Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 08/03/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/03/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Κυπριακό

  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [4] Σκοπιανό

  • [5] Δήλωση Προέδρου Δημοκρατίας


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 08/03/1996 (ΑΠΕ)

    Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής τους στα Δωδεκάνησα με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της ένωσής τους με την Ελλάδα, οι εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και το Κυπριακό κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πετρελαιοκηλίδα ενός τρισεκατομμυρίου. Νέο σκάνδαλο με εταιρίες-μαμούθ. Θα τολμήσει το υπουργείο να τα βάλει με τα οικονομικά μεγαθήρια;".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κίνδυνος για ταμεία-συντάξεις. Το ασφαλιστικό σύστημα πάει σε χρεοκοπία".

    Η ΑΥΓΗ: "Περισσότερες οι γυναίκες με λιγότερα δικαιώματα. 8 Μάρτη λένε "όχι" στον αποκλεισμό".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Να συλληφθεί ο αδελφός της Μιμής. Είναι συνεργός του Τηλιγάδα, φυγόδικου και καταζητούμενου για λαθρεμπόριο πετρελαίου".

    ΕΘΝΟΣ: "Χρήμα εξπρές στο Δημόσιο. Πως και πότε θα δοθούν το πριμ παραγωγικότητας, άδεια, βραβεία και ταξίδια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σαν τη μύγα μεσ'το γάλα ο Τζουμάκας. Αδυνατεί να στηρίξει τα συμφέροντα των αγροτών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Στον "αέρα" οι συντάξεις. Οι ανάπηροι - μαϊμού και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις βούλιαξαν τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θαύμα ή εφιάλτης; Κοσμοϊστορικό επιστημονικό επίτευγμα. Εφτιαξαν αρνιά στο εργαστήριο. Καταργείται το αρσενικό φύλο. Δυνατότητα για παραγωγή άριας φυλής σε άπειρα ακριβή αντίγραφα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Θερμό παρασκήνιο για Σκόπια - Αιγαίο. Σημίτης καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων. Στεφανόπουλος: να δηλώσουμε ότι πάμε Χάγη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επιζητείται συναίνεση των κομμάτων στο Σκοπιανό".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Με εθνική συναίνεση προετοιμάζεται σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών. Στον Κωστή Στεφανόπουλο Σημίτης και Πάγκαλος".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Σε κίνδυνο συντάξεις και ταμεία προειδοποιούν κυβέρνηση, συνδικάτα, εργοδότες".

    ΝΙΚΗ: "Το μη χείρον βέλτιστον. NOVA MAKEDONIA να τελειώνουμε".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μήνυμα αντίστασης και αποφασιστικότητας. Μαζική και μαχητική παρουσία των αγροτών στις κινητοποιήσεις της οργής".

    [2] Κυπριακό

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "σε στρατόπεδα στα βάθη της Τουρκίας, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας αλλά και σε ορυχεία φέρουν πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της Κύπρου και της Ελλάδα αγνοούμενοι της κυπριακής τραγωδίας. Απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτει το κυπριακό περιοδικό "Σελίδες" σε συνεργασία με τον Κύπριο δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο, αναφέρονται σε μαρτυρίες Τούρκων στρατιωτικών και χωροφυλάκων αλλά και πολιτικών κρατουμένων, οι οποίες σε συνάρτηση με επίσημα τουρκικά στοιχεία διαψεύδουν στην ουσία το Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος δήλωσε ότι όλοι οι αιχμάλωτοι του '74 εκτελέστηκαν από τουρκοκύπριους. Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών Κύπρου όπως από τα έγγραφα αποδεικνύεται εντόπιση στην Τουρκία δυο αγνοούμενους στο στρατόπεδο της περιοχής Τσιακιρλί έναν στις φυλακές Σιντιργκί, πενήντα στις φυλακές Χασάν Καρακάς στα Αδανα και περίπου πενήντα στα ορυχεία Μπαϊρούτ. Επίσης από τις δηλώσεις Ετζεβίτ το 1974 αποδεικνύεται ότι 401 αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν στην Τουρκία και δεν απελευθερώθηκαν: Είχε δηλώσει ότι στα Αδανα υπήρχαν 783 και είχε απελευθερώσει 382. Και ακόμα σύμφωνα με ελεγμένες μαρτυρίες ως το 1984 υπήρχαν στα Αδανα και την Αμάσεια 27 από τους αγνοούμενους".

