Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 12/03/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/03/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΠΓΔΜ

  • [3] ΕΕ - σύνορα

  • [4] Επιφυλακή

  • [5] Κυπριακό

  • [6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [7] Επιστολή Αρσένη

  • [8] Πετρελαιαγωγός

  • [9] Βαλκανικό συνέδριο

  • [10] Δηλώσεις Οτσαλάν


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 12/03/1996 (ΑΠΕ)

    Οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, η επιστολή Αρσένη προς τον πρωθυπουργό, το Βαλκανικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, το Κυπριακό και οι κινητοποιήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανοιχτή ρήξη Σημίτη-Αρσένη. "Πήγαινε να στα πει ο Πάγκαλος".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ακυρο το χαράτσι της ΔΕΗ. Δεν θα περάσει η απάτη".

    Η ΑΥΓΗ: "Ενδιάμεση συμφωνία στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ παρά την κριτική για τους χειρισμούς στο Μακεδονικό. Απορρίφθηκε το αίτημα Αρσένη για ΚΥΣΕΑ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τρομοκρατούν οι λαθρέμποροι. Με πληρωμένους δολοφόνους απειλεί να "κλείσει στόματα" η μαφία του πετρελαίου".

    ΕΘΝΟΣ: "Εναν αρχηγό θέλουν στο ΠΑΣΟΚ. Γκάλοπ: 62% "όχι" στη δυαρχία."Μέτρια" η εικόνα της κυβέρνησης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τα ΜΕΑ τους τα ΣΕΑ τους και τα ΚΥΣΕΑ τους. Σημίτης-Πάγκαλος αφήνουν έκθετο τον Αρσένη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Χαμός στην κυβέρνηση. Φωτιές άναψε το Σκοπιανό στο Σημίτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στο πόδι η Ελλάδα. Απεργιακή θύελλα κατά της κυβέρνησης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πράσινο φως για λύση με Σκόπια. Εκτελεστικό προς Σημίτη: πάντως χωρίς βιασύνη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τα Σκόπια διχάζουν τα κόμματα. Αντιπολίτευση κατά κυβερνήσεως και εσωκομματική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Απεργιακό κύμα. Στους δρόμους σήμερα τα περήφανα γηρατειά. Για 4 μέρες υπολειτουργούν όλα τα νοσοκομεία".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Παράνομος τζόγος 2 δισεκατομμυρίων την εβδομάδα. Κύκλωμα με 5 εταιρίες στο εξωτερικό".

    ΝΙΚΗ: "Πέντε υπουργοί ζητούν να φύγει ο Πάγκαλος. Ο Σημίτης αδυνατεί να παρέμβει. Ο Αρσένης επιμένει στο ΚΥΣΕΑ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μέτωπο στην αντιλαϊκή πολιτική. Σήμερα η κινητοποίηση των συνταξιούχων και η απεργία των οικοδόμων".

    [2] ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση και η κομματική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι συμφωνούν στον τελικό στόχο ο οποίος είναι να κλείσει το θέμα των Σκοπίων, αλλά διαφωνούν για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν. Ενημερώνοντας χθες τα μέλη του ΕΓ ο κ Σημίτης κατέστησε σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε λύση του προβλήματος στο πλαίσιο της γνωστής "ενδιάμεσης συμφωνίας" την οποία είχε υπογράψει με τα Σκόπια η προηγούμενη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Οπως είναι γνωστό, ο κ. Σημίτης θα ήθελε να δοθεί λύση στο θέμα πριν από την επικείμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο Κλίντον (9 Απριλίου) ώστε η ελληνική πλευρά να μπορεί να ρίξει το βάρος της μόνο στο θέμα σχέσεων με την Τουρκία".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "χωρίς αβαρίες διήλθε σε πρώτη φάση τουλάχιστον ο πρωθυπουργός Κ Σημίτης το σκόπελο της συζητήσεως στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ για τα εθνικά θέματα με αιχμή το Μακεδονικό. Η κριτική περιορίστηκε στους κυβερνητικούς χειρισμούς και κυρίως στην αίσθηση "της επικείμενης λύσης ή της επαπειλούμενης καταστροφής" που καλλιεργεί η κυβέρνηση".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "η ελληνική κυβέρνηση ήδη προετοιμάζει το έδαφος για την προώθηση μιας συμβιβαστικής - Σύνθετης Ονομασίας για την ΠΓΔΜ επιχειρώντας να κατευνάσει τις όποιες αντιδράσεις καταρχάς στο εσωκομματικό επίπεδο. Στις δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι σχετικά με την υπόθεση των Σκοπίων θα ακολουθηθεί η πιο συμφέρουσα για τη χώρα λύση. Η διατύπωση αυτή είναι προφανές πως αποτελεί ένα πρώτο βήμα απομάκρυνσης του ΠΑΣΟΚ από την ανελαστική προηγούμενη θέση του, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κράτος με το όνομα Μακεδονία ή παράγωγα του όρου".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "το Εκτελεστικό Γραφείο "άναψε πράσινο φως στον πρωθυπουργό για γρήγορη λύση του Σκοπιανού με γνώμονα το εθνικό συμφέρον".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "σε σημαντικό εσωκομματικό πρόβλημα εξελίσσεται για το ΠΑΣΟΚ η τακτική του 'συμβιβασμού' στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, που προωθεί η κυβέρνηση. Οι πρώτοι ουσιαστικοί τριγμοί έγιναν ορατοί στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του ΕΓ του Κινήματος όπου ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εξωτερικών ενημέρωσαν τα μέλη του οργάνου για τα "νέα στοιχεία που εχουν προκύψει".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "σάλο μέσα στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί η πρόθεση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου να προχωρήσουν στην αναγνώριση των Σκοπίων με σύνθετη ονομασία . Αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προειδοποιούν ότι θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση εφόσον τεθεί το ζήτημα αυτό στη βουλή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "στη συνεδρίαση του ΕΓ 5 μέλη του εξέφρασαν τις διαφωνίες τους για τους χειρισμούς των εθνικών θεμάτων από την κυβέρνηση".

