Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 09/04/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/04/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ελλάδα - Σερβία - ΠΓΔΜ

  • [3] ΗΠΑ - Επίσκεψη Σημίτη

  • [4] Ελλάδα - Βαλκάνια

  • [5] Κυπριακό

  • [6] Δηλώσεις Πάγκαλου

  • [7] Δηλώσεις Μπέρνς - ελληνοτουρκικά


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 09/04/1996 (ΑΠΕ)

    Η αναγνώριση των Σκοπίων από το Βελιγράδι ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημιτη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεσπόζουν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου. Σε συνέντευξη που έδωσε σε Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους στο Εθνικό Κέντρο Τύπου της Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αν και δεν επιθυμεί τον πόλεμο με την Τουρκία, όπως και κανείς δεν θέλει τον πόλεμο είμαστε έτοιμοι εάν χρειαστεί να προασπίσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία. Ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι εάν έχουμε μία νέα κρίση όπως αυτή της Ιμιας η Κυβέρνηση θα πράξει όπως και την προηγούμενη φορά. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που μια χώρα απειλεί να αλλάξει τα σύνορα. Υπάρχουν κανόνες που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών, είπε ο κ. Σημίτης και κάλεσε για πολλοστή φορά την Τουρκία εάν έχει διεκδικήσεις να προσφύγει στο μόνο όργανο που είναι αρμόδιο να αποφανθεί, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μετά τις τρελές αγελάδες... Τρελά χάπια αδυνατίσματος σκότωσαν 15. Κυκλοφορούν και στην Ελλάδα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Χαράτσι στο ρεύμα για τους σεισμόπληκτους".

    Η ΑΥΓΗ: "Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα εξωτερική πολιτική μας. Το Βελιγράδι αναγνώρισε τα Σκόπια ως "Μακεδονία".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σερβική αλητεία. Πισώπλατη μαχαιριά κατά της Ελλάδας από τον εγκληματία πολέμου Μιλόσεβιτς".

    ΕΘΝΟΣ: "Βόμβα 9,1 %. Σοκ στην οικονομία από την έκρηξη του τιμάριθμου. Προσπάθειες δέκα μηνών στο κενό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πόσο πάει το κατσίκι στην Ελλάδα;. Μεγάλο το ενδιαφέρον του Κλίντον για τα εθνικά μας θέματα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εσπειραν ανέμους. Πληρώνουμε ακριβά την πολιτική του συμβιβασμού και της αποκήρυξης των εθνικών δικαίων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Συνέδριο σατανιστών στην Καλαμάτα. Ηρθαν από όλο τον κόσμο. Τι αποκαλύπτει απόρρητο σήμα της ΕΛ.ΑΣ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μας χόρεψαν σέρβικο. Βελιγράδι-Σκόπια. Σοκ στην Αθήνα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις. Αναστέλλεται η πτωτική πορεία επιτοκίων μετά την άνοδο του πληθωρισμού στο 9,1%".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Πισώπλατη Μιλόσεβιτς. 'Τετελεσμένα' πριν τη συνάντηση Κλίντον- Σημίτη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Στα ύψη οι τιμές σε ψάρια-λαχανικά, ενώ η κίνηση στα κρεοπωλεία παραμένει χαμηλή".

    ΝΙΚΗ: "Ο Ακης μπροστά στις προτιμήσεις των κομματικών οργανώσεων".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μέρες παθών για τον 'Ευαγγελισμό'. Πλήρης οικονομική ασφυξία για το 'πρώτης γραμμής' νοσοκομείο".