    "Υπέρ της 'διακρίβωσης της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων' της κυπριακής τραγωδίας τάχθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. Τόνισε ότι δεν θα πρέπει να γίνεται γενίκευση του θέματος και οτι "οι δηλώσεις δεν αλλάζουν την κατάσταση", γράφει η ΝΙΚΗ.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "βελτιωμένες αναφορές που όμως δεν ικανοποιούν την κυπριακή κυβέρνηση περιέχει η ετήσια έκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κύπρο, του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι η μεταχείριση των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων απέχει από τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει οι τουρκοκύπριοι με βάση τη συμφωνία της 3ης Βιέννης. Για πρώτη φορά γίνεται μνεία στην 3η Βιέννη. Ωστόσο η έκθεση εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιητική όπως επισημαίνεται σε επίσημη ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης, εξαιτίας της τάσης εξίσωσης των νομίμων αρχών της Δημοκρατίας με το "ψευδοκράτος". Επισημαίνεται επίσης ότι συνεχίζεται η τακτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παραβλέπει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής και τις ευθύνες της Τουρκίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "Ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό Τζέιμς Ουίλιαμς αρχίζει την ερχόμενη βδομάδα όπου θα έχει διαβουλεύσεις για το Κυπριακό. Συγκεκριμένα ο κ Ουίλιαμς θα επισκεφθεί τη Βρετανία, την Ιρλανδία (που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 1996), την Ιταλία και το Βέλγιο (Βρυξέλλες). Πάντως πριν από τον Ιούνιο η Ουάσιγκτον δεν είναι διατεθειμένη να εκδηλώσει πρωτοβουλία στο Κυπριακό. Οι Αμερικανοί αναμένουν το πράσινο φως από την Αγκυρα".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, όπως και οι άλλες εφημερίδες γράφει ότι "σαφή προειδοποίηση-μήνυμα, με αποδέκτες κυρίως τους εταίρους μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ότι η Αγκυρα με την πολιτική που ακολουθεί έναντι της χώρας μας απειλεί τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, έστειλε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης. Από την Κω την οποία επισκέφθηκε για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης των Δωδεκανήσων ο κ. Σημίτης υπογράμμισε: "η πολιτική της Τουρκίας δε δυναμιτίζει μόνο και αφηρημένα το διεθνές δίκαιο. Θέτει και σε ανασφαλή τροχιά τον ευαίσθητο χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Κινδυνεύει έτσι η Δύση, την ώρα που πάει να κλείσει την πληγή της Βοσνίας, να ζήσει, λόγω των παράλογων επιδιώξεων της Τουρκίας και αν επιχειρηθεί να εφαρμοστεί η λογική του ισχυρότερου, ένα νέο σενάριο αποσταθεροποίησης". Αφησε δε σαφώς να εννοηθεί ότι οι χώρες της Δύσης όχι μόνο δεν έχουν πειστεί για το δίκαιό μας αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις δείχνουν ανοχή στην επεκτατική τάση της Αγκυρας: "Απέναντι σε κάποιες με επεκτατικές διαθέσεις δεν αρκεί να θυμίζει το δίκαιο και την κοινή λογική. Οφείλεις να ορθώνεις τη δύναμη της αποτροπής. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα επιβάλλουμε αυτομάτως μας το δίκαιό μας. Αλλά πιστεύουμε οτι το δικό μας δίκαιο μπορεί να γίνει τμήμα των δικών τους σχεδιασμών και συμφερόντων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "το ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι 'η Ελλάδα δε διεκδικεί τίποτα άλλα και δεν προχωρεί τίποτα' έστειλε χθες από τα ακριτικά νησιά της Ρόδου, της Κω και της Καλύμνου σύσσωμη πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας η οποία συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 48η επέτειο της Ενώσεως των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός απηύθυνε χτες "εμμέσως πλην σαφώς, αυστηρή προειδοποίηση προς τους εταίρους μας στην ΕΕ και τις ΗΠΑ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ έχει τίτλο "Τελεσίγραφο" στην Αγκυρα απηύθυνε ο Πρωθυπουργός", ενώ επισημαίνει ότι "κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας είχαμε σωρεία παραβιάσεων του εθνικού μας εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη στην ευρύτερη περιοχή της Δωδεκανήσου. Συγκεκριμένα, 6 ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών F-4 και F-16 πραγματοποίησαν 12 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ δύο από τα αεροσκάφη πέρασαν πάνω απο την Κω. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαίτισαν ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από προωθημένες σμηναρχίες μάχης".