    "Οταν οι Σκοπιανοί δεν ομιλούν ,αλλά αντίθετα με δηλώσεις τους στον ΟΗΕ παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις του δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να εμφανιζόμαστε ότι είμαστε έτοιμοι να υποχωρήσουμε στο εθνικό θέμα." Αυτό τόνισε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μιλτιάδης Εβερτ, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ. Ο κ Εβερτ υπογράμμισε για πολλοστή φορά ότι η φλυαρία και οι πολλές δηλώσεις στο θέμα των Σκοπίων βλάπτουν το εθνικό θέμα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο σχόλιό της υπενθυμίζει τις "τις δύο αποφάσεις του 1993 του ΣΑ του ΟΗΕ με τις οποίες καλούσε τις δύο χώρες να αποφασίσουν μια κοινώς αποδεκτή ονομασία για τα Σκόπια. Οι αποφάσεις αυτές έγιναν δεκτές από τη χώρα μας και απο το γειτονικό κρατίδιο, βάσει δε αυτών διεξάγονται οι σχετικές συνομιλίες στη Ν. Υόρκη και συνήφθη η "ενδιάμεσος συμφωνία". Ακόμη και για τον πλέον αδαή "κοινώς αποδεκτή ονομασία " σημαίνει συμβιβαστική λύση".

    Στο σχόλιό του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "έχει μετατρέψει τη δική της αδυναμία και εξάρτηση σε στρατηγικό δόγμα και προχωρεί σε μια παράδοση χωρίς όρους".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "για συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας της FYROM πιέζουν οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες στα παρασκήνια του Βαλκανικού Επιχειρηματικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Το θέμα κυριάρχησε χτες σε όλες τις συζητήσεις και επαφές ,ενώ όπως φάνηκε από παράγοντες οι οποίοι μετέφεραν τις απόψεις που υπάρχουν στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, οι δύο χώρες πιέζουν ώστε να βρεθεί πολύ σύντομα κοινά αποδεκτή συμβιβαστική λύση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέϊ Κόζιρεφ ήρθε στη Θεσσαλονίκη και για να προωθήσει τις προσπάθειες μιας κοινοπραξίας η οποία έχει συγκροτηθεί από Ελληνες και Ρώσους επιχειρηματίες και επιδιώκει να κατασκευάσει μια μεγάλη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος προϋπολογισμού 110 εκατομ. δολ. στα Σκόπια".

    [3] ΕΕ - σύνορα

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "το ευρωκοινοβούλιο θα κληθεί αύριο να αποφασίσει εάν υιοθετεί τη θέση πως "η ΕΕ εξασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα" των χωρών μελών. Οπως ανέφερε στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ καθηγητής κ. Δ. Τσάτσος, η σχετική τροπολογία δεν εγκρίθηκε από τη Θεσμική Επιτροπή- ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις πως θα εγκριθεί απο το ευρωκοινοβούλιο καθώς αποτελεί ήδη θέση του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Σε περίπτωση υιοθέτησης απο την Ολομέλεια θα αποτελεί θέση του Ευρωκοινοβουλίου για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Ομως όλα δείχνουν πως το ευρωκοινοβούλιο δεν πρόκειται να έχει συμμετοχή στη Διακυβερνητική".

