στοιχεία τα οποία επικαλείται. Συντονισμό των ενεργειών τους στο θέμα των αγνοουμένων προωθούν και τα Κοινοβούλια της Κύπρου και της Ελλάδας".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "η κινητοποίηση αυτή ερμηνεύεται ως άρνηση της Ελλάδας και της Κύπρου να αποδεχθούν ως βάσιμη την ανατριχιαστική δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς οτι όλοι οι αγνοούμενοι έχουν εκτελεσθεί απο παραστρατιωτικές οργανώσεις".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "χθες πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ζήτησε απο τη Λευκωσία και η πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενωσης - Κύπρου Μ. Ρότε. Ο ίδιος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς πάντως μετεφέρθη χθες σε νοσοκομείο της Αγκυρας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο που του παρουσιάσθηκε".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "κατά την έναρξη κιόλας των εργασιών η κα Ρότε αξίωσε "την καταγγελία όσων ευθύνονται για την εν ψυχρώ δολοφονία ατόμων που θεωρούνταν αγνοούμενοι" και ζήτησε την πλήρη διακρίβωση της τύχης τους και τη διεξαγωγή έρευνας για το τι ακριβώς συνέβη. Η ίδια, δήλωσε οτι οι δηλώσεις Ντενκτάς "προκάλεσαν θυμό και πόνο. Είναι ασύλληπτο", πρόσθεσε "κάποιος που θεωρείται υπεύθυνος για τις παραστρατιωτικές οργανώσεις να λέει αυτά τα πράγματα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να ζητήσει η χώρα μας την παραπομπή του Ραούφ Ντενκτάς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου. Οπως ανακοίνωσε, χθες ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει τη δήλωση του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη που κατήγγειλε χθες το Ντενκτάς ως "εγκληματία πολέμου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει οτι "η Κύπρος δεν κηρύσσει - προς το παρόν - το Ραούφ Ντενκτάς εγκληματία πολέμου", ενώ η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έχει τίτλο "προσεκτικά βήματα η Λευκωσία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "Ο Συνταγματάρχης Γιαννόπουλος της ΕΥΠ την περίοδο 1992-93 κατόρθωσε να έρθει σε επαφή με έναν απο τους αγνοομένους στη νευραλγική βάση καταδρομών ΜΠΟΛΟΥ νοτιοδυτικά της Αγκυρας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στη βάση κρατούντο 13 εκ των αγνοουμένων. Σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Βερυβάκης".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "ο αριθμός των αγνοουμένων είναι πολύ μεγαλύτερος απο 1.619 αν αναλογιστεί κανείς οτι ο πόλεμος ήταν περιορισμένης κλίμακας και κράτησε μόλις τέσσερις μέρες. Τόσο κατά τη διάρκεια των μαχών αλλά και στη συνέχεια οι Τούρκοι μαζί με τους Τουρκοκύπριους προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις. Ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων ήταν περίπου 4.000 άτομα. Ενα μήνα αργότερα και κάτω απο τα πιεστικά διαβήματα και τις παραστάσεις του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, οι τουρκικές αρχές παραδέχτηκαν την κράτηση αιχμαλώτων και υπέβαλαν κατάλογο με 2.008 ονόματα που κρατούνταν σε φυλακές της Τουρκίας. Στα 22 χρόνια που πέρασαν εκατοντάδες είναι οι μαρτυρίες και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και τα οποία καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του κατοχικού ηγέτη των Τουρκοκυπρίων οτι όλοι εκτελέστηκαν απο παρακρατικές οργανώσεις μετά τη σύλληψή τους. Δεκάδες είναι και οι περιπτώσεις ανθρώπων που ενώ καταγράφηκαν απο το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό ως εγκλωβισμένοι στη συνέχεια εξαφανίστηκαν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "ο Πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ με επιστολές που απέστειλε χθες στο ΓΓ του ΟΗΕ Μ. Γκάλι, στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Μαρτίνεζ, τον πρόεδρο του ΟΑΣΕ κ. Κότι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Χένς, ο κ. Εβερτ τους επισημαίνει τις κυνικές και προκλητικές δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς για τους αγνοομένους της κυπριακής τραγωδίας, καθώς και οτι η Τουρκία κατά παράβαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου συνεχίζει μέχρι σήμερα να μη δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για την τύχη κάθε αγνοουμένου ατομικώς. Ο κ Εβερτ καλεί τη Διεθνή Κοινότητα να ξεκινήσει έρευνες προκειμένου να αποσαφηνισθεί το θέμα των αγνοουμένων και υπογραμμίζει στις επιστολές του οτι οι δηλώσεις του Ντενκτάς υποδηλώνουν σαφώς την προσπάθεια της Τουρκίας να 'κλείσει' το τεράστιο αυτό ζήτημα".

