Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 14/03/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/03/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΠΓΔΜ

  • [3] Δηλώσεις Γιλμάζ

  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [5] ΗΠΑ - Ελλάδα - Κυπριακό

  • [6] Συνάντηση Σημίτη - Παπανδρέου

  • [7] Εβερτ - Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Ενωση

  • [8] Συμφωνία Σένγκεν

  • [9] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - ψήφισμα

  • [10] Πετρελαιαγωγός

  • [11] Ελληνοαλβανικές σχέσεις


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 14/03/1996 (ΑΠΕ)

    Οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η στάση των ΗΠΑ στα εθνικά μας θέματα, η συνάντηση πρωθυπουργού - προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ο δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ καθώς και η παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ Μ Εβερτ στη σύνοδο της Δημοκρατικής Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θεόδωρος ο ... Βουκεφάλας. Κλώτσησε την ιστορία με δήλωση-σόκ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κλέβουν όλες οι ΔΕΚΟ. Φουσκωμένοι λογαριασμοί. 50.000 καταγγελίες".

    Η ΑΥΓΗ: "Ολοι στο ΣΥΝέδριο. Θα μιλήσει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, θα χαιρετήσουν ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ο Λιβανός τ'αρπαξε, η ΑΥΡΙΑΝΗ πληρώνει. Δικαστική απόφαση-πρόκληση επιβραβεύει τους μιζαδόρους".

    ΕΘΝΟΣ: "Ανοιχτά όλα για το Σκοπιανό. Καμία απόφαση για τ' όνομα. Εντάσεις σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στην Χάγη να πάτε τα σπίτια σας. Ενώ και ο Μιλτιάδης Εβερτ αποδέχεται την 'λύση' του διεθνούς δικαστηρίου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Παγίδα Γιλμάζ. Υμνους στον Πάγκαλο για την πρόταση αφοπλισμού των νησιών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απάτη με πανουργία. Βάσω Παπανδρέου: δεν αλλάζει η λογική των αυξήσεων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ραντεβού με Σκόπια. Επιστολές Πάγκαλου-Φερσκόφσκι για ημερομηνία. Και δήλωση-ελιγμός Αγκυρας για Αιγαίο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Συνομιλίες στις ΗΠΑ για το Αιγαίο. Η ελληνική πλευρά δεν δέχεται τη θέσπιση νέων μέτρων οικοδομήσεως εμπιστοσύνης".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Εξοδος Ανδρέα με συνέντευξη. Στα εθνικά επικεντρώθηκε η συζήτηση με Σημίτη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Στα 'ψιλά' γράμματα περνούν αυξήσεις".

    ΝΙΚΗ: "Φόβοι Ανδρέα για την πορεία των εθνικών θεμάτων. Σημίτης: σε καλό κλίμα η συνάντηση με τον Πρόεδρο".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ανοιξαν τις πύλες για το ξεπούλημα του ΟΤΕ".

    [2] ΠΓΔΜ

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "επιστολή με την οποία εκδηλώνει την επιθυμία του να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Λ Φερτσκόφσκι απηύθυνε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Παγκαλος αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία απ'ευθείας διαλόγου σε υψηλό επίπεδο για πρώτη φορά".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι " στην πιο λεπτή του φάση εισέρχεται το Σκοπιανό καθώς όλα είναι ανοιχτά ενώ παράλληλα αρχίζει ο κύκλος των διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τους αρχηγούς των κομμάτων. Η πορεία πάντως των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό βρίσκεται σε πολύ λεπτό σημείο. Η κυβέρνηση δεν έχει συμφωνήσει σε κανένα όνομα ούτε τώρα διαπραγματεύεται όνομα στις σχετικές συζητήσεις που γίνονται με τη μεσολάβηση του Σ. Βάνς ο οποίος έχει προτείνει πολλές λύσεις για την ονομασία τις οποίες δοκιμάζει στις σχετικές συνομιλίες. Στις μέχρι τώρα συζητήσεις που έχουν γίνει, η FYROM έχει διαμηνύσει ότι είναι έτοιμη να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία για το όνομα ("Δημοκρατία της Μακεδονίας") και να αποδεχθεί ονομασία που να μην περιλαμβάνει μόνο τον όρο "Μακεδονία" - δηλαδή σύνθετη - ενώ η Ελλάδα έχει διαμηνύσει από την πλευρά της ότι θα μπορούσε να κάνει αποδεκτή ονομασία η οποία θα περιελάμβανε και τον όρο "Μακεδονία".