    [4] Επιφυλακή

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "σε κατάσταση συναγερμού βρέθηκαν χθες και προχθές για πάνω από 24 ώρες, το Πεντάγωνο και όλες οι στρατιωτικές μονάδες του Λεκανοπεδίου, καθώς και όλα τα αστυνομικά τμήματα ύστερα από πληροφορίες υπηρεσίας ασφαλείας για επικείμενη εισβολή χουντικών σε στρατόπεδο. Την πληροφορία για ύπαρξη σχεδίου χουντικών, το οποίο υποτίθεται ότι προέβλεπε εισβολή και κατάληψη στρατοπέδου με προφανείς σκοπούς έδωσε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών".

    [5] Κυπριακό

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "το γερμανικό ενδιαφέρον στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εκφράζεται σε μήνυμα που μετέφερε σήμερα ο διευθυντής πολιτικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Βόλφγκαν Ιστσιγκερ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Σε δηλώσεις του, ύστερα από απογευματινή συνάντηση που είχε με τη γερμανική αντιπροσωπεία ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε το μήνυμα από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ ως "ένα πολύ καλό μήνυμα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "ο πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι οι Αμερικανοί στρέφονται τώρα στην Αγκυρα για λύση του Κυπριακού. Και αυτός πρόσθεσε είναι ένας από τους λόγους της συνάντησης που θα έχει ο πρόεδρος Κλίντον στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Ντεμιρέλ και τον πρωθυπουργό Γιλμάζ. Ταυτόχρονα είπε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποδεχθεί συντονισμό των προσπαθειών τους για το Κυπριακό με την Ευρώπη και τόνισε ότι έχει γίνει πλέον κατανοητό οτι είναι η Αγκυρα και όχι ο Ντενκτάς ή οποιοσδήποτε άλλος από την τουρκοκυπριακή πλευρά που ρυθμίζει το θέμα της λύσης τους Κυπριακού. Ο κ. Κληρίδης υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν έχει διαφοροποιήσει τι θέσεις της. Αντίθετα, είπε η Τουρκία ζητεί τώρα να ενταχθεί εκείνη πρώτη στην ΕΕ και μετά η Κύπρος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες τονίζουν ότι "εκστρατεία ενημερώσεως της διεθνούς κοινής γνώμης και καταγγελίας της Τουρκίας και του Ραούφ Ντεντκάς ως εγκληματιών πολέμου για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας ξεκινούν τα κοινοβούλια Ελλάδας και Κύπρου. Χθες συναντήθηκαν στην Αθήνα οι πρόεδροι των δύο κοινοβουλίων κ. Κακλαμάνης και Γαλανός και σε πρώτη φάση αποφασίσθηκε δύο μέλη της μικτής επιτροπής επαφής των δυο κοινοβουλίων οι κ Γεωργίου πρόεδρος της επιτροπής προσφύγων της κυπριακής βουλής και ΓΑ Μαγκάκης της ελληνικής βουλής να αναλάβουν να συντονίσουν εκστρατεία διεθνούς ενημέρωσης".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "το ενδιαφέρον του τέως υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Ριτσαρντ Χολμπρουκ για ανάμιξη του στο Κυπριακό εφόσον του ζητηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να γίνει γνωστό από τον ίδιο... Αυτό αναφέρουν πληροφορίες που φθάνουν από ομογενειακους κύκλους. Ο κ. Χόλμπρουκ πρόκειται να αναλάβει ένα γενικό συντονιστικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Από κυπριακής πλευράς το ενδεχόμενο αυτό αντιμετωπίζεται ευνοϊκά αφού καταγράφει στο ενεργητικό του πρώην υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ δυο ενέργειες".