    "Την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε χθες βράδυ ο κοινοτικός επίτροπος για Εξωτερικές Σχέσεις Χάνς βαν ντεν Μπρούκ που είχε δίωρη συνάντηση στη Λευκωσία με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη. Εξέφρασε επίσης τη δέσμευση της Κομισιόν να εργαστεί στην κατεύθυνση ένταξης της Κύπρου", αναφέρει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    [3] Εξέγερση σε φυλακές

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "γενική επιφυλακή ολόκληρης της Αστυνομίας Αττικής διατάχθηκε χθες το βράδυ και οι φήμες οργίαζαν καθώς τέτοια επιφυλακή είχε πολλά χρόνια να γίνει. Οι πληροφορίες ανέφεραν οτι η επιφυλακή αφορά επέμβαση στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς υπήρχαν φόβοι για γενικό γιουρούσι των βαρυποινιτών κρατουμένων ενώ άλλοι έλεγαν οτι υπάρχει φόβος τρομοκρατικού χτυπήματος".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "ως "παλιρροιακό κύμα" επεκτείνονται απο φυλακή σε φυλακή οι εξεγέρσεις. Για έβδομη μέρα μαίνεται η εξέγερση στην Πάτρα η οποία "τροφοδότησε" τις εκρήξεις και σε άλλα οκτώ σωφρονιστικά καταστήματα. Χθες λίγο έλειψε να πάρει πάλι "φωτιά" ο Κορυδαλλός.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει οτι "ένταση με απρόβλεπτες συνέπειες επικρατεί σε πολλές φυλακές της χώρας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν οι αλυσιδωτές εξεγέρσεις στις φυλακές ολόκληρης της χώρας. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες εκτόνωσης, τα σωφρονιστικά ιδρύματα (Πάτρας, Κέρκυρας, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Χανίων, Ηρακλείου και Χίου) μοιάζουν με καζάνι που βράζει".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει οτι "ύποπτη και περίεργη χαρακτήρισε με χθεσινή του δήλωση ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος τη χρονική στιγμή που εμφανίζονται οι εξεγέρσεις στις φυλακές καθώς το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση του σωφρονιστικού συστήματος είναι έτοιμο και σε λίγες μέρες συζητείται στη Βουλή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ έχει τίτλο "Κόλαση σε 8 φυλακές- επεκτείνονται οι εξεγέρσεις", η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "Αμήχανος Θεατής η κυβέρνηση", η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "το κράτος όμηρος των βαρυποινιτών. Η κυβέρνηση σήκωσε ψηλά τα χέρια", η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "Χιονοστιβάδα εξεγέρσεων. Οκτώ φυλακές... κρατούνται", ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ "Καζάνι που βράζει οι φυλακές".

    [4] Κατάσταση υγείας Προέδρου ΠΑΣΟΚ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "αυτή την εβδομάδα αναμένεται να καθοριστεί η ημέρα εξόδου απο το Ωνάσειο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί τα τεστ που θα ελέγξουν την καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία του και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα επιβεβαιώσουν το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί στο καρδιολογικό κέντρο".