    "Είναι σαφές, σημειώνει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, πλέον ότι η ελληνική κυβέρνηση με συγκεκριμένες ενέργειές της δείχνει την επιθυμία της να προχωρήσει στο κλείσιμο του 'μετώπου' με τα Σκόπια, χωρίς να δεχθεί 'πιέσεις' από τρίτους για τη λύση του θέματος. Ετσι, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Σημίτη: Επιθυμεί να κλείσει το θέμα της τελικής σύνθετης ονομασίας, στο 'εσωτερικό μέτωπο' επιδιώκοντας την ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Εχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή της και προς τα Σκόπια και προς το μεσολαβητή Σάιρους Βάνς ότι επιθυμεί με βάση την Ενδιάμεση Συμφωνία, να καταλήξει σε μια συμφωνία για την τελική, σύνθετη ονομασία που θα είναι αποδεκτή και συμφέρουσα και από τις δύο πλευρές. Με την υιοθέτηση ήπιας και διαλλακτικής στάσης, στο θέμα της ονομασίας, το πρόβλημα μετατίθεται κατ' ουσίαν στην κυβέρνηση των Σκοπίων η οποία θα πρέπει και αυτή να επιδείξει διαλλακτική διάθεση. Η αμερικανική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να παρέμβει στο θέμα 'την κατάλληλη στιγμή' αφού ολοκληρώσει την εργασία του ο κ Βάνς".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και κοινή γνώμη δείχνουν έτοιμοι να αποδεχθούν συμβιβαστική λύση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "αποκαλύπτει σήμερα έγγραφο του Λευκού Οίκου (με την υπογραφή Κλίντον) και ημερομηνία 11 Μαρτίου 1996 σύμφωνα με το οποίο δίδεται η εντολή προς τον ΥΠΕΞ Ουόρεν Κρίστοφερ και στα αρμόδια πολιτικά και άλλα όργανα να εντάξουν τα Σκόπια και την Σλοβενία στις χώρες που θα ενισχυθούν στρατιωτικά από τις ΗΠΑ".

    [3] Δηλώσεις Γιλμάζ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ θεωρεί "ελιγμό τις δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ προκειμένου να περάσει η τελωνειακή σύνδεση. Το θέμα της ελληνοτουρκικής διαφοράς και οι νέες θέσεις που διαμορφώνονται από την τουρκική κυβέρνηση σε σχέση με τους στόχους της Ενωμένης Ευρώπης για μια κοινή πολιτική ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη, κυριάρχησε στις εργασίες του διήμερου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης στο Παρίσι".

    "Ελιγμός Γιλμάζ για το "βέτο", ενώ αναμένεται να εκδηλωθεί γαλλογερμανική πρωτοβουλία για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων λίγες μέρες πριν συνεδριάσει το συμβούλιο σύνδεσης Ευρώπης - Τουρκίας όπου η Ελλάδα συζητεί το ενδεχόμενο να επαναλάβει τις αντιρρήσεις της", γράφει η ΑΥΓΗ.