    [6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "εντείνεται η διπλωματική δραστηριότητα που αναπτύσσει η χώρα μας έναντι της Τουρκίας εν όψει του συμβουλίου σύνδεσης που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 25 Μαρτίου. Σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση προβαίνει σε διαβήματα και παραστάσεις ώστε να καταστήσει σαφές σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι "η Τουρκία είναι εκτός Διεθνούς Δικαίου". Ο υπουργός Τύπου διέψευσε επίσης ότι υπάρχει μυστική συμφωνία Αθήνας - Αγκυρας για την Ιμια και συγκεκριμένα ότι η συμφωνία απεμπλοκής περιλαμβάνει και την απαγόρευση της παρουσίας Ελλήνων πολιτών (ψαράδων και βοσκών)στην περιοχή".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την αμερικανική κυβέρνηση προέβη η Αθήνα καταγγέλλοντας τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας. Το διάβημα αναφέρεται στις δηλώσεις του Γ.Γ. του τουρκικού εθνικού συμβουλίου Ασφαλείας στρατηγού Κιλίτς ο οποίος κατά τη διάρκεια επαφών που είχε στην Ουάσιγκτον με Αμερικανούς αξιωματούχους ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα παρέχει υποστήριξη στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ)".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "υπεραμύνθηκε χθες των ελληνικών θέσεων ο πρώην υπουργός εξωτερικών Αντρέϊ Κόζιρεφ στην ομιλία του στο 3ο διαβαλκανικό επιχειρηματικό συνέδριο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Το Αιγαίο είναι συνέχεια των Βαλκανίων τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Κόζιρεφ και συμπλήρωσε ότι η ελληνοτουρκική κρίση στην Ιμια και οι διαφορές των δύο χωρών θα πρέπει να επιλυθούν από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης".

    [7] Επιστολή Αρσένη

    Από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου είναι η επιστολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γεράσιμου Αρσένη προς τον πρωθυπουργό, το περιεχόμενο της οποίας δε δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "στην επιστολή του ο κ. Αρσένης θέτει σκέψεις και προτάσεις για την αμυντική θωράκιση της χώρας αλλά και για θέματα επικαιρότητας και ζητά να συγκληθούν τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός απέρριψε "κατά τρόπο μειωτικό το αίτημα του Γεράσιμου Αρσένη να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση γύρω από την αμυντική πολιτική της χώρας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ κάνει λόγο για "ανοιχτή ρήξη Αρσένη- Σημίτη", η ΑΥΓΗ για "σοβαρή κρίση που σοβεί στις σχέσεις του με τον κ. Αρσένη".

    [8] Πετρελαιαγωγός

    "Θέμα υψίστης προτεραιότητας παραμένει ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης τονίζει ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέϊ Κόζιρεφ, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ. Κληθείς να σχολιάσει χθες στη Θεσσαλονίκη το θέμα του πετρελαιαγωγού ο κ. Κόζιρεφ δήλωσε "Δεν νομίζω ότι το θέμα έχει παγώσει. Πρόκειται για ένα έργο πολύ σημαντικό από πολιτική και στρατηγική σκοπιά που θα ενδυναμώσει και θα φέρει "αίμα" (πετρέλαιο) στη "σάρκα" των καλών σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα".

    [9] Βαλκανικό συνέδριο

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι ομιλίες του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου στο επιχειρηματικό συνέδριο "Ελλάδα και Βαλκάνια - επιχειρηματική συνεργασία" καθώς η κυβερνητική πολιτική στα εθνικά θέματα φέρεται να κυριαρχεί στις τοποθετήσεις τους. Η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω σύσφιξη των χωρών της βαλκανικής χερσονήσου καλώντας τους εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων να εργαστούν για περισσότερη συνεργασία στο όραμα της "Μεγάλης Ευρώπης. Στο συνέδριο συμμετέχουν οι αντιπρόεδροι της ρουμανικής και της βουλγαρικής κυβέρνησης, υπουργοί από την Αλβανία , τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, διοικητές τραπεζών και διεθνείς προσωπικότητες όπως ο ρώσος πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Κόζιρεφ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι στην ομιλία της η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου "διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "βιομήχανοι και επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης φιλοδοξούν να καταφέρουν στα επόμενα χρόνια να αποκτήσει η συμπρωτεύουσα εάν 'βαλκανικό Νταβός'. Σήμερα μπορεί να αφιχθεί στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός των Σκοπίων".

    [10] Δηλώσεις Οτσαλάν

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "μήνυμα στον ελληνικό λαό οτι το Κουρδιστάν θα πολεμήσει στο πλευρό της χώρας μας αν υπάρξει ελληνοτουρκική σύρραξη, απηύθυνε χθες ο ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χαρακτήρισε την κρίση στα Ιμια οργανωμένη προβοκάτσια των Τούρκων και κάλεσε τον Κ. Σημίτη να δείξει αποφασιστικότητα και να αντισταθεί στις πιέσεις των ΗΠΑ".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Tuesday, 12 March 1996 - 10:28:38