    [2] Ελλάδα - Σερβία - ΠΓΔΜ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε η απόφαση του Βελιγραδίου να αναγνωρίσει τα Σκόπια με την ονομασία Μακεδονία. Πάντως, το Βελιγράδι είχε ενημερώσει την Αθήνα για την πρόθεσή του να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία - και μάλιστα πριν από την 1η Απριλίου. Παράλληλα, είχε διευκρινίσει πως εάν στο μεταξύ οι συνομιλίες της Νέας Υόρκης για την ονομασία των Σκοπίων είχαν κατάληξη θα υιοθετούσε εκείνη την ονομασία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "η Νέα Γιουγκοσλαβία, εγκαταλείποντας τη μακρόχρονη πολιτική φιλικών σχέσεων με την Αθήνα και αθετώντας τις υποσχέσεις της των τελευταίων εβδομάδων, προχώρησε χθες στην αναγνώριση των Σκοπίων με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Μέχρι πρόσφατα, η σερβική ηγεσία διαβεβαίωνε τη χώρα μας ότι δεν θα διαταράξει τον άτυπο άξονα Αθήνας-Βελιγραδίου επειδή η Ελλάδα ήταν η μόνη που της συμπαραστάθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά και επειδή έκρινε πως και στο μέλλον θα είναι η μόνη φίλη και σύμμαχος χώρα στα Βαλκάνια".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "αποτελεί κοινό μυστικό στους διπλωματικούς κύκλους της Ουάσιγκτον η αμοιβαία αναγνώριση Σκοπίων-Βελιγραδίου κυρίως όμως η χρονική συγκυρία που επελέγη για να πραγματοποιηθεί επιβλήθηκε από την αμερικανική διπλωματία. Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές αργά χθες το απόγευμα το ΥΠΕΞ της Νέας Γιουγκοσλαβίας είχε ενημερώσει την Αθήνα για την επικείμενη αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Συγκεκριμένα, το βράδυ της Κυριακής ο επιτετραμμένος της σερβικής πρεσβείας στη Αθήνα κ. Σαπέλια επεσκέφθη τον προϊστάμενο Διεύθυνσης Βαλκανικών Υποθέσεων κ. Κυπραιο και του επέδωσε επιστολή του Σέρβου ΥΠΕΞ κ. Μ. Μιλουτίνοβιτς στην οποία αναφέρονταν οι λόγοι για τους οποίους το ΒΕλιγράδι προχώρησε σ'αυτή τη διπλωματική ενέργεια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ενημερώθηκαν και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών που είχαν φτάσει στις ΗΠΑ".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "η τυχοδιωκτική κίνηση του Σέρβου προέδρου χαρακτηρίσθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως 'μη φιλική' προς τη χώρα μας ενέργεια ενώ θεωρείται βέβαιο πως θα ενθαρρύνει τους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους των Σκοπίων που απορρίπτουν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για το θέμα του ονόματος. Η αναγνώριση των Σκοπίων ως "Μακεδονία" πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχει κρίσιμες επαφές στις ΗΠΑ με αντικείμενο μεταξύ άλλων και το Σκοπιανό και ενώ τις επόμενες μέρες πρόκειται να επαναληφθούν στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, οι απευθείας διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Σκοπίων για το θέμα του ονόματος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "έφτυσε κατάμουτρα τον ελληνικό λαό ο εγκληματίας πολέμου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Υπουλα, ελεεινά και απροσχημάτιστα προχώρησε χθες στην επίσημη αναγνώριση των Σκοπίων με την ονομασία 'Δημοκρατία της Μακεδονίας'."

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "θλιβερή εντύπωση έχει προκαλέσει στον ελληνικό λαό η 'πισώπλατη μαχαιριά' του καθεστώτος Μιλόσεβιτς το οποίο αναγνώρισε χθες, επίσημα τα Σκόπια με το όνομα 'Μακεδονία' ενώ παράλληλα προχώρησε στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το κρατίδιο του Γκλιγκόροφ. Πολιτικοί και διπλωματικοί παρατηρητές εξάλλου επεσήμαναν ότι το Βελιγράδι με την απόφασή του αυτή δεν κατάφερε μόνο πλήγμα στην 'παραδοσιακή' ελληνοσερβική φιλία αλλά θέτει - σε ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για την ασφάλεια των Βαλκανίων - σε δοκιμασία τις διμερείς σχέσεις".