    "Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η ΝΙΚΗ, απο τα αποτελέσματα των εξετάσεων, η πύκνωση στους πνεύμονες εξαιτίας της οποίας μπήκε στο νοσοκομείο ο κ. Παπανδρέου στις 20 Νοεμβρίου έχει υποχωρήσει τελείως και για το λόγο αυτό έχει διακοπεί εδώ και μια εβδομάδα η ανάλογη αντιμικροβιακή αγωγή. Η αναπνευστική λειτουργία του ασθενούς έχει αποκατασταθεί σε ποσοστό 95% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ακόμη και η ουλή που δημιουργήθηκε απο την τραχειοτομή έχει κλείσει σχεδόν εντελώς".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "Η Μεγάλη Βρετανία υποστηρίζει την παραπομπή του θέματος της Ιμιας σε Διεθνές Δικαστικό Οργανο με στόχο την ειρηνική επίλυση της διαφοράς , επισημαίνει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κ. Μάλκομ Ρίφκιντ σε επιστολή του προς τον Ελληνα ομόλογό του κ. Θ. Πάγκαλο, δήλωσαν χθες αρμόδιες πηγές στην "Κ". Εκ παραλλήλου ο κ. Μ. Ρίφκιντ τονίζει οτι δεν συμφωνεί με τη σύνδεση των θεμάτων του Αιγαίου ή των ελληνοτουρκικών διαφορών με τη συμφωνία για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά εκφράζει και την πλήρη αντίθεσή του προς την πρακτική διατυπώσεως απειλών. Καλώς πληροφορημένες πηγές διευκρίνιζαν οτι η Βρετανία έχει καταστήσει σαφή τη θέση της και προς την τουρκική πλευρά".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος "εξέφρασε την εκτίμησή του οτι εισερχόμαστε στην οξύτερη απο το 1974 φάση και οτι με την ενεργό ή σιωπηρή υποστήριξη εχθρών και 'φίλων' μας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δεν αποκλείεται η Τουρκία να αυξήσει την επιθετικότητά της και να φθάσουμε σε "θερμό" επεισόδιο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "πνίγηκε στο χαρτί η αμερικανική προεδρική κατοικία απο τους απόδημους Ελληνες. Περισσότερα απο 50.000 φαξ έστειλαν οι ομογενείς μας στο Λευκό Οίκο διαμαρτυρόμενοι για την τουρκική προκλητικότητα και τη στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην πρόσφατη κρίση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "Ανάστατοι είναι απο χθες οι ψαράδες της Αλεξανδρούπολης, μετά τη νέα προκλητική ενέργεια τουρκικής ακταιωρού η οποία παρενόχλησε χθες το βράδυ ελληνική μηχανότρατα που έπλεε στα διεθνή ύδατα του ΒΑ Αιγαίου. Μόνο όταν εμφανίσθηκε καταδιωκτικό σκάφος του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης απομακρύνθηκαν προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί πριν απο 48 ώρες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης με τη μηχανότρατα "Σαμοθράκη".

    [6] Ισραήλ - Τρομοκρατία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "στα άκρα εξωθείται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τη νέα επίθεση αυτοκτονίας των φανατικών ισλαμιστών στο Τέλ Αβίβ. Η βόμβα που πυροδοτήθηκε νωρίς το απόγευμα σε πολυσύχναστο σημείο της πόλης προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 13 ατόμων και έπληξε δραστικά την αξιοπιστία της ειρηνευτικής διαδικασίας στα μάτια των Ισραηλινών".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "δύο λαοί παγιδευμένοι σε έναν κύκλο θανάτου, δύο ηγέτες - πρωταγωνιστές και υποστηρικτές της ειρηνευτικής συμφωνίας - αδύναμοι να αντιμετωπίσουν τη δράση των εξτρεμιστικών οργανώσεων. Η νέα βομβιστική ενέργεια στο Τέλ Αβίβ είναι το προϊόν περίεργων διεργασιών που στόχο έχουν την ανατροπή των συμφωνηθέντων και επιτευχθέντων".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει οτι "στο στόχαστρο των τρομοκρατών είναι η ειρηνευτική διαδικασία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ έχει τίτλο "Πυρά στην καρδιά της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή", η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "Χαριστική βολή στην ειρήνη".

    [7] Κυβερνητική πολιτική

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "με στόχο την επίτευξη κοινωνικής συμφωνίας για την προώθηση της ανάπτυξης, της αντιμετώπισης της ανεργίας και την αναδιάρθρωση της παραγωγής ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συναντήθηκε χθες με τον ΣΕΒ, την ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά και με τους διοικητές των τραπεζών. Από τις συναντήσεις αυτές προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για το μέλλον της οικονομίας, αφού κυβέρνηση, παραγωγικές τάξεις και τράπεζες συμφώνησαν: Στην αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση ανταγωνιστικότητας των προϊόντων. Στην εξυγίανση του δημοσίου τομέα ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη της Οικονομίας. Στην καλύτερη αξιοποίηση του 2ου Πακέτου Ντελόρ. Στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα μέσα στα διαρθρωτικά μέτρα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων. Για τον εκσυγχρονισμό των τραπεζών ώστε να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στον αυξανόμενο ανταγωνισμό".

    [8] Σκοπιανό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "στο τελικό στάδιο της επίλυσής του βρίσκεται το θέμα των Σκοπίων, καθώς σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Αθήνα και τα Σκόπια αναζητούν τρόπο ανταλλαγής επιστολών τους που θα τους δεσμεύει τελικώς σε μια σύνθετη τελική ονομασία. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η κυβέρνηση των Σκοπίων μελετά τη σύνταξη επιστολής με την οποία θα αποδεσμεύεται απο την αποκλειστική χρήση του όρου "Μακεδονία".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων και να μην επιτρέψει την παραπομπή του ζητήματος στις καλένδες. Η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης στον ΟΗΕ και προτίθεται μόλις υπάρξει μια ονομασία που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές (κατά πάσα πιθανότητα σύνθετη ονομασία) να ζητήσει τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο για να συζητήσει το θέμα".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Tuesday, 5 March 1996 - 10:12:00