    Σε ανταπόκρισή της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ από την Ουάσιγκτον αναφέρεται σε δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πρόσφατη κρίση στα νησιά Ιμια. "Ο κ. Μπέρνς τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη μιας σειρά διπλωματικών διαβουλεύσεων για την επίλυση της πρόσφατης ελληνοτουρκικής έντασης αλλά επί του παρόντος "δεν υπάρχει για το μηχανισμό επίλυσης του ζητήματος της Ιμιας-Καρντάκ. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ένα καλό μέρος για την επίλυση της διαφοράς τους στο πρόβλημα αυτό. Αν η Ελλάδα και η Τουρκία προτιμούν κάποια άλλη τοποθεσία (φόρουμ) αυτό βρίσκει σύμφωνες τις ΗΠΑ, πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι αν πάλι η Ελλάδα και η Τουρκία προτιμούν διμερείς διαπραγματεύσεις αυτό βρίσκει σύμφωνες τις ΗΠΑ".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "αποτελεί πάγια ελληνική θέση η άποψη του κ. Πάγκαλου για την απόσυρση της 4ης Στρατιάς του Αιγαίου. Θα μειωθεί έτσι η ένταση στην περιοχή και θα ακολουθήσουν ανάλογες κινήσεις από την Ελλάδα, διευκρίνισε χθες η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους των αντιδράσεων που προκάλεσε η συνέντευξη του ΥΠΕΞ. Ωστόσο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Αρσένης που κράτησε χθες σαφείς αποστάσεις από όσα ελέχθησαν χθες περί απαλλαγής του περίγυρου της Τουρκίας από την ελληνική στρατιωτική παρουσία προτίθεται να ζητήσει σήμερα εξηγήσεις από τον Πρωθυπουργό κ. Σημίτη κατά πόσο η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αποτελεί και θέσει της κυβέρνησης".

    [4] Σκοπιανό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "η τελική, σύνθετη ονομασία των Σκοπίων απασχολεί πλέον σοβαρώς την κυβέρνηση, η οποία προετοιμάζεται να δώσει την οριστική απάντησή της στο μεσολαβητή Σάιρους Βανς το προσεχές διάστημα. Παραλλήλως η κυβέρνηση με διαβουλεύσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιδιώξει "παμψηφία" της βούλησής τους για το θέμα χωρίς να αποκλείει και τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "σε αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις για τις εξελίξεις που αναφέρονται στη διαμάχη Αθήνας-Σκοπίων εισέρχεται η πολιτική ηγεσία της χώρας καθώς σήμερα μετά από αίτηση του πρωθυπουργού θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος κ. Στεφανόπουλος με τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη και τον ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλο ενώ την ερχόμενη Πέμπτη θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαρά".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "αντιμέτωπη με μη αναστρέψιμα δεδομένα, προϊόντα της πολιτικής της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, η Αθήνα καλείται να δώσει στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Η σύνθετη ονομασία είναι, πλέον, η μόνη εφικτή λύση, ώστε να αποφευχθεί η υιοθέτηση του όρου 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' στα διεθνή φόρα. Επικρατέστερο φέρεται το 'Nova Makedonia'.