    "Μας 'σταύρωσε' ο Μιλόσεβιτς", γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ο οποίος επισημαίνει ότι "η πολιτική του συμβιβασμού και της αποκήρυξης των εθνικών δικαίων μας, οδήγησαν σε νέα δυσμενή εξέλιξη. Η συμπεριφορά της Σερβίας είναι απαράδεκτη και άφιλη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει μεταξύ άλλων στο σχόλιό της ότι "εκείνοι που πρέπει να ανησυχούν από τη χθεσινή συμφωνία Γιουγκοσλαβίας -ΠΓΔΜ είναι τα Σκόπια, των οποίων η νεοαποκτηθείσα ανεξαρτησία απειλείται άμεσα από τις ηγεμονικές φιλοδοξίες του Σέρβου Προέδρου. Με τα δεδομένα αυτά, η χθεσινή 'προσέγγιση' Νέας Γιουγκοσλαβίας - ΠΓΔΜ δεν πρέπει να επηρεάσει αρνητικά την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει με ταχύτατο ρυθμό στην επίλυση του Σκοπιανού, επί τη βάσει των συγκλίσεων που έχουν σημειωθεί στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας".

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι όλα αυτά τα χρόνια "οι αδιάλλακτοι δεν κατάλαβαν οτι η αδιαλλαξία οδηγεί σε αδιέξοδα. Και η αμηχανία, επίσης, πρόσφερε χρόνο στους άλλους για να προωθήσουν τις θέσεις τους. Καθυστερήσαμε πολύ και ασυγχώρητα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια να αναλάβουμε το ρόλο που μπορούσαμε να παίξουμε ως παράγων σταθερότητας στην περιοχή. Και τώρα, τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Ηταν, τουλάχιστον, μια 'μη φιλική πράξη' που ωστόσο μας προσγειώνει από το συναισθηματισμό στο ρεαλισμό. Και ο ρεαλισμός δεν σημαίνει αλλαγή στάσης αλλά εμμονή στη γραμμή για τη βελτίωση των σχέσεων με όλες τις χώρες της βαλκανικής και με τα Σκόπια που δεσμεύτηκαν με την ενδιάμεση συμφωνία να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος. Και μια κοινά αποδεκτή λύση χωρίς υποχώρησής τους δεν είναι δυνατή. Προς το συμφέρον τους..".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "οφείλουμε να διαπιστώσουμε οτι ο χρόνος μετράει εναντίον μας. Μόλις προχθές ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν βιάζεται να κλείσει εθνικές εκκρεμότητες. Χθες αποδείχθηκε ότι άλλοι βιάζονται να εξομαλύνουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Κατορθώσαμε όλες οι βαλκανικές χώρες να αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως "Μακεδονία" - και οι φίλοι και οι εχθροί μας! Κι όμως υπάρχει ακόμη περιθώριο να γίνει πράξη η στροφή στη βαλκανική πολιτική της Ελλάδας που διαρκώς εξαγγέλλεται και πάντοτε αναβάλλεται".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "έσπασε ο άξονας Αθηνών - Βελιγραδίου με την αναγνώριση των Σκοπίων ως "Μακεδονία".