    "Παγίδες" κρύβει το "φιλειρηνικό προσωπείο του νέου Τούρκου πρωθυπουργού", προειδοποιεί ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ο οποίος επισημαίνει ότι "ο Τούρκος πρωθυπουργός ζητεί πρώτα διάλογο με την Ελλάδα αφήνοντας μετά ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη αφού πρώτα όπως επιθυμεί αποφασισθούν ποιες διαφορές των δυο χωρών θα τεθούν ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης. Θα αποτελούσε βέβαια όχι απλώς εθνικό ολίσθημα, αλλά εθνικό έγκλημα η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης για διάλογο εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "Ο Γιλμάζ εμφανίζεται σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες διατεθειμένος για μεγαλύτερο άνοιγμα απέναντι στην Ελλάδα πιεζόμενος και από την γαλλική πλευρά. (Να σημειωθεί ότι 24 ώρες πριν ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο η Τουρκία να προσφύγει στη Χάγη)".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "το δικαστήριο της Χάγης πρόκειται για ένα παρακλάδι του καρνάβαλου της Ν. Υόρκης (ΟΗΕ) που αποφασίζει αναλόγως των σκοπιμοτήτων και συμφερόντων των Μεγάλων Δυνάμεων. Οπότε, όσα "χαρτιά" και αν παρουσιάσει η Ελλάδα στη Χάγη για την απόδειξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στις νησίδες και στα νησιά μας θα αποδειχθούν ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΑ, στην κυριολεξία από την στιγμή που η Τουρκία στηρίζεται από τις Μεγάλες Δυνάμεις και στο συγκεκριμένο θέμα".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με δεδομένη την αμφισβήτηση της κυριαρχίας, τουλάχιστον, της Ιμιας επιδιώκει η Αγκυρα. Κάτω από το βάρος των πιέσεων της Ουάσιγκτον η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί το δρόμο που χαράζει η τουρκική διπλωματία. "Σε άλλο δημοσίευμά της η ίδια εφημερίδα αναφερόμενη στις τουρκικές παραβιάσεις γράφει ότι "Ενα νέο ποιοτικό χαρακτηριστικό των τουρκικών παραβιάσεων, που εστιάζονται στην περιοχή των Δωδεκανήσων με σκοπό να παγιοποιηθεί το καθεστώς αμφισβήτησής τους είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις τουρκικά μαχητικά υπερίπτανται και πάνω από τα νησιά και μάλιστα σε χαμηλό ύψος, όπως από τη Ρόδο, την Κω, το Καστελόριζο και αλλού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ όπως και οι άλλες εφημερίδες επισημαίνουν ότι "μορφή καταιγίδας έχουν πάρει οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο μετά την κρίση στην Ιμια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Επίσης, ένα άλλο σημείο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι οι τουρκικές παραβάσεις του FIR Αθηνών και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου έχουν 'μετατοπισθεί' από το βόρειο Αιγαίο και το τετράγωνο Χίος, Λήμνος, Λέσβος και Σκύρος στα Δωδεκάνησα. Οι Τούρκοι έχουν γίνει ιδιαίτερα προκλητικοί αφού όχι μόνο παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο αλλά πραγματοποιούν και διελεύσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, αλλά και πάνω απο τα αεροδρόμια, θέτοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο τις πτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα τουρκικά μαχητικά είναι πολλές φορές οπλισμένα ενώ δεν αποχωρούν αμέσως και εμπλέκονται σε εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "αμείωτη συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Χθες το μεσημέρι τρία ζεύγη τουρκικών μαχητικών παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στην περιοχή των Δωδεκανήσων και μάλιστα σε μια περίπτωση σημειώθηκε εμπλοκή (εικονική αερομαχία) μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών μεταξύ της Κω και της Καλύμνου".

    [5] ΗΠΑ - Ελλάδα - Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό θα είναι δύο από τα βασικά θέματα που θα τεθούν κατά τη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον με τον Τούρκο ομόλογό του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στο Λευκό Οίκο στις 29 Μαρτίου. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν - σύμφωνα με το ΑΠΕ - ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος που έχει εγείρει το θέμα της Κύπρου στην τουρκική πλευρά θα επαναλάβει στον κ. Ντεμιρέλ ότι μετά την υπερπήδηση των αντικειμενικών εμποδίων που δημιούργησε το κενό εξουσίας των τελευταίων μηνών στην Τουρκία η Αγκυρα θα πρέπει να εργασθεί έτσι ώστε " να εισέλθουμε σε μια ουσιαστική διαδικασία" η οποία θα οδηγεί σε άρση του αδιεξόδου. Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης Κλίντον να δοθεί έμφαση στο Κυπριακό είναι η παρουσίαση του θέματος ως πρώτου στη σειρά των ζητημάτων που θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες".

    ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "Οι ΗΠΑ επιδιώκουν μέτρα στο Αιγαίο μέσω... Αλβανίας" γράφουν ότι "με πρόσχημα, κατά την Αθήνα, την ανάγκη για βαλκανική συνεννόηση στον στρατιωτικό τομέα, οι ΗΠΑ πίεσαν την Ελλάδα να πάρει μέρος σε διάσκεψη των υπουργών Αμυνας της Νότιας Βαλκανικής που διοργανώνουν τα Τίρανα στο τέλος Μαρτίου με βασικό θέμα την καθιέρωση περιφερειακών αλλά και διμερών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στην Ελλάδα ήταν πολύπλευρες, έντονες και σε υψηλό επίπεδο. Χθες το απόγευμα ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ κ. Πέρι τηλεφώνησε στον ομόλογό του κ. Αρσένη, ενώ βρισκόταν εν πτήσει μεταξύ Χιλής και Βενεζουέλας. Ο κ Αρσένης σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, αρνήθηκε και στον κ. Πέρι να αλλάξει την άποψή του για μη συμμετοχή της Ελλάδας σ'αυτή τη διάσκεψη που ήδη είχε γνωστοποιήσει με κομψό τρόπο στον Αλβανός ομόλογό του".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "τα ΜΟΕ στο Αιγαίο είναι το θέμα το οποίο θα θέσει η αμερικανική κυβέρνηση κατά τη συνάντηση που θα έχουν στις ΗΠΑ στις 15 και 16 Μαϊου οι υφυπουργοί Αμύνης Ελλάδας κ. Ν. Κουρής και ΗΠΑ κ. Τζάν Λονταλ. Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται τη συζήτηση των ΜΟΕ και επιμένει στην εφαρμογή της Συμφωνίας των πρώην υπουργών εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας κ. Καρ. Παπούλια και Μεσούτ Γιλμάζ το 1988 στη Βουλιαγμένη. Τη θέση αυτή στηρίζει και ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ όπως προκύπτει και από χθεσινή δήλωσή του στο Παρίσι. Δεν είναι γνωστό αν η αμερικανική πλευρά υποβάλλει 'μετριοπαθέστερο' σχέδιο αλλά θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα θέσει κατά τη συνάντηση του Μαϊου το θέμα της αποκαταστάσεως του διαταραχθέντος συσχετισμού δυνάμεων στο Αιγαίο".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "προτεραιότητα στο Κυπριακό και στη δυνατότητα επίλυσής του το συντομότερο δυνατό θα δοθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον στη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στις 29 Μαρτίου. Οπως εκτιμούν Αμερικανοί αξιωματούχοι έξι μόλις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές οι επανειλημμένες δεσμεύσεις του προέδρου Κλίντον προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα δεν απέφεραν πρακτικά αποτελέσματα πράγμα που είναι πολύ πιθανό να έχει και την εσωτερική του πολιτική διάσταση".

    [6] Συνάντηση Σημίτη - Παπανδρέου

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ η οποία είχε ως αντικείμενο τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με επίκεντρο το Σκοπιανό".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "ο κ Α Παπανδρέου άκουσε τον πρωθυπουργό, ο οποίος του παρουσίασε το πως διαμορφώνεται η κατάσταση στο Σκοπιανό και τα ελληνοτουρκικά και εξέφρασε τη συμφωνία του για τις μέχρι τώρα κινήσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Πληροφορίες που διοχετεύθηκαν από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέστησε την προσοχή στον κ. Σημίτη και στο "κοινωνικό πρόσωπο" του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως κυβέρνηση και κόμμα πρέπει να συμβάλουν στην αλλαγή του "κοινωνικού προσώπου".

    "Οχι βιασύνη και προσεκτικά βήματα στην αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων και ιδιαίτερα στα ελληνοτουρκικά ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες ο Ανδρέας Παπανδρέου από τον Κώστα Σημίτη", αναφέρει η ΝΙΚΗ.

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "ο Σημίτης ζητά από Ανδρέα κάλυψη για τους χειρισμούς στο Σκοπιανό".

    Αντίθετα, ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ κάνει λόγο για "κακό κλίμα" και "διαφωνία στους χειρισμούς για το τουρκικό".

    [7] Εβερτ - Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Ενωση

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ουσιαστική παρέμβαση με εντυπωσιακά αποτελέσματα για τα εθνικά μας θέματα, έκανε η Νέα Δημοκρατία στο συνέδριο των μελών της ΕΔΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι καθώς στο σχετικό ψήφισμα τονίζεται ότι οι διαφορές με την Τουρκία πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις σχετικές Συνθήκες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "δύο σημαντικές για τα ελληνικά εθνικά θέματα τροπολογίες έγιναν δεκτές με παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ στο κείμενο της διακήρυξης των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης, χθες στο Παρίσι. Ειδικότερα στο σχετικό κείμενο τονίζεται: "καταδικάζουμε κάθε μορφή παραβίασης της ασφάλειας και κάθε επιθετική πράξη τόσο στην Ευρώπη όσο και οπουδήποτε αλλού". Επίσης στο ψήφισμα μνημονεύεται η διάθεση της Ελλάδος και της Τουρκίας, να εξεύρουν "ειρηνική λύση στη διαφορά τους στο Αιγαίο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες".