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν δημιουργήσει ως τώρα ένα καλό κλίμα συνεννόησης, κάτι που δημιουργεί προσδοκίες για τη διευθέτηση του θέματος της ονομασίας εάν υπάρξει ενθάρρυνση του Κ. Γκλιγόροφ από τον αμερικανικό παράγοντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο πλευρές έχουν ανταλλάξει μηνύματα καλής θέλησης για τη διευθέτηση των υφισταμένων διαφορών, ενώ η σκοπιανή πλευρά έχει καταρχήν συμφωνήσει στη φόρμουλα της σύνθετης ονομασίας χωρίς ωστόσο να υποδείξει συγκεκριμένο όνομα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ωστόσο εάν η Αθήνα ανταποκριθεί θετικά την προοπτική της σύνθετης ονομασίας τότε είναι πολύ πιθανό που ίσως να καταλήξουν στην τελική συμφωνία σε ένα όνομα όπως το "Νόβα Μακεντόνια" ή το "Νοβαμακεντόνια". Ηδη ο συνεργάτης του Σ. Βάνς ο κ. Οκούν βρίσκεται στα Σκόπια όπου συζητά τις πιθανές εξελίξεις και ενδεχόμενες ονομασίες με τις οποίες θα μπορούσε να κλείσει το θέμα. Η ελληνικά πλευρά φοβάται και το ενδεχόμενο κατάθεσης της εντολής μεσολάβησης από τον κ. Βάνς σε περίπτωση που και στις 15 Απριλίου υπάρξει και πάλι αδιέξοδο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "σε καθοριστική καμπή έχει εισέλθει πλέον το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων καθώς μετά τη διαφαινόμενη μεταστροφή της στάσης του Κιρο Γκλιγκόροφ προβάλλει ορατό το ενδεχόμενο της υιοθέτησης μιας σύνθετης ονομασίας τύπου "Νόβα Μακεντόνια". Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμώντας ότι τα χρονικά όρια έχουν στενέψει και υπάρχει κίνδυνος αναγνώρισης του κράτους με τη "συνταγματική" του ονομασία ("Δημοκρατία της Μακεδονίας") από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σπεύδει τώρα να έρθει σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ώστε να καταφέρει τη δημιουργία ενός "εθνικού μετώπου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "θέλουν κουμπαριές για τα βαφτίσια" γράφει ότι "κλείνουν όπως - όπως το Σκοπιανό. Οι πιέσεις των Αμερικανών και των μεγάλων χωρών της Ευρώπης φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς και η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσει την κάλυψη και των άλλων πολιτικών δυνάμεως, πριν προχωρήσει στην τελική συμφωνία της ως προς το όνομα. Αλλά από τη ΝΔ διατυπώνονται επιφυλάξεις ως προς το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών συναντήσεων σε επίπεδο κορυφής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "χιονοστιβάδα αντιδράσεων αναμένεται να προκαλέσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η πρόθεση του Κ. Σημίτη να κλείσει και μάλιστα πριν από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ το Σκοπιανό, αποδεχόμενος σύνθετη ονομασία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ζητεί συνενόχους ενώ έχει συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις της Ν. Υόρκης στη σύνθετη ονομασία των Σκοπίων ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ με τίτλο "Τώρα είναι βάρος" γράφει πως "η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει το θέμα των Σκοπίων και προσπαθεί να μοιραστεί το κόστος του πολιτικού καιροσκοπισμού, στον οποίο πρωταγωνίστησε επί 4 χρόνια σε αυτή την υπόθεση, μέσα από μια νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών".

    Στο σχόλιό του το ΕΘΝΟΣ τονίζει μεταξύ άλλων ότι "εκείνο που πρωτίστως χρειάζεται αυτή τη στιγμή χώρα είναι σοβαρές και υπεύθυνες φωνές, διότι εκτός των άλλων όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σ'εξελίξεις σε σχέση με το Σκοπιανό. Και αλίμονο αν η προσπάθεια επίλυσης του ακανθώδους αυτού προβλήματος εξελιχθεί σε αφορμή για πολιτική οξύτητα και αποτελέσει αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης. Βεβαίως και δεν αποτελεί ιδανική λύση η σύνθετη ονομασία. Αλλά δεν είναι αυτό που αναμένει ν'ακούσει από την πολιτική του ηγεσία ο λαός. Εκείνο που αναμένει είναι να πληροφορηθεί τι πρέπει να γίνει. Η τι μπορεί να γίνει. Η πώς θα γίνει. Και εν πάση περιπτώσει τι θα συμβεί αν η συγκεκριμένη λύση απορριφθεί".

    [5] Δήλωση Προέδρου Δημοκρατίας

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "βαρυσήμαντη παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κων. Στεφανόπουλου στο θέμα της ελληνοτουρκικής διένεξης για τη βραχονησίδα Ιμια δίδει νέα διάσταση στο όλο ζήτημα και παρέχει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να εκθέσει διεθνώς τις επεκτατικές τουρκικές προθέσεις".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, στη Ρόδο, οι οποίες όχι μόνο υπερβαίνουν τις θεσμικές του αρμοδιότητες αλλά διαφοροποιούνται σαφώς από την κυβερνητική πολιτική. Ο κ. Στεφανόπουλος πρότεινε να προσφύγει η Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της βραχονησίδας Ιμια, υποστηρίζοντας ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία καθώς δεν έχει επιχειρήματα να στηρίξει τις θέσεις της. Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται μόνο την παραπομπή του θέματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη, ενώ για το θέμα της Ιμιας αποδέχεται την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο κατόπιν όμως τουρκικής πρωτοβουλίας".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Friday, 8 March 1996 - 10:37:58