    [3] ΗΠΑ - Επίσκεψη Σημίτη

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "ξεκάθαρο μήνυμα για τον τρόπο ειρηνικής αποκλιμάκωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων με αποδέκτες τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, αλλά και την Τουρκία έστειλε χθες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ο οποίος ωστόσο έκανε σαφές ότι η Ελλάδα, αν και δεν θέλει πόλεμο, είναι διατεθειμένη να πολεμήσει εάν χρειασθεί. Ο κ. Σημίτης μια ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον προέτρεψε ουσιαστικά τις ΗΠΑ να πιέσουν την τουρκική πλευρά να δεχθεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις Διεθνείς Συμβάσεις ενώ ανέλυσε τον σταθεροποιητικό ρόλο που επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα στην περιοχή τον 21ο αιώνα καλώντας τους Αμερικανούς επιχειρηματίες σε επενδύσεις".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "στη συνάντηση των 45 λεπτών ο Κώστας Σημίτης θα δείξει το νέο ρεαλιστικό πρόσωπο της Ελλάδας στον αμερικανό ηγέτη με στρατηγικό στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια αλλά και την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών από πλευράς των ΗΠΑ για επίλυση του Κυπριακού, που θα είναι μια ανάσα για τη χώρα μας".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "την έναρξη ισχύος μορατόριουμ για μια ακόμα φορά στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων φέρεται να προτείνει σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον στο Λευκό Οίκο. Βασικοί στόχοι ωστόσο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος προκειμένου να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενες λύσεις μέσω της ενημέρωσης, της πληροφόρησης και της παρουσίασης των ελληνικών θέσεων. Ο Κ. Σημίτης διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει συγκεκριμένες άμεσες προσδοκίες που θα μπορούσαν να επιτευχθούν ή όχι καθώς όπως τόνισε "από τέτοια ταξίδια δεν προκύπτουν άμεσα αποτελέσματα".

    "Αφετηρία πιέσεων για την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου αλλά άγνωστο ακόμα σε ποιο επίπεδο αποτελεί, κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Κλίντον. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ ζήτησε από τον Πρόεδρο Κλίντον κατά την προ δεκαημέρου επίσκεψή του, να ασκήσει πιέσεις στον κ. Σημίτη για μια απευθείας συνάντηση με τον ομόλογό του Μ. Γιλμάζ. Οι σύμβουλοι του Αμερικανού Πρόεδρου σημείωσαν προς τους Τούρκους διπλωμάτες ότι μια τέτοια συνάντηση κρίνεται χρήσιμη. Το αίτημα Ντεμιρέλ για συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα εισηγήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που προτιμά σε πρώτη φάση μια αργή και ασφαλέστερη διαδικασία σε υπηρεσιακό επίπεδο. Η Ουάσιγκτον έχει προτείνει εξάλλου ανοικτά 'να μεσολαβήσει με όλες τις δυνάμεις της' για την τελωνειακή σύνδεση Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, με το σκεπτικό ότι ο κ. Γιλμάζ 'τείνει να αποδεχθεί' την τελευταία απόφαση των 'Δεκαπέντε'."

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό "θα του μεταφέρει τις θέσεις που του εξέφρασε πρόσφατα ο κ. Ντεμιρέλ. Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν ότι η Αγκυρα επιθυμεί κάποιο "αντάλλαγμα" για την παραπομπή της υπόθεσης της Ιμιας στη Χάγη και ότι το αντάλλαγμα αυτό θα μπορούσε να είναι μια διαβεβαίωση οτι δεν πρόκειται να γίνει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Η ελληνική πλευρά δεν δέχεται την πρόταση αυτή και θεωρεί αρκετή την άρση των επιφυλάξεών της για την τελωνειακή ένωση Τουρκίας - ΕΕ".

    "Σε δηλώσεις του, σημειώνει το ΕΘΝΟΣ, ο κ. Σημίτης κατέστησε για πρώτη φορά σαφές ότι η Αθήνα θεωρεί το Διεθνές Δικαστήριο ως το μόνο δρόμο για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, ενώ παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση νέου θερμού επεισοδίου η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αντιδράσει εξίσου ήπια. Στόχος του κ. Σημίτη είναι να πείσει τις ΗΠΑ που κινούνται στη λογική των 'ίσων αποστάσεων' να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια για την εκτόνωση της έντασης ανάμεσα στην Αθήνα και στην Αγκυρα".