    [8] Συμφωνία Σένγκεν

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "η Ελλάδα δεν προτίθεται να κυρώσει τη Συνθήκη του Σενγκεν που αφορά τη συγκέντρωση και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη διακίνηση προσώπων στις χώρες της ΕΕ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας χθες στην επιτροπή της Βουλής που συζήτησε πρόταση νόμου της ΝΔ για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία προσωπικών πληροφοριών, υποστήριξε ότι η Συνθήκη Σένγκεν έχει χάσει την αίγλη της αλλά και την πρακτική της σημασία".

    [9] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - ψήφισμα

    "Ιστορικής σημασίας, χαρακτηρίζει ο ΛΟΓΟΣ, το χθεσινό ψήφισμα του Ε. Κοινοβουλίου για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη καθώς ικανοποιεί πλήρως τις πάγιες επιδιώξεις της Ελλάδος για διασφάλιση των συνόρων της ως συνόρων της ΕΕ. Το ψήφισμα που ενεκρίθη με 267 ψήφους υπέρ, 120 κατά και 71 αποχές περιλαμβάνει δυο τροπολογίες που αφορούν το πρόβλημα εγγυήσεων των συνόρων ανταποκρίνεται στην επιθυμία της ελληνικής πλευράς για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πλαισίου ασφαλείας μετά και την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο. Η πρώτη τροπολογία κατατέθηκε από τους ευρωβουλευτές της Σοσιαλιστικής Ομάδας Δ. Τσατσο, Ντε Τζιοβάνι, Ρόθλεϊ, Σέφερε και Μάϊερ στην οποία αναφέρει πως "η ΕΕ κατοχυρώνει την εδαφική ακεραιότητα της Ενωσης και την ασφάλεια των εξωτερικών της συνόρων". Η δεύτερη τροπολογία κατατέθηκε από ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αναφέρει: "Η απολύτως αναγκαία ενίσχυση της ικανότητας ανάληψης ενεργειών της Ενωσης προς το εξωτερικό θα επιτευχθεί μόνο όταν η Ενωση και τα κρατη-μελη ενεργούν, περισσότερο απ' ο,τι σήμερα, συνεκτικά και αποτελεσματικά ακόμη και έναντι διεθνών εξελίξεων και απειλών (ή και προκλήσεων) στα εξωτερικά σύνορα, στο πνεύμα της αλληλεγγύης (ήτοι κατά τρόπο αλληλέγγυο)".

    [10] Πετρελαιαγωγός

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η Μόσχα έπειτα από πολύμηνη αντίσταση υποχώρησε στις πιέσεις για τη συμμετοχή δυτικών εταιριών στην κοινοπραξία που θα αναλάβει τη μεταφορά των πετρελαίων του Καζακσταν στα ρωσικά λιμάνια του Εύξεινου Πόντου. Σε ο,τι αφορά την ελληνική της διάσταση, η εν λόγω συμφωνία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μια επιπλέον εγγύηση για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης ο οποίος θα εξασφαλίσει την εναλλακτική στο Βόσπορο διέξοδο για τα πετρέλαια που θα συγκεντρώνονται στα ρωσικά λιμάνια".

    [11] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

    "Τις ελπίδες της αλβανικής κυβέρνηση ότι η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στα Τίρανα θα αποτελέσει σταθμό για τη συνεργασία των δυο χωρών εξέφρασε χθες στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εργασίας και Μετανάστευσης της Αλβανία Εϊντζελ Ντάκλι, γράφει η ΝΙΚΗ. Ο κ. Ντάκλι αναμένει ότι θα υπογραφεί "σύμφωνα φιλίας και συνεργασίας το οποίο θα θέσει τις βάσεις μια μόνιμης συνεργασίας που δεν θα επηρεάζεται από τις εκάστοτε κυβερνητικές αλλαγές. Αυτό δίνει περιθώρια για συμφωνίες σε επιμέρους τομείς. Ο αλβανός υπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει το 20% των ξένων επενδύσεων στην Αλβανία είναι ελληνικό κεφάλαιο".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Thursday, 14 March 1996 - 10:47:56