    Οπως γράφει η ΑΥΓΗ "ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ προτάσσει τον εθνικό στόχο - μιας 'ισχυρής και δραστήριας Ελλάδας' - και επισημαίνει πως για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης επικεντρώνεται "στην αναζήτηση δράσεων που θα προσδώσουν στις διμερείς σχέσεις νέο και πλουσιότερο περιεχόμενο".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ επιδιώκει να εξυπηρετήσει τις πάγιες επιδιώξεις της οικονομικής ολιγαρχίας, όπως την αναγνώριση από τις ΗΠΑ του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια ως ηγεμονικής χώρας και την από κοινού διείσδυση των αμερικανικών και ελληνικών κεφαλαίων στη βαλκανική αγορά. Αγνωστα φυσικά παραμένουν τα ανταλλάγματα τα οποία είναι διατεθειμένος να δώσει για να αποσπάσει κάποια ευνοϊκή - για τους στόχους του - δήλωση".

    [4] Ελλάδα - Βαλκάνια

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ιεράρχησε "τις προτεραιότητες της ελληνικής πολιτικής στα Βαλκάνια που είναι η περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την Αλβανία και η εξέταση της διεύρυνσης του σχεδίου του ΝΑΤΟ της 'Πρωτοβουλίας για την Ειρήνη' με βαλκανικές χώρες που δεν έχουν ήδη συμπεριληφθεί με τη Ρωσία. Η Διαβαλκανική Διάσκεψη που θα στοχεύει στην υπογραφή περιφερειακού συμφώνου για τον σεβασμό των συνόρων, τη διασφάλιση της καλής γειτονίας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά και των μειονοτήτων ειδικότερα. Με τον τρόπο αυτό, είπε, οι κίνδυνοι ανάφλεξης σε ευαίσθητες περιοχές θα περιοριστούν. Η συνεχής βελτίωση των διμερών σχέσεων με τα Σκόπια στη βάση της ενδιάμεσης συμφωνίας της Ν. Υόρκης με ιδιαίτερη έμφαση στη συγκεκριμενοποίηση και εφαρμογή των οικονομικού χαρακτήρα όρων της".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ "θα του υπογραμμίσει τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ανάγκη της αποτελεσματικής δραστηριότητας για το Κυπριακό και σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Κύπρου κ. Μιχαηλίδη ο κ. Σημίτης θα ζητήσει να πληροφορεί από τον Αμερικανό ηγέτη περισσότερες λεπτομέρειες για το πως οι ΗΠΑ σκοπεύουν να προχωρήσουν στο Κυπριακό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "εν όψει της συνεδρίας των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, στις 17 Απριλίου, η κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε παρασκηνιακές ενέργειες προς τους 'πέντε' ώστε να υιοθετήσουν κοινή στάση και κοινή γραμμή. Βασικός στόχος της Λευκωσίας είναι να υπάρξει συντονισμός ενεργειών και πρωτοβουλιών στο Κυπριακό, κάτι που οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να υιοθετούν γιατί θέλουν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Πάντως η σημερινή συνάντηση Κλίντον-Σημίτη στο Λευκό Οίκο κρίνεται στη Λευκωσίας ως αποφασιστικής σημασίας για τις μελλοντικές εξελίξεις του Κυπριακού".

    [6] Δηλώσεις Πάγκαλου

    Σε συνέντευξή του στο CNN ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος έθεσε, όπως γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "τρεις απλές αρχές για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία τα οποία περιέχονται στη χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και στην τελική πράξη του Ελσίνκι: πρώτον, όπως είπε ότι δεν θα μας απειλούν με πόλεμο και δεν θα χρησιμοποιήσουν τον πόλεμο για να λύσουν τις όποιες διαφορές. Δεύτερον, οτι αποδέχονται το Διεθνές Δίκαιο. Και βέβαια το ΔΔ όπως κάθε Δίκαιο χρειάζεται ορισμένες φορές να διευκρινιστεί και τρίτον εάν διαφωνούμε επ'αυτού μπορούμε να πάνε σε ένα θεσμικό όργανο που επιλύει αυτές τις διαφορές. Υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης του οποίου η δουλειά ακριβώς είναι να επιλύει τέτοιο τύπου διαφορές. Εχει ήδη λειτουργήσει με επιτυχία για άλλα έθνη με άλλες διαφορές". Ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε ακόμη ότι "οι Τούρκοι λένε οτι τώρα δεν αναγνωρίζουν τη συνθήκη του '32 που μεταβίβαζε τα νησιά από την Τουρκία στην Ιταλία και δόθηκαν απο την Ιταλία στην Ελλάδα με συνθήκη. Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο. Κι αν δεν ήταν γενικευμένο το οποίο θα σήμαινε ότι πηγαίνουμε σ'ενα 3ο παγκόσμιο πόλεμο γιατί θέτουν θέματα γενικότερα συνόρων δηλαδή μια χώρα σκέφτεται σήμερα ότι το '47 ήταν παρά πολύ αδύναμη ή το 1932 αυτό θα σήμαινε πλήρη αναρχία και καταστροφή. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό".

    [7] Δηλώσεις Μπέρνς - ελληνοτουρκικά

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς, επισημαίνει ότι "οι ΗΠΑ θεωρούν ως 'ζωτική' τη σχέση τους με την Ελλάδα και την Τουρκία για την "προώθηση των συμφερόντων μας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν έναν αριθμό προβλημάτων προς επίλυση και αν οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση αυτών των προβλημάτων είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε". Παραδέχθηκε ότι βραχυπρόθεσμα για το ζήτημα τα Ιμια οι Αμερικανοί τάσσονται υπέρ κάποιας μορφής διεθνούς διαιτησίας για την επίλυσή του και μακροπρόθεσμα υπέρ του απευθείας ελληνοτουρκικού διαλόγου. Τόνισε ωστόσο ότι για τα "μακροπρόθεσμα προβλήματα δεν υπάρχει υποκατάστατο από έναν καλό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας". Δήλωσε ότι η πρόταση του πρωθυπουργού Γιλμάζ για διάλογο με την Ελλάδα φανερώνει την "σοβαρή πρόθεσή του και ήταν καλοπροαίρετη". Είναι πολύ δύσκολο, είπε, να αρνηθεί κανείς το διάλογο όταν ο πρωθυπουργός μιας χώρας λέει ότι "θέλει να έχει την αρχή συζητήσεων και θα ήθελε να δει αυτό να ανταποδίδεται", επεσήμανε ο κ. Μπέρνς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι "η Αγκυρα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συναντήσεις των ΥΠΕΞ Ελλάδος-Τουρκίας στο περιθώριο διεθνούς συνάντησης. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι δυο υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν στο πλαίσιο της συνόδου της οικονομικής συνεργασίας παρευξεινιων χωρών στα τέλη του μήνα στο Βουκουρέστι".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "εξοπλιστικά προγράμαμτα-μαμούθ και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων της Δυνάμεων που φθάνουν το αστρονομικό ποσό των 150 δις δολαρίων για τα προσεχή 20-25 χρόνια εξήγγειλε χθες η Τουρκία προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά σ' όλα τα γειτονικά κράτη. Η Τουρκία πρόκειται να αγοράσει συνολικά 3.700 άρματα μάχης, 750 ελικόπτερα, 5.500 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 14 φρεγάτες, 9 υποβρύχια, 15 κορβέτες, 640 μαχητικά αεροσκάφη, 68 μεταγωγικά, 160 εκπαιδευτικά και 2.800 πυραύλους τελευταίας τεχνολογίας που βάλλουν εναντίον "ειδικών κέντρων επικοινωνίας και πληροφοριών. Επίσης η Αγκυρα θα προχωρήσει σε περαιτέρω αναβάθμιση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των μαχητικών F-16 θα αγοράσει αεροσκάφη WACS εγκαίρου προειδοποίησης ενώ προχωρεί κανονικά με ισπανική άδεια η κατασκευή μεταφορικών αεροσκαφών CN-235 (περίπου 56)".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Tuesday, 9 April 1996 - 10:42:12